magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - MTK 3 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.12.05, 21:55 (szerk.: 2021.12.05, 21:56)
    Vastaps a Kórház utcában
    Békéscsabai Előre FC - MTK 3-1 (1-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6 ezer néző
    V.: Bognár (Marosvári, Zvolenszky)
    Békéscsaba: Horváth B. 6 — Mracskó 6, Usmajev 5, Dávid 5 — Árgyelán 5, Vancea 6, Csató 7, Fabulya 6, Kasik 8 — Szarvas 7, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    MTK: Zsiborás 6 — Turbék 5, Híres 6, Sztanó 5 — Talapa 6, Vancsa 6, Horváth Cs. 6, Zsivótzky 6, Nagy 6 — Balog 7, Szabó 5. Edző: Gellei Imre
    Csere: Horváth Cs. helyett Kovács Z. (5) a 60., Szabó h. Komódi (-) a 68., Árgyelán h. Fodor (-) a 73., Szarvas h. Ionut (-) a 81. percben.
    Gólszerző: Vancea a 18., Balog a 30., Turbék (öngól) az 57., Kasik a 90. percben.
    Sárga lap: Árgyelán (reklamálásért) a 20., Híres (időhúzásért) a 43., Fabulya (Horváth Cs. felvágásáért) az 58., Szabó (Mracskót helyben hagyta) a 66., Komódi (leterítette Kasikot) a 78., Zsivótzky (Fodort elgáncsolta) a 83. percben.
    Szögletarány: 7:3 (3:2) a Békéscsaba javára.

    Egyperces gyászszünettel adóztak a játékosok és a szurkolók a napokban elhunyt Rácz István emlékének, aki egykor az Előre labdarúgója, majd később hosszú ideig a mérkőzések főrendezője volt.

    Mracskó igyekezett bemelegíteni Zsiborást 25 méteres lövésével, ám egy védőn irányt változtatott a labda, amely így a jobb kapufa tövénél hagyta el a játékteret.
    A túloldalon Talapa rúgott óriási lyukat kecsegtető helyzetben.
    A 12. percben egy bal oldali kis szöglet után Szarvas rúgott el keresztbe a fővárosiak kapuja előtt.
    A 15. percben már harmadszor viharzott el Kasik a bal szélen, ezúttal laposan lőtt be középre, a berobbanó Árgyelán nyolc méterről a középen álló és elfekvő Zsiborásba lőtt.
    Az ellentámadás végén Zsivótzky 9 méterről fölé vágta a labdát.
    A 18. percben Szarvas 25 méterről egy szabadrúgást emelt a kapu előterébe, a labda le sem esett a földre, az előrefutó Vancea lágyan átemelt a kimozduló Zsiborás fölött és a labda úgy hullott a jobb sarokba, hogy Sztanó már hiába futott vissza, csak a gólvonalon túl érte el a labdát, 1-0.
    A 21. percben Mracskó óriásit hibázott, lyukat rúgott a kapu előterében, így Balog elé került a labda, akit Usmajev kétségbeesésében a 11-es pont tájékán föl vágott - teljesen jogos 11-es. A büntetőt a sértett rúgta a kapu jobb oldala felé, a vetődő Horváth B. azonban óriási bravúrral kiöklözte a jól helyezett középerős lövést.
    Egy perccel később forró pillanatok alakultak ki a békéscsabai kapu előtt. Kétszer is az utolsó pillanatban mentettek a hazai védők. Végül Horváth Cs. jobbról beadott, Híres pedig hét méterről alig fejelt a jobb sarok mellé.
    A 24. percben Horváth Cs. 22 méterről jobbal estében tüzelt, a labda a jobb kapufa mellett süvített el milliméterekkel.
    A 30. percben Nagy végigviharzott a bal szélen, a szögletzászlótól belőtte a labdát, Balogot üresen hagyták a hazai védők, s ő öt méterről a visszamozduló Horváth B. kapus fölött fejelt a léc alá, 1-1.
    A 40. percben Talapa kicselezte Usmajevet a jobb oldalon, majd miután kisodródott, átemelt a kifutó Horváth Bélán, de labdája a jobb kapufa töve előtt elgurult.
    Két perccel később Vancsa balról előre emelt, Balogot ismét őrizetlenül hagyták, aki a 11-es pontról kapásból célzott, de a kapu közepe felé tartó labdát Horváth B. megfogta.
    A lefújás előtt Szarvas emelt Kulcsár elé, aki nyolc méterről, senkitől sem zavartatva nagy helyzetben mellérúgta a pettyest.
    Szünet után Szarvas 25 méteres szabadrúgása zúgott el a léc fölött, majd Kulcsár vállalkozott 18 méterről, de labdája mellé szállt.
    Az 57. percben Csató a jobb oldalon fellopakodó Kulcsárhoz továbbított, aki betört a 16-oson belülre, be akarta adni a labdát középre, ám az Turbékon megpattant és a kimozduló Zsiborás fölött a hálóba pottyant, öngól, 2-1.
    Az 59. percben Balog estében 11 méterről vette tűz alá a kaput, de Horváth B. ezúttal is védett.
    Egy perccel később Árgyelán került nagy helyzetbe, de Híres az utolsó pillanatban szögletre tisztázott előle.
    A 72. percben eleredt a zápor, de ez sem zavarta a játékosokat, az iram tovább fokozódott.
    A 76. percben Balog 19 méteres szabadrúgása szállt el a kapu fölött.
    Tíz perccel később Híres 30 méteres, pattogós szabadrúgását az előre vetődő Horváth B. másodjára megkaparintotta.
    A 90. percben Kulcsár pöckölt Kasik elé, aki csaknem a fél pályáról iramodott meg,
    védőit lerázva. Zsiborás mintegy 20 méterre kifutott a csabai középpályás elé, aki egy csellel túlpöckölt a kapuson, továbbiramodott, látva az üres kaput, felemelte a karját örömében, s 10 méterről laposan, elegánsan a kapu közepébe gurított, 3-1.

    Kulcsár Hírestől szorongatva célzott mintegy 12 méterről, de Zsiborás ezúttal a helyén volt. kép
    A békéscsabaiak első gólja: Vancea, a találat szerzője ugyan nem látszik a képen, de az ő labdája pottyan be a kapuba, amit a visszafutó Zsiborás már csak megütközve szemlélhet, Sztanó (Zsiborás előtt sötét mezben) pedig csak a gólvonalon túl érte el. Kulcsár örömmel emeli kezét a magasba. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Óriási várakozás előzte meg a mérkőzést, ami érthető, hiszen a békéscsabaiak hét közben nem szerepeltek túlságosan fényesen. Mindenki arra volt kíváncsi: egyszerű botlás volt-e a vasi kirándulás, vagy a hosszú győzelmi sorozat tartósan megszakad?
    Nos, a békéscsabaiak rácáfoltak a kétkedőkre, hiszen inkább felpaprikázódtak a szerdai fiaskó után. Igaz, egy kissé átszervezett csapattal vették föl a harcot a szervezettségéről nagyon is köztudott fővárosiakkal szemben.
    Az első negyedórában kirajzolódott, hogy mindkét gárda győzelemre tör, sokkal nagyobb energiát fordítanak a gólszerzésre, mintsem a védekezésre. A lila-fehérek első gólja egy pontrúgás után esett, viszont rendkívül látványos volt.
    Nem sokkal ezután történt az ominózus 11-es. Viszont a lila-fehérek kapuvédője igazolta jó hírét, remek vetődéssel ártalmatlanította az addig jól játszó Balog büntetőjét. Ez sem szegte az MTK-sok csatárának kedvét, mert néhány perccel később, amikor sikerült elszakadnia védőjétől, betalált a békéscsabai kapuba. A két gól után még nagyobb sebességre kapcsoltak a csapatok.
    A szünet után az első tíz percben azonban visszafogták az iramot. De csak rövid időre, mert mind pergőbbé, ritmusosabbá vált a játék és mindkét kapu gyakran forgott veszélyben.
    A békéscsabaiak szerencsés körülmények között esett gólja megnyugtatta őket és mind tisztább játékot produkáltak ettől kezdve. A kék-fehérek még inkább kitámadtak, egyre inkább átjáróházzá vált védelmük, amit a lefújás előtti másodpercekben a nagy kedvvel játszó Kasik ki is használt.
    Remek küzdelmet, a közepesnél nagyobb iramot és bizony sokszor kemény belemenéseket is láthattak a szurkolók. Ez utóbbiakat Bognár játékvezető olykor rosszul ítélte meg, vagy továbbengedte a játékot, Híres esetében még csak nem is figyelmeztette az MTK-sok védőjét Komódi pedig piros helyett megúszta egy sárga lappal.
    Egy azonban tény: a békéscsabaiak ötödik bajnoki mérkőzésüket nyerték meg zsinórban - teljesen megérdemelten.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — Izgalmas, élvezetes, jó mérkőzést játszottunk. Megérdemelten tartottuk itthon a két bajnoki pontot.
    — A szombathelyi fiaskó után nem féltette a csapatot?
    — Tartottam a találkozótól, de sokkal többet nyújtott a gárda, mint amit vártam. Ha ezután is így küzdünk, méltó ellenfelei lehetünk bármelyik hazai együttesnek.
    — Mivel sikerült felrázni a csapatot?
    — Két napon át folyamatosan igyekeztem megmagyarázni a játékosoknak, csak „múló rosszullét" volt a kupamérkőzés. Végig arról beszéltem: az egy kupameccs volt, ami javítható még, viszont ez egy bajnoki mérkőzés, ahol már kevésbé illő hibázni, mert itt korrigálni már nem lehet.Továbbá, hogy szurkolóink előtt bizonyíthatják: van még tűz a csapatban.
    — A védelmet viszont alaposan átszervezte.
    — Egy kényszerű ok folytán, mint emlékezetes, a BVSC ellen megsérült a csapatkapitány, Szenti Zoltán. A kupamérkőzésen próbálkoztam az Usmajev, Ionut belső védelemmel, de most úgy döntöttem, a fiatal Dávidnak szavazok bizalmat.
    — Nem tartott attól, hogy túl nagy falat lesz az alig huszonéves játékosnak Balog őrzése?
    — Egyszer ki kell próbálni minden tehetséges fiatalt. Dávid erénye, hogy jól tud embert fogni és kitűnően fejel. Az első játékrészben hellyel-közzel megfelelt a követelménynek, csak kisebb, megingásai voltak. A szünet után aztán kikapcsolta Balogot a játékból.
    — Úgy tűnt, mások is nagy kedvvel játszottak, amit régen láttunk.
    — Valóban, Vancea, Kulcsár és Kasik a csapat motorjává vált ezen a 90 percen. Ha tart a lendületük, a következő nehéz sorozatmérkőzéseken eldönthetik a pontok sorsát, ne adj isten a továbbjutást is javunkra a kupában. De nem mehetek el szó nélkül Horváth kapus mellett sem, aki óriási bravúrral hárította Balog büntetőjét. Ez is egy döntő momentum volt abban, hogy ötödik bajnoki mérkőzésen is 100 százalékosak maradtunk.
    Gellei Imre:
    — Azzal az elképzeléssel jöttünk Békéscsabára, hogy futballozni fogunk, de itt annyira kíméletlen belemenések történtek a vendéglátók részéről, hogy sokkal inkább pankrációhoz hasonlított a mérkőzés, mintsem labdarúgáshoz. Így azt mondhatom, ellenfelünk nem legyőzött, hanem megvert bennünket. A játékvezetők kötelesek lettek volna a futball szellemében vezetni a 90 percet.
    — Önre nem jellemző, hogy felugráljon a kispadról...
    — Annyi tisztátalanságot nem rendezett a játékvezető a hazaiak esetében, amit egyszerűen nem lehetett idegekkel bírni. Olyan indulatokat engedett a pályára, ami nem helyénvaló.
    — Essék szó a labdarúgásról is. Hol látta a mérkőzés fordulópontját?
    — Nem volt ilyen. Ennek ellenére az első félidőben akár eldönthettük volna a találkozót, ha nem hagyjuk ki helyzeteinket.

    5. Békéscsaba 25 10 9 5 36-26 29
    6. MTK 25 10 7 8 41-30 27

    Békés Megyei Hírlap, 1993. május 10.
     
  2. avatar: ingersheim
    2015.02.21, 21:06
    kép
    www.facebook.com/oldhungary/photos/a.1571266339759154.1073741844.1562951930590595/1598316797054108/?type=1&theater

    Ez volt az első NB I-es meccsem. Innentől kezdem el az egészet. Régi szép idők....