magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 4 : 2 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2017.01.25, 10:52 (szerk.: 2021.07.13, 12:08)
    Közönségszórakoztató búcsú
    Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 4-2 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 5000 néző
    V.: Nagy L. (Szilágyi, Ring)
    Békéscsaba: Baji 5 — Szenti 6, Usmajev 6, Zahorán 5 — Balogh 6, Fodor 7, Csató S. 6, Dávid 4, Kasik 6 — Szarvas 7, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    Pécs: Csaban 5 — Dienes 4, Szabados 0, Schneider 5 — Tolocsko 6, Lengyel 6, Fehér 4, Warzycha 6, Jäkl 5-2=3 — Dárdai 7, Niederbacher 6. Edző: Eich László
    Csere: Szabados helyett Ulrich (5) a 26., Dávid h. Csató J. (-) a 72., Fodor h. Major (-) a 83. percben.
    Gólszerző: Szarvas 23., a 36., Lengyel a 68., Kasik a 79., Kulcsár a 84., Niederbacher a 91. percben.
    Sárga lap: Dávid (Warzycha visszahúzásáért) a 35., Jäkl (Fodor felvágásáért) a 42., Zahorán (Dárdai akasztásáért) az 53., Dienes (Szarvas lerántásáért) a 71. percben.
    Kiállítva: Jäkl a 86. percben.
    Szögletarány: 7:4 (5:2).

    Egyperces gyászszünet előzte meg a mérkőzést, a napokban elhunyt Berták Mihály emlékére, aki hosszan tartó súlyos betegség után halt meg. Berták Mihály 1967-től játszott a Békéscsabában, tagja volt az 1968-ban NB II-es bajnoki címet kiharcoló gárdának és erőssége volt a későbbi NB I B-s csapatnak is. Legutóbb az Előre FC pályagondnoka volt.

    Az 5. percben Tolocsko lopakodott fel, majd 23 méterről váratlanul kapura tűzött, a labda a jobb kapufa éléről pattant vissza a mezőnybe.
    A 14. percben Kasik gólba tartó lövésébe Warzycha lépett bele, lábáról szögletre pattant a labda, miként egy perccel később, amikor ismét Kasik vállalkozott kapura lövésre, ám ezt Csaban tolta az alapvonalon túlra.
    A 23. percben Fodor fantasztikus szólót vágott ki a félpályától az alapvonalig, a pécsi térfél jobb oldalán. Kicselezte Fehért, majd Szabadost is és az alapvonaltól belőtt élesen a berobbanó Szarvas elé. A csabaiak apró termetű csatára négy méterről, laposan kilőtte Warzycha kíséretében a jobb alsó sarkot, 1-0.
    A 32. percben Dárdai Usmajevtől szorongatva, balra kisodródva beadásszerű lövést küldött kapura, a labda a felső lécen csurgott végig.
    A folytatásban Warzycha lövését védte Baji, majd Schneider közeli fejesét fogta.
    A 36. percben Fodor a 16-osról egy csel után ballal a kapura lőtt, egy védőről Szarvas elé pattant a labda. A korábbi gólszerző ezúttal sem teketóriázott, hét méterről a már vert kapus mellett a jobb alsó sarokba lőtt, 2-0.
    A 45. percben Szarvas tört be a pécsi 16-oson belülre, már lövésre lendült a lába, amikor Schneider a lövő lábát elhúzta, Szarvas a földre huppant, a játékvezető pedig a 11-es pontra mutatott. Fodor állt a büntető mögé, nagy erővel a jobb alsó sarok felé lőtt, de Csaban remek bravúrral vetődve megfogta a labdát.

    Szünet után Warzycha melegítette be ismét Bajit, majd Fodor veszélyeztetett, de Jäkl belelépett a labda útjába.
    A 68. percben jobbról szögletet íveltek be a vendégek: a labda az egyedül hagyott Lengyel előtt landolt, aki lekezelte azt, majd 14 méterről, senkitől sem zavartatva, nagy erővel a jobb felső sarokba lőtt, 2-1.
    Szarvas cselezgetett a 11-es pont tájékán a 72. percben, utolsónak Warzychát csapta be, majd a bal kapufát találta telibe.
    A 79. percben Csató J. kígyózott át a védelmen, már a 16-oson belül járt, amikor jól látta meg, hogy a bal oldalon Kasik szabad, így elé tálalt. Kasik pedig lendületből, 5 méterről a jobb felső sarokba lőtt, 3-1.
    A 84. percben Szarvas a 16-oson belülről a jobbösszekötő helyéről be akart emelni, a labda Lengyelt érintve pattant Kulcsár fejére, aki 5 méterről a jobb felső sarokba bólintott, 4-1.

    A 86. percben Jakl utolsó emberként alaposan felvágta a kitörő Szarvast, amiért a kiállítás sorsára jutott.
    Két perccel később Warzycha 20 méteres szabadrúgása a jobb kapufán csattant.
    A 91. percben Tolocsko ugratta ki Szenti mellől Niederbachert, aki néhány lépés után a balösszekötő helyéről, 10 méterről a kifutó Baji mellett a kapu közepébe lőtt, 4-2.kép
    Szarvast a szurkolók, rajongók alaposan „lecsupaszították” a mérkőzés végén. Érthető, hiszen két góljával ő adta meg az alaphangot a pécsiek ellen. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Maradt tétje mindkét csapatnak a záró fordulóra is, ha nem is annyi, amivel beleszólhatnak a „nagyok” dolgába. A Pécsnek stabil egy pontra lett volna szüksége ahhoz, hogy fixen megőrizze 7. helyét. A Békéscsaba szempontjából viszont a győzelemnek az adott fontosságot, hogy ezzel akár előreléphetnek az 5. helyre. Márpedig az 5. hely vízválasztó az év végi prémium szempontjából. A bökkenő csupán annyi, hogy a két csapat játékosai a konkurensek eredményeinek hiányában csak matematikai számítást végezhettek, ugyanis a forduló többi mérkőzését szombaton rendezik. De ez sem volt akadálya annak, hogy hamar veszélyt teremtsenek az együttesek a kapuk előtt.
    Meleg ide, kánikula oda, időnként ritmust váltottak a gárdák: ügetésből vágtára. Különösen ha mélységből a saját kapu előteréből indulhattak. Jó néhány helyzetet kidolgoztak a csapatok, de mindkét gárda előtt két-két igazi lehetőség adódott.
    A két csapat között különbség az első játékrészben az volt, hogy a vendégek csak a kapufát találták telibe, a csabaiak viszont az apró termetű támadó, a nagy lövőkedvvel játszó Szarvas révén betaláltak az egyébként jól védő Csaban kapujába. Persze Szarvas eredményességéhez kellett egy kitűnően cselező, jól kiszolgáló Fodor is, akinek jó teljesítményére csupán szépségtapasz a kihagyott 11-es.
    A fordulás után végképp kénytelen volt kitámadni a Pécs. Ki is harcolt némi mezőnyfölényt, de a szabadrúgásokon kívül nem sok veszélyt jelentettek Baji kapujára. Dárdai ugyan nagy kedvvel játszott, de egy fecske nem csinál nyarat. Mindez a 68. percig volt érvényes, amikor egy váratlan lehetőségből szépített a Pécs.
    Ezután is lendületben maradtak a vendégek, ám a Békéscsaba is újabb fokozatba kapcsolt, és elővette régi, megszokott fegyverét, a kontrákat. Egy ilyenből adta meg a kegyelemdöfést Kasik a finisben, majd végleg elvette a mecsekaljaiak reményét Kulcsár, amikor negyedszer is betalált Csaban kapujába.
    A pécsiek utolsó két mérkőzésükön négyszer terhelték meg ellenfelük kapuját. Nevük mellé most is a négyes szám „rendelhető”, csakhogy most ellenkező előjellel.
    A békéscsabaiak még ilyen különbséggel is rászolgáltak a győzelemre az idei bajnokság zárófordulójában.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Nem hittem volna, hogy ilyen látványosan és jól futballozik a csapat a zárófordulóban a Pécs ellen. Kicsit pótoltunk a tavaszi hiányosságainkból, gólratörően és közönségszórakoztatóan játszottunk. Rá is fért szurkolóinkra, hogy végre jó mérkőzést lássanak.
    — Ha Tolocsko kapufája pontosabb a találkozó elején, akkor is így alakult volna?
    — Ezért szoktam mondani, hogy a futballhoz szerencse is kell. Ha az a kapufa gól, akkor még az is elképzelhető, hogy nem nyertünk volna, s nincs ilyen látványos mérkőzés. Tolocsko lövése nem ment be, azután viszont mi futballoztunk.
    — Mire gondoltál, amikor kimaradt a büntető?
    — Őszintén megmondva féltem egy kissé, mert nem szeretem a 2—0-ás vezetést. Ugyanis, ha ekkor kapunk gólt, akkor megretten a csapat. A kihagyott büntető is visszavetheti, s bizony volt ilyen időszak... A harmadik gól után azonban felszabadult az egész csapat, örömfutballt produkáltak labdarúgóink. S mivel a Pécs nem állt be védekezni, ezért látványossá alakult a találkozó.
    — Kikkel, illetve mivel voltál elégedett?
    — Szarvas játékával maximálisan, annak ellenére, hogy szerezhetett volna meg gólt. De leginkább a csapatteljesítmény volt számomra meggyőző. Még Dávid is, akit sokan lecseréltek volna a nézőtéren ülők közül, azt a feladatot, amit kértem tőle megoldotta, mert a lengyel válogatott Warzychát jól őrizte.
    — Ráhangolódhat az együttes ezzel a győzelemmel az Intertotó Kupára?
    — Azokon a mérkőzéseken minden más lesz, erősebb bajnokságokban edződött versenytársakkal kell felvenni a küzdelmet. S amúgy is ki tudja, milyen játékerőt képviselnek ezek a számomra ismeretlen gárdák.
    Eich László, a Pécs edzője:
    — A védelmünk összehozta a gólokat, egyszerűen nem volt ellenszer a sokat mozgó békéscsabai csatárok játékára. Ma rendkívül körülményes volt a csapat védelme, s ez különösen igaz az első játékrészre. így megérdemelt a csabai győzelem.
    — Kettő-egy után még élt a remény a döntetlenre.
    — Nem tudtuk a lehetőséget megragadni, mi több még inkább szétesett a csapat és fejben is elfáradtak a játékosok. Hamar feladták a küzdelmet és ettől kezdve sok hiba csúszott játékunkba.
    — Pedig imponáló volt a vidéki veretlenségi sorozatuk.
    — Különösen a két utolsó mérkőzés adott reményt arra, hogy jó sorozatot tudjunk magunk mögött. De ez most szertefoszlott, egy jó Békéscsabával szemben.

    5. Békéscsaba 30 11 15 4 47-32 48
    ...
    7. Pécs 30 12 6 12 38-43 42

    Békés Megyei Hírlap,1995. június 21.