magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2020/2021 Budapest III. osztály, 1. csoport 6 Tabáni LC 14 4
2019/2020 Budapest III. osztály, 1. csoport 6 Tabáni LC 12 14
2018/2019 Budapest IV. osztály, 1. csoport 7 Tabáni LC 3 57

összes eredmény, részletek »

címer: Tabáni LC

Valamikor hajdanában danában sok kisfiú a Károlyi kertből (nomeg „az irányi”-ból és „a váci”-ból) a Tabánba járt focizni. Krisztina körút - Kereszt utca sarok, ez volt a törzshely, „az alsó” pálya. Ha foglalt volt, felmentünk „a felső”-re, a Dózsa térre. Néha meg elindultunk, eredeti, téri gengszterekkel megerősítve – sőt, általában azok által vezérelve, hisz mi kicsik és jól neveltek voltunk, még családunk is akadt, ők meg pofozkodtak és elvették a labdát (persze valószínűleg azért jártunk mégis ide és hozzájuk, mert otthon ilyen nem volt) –, és beneveztünk különböző kamu kispályás bajnokságokba. (Nyilván apám fizette a felét. A gengszterekét is. Szerette a fiát.)

Márpedig egy akármilyen bajnokságba is nevezett csapatnak név kell! Rengeteg elmés megoldás kibuggyant belőlünk, mindenki nagyon jópofa volt, és az általános harcokon túl (legyen újpest, ne, inkább fradi, az anyád, a tiéd) puffogtatott olyanokat, hogy: elk SE redés, Turcsi FC, Détári stb. Persze mindenki számára valahogy belül mégis az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy Tabán FC lesz a neve. A Tabán FC lényege a labdarúgás sportág szeretetén kívül az volt, hogy flangáljanak a grund mellett akármilyen ocsmány csajok, akiknek lehet kiabálni, hogy jöjjenek, mert szoros emberfogást játszunk, sőt, a mérkőzés végén lesz mezcsere is! Az egyetemes jelszó pedig: kólameccs! Ezt általában akkor üvöltötte valamelyik „nagy”, ha megfelelő előnnyel vezetett a gárdája, és azt jelentette, hogy amelyik csapat kikap, annak utána fizetnie kell a közértben egy rund üveges kólát (az volt ám csak az igazi ünnep, ha valaki volt olyan hülye, és tényleg megtette!). Aztán fájóan sok év eltelt, s mindezen jó kis balhék – mert volt itt minden, veszekedés, verekedés, részeg foci, éjjeli foci, hajnali foci, hófoci, nagy pipa és kis potya, padra, betontömbre, kis-, közepes- és nagykapura (kék fal) – egészen 2002-2003-ig valahol az emlékeinkben éltek mindössze.

Akkortájt viszont – ezt Szöllősi jobban tudja, és Romi persze úgy tartja, hogy ő is – újjászületett a Tabán FC gondolata. Olcsó fordulat: a gondolatot tett követte, és Szöllő kizsigerelte belőlem, hogy legyen egy valós, nagypályás focicsapat, amelyik sárgában játszik, és ilyenek vannak benne, hogy Gyene meg Szilágyi… meg még jó sokan persze, mert nagypályára sok ember kell, úgyhogy jön majd a Magvasi, meg a Pali, meg a Krizsó. Meg a színes Öcsi. Dinopulosz Harisz. Róla azt kell tudni, hogy gyermeki életünk vége óta évente egyszer látjuk, az sem igaz, amit kérdez, mégis úgy szeretjük, mintha egy család lennénk. Persze egy család vagyunk… Nos, a többit már nagyjából el lehet képzelni, hiszen létrejött a Tabán FC felnőtt, amatőr, nagypályás labdarúgó csapata. Nagypályás! Szöllő mondta mindig: ez a futball! Minden más egy másik sportág, különösen az a típusú kispályás labdarúgás, amelyben 5+1 játékos van egy csapatban. Ez sehol a világon nem létezik, csak nálunk! Tehát nagypálya… 11 fő… 7 méteres kapu… Persze… És akkor jönni kezdtek… Béres Andy, Dávid Kisláma, Erdős Doki… De már ott volt „a” Bárány, a kapus. Meg Kova, Pribilla. Előkerült Temes „Bolond”, aztán kinőtt a földből egy ránézésre kisgyerek a BKV-pályán, hogy akkor ő is jönne, de mi már megvoltunk, ezért átadtuk az ellenfélnek. Persze rúgott nekünk gólt. Persze jövő héten már nálunk játszott. A Nándi. (Nándinak akkora fekete Volvója volt, hogy minden találkozónál elfoglalta a teljes útpályát, aztán amikor konvojban elindultunk, külső személőnek nem lehetett tudni, hogy miniszterelnöki, vagy temetői menet vagyunk-e.).

Később begördült valamelyik pályára Vince, meg „Tótpeti”, és jött Szántó Güzü is. Aztán a Láng-Vasas pályán megjelent egyszer csak előttem a gondnok, és kijelentette, hogy ő beszélt már a Szöllővel, és, hogy neki akkor elég egy félidő. Persze nem a gondnok volt. Hanem Ring apánk. És ott volt persze a Dinnyés. Az is ott volt régen is. Az alsó pályán. 13 évesen. És ott volt az első nagypályás Tabán meccsen, a BKV földesen (Károli-Tabán 13-2). 23 évesen. Aztán a meccsek folyamán a csapat, a szürke hétköznapok folyamán meg a csapat működéséhez szükséges keret lett kitalálva. Meg pálya meg tagdíj meg labda… A bírósági bejegyzés természetesen legalább egy évig nem volt meg, de az nem kell egyből a focihoz, még a BLSZ is lazább volt.

Stoplis viszont kell! Egy igazi stoplis cipő!
És kell mez.
Meg melegítő.

És aztán feljutottunk…

Szegény, szegény, Magvasi…

tabanfc.hu, 2010.11.03

Supporters
alternative names
Tabán LC
Tabán FC
address
1134 Budapest
Váci út 51/b. II/12.
Budapest
 
contact information
phone +36 (30) 240 2566
e-mail urban.andras@gmail.com
founded
2003
club colours
sárga - fekete - zöld
league (2021/2022)
home ground
name changes
 1. Tabán Football Club
  2003 - 2009?
 2. Tabáni LC
  2009? -
honours list
 1. BLSz IV/nyolcadosztály bronzérmese
  2005/2006
  2008/2009
official website
related websites
supporters' groups
 1. C U l t ( u ) r a (2008 -  )
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: fgymat
  2018.09.08, 10:21 (szerk.: 2018.09.15, 14:36)
  Tabáni LC és 2009-es év, lehet akkor volt a névváltozás?
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2012.04.25, 00:00
  Budapest, X. kerület, Vajda Péter u. (Építők-pálya)
  2003. október 5. vasárnap 16:00
  Tabán - ELTE 2:7

  http://foci.web.elte.hu/archivum/04osz/taban1.htm
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2012.04.22, 09:25
  ...Végre idegenben, de mégis otthon, 2011.09.25-én vasárnap. A Tabáni LC ellen játszottunk idegenben, akik úgyszintén a siketeken játszák hazai mérkőzéseiket. Rosszul kezdődött a csata...

  forrás:
  http://budapestchampions.gportal.hu/