magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2014/2015 Nemzeti Bajnokság I (OTP Bank Liga) 1 Lombard Pápa Termál FC 16 19
2013/2014 Nemzeti Bajnokság I (OTP Bank Liga) 1 Lombard Pápa Termál FC 12 33
2012/2013 Nemzeti Bajnokság I (OTP Bank Liga) 1 Lombard Pápa Termál FC 14 28

összes eredmény, részletek »

címer: Lombard Pápa Termál FC

A '90-es évek közepén Mészáros Ferenc kezdeményezte az önkormányzatnál a pápai futball feltámasztását, megkezdték a sporttelep felújítását és az erőfeszítések eredményeként 1995-ben meg is nyerték a megyei bajnokságot. Harmadosztályú évek következtek, ennek az időszaknak jeles alakjai Hannich Péter és Csertői Aurél.
2000-ben a Pápa megnyerte a Bakony-Csoportot és egy osztályt ismét feljebb lépett. A másodosztályban előbb Verebes József, majd Csertői Aurél ült a kispadon.
2002 ismét jeles dátum a pápai labdarúgás történetében: megkezdődött a sporttelep felújítása. A megújult stadion a hagyományok iránti tiszteletből az alapító Perutz testvérek nevét vette fel. 2004-ben Szombathelyről Pápára költözött a Lombard-csoport Bíró Péter vezetésével. Ez az anyagi háttér megváltoztatta a pápai futball lehetőségeit. Az új befektető Szombathelyről nem csak a tőkét, de az elsőosztályú indulási jogosultságot is hozta magával, így a Pápa immár Lombard Pápa TFC néven az NB I-ben kezdte meg szereplését 2004 őszén. A csapat részben a Haladás, részben a Siófoki Balaton FC volt játékosaiból állt össze.
Előbb Tóth Bálint, majd Szentes Lázár irányításával a bentmaradást sikerült elérni egy 14. helyezéssel. Az őszi szezonban elmaradtak az eredmények, tavasszal azonban feljavult a csapat teljesítménye. A csapatban számos légiós is megfordult, közülük a szlovák Thomas Nedvedet kell kiemelnünk, aki a 2004-2005-ös szezon gólkirálya lett.
Az első élvonalbeli mérkőzésen Miskolcon 8000 néző előtt tudott nyerni a Pápa 3-1 arányban. Az első szezon sikere a Vasas idegenbeli 6-0 arányú legyőzése volt, Nedved ezen a meccsen négy gólt szerzett. 2005 nyarán ismét egyel feljebb lépett a pápai labdarúgás: indulási jogot szerzett az Intertotó-kupában így nemzetközi mérkőzéseket játszottak a Perutz-Stadionban.
Az első körben a grúz Vit Georgia ellen kettős győzelemmel lépett tovább a Pápa (2-1, 1-0), a második körben azonban a neves svéd IFK Göteborg már búcsúztatta a pápaiakat (előbb Pápán 3-2-re nyertek a svédek 0-2-ről fordítva, majd Göteborgban egy 90. percben szerzett góllal győztek 1-0-ra). 2005 őszén mindössze 6 pontot gyűjtött a Pápa, így a télen komoly erősítések érkeztek: ekkor érkezett Pápára Szűcs Lajos, a zambiai válogatott Lungu és a kanadai válogatott Simpson is. Ez is kevésnek bizonyult, 2006 őszén ismét a másodosztály következett az NB I tök utolsójának. A kupában igazán nem tudott emlékezeteset alkotni a Pápa sem ekkor, sem későbbi elsőosztályú tagsága idején. Búcsúztatta a pápaiakat pl. a Felcsút, a Baja, a Soroksár, vagy a Létavértes is alacsonyabb osztályú csapatként.
A csapat edzői ekkor Gálhidi György, majd Zsivócki Gyula voltak. Az NB II-ben Kiprich József, majd Urbán Flórián vezényletével a középmezőny elején vitézkedett a csapat. Ekkoriban szerepelt Pápán a szlovén válogatott Kapic is. Őt Véber György követte, aki a 2009 tavaszán 15 meccsből 14-et megnyerve ezüstéremig vezette a Pápát. Mivel a bajnok Gyirmót nem kapott NB I-es licencet, a Pápa ismét anélkül került fel az élvonalba, hogy másodosztályú bajnoki aranyat ünnepelhetett volna. Az NB I-ben egy 11., majd egy 14. helyezés következett. A cél mindvégig a kiesés elkerülése maradt, az első 10 közé sosem sikerült bekerülni. Régi edzők is visszakerültek rövidebb időre, így ismét koptatta a pápai kispadot Zsivócki Gyula, vagy Tóth Bálint is. 2013 tavaszán a Siófokkal küzdött a Pápa a bentmaradásért, ekkor szinte hetente más ült a kispadon a mérkőzéseken. A siófok jelentős hátrányt dolgozott le, végül egy diósgyőri döntetlennel a Pápa mégiscsak biztosítani tudta elsőosztályú tagságát. 2014-ben ismét sikerült a bentmaradás, 2015 tavaszán azonban az utolsó helyen végzett a csapat az NB I-ben. Tavasszal a tulajdonos Bíró Péter önfeljelentést tett maga ellen, így az anyagi háttér megrendült.
Innentől már lehetett tudni, hogy akár több osztályt is zuhanhat az egykori Lombard. A kiesést követően az NB II-re nem kapott licencet a Pápa, majd végül az NB III-as indulást sem tudta vállalni, a Pápai TLFC megszűnt. Új formában Pápai Perutz FC néven szerveződött át a pápai labdarúgás, mely a megyei I. osztályból próbálta újrakezdeni átvéve az elsőosztályú infrastruktúrát.
A sikerévekben Pápa 2005-ben az egyik házigazdája volt a női u-19-es Európa-Bajnokságnak, 2014-ben pedig az U19-es Európa-Bajnokságnak is. A Pápai Lombardban kezdte pályafutását Gyömbér Gábor és Lipták Zoltán is.

dr. Szentgáli-Tóth Boldizsár, 2015.07.21

Supporters
alternative names
Lombard FC Pápa
associated teams
address
8500 Pápa
Várkert utca 2.
Veszprém megye
 
contact information
phone +36 (89) 512-020
fax. +36 (89) 512-021
e-mail lombardkft@wsi.hu lombardpapafc@globonet.hu
founded
1995
club colours
kék - sárga
? - ?
kék - sárga - fekete
? - 2015
league
- (megszűnt csapat)
home ground
- previous grounds
 1. Perutz Stadion

  (? - 2015)

 2. Vasas Pálya

  (? - ?)

name changes
 1. Pápai Egyesített Labdarúgó Club
  1995 - 2003
 2. Pápai Termál PELC
  2003 - 2004
 3. 2004-ben Pápára költözik a Lombard FC Haladástműködtető cég és helyben indítja csapatát
 4. Lombard Pápa Termál FC
  2004 - 2015. június
honours list
 1. NBII/másodosztály ezüstérmese
  2008/2009
 2. NBI/első osztály 11. helyezett
  2009/2010
matches
official website
related websites
supporters' groups
 1. Bakony Tigers (? -  )
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: NNS
  2015.06.22, 23:38
  Sikeresnek ítélt 11 év után immár hivatalos: nincs többé Lombard Pápa
  Pápa ­ Ami már eddig is biztosra vehető volt, az mostanra hivatalossá vált: a labdarúgó NB I 2014/2015­ös kiírása után az élvonaltól búcsúzó Lombard Pápa a klub mögött álló gazdasági társaság súlyos adósságai miatt megszűnik.

  Szemán György klubigazgató a Naplónak adott bővebb interjújában elmondta, a 2004 nyarán Pápára költözött futballklub tartozásai olyan mértékűek, hogy nem tudnak nevezni az következő szezon egyik osztályába sem. Tehát immár papíron is eldőlt, hogy az Új Lombard Sport Kft. működése véget ért a városban. – Úgy vélem, a Pápa városában eltöltött 11 év a futballsikerekről szólt, noha ebben szerepelt három NB II­es szezon is, illetve minden bajnokság végére az élvonalbeli tagság megőrzése volt a cél. Ettől függetlenül a csapat évekig a legmagasabb osztályban játszott, mondhatni meghatározó szerepet töltött be a magyar labdarúgásban, ami mindenképpen sikernek számít – jelentette ki Szemán György.

  – Minden évben voltak kiemelkedő és hangos sikereink, például rögtön az elején az Intertotó­kupában szerepelhettünk, nemzetközi mérkőzéseket játszhattunk. Később a bajnokságban több olyan eredményt is elértünk, amire felfigyelt a futballtársadalom. Szép sikereket arattunk nagycsapatok ellen, és jó néhány olyan edző dolgozott nálunk, akiknek köszönhetően a futball kritikusai is azt mondták, hogy a pápai csapat játéka üde színfolt – fűzte hozzá. Kérdésünkre felidézte, örökre emlékezetes marad számára az Európa­szerte ismert Göteborg ellen a Perutz Stadionban telt ház előtt vívott kupameccs, vagy éppen a Haladással való óriási csaták.

  – A szombathelyiek elleni párosításunk Nyugat­dunántúli rangadóvá nőtte ki magát, az országban mindenütt felfigyeltek rá, és rendre az átlagosnál magasabb színvonalú meccseket játszottunk velük. Persze a legszebb emléknek az számít, amikor hazai pályán 5:1­re legyőztük a Haladást. Hozzátenném, a két klub vezetői és játékosai csak a futballpályán rivalizáltak egymással, az ismert okok (Bíró Péter, a Lombard tulajdonosa Szombathelyről költöztette át Pápára a csapatát – a szerk.) ellenére jó kapcsolatot ápoltunk egymással – jegyezte meg a klubigazgató.

  Szemán György kifejtette: a Lombard Pápának a kiscsapat mivolta miatt több nehézséggel is meg kellett küzdenie, például az országos média állandóan biztos kiesőként emlegette a gárdát, valamint a futball hierarchiájából adódóan számos játékvezetői tévedést is el kellett viselniük. Továbbá a játékosok szerződtetése sem volt egyszerű, hiszen a meghatározó labdarúgókat egyszerűen nem tudták megfizetni. – Ezért igyekeztünk tehetséges fiatalokat igazolni, felfedezni. Büszkék vagyunk rá, hogy például Gyömbér Gábor, Lovrencsics Gergő, vagy éppen Lipták Zoltán is Pápáról indulva futott be komoly karriert. Emellett kénytelenek voltunk olyan külföldieket alkalmazni, akik jóval kevesebb pénzért hasonló teljesítményt nyújtottak, mint a magyar labdarúgók. Ennek a kettősségnek pedig az lett a vége, hogy szinte minden évben komoly vérátömlesztésen ment keresztül a játékoskeret. Szinte félévente 8­10 labdarúgó cserélődött, és így nem alakult ki egy állandó mag, amely hosszú távon stabilitást adhatott volna számunkra – mutatott rá a tapasztalt sportvezető, aki őszintén beszélt a gyászos utolsó félévről is.

  – Életem egyik legborzalmasabb pillanata volt, amikor kiderült, hogy a tulajdonos milyen cselekményt követett el a cégeivel, ez pedig előrevetítette a pápai profi futball végét. Nem titok, annak ellenére, hogy a kisköltségvetésű klubok közé tartoztunk, évek óta egyre nehezebb volt finanszírozni a csapatot. Azonban álmunkban sem gondoltunk arra, hogy szinte egyik napról a másikra bekövetkezik a csőd és mindennek vége szakad. Borzasztó volt ezt megélni. Becsülettel tettük a dolgunkat, irányítottuk a klubot, a játékosok a végsőkig kitartottak. Odáig jutottunk, hogy az utolsó csapatunkban játszók és a klub
  alkalmazottai egzisztenciális gondokkal küzdenek, miközben a város labdarúgása semmivé vált – fogalmazott Szemán György. Mint mondta, a 11 esztendő alatt a klub legkiválóbb partnere és a legfőbb támogatója a város önkormányzata volt, amely rendkívül sok áldozatot vállalt azért, hogy Pápának NB I­es csapata legyen. A klubigazgató hangsúlyozta, a tulajdonos gazdasági ügyeire nem volt rálátásuk, ezért is érhetett mindenkit olyan váratlanul a kialakult helyzet.

  – A bajnokságot gyakorlatilag pénz nélkül kellett befejezni. Az utolsó meccsünk lefújásáig nem gondolkodtam a jövőn, csupán azt tartottam szem előtt, hogy tisztességesen lezárjuk a szezont. Egyelőre nem tudom, hol fogok dolgozni, de persze ha tehetném, akkor nyilván a labdarúgás közelében maradnék – zárta beszélgetésünket Szemán György.
  Polgár Tibor

  forrás: https://veol.hu/lombardpapa/sikeresnek-itelt-11-ev-utan-immar-hivatalos-nincs-tobbe-lombard-papa-1708289
  2015.06.22.
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2014.03.10, 16:35
  kép
  forrás:
  Eőri Attila
   
 3. avatar: NNS
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2011.02.23, 10:17 (szerk.: 2011.03.01, 11:14)
  Ez egy új verzió, vagy nálunk szerepel rosszul?
  kép
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.21, 17:11
  Tisztelt Uram!

  E-mail megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a bajnokságban használt csapatnév a Lombard Pápa Termál FC.

  Pápa, 2010. 03. 21.

  Üdvözlettel:

  Glatzné V. Gyöngyi
  ügyintéző
   
 6. avatar: Ailton
  2010.01.11, 15:47
  szerintem a szövegből is látszik, hogy a Lombard Pápa nem a PELC jogutódja, csak az up-t ő adja. A wikipédián is 2003-as az alapítási dátum.
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.11, 13:11
  1995 tavaszán Mészáros Ferenc kezdeményezésére az Önkormányzat támogatásával a Pápai SE labdarúgó-szakosztályából megalakult a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC). Az Elnökség célként meghatározta a megyei bajnokság megnyerését. Ezt követően az NB/III-as tagság stabilizálását, majd hosszabb távon a második vonalbeli szereplést.
  Fontos volt az egyesületi élet megszervezése, a Városi Sporttelepen a további állagromlás megállítása, a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítása.
  Az első bajnoki évadban a csapat - sportszerű Pápa-Veszprém küzdelemben - megnyerte a megyei bajnokságot. Elkezdődött az erősen megkopott, korszerűtlen sportlétesítmény felújítása. Elkészült az átalakított, modern öltözőépület és a fedett lelátó.
  A megyei bajnok az NB/III-ban az első évadban 2. helyen végzett. A következő, 1999/2000-es bajnoki idényben Hannich Péter és Csertői Aurél vezérletével a PELC a Bakony-csoport bajnoka lett! 2000 őszétől - az akkori Profi Nemzeti Bajnokságot követő - NB/I-ben szerepelt az együttes. A bajnokság átszervezésével, 2001 őszétől az NB/I B-ben játszott a csapat, melyet a volt szövetségi kapitány, Verebes József is irányított.
  A PELC töretlen fejlődését tovább lendítette az a döntés, amely szerint a stadion-rekonstrukciós program részeként a Sporttelep felújításához a polgári kormány 200 millió Ft-ot, míg Pápa Város Önkormányzata 100 millió Ft-ot biztosított (2002).
  A munkálatok idején a labdarúgócsapat átmenetileg - az Elekthermax SE segítő közreműködésével - az NB/I B középcsapataként, a Vasas pályán játszotta mérkőzéseit. Az együttes fél év után, a Százhalombatta legyőzésével búcsúzott a szomszédos pályától. Az új Várkerti Stadiont - további győzelmekkel - az ellenfelek számára igazi katlanná, arénává varázsolták (2003).
  A Stadion a PELC és az ellenfél csapatait korszerű klubházzal, kiszolgáló létesítményekkel, a szurkolókat fedett lelátóval, a sajtó munkatársait és a vendégeket méltó technikai feltételekkel várja.
  2003/2004-es bajnokságban a Lombard FC Pápára költözött. A város első osztályú indulási jogot szerzett. Azóta a PELC a Lombard Pápa FC közvetlen utánpótlásának nevelését végzi. Tömegbázis folyamatos növelésével napjainkban 14 korosztállyal foglalkozik, közülük 8 versenykorosztályként, 6 előkészítő korcsoportban versenyez.
  2009/2010-es évadban Lombard Pápa Termál FC NB/I-ben szerzett indulási jogot. Az MLSZ klublicence elvárásainak megfelelve - az előírt utánpótlás rendszert a PELC biztosítja számára.


  forrás:
  http://pelc.aer.hu/HU/content/history
   
 8. avatar: NNS
  2008.11.06, 10:22
  Hogy is hívják a csapatot?

  Lombard FC Pápa (honlap címe)
  Lombard Pápa FC (honlap URL-je)
  Lombard Pápa Termál FC (holnap tetején)