magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2010/2011 Veszprém megyei I. osztály 4 SK Ajka-padragkút SE 10 32
2009/2010 Veszprém megyei I. osztály 4 SK Ajka Padragkút SE 7 43
2008/2009 Nemzeti Bajnokság III, Bakony csoport 3 SK Ajka-Padragkút SE 14 23

összes eredmény, részletek »

címer helye

Segítség Felhasználók által beadott adatok

2020.09.15, 16:09 molibali alapítás
2012.07.15, 10:48 hardiadam színek
2012.07.15, 10:47 hardiadam színek

összes / részletek »

Supporters
alternative names
Padragi Bányász
associated teams
address
8451 Ajka-Padragkút
Szőllőhegyi utca 1/B
Veszprém megye
 
founded
club colours
kék - fehér
league
- (megszűnt csapat)
name changes
 1. Padragi Bányász
  ? - 1961
 2. 1961-ben egyesült Padrag és Csékút község és létrejött Padragkút település
 3. Padragkúti Bányász SK
  1961 - ?
 4. 21. Volán Bányász SE Padragkút
  ? - ?
 5. SK Ajka-Padragkút SE
  ? -
honours list
official website
related websites
supporters' groups
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: molibali
  2020.09.15, 16:14 (szerk.: 2020.09.15, 18:25)
  Idén ”ünnepli” fennállásnak huszadik évfordulóját az egykor szebb napokat megért padragi klub. Mert, bár kevesen tudják, a csapat továbbra is működik, igaz ma már csak utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

  Karika Rudolf, az egyesület alapítója, majd később edzője, fő szponzora elmondta, hogy éppen egy Ajka mérkőzés szünetében beszélgettek Bocs Jánossal az egykori Stopli büfében arról, hogy érdemes lenne az elkallódó Bányász pályát használni, és olyan csapatot létrehozni, amely lehetőséget ad azoknak a helyi kötődésű labdarúgóknak, akik az első számú ajkai klubban nem jutnak szóhoz. A szavakat hamarosan tettek követték, és a lelkes sportbarátok felvették a kapcsolatot a Bányász Sportkörrel a pálya bérlésével kapcsolatban. Rövid időn belül megszületett az egyezség, az SK Ajka néven létrejött klub pedig azonnal hozzálátott, hogy játékosokat toborozzon. A csapat első edzője Dalnoki László lett, aki ismeretségét kihasználva nem csak számos labdarúgót csábított az egyesülethez, hanem az ő közbenjárásával, na meg egy szerencsés véletlennek köszönhetően egy visszalépő csapat helyett a klub rögtön a megyei első osztályban szerepelhetett.

  Az anyagi hátteret elsősorban maga Karika Rudolf szolgáltatta, aki elmondta, akkoriban egyáltalán nem volt ritka, hogy cégek különböző sportágakat, egyesületeket támogattak. Ő pedig nem bánta, hogy nagy összegeket fordított a futballra, hiszen a vállalkozása jól ment, nem jelentett gondot a gárda finanszírozása. A keret kialakítása olyan jól sikerült, hogy az SK Ajka rögtön az első évben bronzérmet szerzett, sőt a második nekifutásra Polonkai Csaba irányításával megnyerte a bajnokságot, vagyis jogot szerzett, hogy az NB III-ban induljon. Ehhez a klub támogatókat keresett, mivel a megnövekedett költségeket Karika Rudolf egyedül már nem akarta fedezni. Ám mivel senki sem állt az egyesület mögé, az elnök úgy döntött, elölről kezdenek mindent, és a körzeti bajnokságba, vagyis a megyei negyedosztályba nevezte be csapatát a következő szezonraCsupán néhány évnek kellett eltelnie, hogy a gárda visszaverekedje magát a megyei élvonalba, ekkor már Fördős József irányításával. Érdekesség, hogy a gárda éppen az Ajka Kristály otthonában lett bajnok, és vívta ki a feljutást. Eközben indult el a klub valódi sikertörténete is, amikor is a vezetőség felfedezte a rég elfeledett, romos állapotban lévő padragkúti sportlétesítményt.

  Karika Rudolf megvásárolta az ingatlant, amelyen azonnal hozzá is fogtak a beruházásokhoz, felújították az öltözőt, és kitűnő minőségű pályát varázsoltak az elhanyagolt gyepből, így a klub Padragra költözött. Később a lelátó, sőt az akkor megyei szinten ritkaságszámba menő világítás is elkészült. A városrész hamar befogadta a csapatot, amely ekkor már SK Ajka-Padragkút SE néven szerepelt, és gyakran több száz nézőt vonzott egy-egy mérkőzésre.

  A gárda Kovács Attila irányításával 2008-ban újra bajnok lett, és története legnagyobb lépéseként elvállalta az NB III-as szerepelést. A csapat egész jól kezdte a harmadosztályt, a téli szünetben a középmezőnyben tanyázott, ám a szezon végére sajnos kiesett. Ha ez nem lett volna elég, a gazdasági válság miatt az építőipar gyors hanyatlásnak indult, ez pedig Karika Rudolf vállalkozását is tönkretette, vagyis a gárda legfőbb támogatóját hozta kilátástalan helyzetbe. Ekkor azonban már elkezdődtek az öltözők mellett épülő tornacsarnok munkálatai, amik a forráshiány miatt hosszú időre félbeszakadtak, végül az ajkai önkormányzat támogatásával a beruházás mégis elkészült. A terhek azonban ettől nem csökkentek, Karika Rudolf elmondta, hiába próbált törleszteni, a kamatok olyan mértékben emelkedtek, hogy sosem jutott az adósság végére. Így a felnőtt csapat még két évet élt meg a megyei első osztályban, ahol előbb hetedik, majd tizedik lett, ám a 2011-2012-es bajnokságra már nem nevezett.

  A klub azonban nem szűnt meg, a TAO rendszer segítségének köszönhetően utánpótlás-neveléssel továbbra is foglalkozik. Az edzéseket Somlóvásárhelyen tartják, a padragkúti pálya ugyanis ez év januárjától állami tulajdonba került. Hiába mozgatott meg minden követ a klub alapítója, hogy az egyesület valahogy visszabérelhesse a létesítményt, erre nem kapott esélyt. A gyerekek felszerelése, a sportszerek Karika Rudolf otthonának egyik szobájában kaptak helyet, a szép emlékeket idéző kupák, tablók, oklevelek pedig a garázsban porosodnak. A mezeket maga az elnök mossa, és a fiatal labdarúgóknak is ő vesz cipőket.

  Karika Rudolf számos szép emléket őriz az elmúlt húsz évből, mint mondta, a felnőtt csapat sikerei mellett büszkén gondol vissza a kiemelt bajnokságban, 2003-ban bronzérmet szerző ifjúsági csapatra, amely a helyi rivális FC Ajkát is maga mögé utasította, vagy arra, hogy a megyében először ő indított női csapatot az NB II-ben. A klub alapítója külön kiemelte azokat a klub életében jelentős embereket, akik már nem lehetnek köztünk, Bocs Jánost, Kovács „Tasak” Attilát és Nagy „Kenyér” Károlyt, valamint az edzőket, akik a húsz év alatt egyszer sem hagyták cserben, ugyanakkor beismerte, hogy a játékosok és a vezetőségi tagok között akadt olyan, akiben csalódnia kellett.

  Meglepő őszinteséggel mesélt saját felelősségéről a megyei szinten ma divatos fizetések létrejöttében. Elmondta, hogy nem rossz szándék vezérelte, amikor elsők között pénzért hívott játékosokat a megyei osztályba, ő a vállalkozói szférában ahhoz volt szokva, hogy a munkát meg kell fizetni. Karika Rudolf ugyanakkor hozzátette, akkor még minőségi játék is járt a fizetségért, manapság azonban egyre kevesebb csapatnál tapasztal ilyet. A klub elnöke elismerte, ő sem könnyű eset, hiszen szókimondását gyakran nehezen fogadták el, valószínűleg ezért is támogatták kevesen, vagy hallgatták meg tanácsait. Mint mondta, mára sokat változott, a zenélésben megtalálta az örömet adó elfoglaltságot, ugyanakkor a közéletből sem akar eltűnni, ezért képviselő-jelöltként megméreti magát az előttünk álló választásokon, hogy az évtizedek során összegyűlt tapasztalatait ezen a téren hasznosíthassa.

  Húszéves lett a klub, ám ünneplésre már nem sok ok maradt. Tündérmesének indult, végül azonban a körülmények, vagy talán a magyar valósággal járó tényezők miatt lassú haldoklássá vált az SK Ajka-Padragkút SE története. A futball évszázadok óta íródó történelmében ez a kis egyesület csupán egy szempillantásnak felel meg, azonban az ajkaiaknak számos izgalmas, vagy éppen örömteli pillanatot szerzett, ami miatt mindig szívesen emlékeznek majd rá.

  2019.07.31
  http://ajkaiszo.hu/szomoru-unnep-huszeves-az-sk-ajka/
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2013.08.13, 15:43
  kép
  forrás:
  Dominek József
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2013.04.14, 20:21
  kép
  forrás:
  Eőri Attila
   
 4. avatar: pancso
  2011.10.06, 17:02
  Negyven éve szűnt meg a Padragi Bányász labdarúgó csapata, amikor a megyei I. osztály nyugati csoportjában bajnokságot nyert.

  A csapat 1948-ban alakult. Sok éven keresztül a járási bajnokságban szerepelt, majd az 1965 előtti években hol felkerült a megyei I. osztályba, hol kiesett. 1966-ban a sokoldalú, városszerte ismert Kürthy Elemér tanárt szerződtették a csapathoz azzal a feltétellel, hogy olyan együttest kovácsoljon össze, amelynek nincsenek kiesési gondjaik. Cél a középmezőny, vagy annál feljebb. Ez sikerült, sőt, egyik évben az ötödik helyen végzett a csapat.

  1970 tavaszán a félfordulós bajnokságban az NB II-es Ajkai Bányásztól átigazolt Gyenese Józsi vette át az edzői teendőket. A megyei csapatokat négy csoportban osztották be, és a csapat a csoportjában az ajkai Videoton mögött a 2. helyen végzett. Mivel a félfordulós bajnokságban az Ajkai Bányász gyengén szerepelt, Gyenese Józsit újra szerződtették.

  Ezek után az akkor még csak 33 éves, de tehetséges Pápai Pál, az addigi háromszoros ezüstérmes ifi csapat edzője vette át a Padragot. Az üzemi és sportvezetés magasra tűzte a mércét, dobogós helyezést várt. A hangos szó helyett inkább pedagógiai módszereket alkalmazó Pali bá olyan kollektívát kovácsolt össze az általa nevelt ifistákból és az akkoriban leszerelt katonákból, hogy megnyerték az 1970-71-es megyei I. o. nyugati csoportjában a bajnokságot.

  Az NB III-ba jutásért a Péttel játszották az osztályozó mérkőzést. Az első meccset Padragon 3:1-re megnyerték, de a visszavágónak már nem volt jelentősége, mert közben a szakosztály fuzionált az NB II-es Ajkai Bányásszal, ami azt jelentette, hogy megszűnt a megyei I. osztályú padragi csapat.

  A Padragi Bányász híres és büszke volt saját nevelésű ifjúsági játékosaira, ezért megérdemlik, hogy név szerint említsük azokat, akik az Ajkai Bányász NB II-es keretébe kerültek: Lélek János (kapus), Rajmon László, Németh Sándor, Vass László, Haász János, Sulyok Gyuri, Havas Tibi (megyei ifi válogatott), a később megalakult Padrag SK-ból Pölczmann Balázs, Orbán László, Németh István.

  Pápai Pálon kívül a fenti játékosok képzésében részt vett Szövérfi Sándor, id. Litvinyuk Zoltán, Bot Tamás. További sportemberek: Czili Aladár (SK elnök), Somogyi Lajos (szakosztályvezető), Juhász József (intéző) és id. Rénes István (technikai vezető).

  forrás: http://www.kristalyvolgy.kapuja.hu/news.php?readmore=1873
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2011.02.08, 17:24 (szerk.: 2018.01.28, 21:24)
  kép
   
 6. avatar: Sanyi-Hungaria
  2011.01.08, 14:12 (szerk.: 2018.01.23, 13:49)
  kép
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2010.05.28, 19:23 (szerk.: 2018.01.23, 13:48)
  kép
  forrás:
  Győr Béla - email