magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2023/2024 Csongrád-Csanád vármegye, I. osztály 4 Makó FC 6 37
2022/2023 Nemzeti Bajnokság III, Közép csoport 3 Makó FC 0
2021/2022 Nemzeti Bajnokság III, Közép csoport 3 Makó FC 5 69

összes eredmény, részletek »

címer: Makó FC

A Makói Futball Club ezen a néven 1989-ben alakult.

A helyi labdarúgás története a huszadik század elejétől ismert.Pontos dátum egyelőre nem ismert, bár kutatások folynak ezügyben.

Amit tudunk: A huszas évektől Makói VSE néven vitézkedtek a többnyire helyi születésû játékosok. Ekkor a Vasút kezében volt a csapat

A makói Gépgyár támogatásával küzdöttek. Később Makói Vasas Sportegyesület volt a hivatalos név. Megyei szintû,harmad vonalbeli és egy év erejéig másodosztályú csapat volt a városban. Az idősek szerint a legszámottevőbb mérkőzés a Békéscsaba elleni NB2-es meccs volt,amikor is különböző információk szerint 4-6000 ember zsúfolódott össze a pályán,megtöltve nem csak a hajdani falelátót,hanem minden négyzetcentimétert a pálya körül!Ekkor a makóiak győzelmének "köszönhetően" a Békéscsaba nem jutott fel az első osztályba.

A másik hagymavárosi csapat az FK Spartacus volt, amellyel a hetvenes években fúzionált a Makói vasas, ezután MSVSE néven mûködött a gárda, de nem önállóan, hanem szakosztályaként a sportegyesületnek! Története során a klub több osztályok közötti liftezés után eljutott az 1989-es évhez. A futballcsapat ekkor kivált az MSVSE-ből és Makói Futball Club néven megkezdte a mai napig tartó fénykorát előbb Vízi István,majd Ménesi Gábor elnöklése alatt! A megyei első osztályból indulva az NBll-be jutott. Sikerült újoncként az egycsoportossá szervezett Nb1/B-be felkerülni, majd megint átszervezés után az NBll-ben stabil taggá válni!

Legnagyobb eredményként a 2005/06-os szezonban megszerzett 4. helyezést tartjuk a másodosztályban, amellett hogy jutott már a csapat a legjobb 16 közé is a Magyar Kupában több Nbl-es csapat testén keresztül.

A makói labdarúgás történetéből azonban nem szabad kihagyni a helyi hagymakertészek és iparosok szerepét sem, akik elbeszélések alapján rengeteget áldoztak a labdarúgásra a századelő óta!!!!

Indián, Makó Company (mako-company.gportal.hu), 2008.02.01

full name
Makó Futball Club
Supporters
alternative names
M-Foci KFT
Makói FC
associated teams
address
6900 Makó
Lonovics sugárút 4/A
Csongrád megye
 
contact information
phone +36 (70) 622 4266
fax. +36 (62) 211-727
e-mail karsai.tibor1967@gmail.com
founded
1989
club colours
sárga - zöld
league (2023/2024)
home ground
name changes
 1. 1989-ben a labdarúgó szakosztály kivált a Makói SVSE-ből
 2. Makó Futball Club
  1989 -
 3. 2011 júniusában egyesült a Kiskundorozsmai ESK csapatával Szeged 2011 néven
honours list
 1. NB II 3. helyezett
  2008/2009
matches
official website
related websites
supporters' groups
 1. Makó Company (2007 -  )
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: bbsz
  2022.09.27, 21:53
  KÉNYSZERHELYZET MIATT AZ NB3-AS LABDARÚGÓ CSAPATUNK VISSZALÉP A TOVÁBBI KÜZDELMEKTŐL

  ...

  A makói önkormányzat a brutális - 10-12-szeres! - energiaár-növekedés miatt kénytelen bezárni intézményei és sportlétesítményei jelentős részét. Közéjük tartozik a Makó Aréna is: a stadion épületei október 1-től nem használhatóak. Megértjük az önkormányzat döntését, ugyanakkor a Makó FC a létesítmény nélkül nem tud sporttevékenységet folytatni.

  Ezzel együtt labdarúgó csapatunk támogatói körét is súlyosan érintette a gazdasági válság, így a működésre fordítható összegeink drasztikusan csökkentek. Nincs keretünk és lehetőségünk arra, hogy pályát és öltözőket béreljünk felnőtt csapatunk hazai környezetben történő felkészüléséhez, illetve versenyzéséhez.

  A fenti okok miatt szomorúan kell bejelentenünk, hogy a Makó FC 2022. szeptember 27-től visszalép a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett 2022/23. évi NB III osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságban való további részvételtől.

  ...

  https://www.facebook.com/makoifoci/posts/pfbid0WzdW1FAoz3hQwx2UQj2Q5cq7kDsMN8CXHDRdDAQon3iLqH843t5N81HjB9QX9JjVl
   
 2. avatar: pancso
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
   
 4. avatar: ingersheim
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2011.07.04, 13:35
  A kora estére meghirdetett kezdésre megtelt az Erdei Ferenc téri sporttelep klubhelysége, ami annyit jelentett, közel negyvenen voltak kíváncsiak Ménesi Gábor elnök beszédére, amely egyórásra sikeredett. Az egykori kapus újat nem mondott, csak azt közölte személyesen és bővebben is a megjelentekkel, amit lapunknak tegnap a kialakult helyzettel kapcsolatban nyilatozott.
  A következő egy óra a kérdéseké volt, a legtöbb természetesen a jövőt firtatta. Ami biztos: a Makó FC mint egyesület megszűnik, helyette egy új gazdasági társaság alakul, amely majd az NB III-ban működteti a helyi labdarúgócsapatot. A játékosokkal várhatóan a jövő héten ülnek tárgyalóasztalhoz a felek, és megbeszélik, milyen feltételek között indul az együttes a harmadik vonalban. Az is biztos, hogy a következő idény költségvetése lényegesen alulmúlja majd az előzőekét, a célok pedig a keret erősségétől függenek majd.
  – Mint makóiak természetesen kitartunk a csapat mellett, ugyanúgy járjuk majd a meccseket, nagy kérdés, az idő előre haladtával az együttes mit tesz a szurkolókért. Az első sokk után mindenki elfogadta a helyzetet, meglátjuk, mit hoz a jövő, hogyan alakul a csapat és a szurkolótábor kapcsolata – mondta Fekete Tibor, népszerűbb nevén Indián, a Makó Company vezérszurkolója.
  Rajta és társain is látszott: azért jöttek, mert szeretik Makót, a futballt, illetve együtt is mindkettőt. És ha kell, a megyekettőben is ott lesznek a lelátón.

  A B-közép kitart,de reméljük a többi szurkoló is a csapat mellett marad.

  forrás:
  http://makofutballclub.gportal.hu/gindex.php?pg=18652355&nid=5982988
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2011.07.04, 13:32
  Véget ért a hosszú huzavona,eldőlt a sorsunk.Klubunk hét sikerekben gazdag szezon után így vagy úgy,de búcsút int az NB II-nek.A csapatunkat sújtó pénztelenség miatt a Makói FC jogán egy új szegedi futballcsapat indul a 2011-2012-es labdarúgó NB II Keleti csoportjában. A két klub egyesüléséből létrejött Szeged 2011 csapata a Felső Tisza-parti stadionban játssza hazai mérkőzéseit, így hosszú idő után lesz újra NB II-es futball Szegeden. Mi az NB III Alföld csoportjában indulunk, mivel a Kiskundorozsmai ESK NB III-as joga kerül oda hozzánk egy együttműködési szerződés keretében.

  forrás:
  http://makofutballclub.gportal.hu/gindex.php?pg=18652355&nid=5980609
   
 7. avatar: pancso
  2011.06.28, 18:31
  A korábban megjelent hírekkel ellentétben a Makói FC nem a KITE Szeged jogán indul az NB III-ban. A klub a Kistelekkel kötött szerződést, így a Kistelek által került NB III-as indulási jog a Makói FC-hez.

  forrás: http://www.nb2.hu/2011-06-28/makon-mindent-megprobaltak-de-nem-jott-ossze-a-penz/
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.21, 20:09 (szerk.: 2011.06.28, 18:30)
  2009 decemberében élte meg 20 éves jubileumát a Csongrád-megyei klub, ez alkalomból honlapunk az alábbi terjedelmes anyagban mutatja be a csapat történetét és - a jelenlegi klubelnök segítségével - felidézi a sikeres időszak fontos momentumait is.
  Sikertörténet kis pénzből. Ez lehetne a rezüméje az elmúlt 20 év makói történéseinek. A helyi futballcsapat 1989 végén vált ki az addigi MSVSE-ből és Makói Futball Club néven megkezdte a mai napig tartó működését előbb Vízi István, majd Ménesi Gábor elnökletével. Az 1989-es megalakulás óta több jó csapat kergette a labdát a városban, kezdve a megyei I. osztályt megnyerő – azóta már elhunyt – Krizbai György fémjelezte gárdával, majd az NB III-be való feljutás után a 90-es évek közepén kétszer a dobogóra is felállhattak a harmadik ligában. 1998-ban aztán jött egy fiatalítás, aminek a gyümölcse 2004-ben érett be, ekkor nyertek bajnokságot a harmadosztályban – már a mai elnök, Ménesi Gábor és a mai edző, Kolozsvári János aktív közreműködésével. A csapat fejlődése azóta is töretlen, hiszen az NB I/B-ben való bennmaradás után kétszer negyedik, egyszer harmadik helyezést értek el a másodosztályban. De lássuk inkább az egyik legautentikusabb szereplő, Ménesi Gábor klubelnök monológját, honlapunk őt kereste meg, hogy beszéljen a klub elmúlt húsz évéről és a jelenlegi lehetőségekről:

  - 1989-ben váltunk ki a Városi Sport Egyesületből és akkor alakult meg a különálló Makó FC – vágott bele nagy vehemenciával az elnök. – A megye I. osztályban szerepeltünk és két év múlva léptünk fel az akkori negyedik vonalnak számító NB III-ba, ahol sokáig stabil, meghatározó szerepet töltöttünk be. 2000-ben jutottunk fel a harmadosztályba és fokozatosan sikerült előrébb lépegetni itt is. Három év múlva, 2003. nyarán lettem elnök és rögtön a következő évadban feljutottunk a másodosztályba, amit akkor még NB I/B-nek hívtak. A 2004-2005-ös idény volt tehát az első másodosztályú idény a Makó FC életében. A kitűzött célt, a bentmaradást nagy nehezen, de elértük, amit szintén óriási sikerként könyveltünk el. Korábban csak egyszer egy idény erejéig volt Makón másodosztályú labdarúgás, még 1958-ban. Ezt a bennmaradással túlszárnyaltuk és utána már nem a kiesés ellen kellett hadakoznunk. Voltunk többek között negyedikek is, de természetesen a csúcs a tavalyi idényben kiharcolt bronzérmes helyünk volt. Ebben az idényben vertük meg, a dicsőséges tavaszi hadjáratunk során a feljutó Ferencvárost. Ezzel nagyon szép születésnapi ajándékot adtak a fiúk a Makó FC-nek és természetesen minden makói fociért dolgozó és szorító embernek.
  - Milyen nehézségek akadályozták a munkáját?
  - Amatőr csapat lévén minden játékosunk dolgozik, vagy tanul, így azt lehet mondani, hogy a csapat szívből éri el az eredményeit, mert nálunk egyetlen profi szerződésű labdarúgó sincs. Nagyon sokat köszönhetünk még Kolozsvári Jánosnak is, aki 1989 óta dolgozik a makói fociban egy kisebb megszakítástól eltekintve. Sok kérdőjelet egyenesített ki ő is a húsz év alatt. Nem túl nagy a merítési lehetőség, hiszen egy huszonötezres lélekszámú kisvárosról van szó, és a tehetségeket elszipkázzák a nagyobb klubok, meg az akadémiák, de azért dolgozunk és megyünk előre. Lenne jelentkező bőven, aki szeretne Makón focizni, de amikor felvázolom a lehetőségeinket, akadt olyan, aki azt mondta, hogy ez a telefonszámlájára sem elég. Erre sajnos csak a kezemet tudom széttárni. Túlvállalni soha nem fogjuk magunkat, mint ahogyan eddig sem tettük. Arra büszkék lehetünk, hogy amit ígértünk, azt mindig teljesítettük. Makóról még nem távozott úgy játékos, hogy tartoztunk volna neki.
  - A jövőben azért sokat jelent majd a nemrégiben átadott műfüves pálya.
  - Persze mindenképpen, hiszen még az edzéseket is sokszor albérletben végeztük. Ráadásul van még egy örömteli hír, miszerint jövő nyáron lesz még egy füves edzőpályánk is. Nem beszélve arról, hogy ezzel annak a 250-300 gyereknek az edzéslehetőségeit és jövőjét mentettük meg, akik a Makó FC közvetlen utánpótlását jelentik, egészen az óvodásoktól kezdve. Nagy segítséget nyújtott ebben is az önkormányzat, viszont azt talán elmondhatom, hogy jövőre egy kicsivel magasabb támogatást szavazott meg a testület, mint az eddigi, ami szintén jólesik, hogy kiállnak mellettünk.
  - A labdarúgás szeretetén túl, mi az, ami motiválja ebben a nem túl rózsás helyzetben?
  - Azért is szeretem ezt „csinálni”, mert a szívügyem és olyanok vagyunk a csapattal, mint egy nagy család. Van néhány játékosunk, akik ugyan nem tősgyökeres makóiak, de már itt játszanak hat-nyolc-tíz éve és itt dolgoznak postásként, ételkihordóként, mindenki máshol és már letelepedtek Makón, itt élnek a családjaikkal és itt is tervezik a jövőt. Bány Tomi már most is Lima (Kolozsvári János, a szerk.) segítőjeként dolgozik, szeretne később edzősködni. Említhetném még ezen a ponton Czirbus Gabit, Magyar Gyurit, a teljesség igénye nélkül, csak néhány név, akikkel élmény együtt dolgozni. Az is pozitívum, hogy nincs egyetlen teljes munkaidős fizetett alkalmazottunk sem, aki „kivenné a pénzt a közös kasszából”. Nincsenek szakmai igazgatók, meg technikai igazgatók, csak egy papírmunkákat intéző pénztáros meg egy szertáros. Viszont, ahogy a focisták, ők sem itt lesznek gazdagok.
  Ménesi Gábor a nagyon szimpatikus szavak után még arról sem feledkezett meg, hogy boldog új évet kívánjon.

  Egy személyes gondolatot bátorkodom leírni itt a cikk zárásaként. Remélem, hogy nem értik félre, bízom benne, hogy nem veszi senki sem magára és nem sértődik meg egyetlen érző lény sem, de jó lenne ha többen gondolkoznának úgy a magyar fociban szerepet vállaló vezetők közül, mint a Makó FC elöljárója. Lehet, hogy nem ez a legjárhatóbb út –mármint a becsületesség–, de az a gyanúm, hogy nem itt tartanánk.
  BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MI IS! Természetesen nem csak a makóiaknak…

  Szabó Zsolt


  forrás:
  http://www.nb2.hu/2009-12-31/sikertortenet-kis-penzbol-husz-eves-a-mako-fc/
   
 9. avatar: NNS
  2008.01.12, 16:26
  Köszönjük a beszámolót Indian-nak, Makó Company-nek!