magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2007/2008 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztály 4 Miskolci EAFC 12 41
2006/2007 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztály 4 Miskolc EAFC 10 44
2005/2006 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztály, Közép csoport 5 Miskolci EAFC 2 75

összes eredmény, részletek »

címer helye
full name
Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club
alternative names
MEAFC, Miskolci EAFC
associated teams
address
3515 Miskolc
Egyetemváros
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
 
founded
1957. június 19.
club colours
kék - sárga
league
- (megszűnt csapat)
home ground
name changes
 1. Miskolci Haladás SE
  1951.március 12. - 1956
 2. 1956 végén megszüntették a csapatot
 3. 1957. június 19.-én megalakul az önálló egyetemi klub
 4. Műszaki Egyetemi Atlétikai és Futball Club
  1957 - 1976
 5. Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club
  1976 - 2008
honours list
official website
related websites
supporters' groups
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: raps
  2011.02.08, 21:28
  A kezdet kezdetén, a csapat hazai mérkőzéseit, a Népkertben rendezte.
   
 3. avatar: raps
  2011.02.08, 21:25
  Akkor jól értettem az Északmagyarország cikkét.... A MEAFC tehát Miskolci Haladásként kezdte.
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2010.10.26, 18:23
  kép
  forrás:
  Győr Béla - email
   
 5. avatar: pirospont
  2010.08.06, 12:29
  a történet, kicsit más szövegezéssel mint alul.
  A MEAFC TÖRTÉNETE


  1949. szeptember 23-án megkezdődött az oktatás Miskolcon, a selmecbányai, majd soproni bányamérnöki és kohómérnöki képzést folytató és gépészmérnökök képzését is elindító műszaki egyetemen és ahogy ez lenni szokott, a tudományos érdeklődés mellett a legnagyobb kohéziós erőt a sport jelentette az egyetemisták számára.

  Dr. Terplán Zénó professzor úr az alábbiak szerint emlékezik erre:
  „…az itt tanuló ifjúság és zömében ugyancsak fiatal oktatói testület minden szabályozástól függetlenül az első pillanattól sportolni kezdett. A gimnázium udvarán hangosan pattogott a bőrlabda akár dobták, akár rúgták azt a salakos kispályán és a kaucsuklabda pattogása is szinte éjjel-nappal hallatszott az épület minden szintjének folyosóin.”

  1951-ben létrehozott Országos Testnevelési Sportbizottság fő feladata szakmai sportegyesületek létrehozása volt. A 19 szakmai sportegyesület között helyet kapott a főiskolásoké is, amely HALADÁS SE néven alakult meg. Ehhez a szervezeti rendszerhez kapcsolódott a miskolci egyetem addig, öntevékenyen sportoló csoportja.

  1951. március 12-én az Egyetemi Közgyűlés kimondta a MISKOCI HALADÁS SE megalakulását.

  1956 eseményei nem hagyták érintetlenül a magyar sportot, így az egyetemi sportot sem. Az év végén megszüntették a szakmai sportegyesületeket, ezáltal a HALADÁS SE-t is.

  1957-ben az állami vezetés irányelveit szem előtt tartva, egyetemünkön rektori engedéllyel önálló egyetemi sportegyesület létrehozására Ideiglenes Intéző Bizottság alakul Dr. Petrich Géza egyetemi tanár elnökletével.

  1957. június 19-én megalakul a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem sportklubja Dr. Petrich Géza javaslatára MŰSZAKI EGYETEMI ATLÉTIKAI ÉS FUTBALL CLUB
  (MEAFC ) néven.

  A kezdeti évek cselekedeteinek szellemiségéről sok mindent elmond Dr.Petrich Gézának a Rektori Tanács ülésén elhangzott beszámolójából vett idézett:
  „ Valljuk, hogy a sportmunka bár jelentős, de csak kiegészítő része lehet az egyetemi nevelésnek, és ezért arra törekszünk, hogy a sportoló hallgató egyben jó mérnökké is váljék.
  Őrködünk azon, hogy az egyetemi sport ne legyen öncélú, és senki ne sportoljon a tanulmánya rovására…..
  ….. A sportklub az egyetemé és – mint eddig is, mindig – ezután is tőle várjuk mind az erkölcsi, mind az anyagi támogatást.”

  1976. március 29-én az egyesület 25 éves fennállásának tiszteletére összehívott Ünnepi Közgyűlés Miskolc város engedélyével, a várossal való intenzívebb együttműködést kifejező névváltozást fogadott el, így lett - az eredeti rövidítést, betűszót megtartva – a Műszaki Egyetemi Atlétikai és Futball Clubból

  MISKOLCI EGYETEMI ATLÉTIKAI ÉS FUTBALL CLUB
  az egyesület neve.
  Ebből az alkalomból kiadvány jelent meg a 25 év történéseiről.
  Ebben az évben változott az egyesület színe kék-fehér-ről kék-sárgára /Miskolc város piros-sárga színével ötvözve/

  1999-ben elkészült a „Jó tanuló, jó sportoló” szobor, amely az Egyetemi Tanácsteremben került elhelyezésre

  2002. január 24. ÜNNEPI KÖZGYŰLÉS a MEAFC megalakulásának 50. évfordulójának tiszteletére.
  Az évforduló alkalmából könyv jelent meg „Ötven éves a MEAFC” címmel
  A jubileum alkalmából kiállítás mutatta be a magyar olimpiai mozgalom – benne a felsőoktatási sportélet - emlékeit, relikviáit.
  A ünnepi közgyűlést követően olimpiai bajnok vendégeink Buzánszky Jenő /labdarúgás 1952. Helsinki/ és Nagy Imre /öttusa csapat 1960 Róma/ élménybeszámolót tartottak az Egyetemi Étteremben


  forrás: http://testneveles.uni-miskolc.hu/node/92
   
 6. avatar: pancso
  2009.01.31, 17:18
  2008 nyarán megszűnt a szakosztály.
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2009.01.19, 15:27 (szerk.: 2010.04.08, 17:28)
  kép
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2009.01.19, 15:25 (szerk.: 2010.04.08, 17:21)
  A MEAFC rövid története

  1949. szeptember 23-án megkezdődött az oktatás a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen. És ahogy az lenni szokott, a tudományos érdeklődés mellett a legnagyobb kohéziós erőt a sport jelentette az egyetemisták számára. Dr. Terplán Zénó professzor úr az alábbiak szerint emlékezik erre: „…az itt tanuló ifjúság és zömében ugyancsak fiatal oktatói testület minden szabályozástól függetlenül az első pillanattól sportolni kezdett. A gimnázium udvarán hangosan pattogott a bőrlabda akár dobták, akár rúgták azt a salakos kispályán és a kaucsuklabda is szinte éjjel-nappal hallatszott az épület minden szintjének folyosóin.”

  Az 1950-es évek elejére az ország sportélete teljesen átszerveződött. A folyamat részeként megalakult egy, a magyar főiskolai és egyetemi sportot összefogó szervezet, a Haladás SE. Ehhez a szövetségként működő rendszerhez kapcsolódott a miskolci egyetem addig öntevékenyen sportoló csoportja is.

  1951. március 12-én az Egyetemi Közgyűlés kimondta a MISKOLCI HALADÁS SE megalakulását, melynek első elnöke Gyöngyösi Béla lett. Sok-sok nehézség, az anyagi feltételek állandó hiánya ellenére a Miskolci Haladás SE megalakulásától kezdve jelen volt a megyei, főiskolai és egyetemi sportrendezvényeken. Sportolóink egy-egy alakalommal már országos versenyeken is indultak.

  1956 eseményei a sportot sem hagyták érintetlenül. A forradalom leverése után újabb nagyhorderejű változtatásokra került sor. Az egyetemi és főiskolai sportélet irányítására új intézményt hoztak létre, mely kötelezte az összes volt Haladás sportegyesületet, sportkört, hogy alakítsa meg önálló egyetemi sportklubját. Ennek megfelelően az állami vezetés irányelveit szem előtt tartva egyetemünkön, rektori engedéllyel, önálló egyetemi sportegyesület létrehozására Ideiglenes Intéző Bizottság alakult, Dr. Petrich Géza, egyetemi tanár elnökletével.

  1957. június 19-én megalakult a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem sportklubja, Dr. Petrich Géza javaslatára, Műszaki Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) néven. Ezt a szervezeti formát és elnevezést az illetékes szerv ideiglenesen jóváhagyta az egyesület vezetőségválasztó közgyűlésének összehívásáig, melyre 1959. február 26-án került sor. A közgyűlés Dr. Petrich Gézát választotta az újjáalakult egyesület elnökévé. A megalakuláskor a következő szakosztályok működtek: asztalitenisz, atlétika, kézilabda, kosárlabda, labdarúgó, röplabda, sí, torna, úszó és vívó.

  Az egyetem fennállásának 10. évfordulója tiszteletére, -a sportban a közösségi szellem elmélyítésére– az Egyetemi Tanács vándorkupát adományozott, mellyel Egyetemi Vándor Kupa néven egyedülálló tömegsport-rendezvénysorozat kezdődött egyetemünkön. Az EVK alapításának ötlete, pontozási rendszerének elképzelése ismét csak, a már méltán oly sokat említett Petrich Géza érdeme. Az első EVK versenyszám az úszás volt; 1958. szeptember 24-én, Tapolcán. Majd az évek során egyre több sportág bevonásával került megrendezésre a versenysorozat, mely 7 év szünet után az 1997-98-as tanévben indult újra útjára és azóta is minden évben színvonalas versenyeket, érdekes elfoglaltságot jelent mind egyetemünk diákjai, mind dolgozói számára.

  A jelenlegi versenyszámok:

  Egyéni: Csapat/ 10 fős csapatokkal/:
  Asztalitenisz Kispályás labdarúgás
  Tenisz Kosárlabda
  Tollaslabda Atlétika
  Sakk
  Atlétika
  Darts

  1976- ban került sor az egyesület fennállásának 25. Évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozatra, melynek egyik kiemelkedő állomása volt a város nevének felvétele. Az elnökség azzal a kéréssel fordult a város vezetőihez, hogy a Műszaki Egyetemi Atlétikai és Futball Club helyett, kifejezve a városhoz történő kötődést, engedélyezzék a város nevének a klub nevében történő szerepeltetését. 1976. április 01-től a város engedélyével az egyesület neve:

  Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club

  Az 1980 –as évek elején óriási változást hozott a klub belső átszervezése; először az íjász-szakosztály került megszüntetésre, majd ez a sors jutott osztályrészül a cselgáncsozóknak, a túramotorosoknak, valamint a sakkozóknak is. Megalakult viszont új szakosztályként az úszás-vízilabda, a torna, a tenisz és a későbbiek folyamán a tollaslabda is.

  Sok munkát, ugyanakkor örvendetes minőségi javulást eredményezett a klub életében az új létesítmények birtokbavétele (1983), a csarnokba történő átköltözés. Erre az időszakra esett az egyesület és a Testnevelési Tanszék megalakulásának 30. Évfordulója, melyet a klub nagyszabású sportrendezvényekkel ünnepelt, a Jubileumi Egyetemi és Sportnapok keretében.

  Ehhez az időszakhoz köthető a DSK magalakítása is (1986. november 04.), amely a mai napig a MEAFC egyik szakosztályaként működik.

  Végül, de nem utolsósorban szólnunk kell az idei jubileumi esztendőről, mikor minden sportbarát egyik legfontosabb feladata, hogy múltjához méltóan köszöntse fel 50. születésnapján a MEAFC-ot.


  forrás: http://meafcfoci.gportal.hu/gindex.php?pg=16463782