magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2021/2022 Fejér megye, II. osztály, Északi-csoport 5 Fehérvárcsurgói SE 11 26
2020/2021 Fejér megye, II. osztály, Északi-csoport 5 Fehérvárcsurgói SE 9 22
2019/2020 Fejér megye, II. osztály, Északi-csoport 5 Fehérvárcsurgói SE 9 20

összes eredmény, részletek »

címer: Fehérvárcsurgói SE
full name
Fehérvárcsurgói Sportegyesület
Supporters
address
8052 Fehérvárcsurgó
Dózsa u. 35.
Fejér megye
 
contact information
phone +36 (30) 433 2646
e-mail epul@citromail.hu
founded
1925
club colours
zöld - fehér
league (2022/2023)
name changes
honours list
official website
related websites
supporters' groups
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: pancso
  2013.02.17, 16:48 (szerk.: 2018.02.17, 10:58)
  kép
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.01, 11:00
  A Fehérvárcsurgói Sportegyesület valamikor az 1920-as évek elején alakult. A pontos időpontot nem tudjuk, mert írásos dokumentum a kezdetekről nem maradt fenn. Idősebb, egykori játékosoktól tudjuk, hogy 1920-ban egy Rotter Lajos nevezetű úr, valamint egy Fekete nevezetű református tanító szervezte meg az első labdarúgó-csapatot. Az első mérkőzésre 1925- ben került sor, amikor is a csapat Sárkeresztest fogadta és 1-0-ás diadalt aratott. Fehérvárcsurgón ekkor még nem volt sportpálya, viszont Igarpusztán igen, így ott rendezték meg a mérkőzést. 1928-ban kezdődött a szervezett egyesületté alakulás. Az akkori vezetők (Rotter, Fekete) a községi tanácstól kértek egy olyan terület, ahol pályát lehetne kialakítani. Azonban erre sorozatos elutasítás volt a válasz, míg végül 1929-ben a „felső falu végén” (Bodajk irányában) található libalegelőt alakították ki e célra. (ma az egyesület a Károlyi-kastélyhoz tartozó területen kialakított pályát használja, öltözői pedig az általános iskola megfelelő helyiségeiben vannak) A csapat első szerelését és első focilabdáját! is elég érdekes körülmények között szerezte meg. Történt ugyanis, hogy a tagok kettes csoportokban végig járták a falut, és így 200 pengőt szedtek össze, így lett mez és labda is. Azonban cipő még mindig nem volt. Ezt megoldandóan szüreti mulatságot szerveztek 1930. szeptemberében, amely nagyon jól sikerült. A Károlyi-kastély vendége volt ekkor egy 30-40 fős angol csoport, akik nagyon kíváncsiak voltak a mulatságra, így a felvonulók a kastély előtt is táncoltak, valamint az említett csoport még az esti bálba is elment, és nem tudván a szőlőlopás feltételeit (ti. aki ekkor lopott a díszítésként szolgáló szőlőből, annak fizetnie kellett), közel 500 pengő gyűlt össze. ( tájékoztatóul ekkoriban egy eladásra kínált marha 70-80 pengőbe került) Ebből a pénzből már két teljes felszerelést lehetett vásárolni, amellyel már bátran neki lehetett indulni esetlegesen egy bajnokságnak. Viszont a ’30-as, ’40-es években nem nagyon volt bajnokság, így csak faluk közötti összecsapások voltak. Sokak emlékezetében megmaradt az 1931-es év, amikor is a csapat első igazi nagy sikerét könyvelhette el: 1-0 arányban legyőzte az akkor NB III. osztályban szereplő Kisgyón együttesét. Nagyon nagy csatákat vívtak a szomszédos Bodajk együttesével, sokak a két falu mérkőzéseit a „magyar-osztrák” labdarúgó-mérkőzések presztízsértékével azonosították. Az egyesület színe a kezdetektől fogva zöld-fehér. Ettől eltérő színek csak azért lehettek, mert éppen az adott szponzortól olyan szerelést kapott a csapat, azonban a nehéz anyagi körülmények miatt nem válogathatott.

  1961-ben egy nagy átalakulás következett, amikor is az egyesület elnöke Nagy István lett, míg a szakosztályvezetői teendőket Huszár András látta el. A csapatnak tulajdonképpen ez az átalakulás a sikert hozta meg. 2 évig a Móri Járási Bajnokságban szerepelt, majd azt megnyerve 1964-ben a megyei II. osztályba került. Ezután sorozatos ingázások a megyei II. osztály és a járási bajnokság között. A ’70-es években érte el a csapat a legnagyobb sikereit, amikor is az akkori Magyar Népköztársaság Kupában az országos főtáblára került, és a legjobb 32 csapat közé jutott, valamint a megyei I. osztályba is felkerült a csapat. Ezután megint „ingajárat” az osztályok között, bajnoki arany-és ezüstérmek, amelyek fémjelezték az akkori csapatot. (itt meg kell említeni, hogy az ifjúsági csapat is hasonlóan sikeresen szerepelt) A csapat hanyatlása 1985-től kezdődött. Azóta folyamatosan a járási, majd később körzeti bajnokságban szerepel. Az egyesület több névváltoztatáson ment át, volt Fehérvárcsurgói KSK, Fehérvárcsurgói TSZSK, majd újra Fehérvárcsurgói KSK, és 1989-től Fehérvárcsurgói Sportegyesület a hivatalos megnevezése. Azonban a ’70-es, ’80-as években nem csak labdarúgásról kell beszélnünk egyesületünk életében, hanem asztalitenisz- és sakk-szakosztályokról is, amely területeken szintén szép sikereket értünk el.

  A Fehérvárcsurgói Sportegyesület labdarúgócsapata jelenleg a megyei III. osztályban szerepel, a mezőny második felében, felemás teljesítményt nyújtva. 2004-ben 3 csapattal vágott neki a bajnokságoknak (felnőtt, tartalék, serdülő). Valamennyien jól helyt álltak, azonban a létszám-hiány (fegyelmezetlenségi okokból és sérülések miatt) az utolsó két hónapban komoly gondokat okozott és ez a teljesítményen is nagyon meglátszott. Az egyesület több éve szervez különböző kispályás-labdarúgó bajnokságokat, amelyre igen nagy érdeklődés mutatkozik nemcsak a községből, hanem más településekről is. Meg kell még említeni, hogy a községben a sportszerető emberek összetartása révén nagyon sok támogatást kapunk, mind anyagi, mind erkölcsi tekintetben, amelyre nagyon nagy szükségünk van, és amelyek nélkül ez a közösség már régen nem működne. Köszönjük mindenkinek (külön nevek nélkül), akik mind a régi időkben, mind pedig most az egyesületet támogatták és támogatják. Ígérjük, hogy a község sportéletét továbbra is próbáljuk minél jobban megszervezni és fenntartani, valamint bízunk egy jobb és eredményesebb folytatásban.


  forrás:
  http://www.fcsurgose.gportal.hu/gindex.php?pg=19115615