magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2021/2022 Bács-Kiskun megye, II. osztály, Déli csoport 5 Kelebia KNSK 9 13
2020/2021 Bács-Kiskun megye, III. osztály, Déli csoport 6 Kelebia KNSK 3 52
2019/2020 Bács-Kiskun megye, III. osztály, Déli csoport 6 Kelebia KNSK 10 15

összes eredmény, részletek »

címer: Kelebia KNSK

A Kelebia Községi Népi Sportkör története

A község sportéletét 1925. évi megalakulása óta a helyi sportkör szervezi. A Kelebiai Levente Sport Egyesület működése szinte megelőzi a Trianon utáni kényszerű nagyközséggé válás (1924. december 12.) időpontját. Hivatalosan azonban 1925. február 5-i elöljárósági ülésen alakítják meg. Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés értelmében az addig egy közigazgatási egységben lévő Kelebia és Szabadka közé húzták meg a mesterségesen létrehozott Jugoszlávia és a megcsonkított Magyarország határát (1920. június 4.).

A világégést követő zűrzavaros helyzetben a szerb csapatok 1918. novemberében megszállták Baranya megyét és az ún. bajai háromszöget, amelybe Kelebia is tartozott. Ezekről a területekről a szerbek csak 1921. augusztus 20. után voltak kénytelenek kivonulni, kötelező érvényű nemzetközi szerződések alapján.

Kelebián természetesen ebben az időben is volt sportélet, még élő tanúktól tudjuk, hogy az egyesület megalakulását az 1924-es hivatalos nagyközséggé válás elé teszik (1921-re), de általánosan elfogadottá és hivatalossá az 1925. év lett. A községben főként a labdarúgás volt népszerű. Szünet nélkül, folyamatosan vett részt a sportkör az MLSZ által kiírt bajnokságokban, szinte kivétel nélkül a Bács-Kiskun megyei I. osztály éllovas csapata volt Kelebia a 30-as, 40-es, 50-s években.

Az 1930-as években helyi labdarugó bajnokságokat szerveztek a helyi diákok. A Belterület (diákok) sportolói mellett ezen részt vettek a Halastószél, Csiszárszél, Újfalu, és Vermesjárás csapatai. Mezítlábas bajnokságnak hívták az egész falut megmozgató helyi rendezvényt. A hivatalos csapat emellett szerepelt a megyei I. osztály küzdelmeiben.

Külön kell szólni a Radnai család kiemelkedő szerepéről. Sportdinasztiát alkotva, már az 1920-as évektől szervezik, irányítják, sőt magas fokon művelik a sakkot, asztaliteniszt, atlétikát és természetesen elsősorban a labdarúgást. 1958-ban a Radnai család kiáll a község csapata ellen, életkoruk előrehaladtával edzőként segítik tovább fiataljainkat.

1941 áprilisától a Dél-vidék visszacsatolásával Kelebiát és több határmenti települést az Alföldi Kerület Önálló Szabadkai Alosztályához sorolták be. Ez a három szezon jelenti minden idők legeredményesebb kelebiai szereplését, mégpedig olyan illusztris társaságban, mint Csantavér AK, Bácskossúthfalva SE, Magyarkanizsa SE, Zentai Bocskai, Bajmoki AK, Zombori MTE, Szabadkai MOVE, Szabadkai AFC, Szabadkai TE, Szabadkai KAC, Szabadkai Vasutas, Szabadkai Bácska, Makói AK, Makói VSE, Újszegedi TC, Szegedi VSE, Szegedi HASE, Szegedi TK, Bácsalmás, Kiskunhalasi MOVE, Kiskunhalas AC, Soltvadkerti Turul, Bajai MTE, Bajai TISE, Kiskőrösi LE, Kiskőrösi MOVE, Kalocsa SC, Dunaföldvári MOVE, Dunavecse SE, Izsáki MOVE, Keceli LE, Jánoshalmai SE.
Sokszor voltak vérre menő, hatalmas futballcsaták, szép kelebiai sikerekkel. Az 1943/44-es szezonban a Kelebia LE bajnokságot nyert az Alföldi Kerület Önálló Szabadkai Alosztály Északi Csoportjában és az NB III mezőnyébe került volna, ha átszervezés miatt nem hozzák létre a Regionális csoportot, amelybe NB II-es csapatok is kerültek, sőt ezek voltak többségben. Ez a bajnokság a II. világháború magyarországi eseményei miatt félbeszakadt.

A serlegeket és egyesületi relikviákat a Levente Otthonban tartották egy szekrényben, amelyek sajnos a szocializmus időszakában eltűntek. A Levente Otthon elbontása után még a Kultúrházba kerültek át, aztán nyomuk veszett.

Neves játékosok és kitűnő sportemberek 1920 után: Glockner Dezső, Juhász Dezső, Vircsák Jenő, Horváth Péter, Papp István, Kocsis Vilmos, Ijf. Radnai Gyula, Irsai István, Gál Jenő, Zsembery Ferenc, Zsembery István, Tánczos Simon, Vetró József, Kovács Antal, Száraz Károly, Rubus Gyula, Vermes testvérek, Jáger József, Szitás Kálmán, id. Radnai Gyula, Sárosi István, Horváth József, Tóth Vilmos, Miskolczi Géza, Lévai Márton, Radnai Antal éa sokan mások.

1944. után: Radnai László, Czégény József, Radnai Ferenc, Mester Dénes, Radnai Béla, Olajos János, Mészáros Imre, Bai Gábor, Horváth László Kurfis Károly Savanya Jenő Csernák József.

1960. után: Maczonka Imre, Csengeri Rudolf, Maczonka János, Kollár János Temesvári Imre Honfi Sándor, Ferkó László, Csamangó Antal , Csóti Vince, Ifj. Teleki Árpád, Teleki Árpád, Határ János, Házi Mátyás.

Sorkatonaként: Miskur Lajos, Rárósi Ferenc, Kovács Marcell, Komáromi János és mások.

A szocializmus éveiben a Kelebia KNSK egyre gyengébb sportteljesítménnyel, de egy-két év kihagyással azért folyamatosan, főként a megyei II. osztályban szerepel. A 70-es évek végétől, valamint a 80-as években a sport mostohagyereke a községnek és az egész országra jellemző leépülés tipikus jelei tapasztalhatók Kelebián is, így a megtűrt kategóriába sorolt sportélet vegetált, vergődött és túlélt egy nehéz időszakot.

Új sportvezetés került megválasztásra 1989. szeptember 24-én. Ezt követően, napjainkig jelentős infrastrukturális előrelépés valósult meg. Ennek eredményeként a kelebiai sportpálya több mint 20 millió forintos fejlesztésben részesült. Megépítésre került a sportpályát szegélyező korlát, a kapuk mögötti labdafogó hálók, a régi öltözők helyén ma korszerű vizesblokk, szertár, gázfűtés és kazán, az egyik oldalon beton-, a másik oldalon fedett lelátó, hangosítás és pályavilágítás bizonyítja a fejlődés tagadhatatlan tényét.

Napjainkban szinte minden jelentős helyi vagy nemzeti ünnep, rendezvény a sportpályán bonyolódik. A szabadtéri színpadon kulturális, a sportplatzon szabadidő- és sportprogramok szervezése rendszeresen ismétlődik.

2001-től a felnőtt, ifjúsági és serdülő csapatokon kívül megalakult a klub női együttese is, amellyel 2002-ben az olaszországi Avenale meghívására nemzetközi mérkőzésekre utazott, majd röviddel utána megszűnt működni.

A Kelebia KNSK nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, olasz, német, spanyol, román görög és jugoszláv (majd szerb) vonatkozásban. A magyar sportkapcsolatok is jelentősnek mondhatók. A Kispest-Honvéd utánpótlásával szoros kapcsolatuk van, a sportpálya infrastrukturális fejlettsége alkalmas magasabb osztályú csapatok fogadására és vendégül látására, továbbá edzőtáborok megszervezésére is. Szállás, étkezés, edzéslehetőség, villanyfényes mérkőzés, egyéb szolgáltatások vonatkozásában, kül- és belföldi partnerek szolid árakon vehetik igénybe a működő infrastruktúrát.

A Kelebia KNSK vezetése 2002-től évente rendezi meg a Radnai Béla Labdarúgó Emléktornát, aki a legnevesebb sportteljesítményt produkáló család tagjaként 2001.év decemberében hunyt el. 2009-ben immár a VIII. Radnai Kupát rendezi az egyesület.

2010-ben a megyei III. osztályba került a csapat, 27 év másodosztályú szereplés után. A korábbi ifjúsági csapat az MLSZ-en kívüli Legenda Kupára nevezett, főként Csongrád megyei ellenfelek mellé kerülve. Szintén 2010. október 25-én megalakult a Kelebiai Levente Sport Egyesület, amely az 1925-ös alapítók után, visszatért az eredeti Levente névre. Az újonnan alakult egyesület a KKNSK és a Legendások mellett a gyereksport fejlesztését tűzte ki célul.

Napjainkban a Kelebiai Hírmondóból hiteles tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a sportkör működéséről.

Kelebia honlapja, Kovács Marcell (szerkesztette: AMiUtunk 2011.IV.24.), 2011.04.27

full name
Kelebia Községi Népi Sportkör
alternative names
KKNSK
associated teams
address
6423 Kelebia
Ady Endre u. 114.
Bács-Kiskun megye
 
contact information
phone +36 ( 30) 894 9395
e-mail tartott.zsolt@gmail.com kelebiasportkor@gmail.com
founded
1925. február 5.
club colours
league (2022/2023)
home ground
name changes
 1. Kelebia Községi Népi Sportkör
  1925 - ?
 2. Kelebiai LE
  ? - ?
 3. Kelebiai Barátság
  1945- 1946
 4. Kelebiai SE
  1946 - 1949
 5. Kelebiai SzSE
  1949 - 1951
 6. Kelebiai Petőfi SK
  1951 - ?
 7. Kelebiai Traktor
  ? - ?
 8. Kelebia Községi Népi Sportkör
  ? -
honours list
official website
related websites
supporters' groups
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2012.04.08, 19:51
  kép
  forrás:
  kelebia.hu