magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2022/2023 Hajdú-Bihar vármegye, I. osztály 4 Balmazújvárosi FC 8 43
2021/2022 Hajdú-Bihar megye, I. osztály 4 Balmazújvárosi FC 1 75
2020/2021 Hajdú-Bihar megye, I. osztály 4 Balmazújvárosi FC 3 67

összes eredmény, részletek »

címer: Balmazújvárosi FC
full name
Balmazújvárosi Football Club
Supporters
alternative names
Balmazújváros II.
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő II
associated teams
address
4060 Balmazújváros
Sporttér út 5.
Hajdú-Bihar megye
 
contact information
e-mail info@balmazfoci.hu
founded
1913
club colours
piros - kék
? - ?
sárga - fekete
? -
league (2023/2024)
name changes
 1. Balmazújvárosi Sport Club
  1913 - ?
 2. Balmazújvárosi SE
  ? - 1948
 3. Balmazújvárosi EPOSz
  1948 - 1950
 4. Balmazújvárosi Építők
  1950 - 1952
 5. Balmazújvárosi ÁMGSK
  1952 - 1953
 6. Balmazújvárosi Traktor SK
  1953 - ?
 7. Balmazújvárosi Termelőszövetkezeti SK
  ? - 1966
 8. Balmazújvárosi Lenin MGTSZ SE/Balmazújvárosi Termelőszövetkezeti SE
  1966 - 1991. március
 9. Balmazújvárosi Sport Club
  1991. március - 1996
 10. Balmazújvárosi Football Club
  1996 - 2011
 11. 2011. júliusában beolvadt a Bőcs Sport Kft. a csapat utánpótlás együttesként szerepelt tovább, Balmazújváros Sport Kft. néven új egyesület alakult
 12. Balmazújvárosi Football Club
  2012 - 2013
 13. Balmazújvárosi Ping-Pong Klub
  2013 - 2015
 14. Balmazújváros Sport Kft.
  2015 - 2016
 15. 2020-ban az eddig csak utánpótlás csapattal rendelkező Balmazújvárosi FC felnőtt csapatot indít a megyei I.osztályban, a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő játékjogán
 16. Balmazújvárosi Football Club
  2020 -
honours list
 1. NBIII/ harmadosztály bajnoka
  1981/1982
  1992/1993
 2. NBII/ másodosztály 12. helyezett
  1993/1994
 3. Szabad Föld Kupa döntős
  1975
matches
official website
related websites
supporters' groups
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: fgymat
   
 2. avatar: Longinus
  2016.11.23, 20:29
  képKép: Retro foci képek Facebook
   
 3. avatar: pancso
  2015.09.21, 15:50
  Vereséget ünnepeltek negyven év után

  Az egykori Lenin TSZ SE tipikus példája annak, amikor nem a jobb csapat kerül ki győztesen a párharcból.

  Ami a nagyoknak egykor a labdarúgó Magyar Köztársasági Kupa volt, az a „kicsiknek” a Szabad Föld Kupa. A vidék népszerű országos családi hetilapjáról elnevezett versenysorozat eredeti nevén éppen négy évtizedet élt meg. Ez alatt megyénkből három csapat jutott el a döntőig, közülük a három NB II.-es csapatot is búcsúztató és csak az MTK-val szemben kapituláló Sáránd Speditőr 1993-ban a Kalocsa ellenében meg is nyerte (Igaz akkor már oda-visszavágós alapon dőlt el a kupa sorsa).

  Elsőként, 1973-ban a Hajdúböszörményi Mg. Gépjavító volt finalista, és a Népstadionban a Vasas–Honvéd (4–3) MNK mérkőzés előtt lejátszott találkozón 8–3-ra kapott ki a Barcsi SC-től.

  Mindössze két évet kellett várni, hogy újabb hajdú-bihari döntősért szoríthassunk május elsején a Szabad Föld Kupa fináléjában.

  Rég volt…

  Négy évtized múltán gyűltek össze a balmazújvárosi sporttelepen az egykori Lenin TSE csapatának játékosai, akik ki tudja mi okból, de csak idén először gondoltak arra, hogy egy kis múltidézéssel emlékezzenek arra a számukra felejthetetlen napra. A szeptember elején megtartott összejövetelen aztán kiderült, jóllehet 1975. május elseje szinte valamennyiüknek a focista pályafutása csúcsát jelenti, főleg azért, mert akkor egyszer léphettek a Népstadion gyepére, ám az emlékezetük talán pont az eddig elmaradt találkozók miatt alaposan kihagy.

  Az eseményt Oláh János javaslatára megszervező Jónás Géza ugyan igyekezett mindent összeszedni arról a napról, ám ő akkor még csak 17 éves volt, így a főszerepet mások játszották, bár számára meg az emlékezetes, hogy a Soltvadkert ellen 5–4-re elvesztett mérkőzés szünetében idősebb Knézy Jenőnek nyilatkozhatott a televízióban.

  Beérett a csapatépítés

  Végül a jelenlévők emléktöredékeiből, és a világhálón található információkból csak kirajzolódott a balmazújvárosi sikertörténet, amelyet sajnos annak idején lapunk is rendkívül kurtán – két mondatban – intézett el igaz az MNK döntő (Újpest – Haladás 3–2) sem kapott nagyobb terjedelmet, valószínűleg az ünnepi sportdömping és a véges újságírói kapacitás miatt. Négy évtized múltán ezt a mulasztást is pótolja visszaemlékező cikkünk.

  Ahhoz, hogy az újvárosi foci ebbe a magasságba emelkedjen, kellett a helyi Lenin TSZ elnöke, Németh István is, aki mindig igyekezett megerősíteni hol a megyei bajnokságban, hol az NB III.-ban szereplő csapatot. Így volt ez 1971-ben is, akkor került Újvárosra a DVSC-től Urbán István, valamint Tiszafüredről Végh József (egy próbaidős kitérőt ő is tett a vasutas csapathoz) és Oláh János. A következő években is érkeztek máshonnan játékosok a helyiekhez, így lassan összeállt az a gárda, amely 1975-ben újra feljutott az NB III.-ba. S abban a bajnoki szezonban jutott el a Szabad Föld Kupa döntőjébe is.

  A Vasassal is megmérkőztek

  A csapat menetelése az azonos osztályú Sárrétudvari és Hajdúszoboszló, valamint az NB III.-as Hajdúböszörmény kiverésével kezdődött, amivel az újvárosiak az országos táblára jutottak, ahol a 32 között a Vasast kapták ellenfélnek. Az angyalföldiek két évvel korábban MNK győztesek voltak és a február 16-i újvárosi mérkőzésre is több válogatottal – Mészáros Ferenc, Várady Béla, Izsó Ignác – érkeztek. Természetesen az addig menetelő kiscsapatnak nem lehettek vérmes reményei a bajnokság végén az NB I.-ben hatodik helyen végző fővárosiak ellen, de a 0–3 nagyon is tisztességes eredménynek nevezhető. Ráadásul a Sporttér úti pályára kilátogató 3500 ember jelenti azóta is az újvárosi nézőcsúcsot.

  A Vasas meccset követően az újvárosiak számára már csak egy cél maradt, a Fejér megyei Velence legyőzésével bejutni a Szabad Föld Kupa döntőjébe.

  Velence itt, Velence ott…

  A Szabó Sándor edző vezette csapat ezt a feladatot is teljesítette, miután a hazai találkozóján elért 1–1-t követően 3–1-re nyert idegenben a megye II.-es gárda ellen, melyet egyébként hat győztes mérkőzése után csak az NB I.-ben akkor éppen 4. helyen álló ZTE tudott megállítani egy 2–0-ás sikerrel. Ez is mutatja, milyen jó kis csapat kiverésével vívta ki a fináléba jutást a Balmazújváros.

  További hajdú-bihari érdekesség a Velencével kapcsolatban, hogy 2008-ban a DVSC-Teva – Kispest MK döntő (2–1) visszavágója (A Bozsik stadionban a Loki nyert 7–0-ra) előtt már döntőt játszott az Oláh Gábor utcai stadionban, ahol a Szabad Föld Kupa utódjában, a Sport TV Kupában 11-esekkel alulmaradt a Cigánddal szemben. A Fejér megyeiek aztán 2013-ban a Bozsik stadionban vigasztalódhattak, amikor a Lokinak a Győri ETO felett aratott győzelmével végződött MK-döntő előtt 1–0-ra verték a Martonvásárt, immár a Sport M Kupáért. De ugorjunk vissza 1975-be, a Szabad Föld Kupához.

  Bénította őket a tét

  Az egykori játékosok kivétel nélkül úgy emlékeznek, hogy rettentően idegesek voltak, ez alól talán csak Végh József kivétel, neki akkor az ellenfél egyik leggólerősebb emberét kellett őriznie, s mivel azon meccsen nem talált be a hajdúságiak hálójába, úgy gondolja, a feladatát jól megoldotta. Nem így a kapus Szabó István, aki amúgy is izgulós fajta volt, ami a Népstadionban még inkább kijött rajta, s ezt a tudósítók is megörökítették.

  A ritka napot a TSZ elnöke a szurkolóknak is emlékezetessé szerette volna tenni, ezért különvonat vitte a fővárosba őket a csapattal együtt. A játékosok szerint ez is inkább nyomasztóan hatott rájuk, bár nagyon örültek annak a mintegy 1200 újvárosi nézőnek, akik előtt hazafelé viszont nagyon szégyellték magukat az elvesztett döntő után. A Népstadionban lejátszott két mérkőzésre egyébként az akkori tudósítások szerint 3–4 ezer ember volt mindössze kíváncsi, de a kiscsapatok szurkolói kitettek magukért. Az újvárosiakat még az Admóczky Béla vezette fúvószenekar is elkísérte, s a rekortánon körbe menetelve adtak műsort.

  Ilyen körítés után a szeles, csípős időben a gyepre a Szabó I. – Úri, Lupó, Ferenczi, Sutyák – Juhász, Végh – Hegedűs, Monori, Urbán, Oláh összetételben kifutó hajdúságiak jobb kezdésről nem is álmodhattak volna, mint az Szabad Föld egykori tudósításából kiderül:

  „Még jóformán be sem melegedtek a csapatok, amikor Urbán a balmazújvárosiaknak szerzett előnyt, 0:1. Ezután a soltvadkertiek vették át a játék irányítását, s ugyan némi kapussegédlettel – Szabó a lába között engedte be Dobszai lövését –, de kiegyenlítettek, 1:1. A szél támogatását élvező vadkertiek az egyenlítésen fellelkesedve, Sörös két ügyes találatával 1:3-ra elhúztak.

  A második félidőre alaposan megváltozott a játék képe. Élesedett a csata, a szél immár a balmazújvárosiakat támogatta, mégis Fábián szerzett gólt az 51. percben, 1:4-re alakítva az eredményt. Ezután viszont előbb Hegedűs szépített (2:4), majd egy kezezés után Urbán büntetőből tette szorossá az eredményt (3:4). Következett egy menetrend szerinti kapushiba és Mogyorósi ötre növelte a már-már eltemetett soltvadkertiek góljainak számát. Dobi találata a szoros eredményhez volt elég, ám a Szabad Föld Kupát 5:4 arányú győzelmével a Soltvadkerti TE hódította el.”

  Otthon hagyott igazolás

  Az alacsonyabb osztályokban amúgy jó kapusnak számító Szabó István lámpalázassága mellett közrejátszott a döntő elvesztésében, hogy a csapat legjobbjának számító, és a katonaságtól kikért Tar László ugyan ott volt a Népstadionban, de nem vitték el az igazolását. Az utolsó pillanatokban így is lett volna sansz az egyenlítésre, mert a Dobi mellett szintén cserekeként beálló Tóth Gábor óriási ziccert puskázott el, s ha akkor fejjel eléri a labdát, a semlegesek szerint is jobb újvárosiak a hosszabbításban akár felül is kerekedhettek volna vetélytársukon. Ezt a lehetőséget elszalasztották, de abban az évben bajnoki címmel vigasztalódtak, ami egyben le is zárta azt a korszakukat.

  Később, köszönhetően az akkori játékosok, Oláh János, Urbán István és Pál János utánpótlás-nevelő munkájának, az újvárosiak a magasabb osztályokban is vitézkedtek, de ezt Népstadionbeli döntőt is a klub történetének aranylapjain tartják számon.

  Égerházi Péter

  forrás: http://www.naplo.hu/sport/2015/09/20/vereseget-unnepeltek-negyven-ev-utan.naplo
   
 4. avatar: NNS
  2013.03.04, 06:25
  Két zászlón is 1926 van feltüntetve, mi történt akkor?
   
 5. avatar: pancso
  2012.07.08, 15:24 (szerk.: 2017.12.26, 14:13)
  kép
   
 6. avatar: Ailton
  2011.07.09, 19:39
  Elvileg beleolvadt a Bőcs Sport a Balmazújváros FC-be, és így NBII-es a Balmazújváros.
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2011.05.04, 09:50 (szerk.: 2011.05.04, 09:52)
  kép
  forrás:
  Győr Béla - email
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
   
 9. avatar: Giovanni
  2010.01.24, 15:46 (szerk.: 2010.01.24, 16:06)
  A csapat jogelődje Szabad Föld Kupa döntőt játszott 1975-ben.

  A Szabad Föld Kupa döntőjére az Újpest–Szombathelyi Haladás MNK-döntő előmérkőzéseként került sor. A hangulatot a két vidéki gárda, a Soltvadkert és a Balmazújváros hívei keltették a lelátón. Hideg szél csípte pirosra az arcokat, ez azonban nem zavarta a Szabad Föld Kupa résztvevőit, akik a következő összeállításban kezdték a mérkőzést:

  Soltvadkert: Mayer – Wolf, Kiss, Meskó, - Eiler, Fábián, - Dobszai, Sörös, Mogyorósi, Bozóky, Szávay. Edző: Zsikla Tamás. Cs.: Erdős, Csernák, Tóth, Galántai.

  Balmazújváros: Szabó – Úri, Lupó, Ferenczi, - Hegedűs, Dobi, - Monori, Urbán, Satyak, Oláh, Juhász. Edző: Szabó Sándor. Cs.: Végh, Csibi, Jónás, Tóth.


  http://www.videkize.hu/csaladotthon/eletstilus/a_szabad_fold_kupa_tortenete_2.