magyarfutball.hu

Debrecen, Nagyerdei Stadion

 1. 53 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. Új DVSC Stadion
  2. Új Nagyerdei Stadion
  3. Robin Hood Stadion
  gúnynevek Kondaréna
  KósAkol
  Nagy Ede Stadion
 3. kapcsolódó stadionok
 4. cím
 5. térkép, megközelítés
 6. befogadóképesség
  összesen : 20.340
  ülőhely: 20.340 (fedett: 20.340)
  állóhely: -
  vendégszektor : 1.406 dvsc.hu: 20.340 (20.340 ülőhely)
 7. lakosság
  Debrecen: 200.974 (2021)
 8. hazai csapat
  1. Debreceni Vasutas SC

   (2014 - )

  megszűnt / már más pályán játszó
  1. Diósgyőri VTK (2017 - 2018)
 9. nézőcsúcs
 10. pálya mérete
  105m x 68m
 11. talaj típusa
  természetes füves
 12. eredményjelző tábla
  elektronikus (videós)
 13. világítás
  van (NB I / TV)
 14. futópálya
  nincs
 15. extrák
  - talajfűtés
  - vízelvezető rendszer
 16. átadás éve
  2014
 17. nyitómérkőzés
  első tétmérkőzés:
  2014.05.10.
  Debreceni VSC-TEVA - Újpest FC 3:1
  NB I
 18. kapcsolódó mérkőzések
 19. kapcsolódó weboldalak
 20. segítség
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2022.04.20, 12:17
  Debrecen - Lezárult a tranzakció, az állam ingyenesen átadta a városnak a Nagyerdei Stadiont tulajdonló cégben lévő üzletrészét.

  A debreceni közgyűlés tavaly szeptemberi döntésének értelmében Debrecen önkormányzata kezdeményezte, hogy az állam adja át a részére a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft-ben lévő 40 százalékos üzletrészét. A tranzakciót a magyar kormány támogatta, erről tavaly nyáron meg is jelent egy kormányhatározat. A cég kizárólagos tulajdonában áll a Nagyerdei Stadion ingatlana.

  A Nagyerdei Rekonstrukciós Kft-ben a városnak korábban 10 százalékos tulajdonrésze volt, 50 százalékkal bírt a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Egy százaléka volt közvetlenül a magyar államnak, 39 pedig az állami tulajdonú BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-nek.

  A több lépcsős tranzakció február végén lezárult, így immár 50 százalékban az egyetemi alapítvány, 50 százalékban a város a tulajdonosa a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft-nek, ezzel együtt a stadion ingatlanának - derül ki Papp László közgyűlésnek benyújtott előterjesztéséből.

  A polgármester a városi közgyűlésen tavaly szeptemberben azt mondta,

  ha lezárulnak a tranzakciók, a jövőben a stadionnal kapcsolatos döntések helyben születhetnek meg, a város és az egyetem együttműködésében.

  A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. a kezdetben, a stadion építése idején 90 százalékos állami, 10 százalékos önkormányzati tulajdonban volt. Az állam fedezte a stadionépítés költségét, a város a telket adta hozzá. Tavaly az állam 50 százalékos tulajdonrészt adott az egyetemi alapítványnak, ezt követően kezdeményezte Debrecen önkormányzata, hogy a másik ötven százalék a városé legyen.

  A változások miatt a közgyűlésnek most kisebb jelentőségű döntéseket kell hoznia, például – mivel a kft. már nem állami résztulajdonú cég – módosítani kell a társasági szerződést. A polgármester felhatalmazást kér az ügyvezető tekintetében az egyéb munkáltatói jogok gyakorlására, továbbá, hogy az ügyvezető és a társaság között kötendő szerződések esetében a társaság nevében az aláírási jogot gyakorolja. Lemondott két felügyelőbizottsági tag is, helyettük Elek Tímeát és Dékán Tamásné Orbán Ildikót választhatják meg tagnak a céget felügyelő testületbe, amennyiben a közgyűlés elfogadja Papp László előterjesztését.
  https://www.dehir.hu/debrecen/debrecen-varosae-es-az-egyeteme-a-nagyerdei-stadion/2022/04/18/
  A kérdésekben csütörtöki ülésén dönt a közgyűlés.
   
 2. avatar: pancso
  2021.09.02, 23:23
  kép
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2021.06.15, 13:30
  7 év után új gyepszőnyeget kap a Nagyerdei Stadion

  Több mint 7 esztendő után lecserélik a Nagyerdei Stadion gyepét. A mostani gyepszőnyeget még a létesítmény 2014-es felavatása előtt, 2013 novemberében fektették le, s bár jó minőséget képviselt, ennyi év értelemszerűen próbára tette.

  A DVSC úgy gondolta, mind a drukkerek, mind a játékosok számára a lehető legjobb körülményeket kell megteremteni az NB I-es bajnoki rajtra, ezért határozott a gyepcsere mellett. A munka kedden elkezdődött, az új, kifogástalan gyepszőnyeg 2 hét múlva készen várja majd a Loki futballistáit, vagyis a gárda felkészülésének kezdetére tökéletes lesz.

  2021.06.08
  https://dvsc.hu/7-ev-utan-uj-gyepszonyeget-kap-a-nagyerdei-stadion/
   
 4. avatar: peterszky
  2015.08.28, 21:20
  Ha kevés széket hajtottak le, akkor ilyen kulccsal lehet "nyitni" smiley

  kép
   
 5. avatar: NNS
  2014.05.23, 12:47
  TÉNYLEG CSAK STADIONOKAT KELL ÉPÍTENI?
  HEGEDŰS GERGELY 2014. 05. 23. 11:41
  Debrecennek lett egy varázslatos stadionja, és rendes közönség is támadt hozzá. A kettő együtt a magyar futballnihil legmélyebb pontján élőnek kivételes élmény. Harmadik elemként az országnak van egy erősen kérdőjeles fociválogatottja. A három együtt rém furcsa egyveleget adott ki csütörtök este: mindent elhibázó dánok, borzalmas magyar védekezés huszáros rohamokkal és bravúrt elkönyvelő Pintér Attila. A debreceni Nagyerdőben a VS is ott volt, hogy megfejtse vagy legalább lekövesse az elemek működését.

  Ha létezik fociláz, akkor ez Debrecenben stadionláz. Az új aréna első négy bevetése rendre telt házzal és 20 ezer emberrel fut: lehet az megnyitó, NB I a Lokival vagy a válogatott Dzsudzsákékkal.

  Pedig a nemzeti csapat az elmúlt öt meccsén három lélekromboló verést kapott, sorrendben a román, a holland és a finn csapattól. A márciusban debütáló Pintér Attila se sok reményt hozott a hazai pályán bemutatott, terméketlenül védekező, nehezen érthető focival. Ehhez képest már napokkal a dán meccs előtt biztos volt a telt ház. Hirtelen honnan került elő a meccsen utoljára 30 éve látott 20 ezer (vagyis az azóta ehhez hiányzó 10-15 ezer) ember Debrecenben? Az Aggerék elleni csatára hangolva próbáltunk meg ennek utánajárni.

  „Nem voltál még? Nem fogod elhinni! Nem Magyarország. Inkább mintha az NBA-ben lennél” – a magyar–dán előtti estén ezzel biztatnak egy debreceni bárban. A helyi újságíró kolléga jobbnál jobb háttérinfókat mond a most átadott Nagyerdei Stadionról, de a legnagyobb átéléssel az aréna hangulatát és a sajtórészleg színvonalát ecseteli.

  A társa csak egyetlen sztorit mond el: „Egyik este naplementekor felmentem a stadion körül futó (futópályával is ellátott) hídra, ahonnan nyugat felé nézve belátsz az arénába. Csak álltam ott a fák lombjai mellett, és gyönyörködtem, miközben elszívtam egy cigit. A ledöbbenés akkor jött, mikor egy arra járó, a focitól igen távol álló kismama megállt a babakocsival, és megállapította, hogy ilyen jól megépített épületet még nem látott.”

  Érdekes, hogy amíg ott ülünk, tehát a két sör lecsengése alatt, két percet nem beszélünk a válogatottról, illetve csak azt a másfelet, amíg megnéztük a Pintér Attiláról és kisfiáról készült stadionavatós képet. (Amúgy azt mondják, a kapitány nagyon korrekt és kedves volt Debrecenben, nyoma sem volt a máskor fel-feltörő morcosságának.)

  A Debrecenbe a pályára most először, ráadásul válogatott meccsen visszatérő Dzsudzsák Balázsról is szólhatna a szerda esti felvezetés, de nem. Hanem például a debreceni stadionellenzők és stadionpártiak éles csatáiról és az előbbiek elcsendesüléséről. „Majd ősszel megint beindulnak, ha nem leszünk annyian a lelátón” – így a kolléga. „De tény, a város egy része gyorsan beleszeretett az arénába.” Az átadón, majd az Újpest elleni bajnokin is húszezren jöttek ki, aztán a válogatott meccsre is eladtak minden jegyet.

  És a Kispest elleni záró bajnokira is elfogynak, mire kettőt pislantunk. Legalábbis szerda délután a stadionnál már csak egy-két ezer eladó jegyről számol be a pénztáros (de csütörtökön szerinte azok is el fognak kelni), miközben folyamatosan viszik a belépőket. Egy ránézésre élete második focimeccsére készülő idősebb nő közben telefonon szabadkozik az ismerősének, hogy nem kapott mellé szóló jegyet.

  Akkor most hány vásárlás szól a kismamákat is elbűvölő stadionnak, és hány a hetedik bajnoki címétől három pontra levő Lokinak vagy épp a válogatottnak?

  Csütörtökön, a meccs délutánján a város ütőerének számító 1-es villamos vonala mentén bele-belekérdezünk a tömegbe. A piros-fehér-zöldbe burkolva vagy arra kifestve kocsmáról kocsmára haladók azt mondják, a régi stadionba is eljöttek volna a válogatott miatt Körösszegapátiból, Szerencsről vagy épp Biharkeresztesről: „Kellett már nagyon, hogy keleten is legyen valami.” A stadionhoz közeli kocsmában a Diósgyőrt éltető tízfős tábor viszont csakis az új aréna miatt jött el Miskolcról. (A hőbörgésükből amúgy nincs pofozkodás: azt mondják, annyi még maradt a régi Loki–DVTK-barátságból, ami megvédi őket.)

  A debreceniek viszont inkább a focihoz kötik a jelenséget: a 20 éve Loki-meccsre járó Attila és a B-közép-tag Dénes egyaránt azt mondja, 20 ezer fociszerető ember biztosan van a városban és a környező településeken, tehát nem a hirtelen jött divat töltötte meg a stadiont. A nyereséges működéshez egyébként 10-15 ezer néző kellene majd átlagban (évi 250 ezer az üzemeltető szerint), amire csakis BL- vagy EL-csoportkörrel látnak esélyt a megkérdezett drukkerek.

  Azt a belső infót pedig még a szerdai sörök mellől tudjuk, hogy az első bajnoki 40 milliós nyereséget hozott, ebből 70 százalék jutott a DVSC-nek, tehát egy meccsből kijött egy komolyabb NB I-es focista ára. Azt is megtudtuk, a Fradi-pályát üzemeltető külföldi cég a debreceni arénánál is bejelentkezett, de amikor meglebegtette a 4-5 ezer forintnál kezdődő jegyárakat, akkor el is küldték, mondván ez Debrecen, nem Budapest (a Fradinál egyébként tényleg ilyen árak várhatóak), itt nincs fizetőképes kereslet. Így végül az egyetemi és városi tulajdonban levő MSE Kft. lett az üzemeltető, a jegyárak pedig szinte alig emelkedtek.

  Csütörtökön viszont nem a helyieket mozgatja meg a meccs: az egyik krimóban közelről látjuk a debreceni kemény mag egy ismert csoportját, és kiderül, nem is a mérkőzésre alapoznak. „Két órával az Újpest elleni meccs kezdése előtt az egész Péterfia és a Bem tér összes kocsmája (a Nagyerdő felé vezető útvonal – a szerk.) megtelt szurkolókkal, most ahhoz képest ez semmi. Akkor a végén együtt hömpölygött a többezres tömeg a meccsre. A 21 éve tartó élvonalbeli szereplés alatt megértünk jó pár dolgot, de aki ezt átélte, nem fogja elfelejteni, ráadásul vissza fog jönni ősszel is” – meséli Attila.

  A leosztás most egész más, de a hangulat azért alakul. A Nagyállomás felől érkező zászlós arcok Pécs, Békéscsaba, Tiszaújváros, Felvidék, Mezőnyárád feliratokkal vonulnak – a város után most az ország (főleg a keleti része) veszi birtokba a stadiont.

  Az aréna főbejáratánál egy szembetűnő kőkorszaki elem fogad, a régi stadion kapujából itt hagytak egy-egy darabot, bár ez csak egyfajta külső falként szolgál, jó messze az új stadiontól. Ez rögtön meg is magyarázza azt a városi legendát, miszerint a régi Nagyerdei Stadionban olyan messze volt a lelátó, hogy ha a túlsó kapura játszó ellenfél gólt lőtt, azt az emberek a szomszédos szektorok futótűzként terjedő anyázásából tudták meg. A szemüket ugyanis hiába meresztgették, ellátni odáig nem lehetett. Tény, hogy a régi bejáratot jelző kapu és a mostani bejárat között simán elfér a félkör alakú tízezres rendezvénytér, amely a közelgő Campus-fesztiválon is főszerepben lesz – vagyis egykor tényleg tajga szélességű stadion állt itt.

  Kicsivel később viszont már mi állunk meredt szemekkel a sajtópáholyban, némi sör után nagyon hirtelen jön az eddig csak BL-közvetítésekből ismert hipermodern aréna látványa. Ráadásul csurig telve szurkolókkal. Plusz az összes szektort elborító zászlókkal és korrekt hangorkánnal, mindenfelől jövő szurkolással. Mintha nagyon nem itthon lennénk. De közben nagyon is itthon vagyunk. És megérkezik a pályára Pintér Attila válogatottja hat NB I-es focistával… Még erősebb hangorkán. Teljes tudathasadás. De valami egészen kellemes. Na, ebből mi sül ki?!

  A közeg és a csapat egy ideig nem igazán illik össze, aztán egy gól összehozza: bár túlzottan nem is várták, Tőzsér Dániel óriási labdája után Dzsudzsák Balázs hazatér, és hosszú idő után épp szűkebb hazájában lő akciógólt a válogatottban. A hat újonccal felkavart válogatott ettől még nem tanul meg védekezni, de valami égi szerencsével, a stadion mágiájával és két kapufával mindent túlél, közben támad, helyzete van, és másik gólt is lő. Hatalmas mákkal és végig kitartó közönséggel bravúrdöntetlen Dánia ellen. Ha Málta és Liechtenstein olyan jókat szokott ünnepelni ellenünk, mi miért ne örüljünk egy erősebb csapat elleni iksznek?

  A jó stadionok fogják meglökni a magyar focit. Ezt sokat hallottuk, és továbbra is nehezen elképzelhető, de Debrecenben most kicsiben megcsinálták: Pintér csapata kapott egy esélyt a nagyerdei stadionőrületben, és élt vele. Ha nem élt volna vele, két hét múlva, az albánok elleni hazai meccsen 4 ezer ember előtt, az omladozó Puskásban nehéz lenne bármi értékelhetőt alkotni.

  forrás: http://vs.hu/tenyleg-csak-stadionokat-kell-epiteni-0523
   
 6. avatar: AMiUtunk
  2014.05.19, 14:49 (szerk.: 2014.05.19, 14:54)
  Debreceni nézőszámok anno
  Debrecen, Nagyerdei Stadion, 6000 néző, Vezette (...) Vasárnap délután nyári időben 3424 jegyet váltottak a debreceni szurkolók és a bérletesekkel, más szabadjegyesekkel mintegy 6000-en nézhették az NB II élvonalában levő két csapat találkozóját.

  Forrás: Népsport, 1984. május 21., Debreceni MVSC-Hódgép Metripond 2-1 (2-1)
  http://valogatott.blog.hu/2014/05/18/idokapszula_nb1_1983-84_28_fordulo
   
 7. avatar: Maradona
  2014.05.16, 12:34
  Szép, nagyszerű stadion! Gratulálok! 19 vagy 20 ezer? Hát, szerintem szinte mindegy. Máskor egy egész fordulóban vannak ennyien. Inkább örüljünk ennek!
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.12, 22:31
  El is fogadjuk, csak jelezzük, hogy kamu. Amúgy várjuk a hivatalos visszajelzést is (az nso is).
   
 9. avatar: NNS
  2014.05.12, 22:17
  A húszezret a dvsc.hu írta, ez a hivatalos. Más stadionoknál is elfogadtunk túlzott számokat ha megjelentek a médiumokban.
   
 10. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.12, 20:24
  Az első bajnoki 20 ezres nézőszámával kapcsolatban:
  Debrecenben tuti nem voltak 20000-en, a hazai székek közül is voltak üresek, nem is olyan nagyon kevés, szerintem 18-19 ezer ember lehetett. Persze az így is szép szám.


  A Loki meccsen a vendégszektor fele üres volt, plusz tényleg volt egy szabadon hagyott terület. Ezen túl az "A" szektorban a VIP helyeken is csak kb 80%-os volt a foglaltság, szóval Debreceniként és Loki drukkerként azt mondom jó lesz az a teltház 18000-nek is. Ezzel együtt ez valóban magas szám és itthon sajnos nagyon nem jellemző. Tegyük hozzá, ha ilyen sz@rul játszunk és a rendezők is ilyen dilettánsok lesznek továbbra is, továbbá a hangosítás időnként ilyen fülrepesztő marad, akkor az egyébként meglepően nagy számban kilátogató kisgyermekes családok hamar el fognak maradni és a nézőszám le fog esni a megszokott átlagra.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2335239
   
 11. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.12, 20:12
  ->#89
  A nyitómérkőzés a DVSC vs. régi DVSC, az fix. Itt nem állítottunk semmilyen szabályt, több helyen is került be nyitómeccsnek hasonló típusú mérkőzés. Az előző hozzászólásban a kérdés és az állítás is ugyanarra vonatkozik, de pont thomeeDVTK kiegészítése alapján még mindig kérdéses.
  A történet oldalon viszont lehet jelezni mindenből az elsőt.
   
 12. avatar: magyarfutball.hu
   
 13. avatar: fgymat
  2014.05.11, 10:15
  A nézőcsúcs nem az avatóünnepségen volt?

  Nem mérkőzésen kellene lenni nézőcsúcsnak? Vagyis ha a nyitómeccs a DVSC-DVSC, akkor ez a csúcs is. Egyébként ez a meccs szabályos mérkőzés volt? (2x45 perc, 11 a 11 ellen, stb).
   
 14. avatar: ThomeeDVTK
  2014.05.11, 10:09
  Nem hivatalos mérkőzés volt, 2x15 perccel, ráadásul a meccs kezdetére elkezdtek kiszállingózni a stadionból.
   
 15. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.11, 09:47 (szerk.: 2014.05.11, 09:55)
  A nézőcsúcs nem az avatóünnepségen volt? A nyitó meccs pedig a régi Loki mostani Loki meccs.
   
 16. avatar: NNS
  2014.05.10, 20:30 (szerk.: 2014.05.10, 21:11)
  Kulcsár Tamás az első gólszerző az új stadionban.
  2014. május 10., DVSC - Újpest 1-0, 27. perc

  Első vendég gól pedig Vasziljevics Dušan, 1-1, 37. perc.

  Első öngól: Antón Samper José María, 2-1, 46. perc
   
 17. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.09, 17:08 (szerk.: 2014.05.09, 18:48)
  ...
  Akkor feltételezem, lehet már látni, a végső összeget is.
  Krecz Tibor: 12,4 milliárd forintnál tartunk a mostani állapot szerint, még költeni kell rá 200 millió forintot, hogy megnyissanak a külső szolgáltató egységek.
  ...
  Páholyt bérelnénk!
  A 2014/2015-ös szezonra 5 millió forint plusz áfa.

  Csak vicc volt, maradunk a lelátón!
  Én nem viccelek, amikor azt mondom, hogy ha megkötjük a szerződést, és érdekli a sajtót, akkor megnevezzük a páholytagokat. Meggyőződésem, hogy jól fogadná a piac! Egyébként komoly igény van az ilyen jellegű szolgáltatásokra, hiszen a huszonhárom páholyból hatnak nincs még gazdája, de már azokra is tárgyalunk.
  ...
  Szotyizni lehet?
  Mit tudunk tenni ellene? Semmit, tehát lehet. Május elsején 1700 kilogramm szotyihéjat sepertek össze a takarítók. Lesz munkájuk a jövőben is. A magyar futballnak nem az a legnagyobb problémája, hogy szotyiznak az emberek a stadionban.
  ...
  Egészen pontosan hány fős a Nagyerdei Stadion?
  A keleti kapuk beépítésével néhány szék híján 21 ezres.

  Túl nagynak tűnik a vendégszektor, akarjuk mondani a ketrec.
  Pontosan 1400 főt fogad be, ez a Nyíregyháza, a Diósgyőr, a Fradi ellen még kicsinek is bizonyul, és várjuk vissza az NB I-be a Békéscsabát, a lilák is megtöltik majd. Meg aztán gondoljunk csak a nemzetközi meccsekre, mondjuk egy BL-találkozóra!

  http://civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/krecz-tibor-most-kezdodik-a-debreceni-sikersztori/0509131104
  2014. másjus 09.
   
 18. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.06, 11:36
  A Nagyerdei Stadion szektorbeosztása és megközelítése:
  kép
  https://www.dvsc.hu/hirek/tajekoztato-a-stadion-megkozeliteserol
   
 19. avatar: magyarfutball.hu
  2014.04.25, 21:49
  Megkapta a használatbavételi engedélyt pénteken a debreceni Nagyerdei Stadion - közölte az MTI-vel a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós (NSR) Kft. kommunikációs vezetője.

  A stadion teljesen elkészült, akár máris fogadhatná a vendégeit - tette hozzá Krecz Tibor megjegyezve, hogy a május 1-jei stadionavatóra rendkívüli az érdeklődés.

  A 20 340 fős befogadóképességű Nagyerdei Stadion megnyitójára 160 pótszéket is betesznek, így 20.500-an követhetik nyomon a helyszínen az eseményeket.

  Krecz Tibor elmondta: a kapukat május elsején 18.30-kor nyitják meg, a vendégek a 20.20-kor kezdődő nyitóünnepségig ismerkedhetnek a stadion épületével és környezetével.

  Az avatógálát egyébként a Kodály Filharmonikusok közreműködésével tartják, a szervezők egyedülálló látványt, monumentális táncprodukciót, énekes sztárokat, világslágereket és magas színvonalú kísérőzenét ígérnek.

  A műsorban mások mellett fellép Király Viktor, Keresztes Ildikó, Radics Gigi és Miklósa Erika. A rendezvény nemzetközi sztárja Lou Bega lesz. A nyitóünnepségen a debreceni Valcer Táncstúdió mutatja be speciális, erre az alkalomra készített koreográfiáját.

  A körülbelül egyórás műsort a DVSC-DVSC, illetve DVSC All Star-Magyar Válogatott All Star gálamérkőzés követi.

  forrás:
  MTI
   
 20. avatar: NNS
  2014.03.31, 11:34
  Senki sem akarja üzemeltetni Orbán első stadionját
  Eredménytelenül zárult a debreceni Nagyerdei Stadion húszéves üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás, azaz senki sem akarja üzemeltetni a stadionépítési reform első elkészült darabját – írta a Cink.hu. A kiírás szerint magáncéget kerestek, amely piaci alapon működteti a létesítményt. A debreceni fociklub is csak bérlő lenne, és csupán az év 70 százalékában használja a létesítményt.

  A nulla beadott pályázat egyik lehetséges oka, hogy a stadion még nincs kész. Az el nem készült részeket (vendéglátóegység, irodák, bolt, sportmúzeum) 300 millió forint értékben az üzemeltetőnek kellett volna önköltségen felhúznia. Továbbá az is riasztó lehetett, hogy emellett még éves üzemeltetési díjat is kellett volna fizetnie a jövőbeli vállalkozónak, már ha lett volna ilyen - írta a Cink.hu.

  http://www.origo.hu/itthon/20140331-nem-erkezett-palyazat-a-debreceni-nagyerdei-stadion-uzemeltetesere.html
  2014.03.31.
   
 21. avatar: NNS
  2014.03.03, 13:08
  Március 3.-i képsor az épülő stadionból:
  http://www.telesport.hu/rovatok/foto/?gal=114196
   
 22. avatar: magyarfutball.hu
  2014.01.29, 21:05
  A most zajló bajnokság utolsó két hazai - a 28. forduló Újpest elleni és a 30. forduló Kispest Honvéd elleni - találkozójának a helyszíne a Nagyerdei Stadion lesz!

  Jó hír a 2013/14-es bajnokságra szóló bérlettel rendelkezőknek: az ő helyük már biztos a stadionban az említett két mérkőzésen. A részletes, szektorról és székről szóló információkat április folyamán juttatjuk el kedves bérleteseinknek.

  http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?id=9415
   
 23. avatar: magyarfutball.hu
  2014.01.29, 21:02
  K. Balázs: Mikor fel vannak kapcsolva a ledek egy óriási fénygömb van a Nagyerdő felett, ami már az Egyetem sugárúttól látszódik, hihetetlen szép.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=831694093514766&set=a.254846821199499.85608.180140872003428&type=1&theater
   
 24. avatar: magyarfutball.hu
  2014.01.17, 18:41
  Ultra84: A megrendelt székmennyiség alapján már gyanús volt, hogy nem 20.020 lesz a valós kapacitás. A pontos szám: 20.340 ülőhely.
  A 20.020 csak egy kb szám volt az elején, amit azóta senki nem kérdezett meg.

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1586535&page=39
   
 25. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 16:52
  2013-12-02
  ...
  Lerakták a gyepszőnyeget az épülő debreceni stadionban. Tizenöt helyre telepítettek locsolóberendezést, ha száraz lenne a fű. Ugyanakkor gyorsan le tudják vezetni a vizet is a pályáról, ha éppen arra van szükség. Délelőtt látszott, hogy ahová nem sütött a nap, ott megmaradt a hajnali dér. Az átadó után ilyen nem lesz, mivel elektromos fűtést telepítettek a fű alá. A beruházó kft illetékese azt mondta: nincs még egy ilyen gyepszőnyeg az országban.

  - Szenzációs a vízelvezető képessége, kiváló a biológiai háztartása, ehhez fogható pálya Magyarországon legfeljebb majd az Üllői úton lesz, ha lesz – mondta el Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. kommunikációs vezetője.

  A gyepszőnyeg alatti legfelső rétegbe olyan műanyag hálórendszert raktak, amibe belekapaszkodhat a fű gyökere, így nagyon nagy terhelést is elbír majd a pálya. Ehhez azonban most pihentetni kell a füvet. Az arénában épp ezért nagyon vigyáznak az új gyepre. Tábla is jelzi, hogy a füves pályára lépni szigorúan tilos, még büntetési tételt is kiírtak: 100 ezer forint/fő/alkalom. Ekkora összegből talán még egy kezdőrúgás is kitelne az új nagyerdei stadionban.

  http://www.dehir.hu/debrecen/nincs-meg-egy-olyan-gyepszonyeg-az-orszagban-mint-a-debreceni-stadionban/2013/12/02/
   
 26. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 16:47 (szerk.: 2015.02.17, 20:42)
  Az első látványtervek szerint az ÉK-i és DK-i sarkok zártak. Az újabb látványtervek - és a valóság - szerint viszont úgy tűnik nyitottak lesznek. A kérdés az, hogy így csökken-e a 20.020 fős kapacitás. Vagy esetleg ideiglenes lelátókat építenek be ha szükség lesz rá?
  Az első látványterv:
  kép

  Új látványterv:
  kép


  Erre azt mondták régebben,hogy mobil egységgel "tömik" be azokat a sarkokat.Szerintem az is ezt támasztja alá,hogy nincs olyan beton korlát körülötte mint a nyugati oldalnál.Persze ettől még akármi is lehet
  Ami számomra nem derült ki a látványtervekből az ,hogy miként lesz lezárva a stadion.Vasrács lesz körbe?Erről nem találtam semmit.


  112-112 férőhelyes mobilelátók lesznek a két sarokban.
  A kérdés inkább az, hogy miért marad itt üresen a 11. sor?


  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1586535&page=33
   
 27. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 16:37
  2013-11-23
  Szupergyep a játéktéren – 70 százalékos készültség

  November végére helyén a fű, körbe ért az tetőtartó szerkezet. 30 százaléknyi munka van hátra a nyitásig.

  Várhatóan november 22-én a gyepszőnyeg utolsó darabja is helyére kerül a Nagyerdei Stadionban. A játéktér alatt csapadékvíz-elvezető és öntőző rendszer gondoskodik a vízháztartásról, az amszterdami arénában is működő elektromos pályafűtési rendszert is beépítettek, a fű pedig a topkategóriás, futball terhelésre speciálisan fejlesztett réti perje. A debreceni játéktér minősége páratlan az országban.
  A rekonstrukció készültségi szintje november végén eléri a 70 százalékot. A levegőben vezetett járda épületet körbe ölelő szakasza készen van; a tetőt tartó acélszerkezet szintén körbe ért; a dél-nyugati saroknál már a tetőt borító membrán kanyarelemeit helyezik fel.
  December elejétől fűthetőek lesznek az épület belső zárt terei, télen zavartalanul folyhatnak a burkolási és belsőépítészeti munkálatok. Az épületet körülvevő parkban is intenzív a munka – minden adott ahhoz, hogy 2014 május elején viruló környezetben impozáns stadion fogadja a közönséget.

  http://nagyerdeistadion.hu/hirek/2013/11/22/121514/szupergyep-a-jatekteren-70-szazalekos-keszultseg/
   
 28. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 16:10
  Lehet tudni, hogy hány soros lesz a főlelátó? Mi a legnagyobb sorszám?


  Én 34 db. sort számoltam.


  Aladár jól számolt: 34 a maximum sorszám + 2 sor a skybox szinten

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1586535&page=30
   
 29. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 15:59 (szerk.: 2013.12.31, 16:24)
  Azt lehet tudni, hogy mi lesz a végleges székszín és mintázat? Az ami a látványterveken vagy valami teljesen új? Nem olvastam vissza, remélem még nem tárgyaltátok ki.


  Már kitárgyaltuk.
  16 658 darab piros és 3391 darab fehér színű (összesen 20 049 darab) vandálbiztos, anyagában színezett, eltávolíthatatlan számozással rendelkező, fix rögzítésű nézőtéri széket fognak beépíteni. (Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/sky-box-medence-vandalbiztos-szekek-ujabb-tender-a-stadionhoz-kapcsolodoan/2013/10/02/)

  Ebből arra lehet következtetni, hogy nem a látványterveken lévő fehér színű székek fognak dominálni. Egységes piros székek lesznek, a fehérekből rakják ki a feliratokat. Állítólag "LOKI", "DVSC" feliratok nem lehetnek, mivel nem a klub lesz a tulajdonos, hanem az Állam. A keleti oldalon a "DEBRECEN" felirat lesz látható.(?) Bővebb infót talán Ultra84 tud szolgáltatni.


  Ami a betűket illeti, az árnyékolásos felirat valóban jobban mutat. Sajnos a keleti oldalon nehezen kivitelezhető a következők miatt: 18 sorunk van, de kettőt alul és felül az esztétikai összhatás miatt ki kell hagyni. Marad tehát 14 sor. Ebből 12 sor a betűkre, 2 az árnyékolásra. Namármost 12-ből nehéz lesz kihozni szép vastag betűket, különösen mert a Debrecen nevet kell kirakni. Az E betűnek három vízszintes szára van, ha 3-at számolok egyre, az már 9 sort elvesz. Maradna 3 a szárak közt, tehát ez megoldhatatlan. Egyet el kellene venni az árnyékolásból, de akkor meg az nem mutatna jól. A száraknak meg min. 3 sorosnak kellene lennie, ott nem lehet elvenni. Kíváncsi leszek ezt hogyan oldják meg.


  19 soros lesz a keleti lelátó!


  Ha 19, akkor valami ilyesmire lenne lehetőség:
  kép


  Mivel fekete székek biztos hogy nem lesznek, ezért az egész feliratot egy sorral lejjebb lehetne csúsztatni, így felül és alul is 2-2 sor maradna piros.

  Sajnos van egy másik probléma is:
  A keleti lelátón összesen 7 szektor van ami "egyenes", előtte-utána íves szektorok vannak az ÉK-i és DK-i sarkokban. A "DEBRECEN" felirathoz viszont 8 szektor kellene, mivel 8 betűből áll. Ha úgy oldják meg, hogy feldarabolják a betűket (8 betű 7 szektorban), az nem lesz túl szép a szektorokat elválasztó lépcsők miatt. A sarkokba nem lehet kirakni betűt mivel torzít, ráadásul lépcső van a közepén.
  A nyugati főlelátón szerintem semmilyen felirat nem rakható ki szépen, mivel a sajtópáholy és VIP szektorban más az ülések távolsága, emiatt nem egységes a lelátó.
  Az É-i és a D-i oldalon 4-4 szektor áll rendelkezésre. Ide kiférne egy szép "DVSC" vagy "LOKI" felirat, de azt meg állítólag nem lehet... Kíváncsi leszek a végleges megoldásra.


  Én valami ilyesmire gondoltam. Ha a szektor majdnem teljes magasságában raknák le a betűket csak kicsinyítené a stadiont, az én verziómnál picit olyan, mintha nagyobb lenne a stadion.
  De ez eddig csak 616 szék.
  kép


  Ha "DEBRECEN" felirat lesz a K-i oldalon, az valóban kb. így fog kinézni, max. kövérebb betűkkel.
  Összesen 16658 piros és 3391 fehér székről szólnak a hírek. Ha nem lesz más felirat, 2 tippem van a többi fehér szék elhelyezésére:
  1. A Ny-i, É-i, D-i szektorok felső részein lesznek elszórva.
  2. A 4 sarok szektor tiszta fehér lesz.
  Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy el van döntve a székek elrendezése, különben nem lenne meg a pontos darabszám. Előbb-utóbb úgyis kiderül.


  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1586535&page=29
   
 30. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 15:52
  2013-11-07
  Ahol már kész a tető, ott a reflektorokat telepítik a szakemberek. A nyugati oldalra már felkerültek a lámpatestek, melyekből összesen 214 darab lesz, ezek biztosítják a szükséges 1800 luxos fényerőt.

  Eközben a játéktér kialakítása is az ütemtervnek megfelelően áll, beépítették az öntöző és a fűtő rendszert. Jelenleg egy mosott folyami homokréteget terítenek szét, erre jön majd a gyephordó feltalaj és maga a gyep, amelyet már elő is készítettek egy Bács-Kiskun megyei gyeptermesztő farmon, Apostagon.

  A stadion belseje készen áll a burkolásra, de a hazai öltöző kialakítása még hátra van. A szakemberek úgy számolnak, ha beindul a burkolási munka, akkor egyszerre mintegy hétszáz munkás fog a stadionban dolgozni.

  Ha az időjárás engedi, akkor a hónap végére elkészülhet a gyepszőnyeg, december elején pedig befejezik a fedési munkálatokat.

  http://www.dehir.hu/debrecen/mar-reflektorok-is-vannak-a-nagyerdei-stadionban/2013/11/07/
   
 31. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.31, 12:20
  Az új látványtervek célja az, hogy megmutassa az épületet esti kivilágítással. „Most ugye már tudjuk, milyen lámpákat választott ki a kivitelező, milyen azoknak az optikája, így elkészülhetett egy a későbbi valósághoz közeli kép. Ezeken a terveken az látszik, ahogy egy focimeccs idején minden lámpa fel van kapcsolva, ez tehát a teljes megvilágítás képe. Természetesen, amikor nem lesznek rendezvények, a világítási szint lényegesen alacsonyabb lesz, hiszen csak a parkszinti épületekben égnek majd a lámpák” – magyarázta Bordás Péter, a felelős tervező.

  kép
  kép
  BORD Studio
   
 32. avatar: ThomeeDVTK
  2013.12.12, 18:12
  AMiUtunk: Az átkosban épült stadionok nagy része még vagy már az átadáskor sem volt szép, jó és korszerű.


  Szerintem az átkosban egy dolgot találtak el nagyon, (nem hazabeszélésből) a DVTK-stadiont.

  Akkoriban (1968) a műanyag ülőhelyek még gyerekcipőben voltak, ezért állóhelynek csinálták meg, de szándékosan nagyobb helyet hagyva, hogy később lefektethessék őket. (Más kérdés, hogy a 90-es években, amikor ezt már reálisan meg lehetett volna oldani, erre nem volt fedezet, és mire lett, addigra már inkább építettek egy új lelátót.)
  A kb. 35-40 fokos dőlésszögre nagy panasz nem lehet, esztétikailag pedig a bástyaszerű elrendezés sikert aratott, állítólag a Celtic játékosai '80-ban meg is jegyezték, hogy nagyobb katlannak érezték, mint a Rangers-stadiont, kérdés, hogy ennek van-e valóságalapja.

  Az Oláh Gábor utcával főleg az a gond esztétikailag, hogy összehordott. Az egymáshoz nem illő mobillelátók sokasága (főleg a B-, és vendégszektor ülőhelyei, az A-szektor aszimmetrikus mivolta) elcsúfítja. A Nagyerdei Stadiont nem véletlenül hagyták fel, abba pedig, hogy miért itt játszanak a Vágóhíd utca helyett, inkább nem mennék bele.
   
 33. avatar: AMiUtunk
  2013.10.03, 15:48
  Debreceni stadionturné: a Loki-kocsmától a pelenkázóig

  Olvasóink kérdeztek, Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadionrekonstrukciós Kft. kommunkációs igazgatója válaszolt. Cívishír-interjú

  (...)
  - Mennyibe kerül a stadion fenntartása?
  - Számításaink szerint havi 10 millió forint körüli összegbe.

  - Mi kerül annyiba?
  - Az energia, a villany, a fűtés, a világítás.
  - Ki lehet hozni legalább nullszaldósra a létesítményt?
  - Meggyőződésem szerint igen. Ha sikerül tízezresre feltornázni az átlagos nézőszámot,
  akkor éves szinten közel 250 millió forintos jegybevétellel számolhatunk. A stadion a DVSC helységein túl hétezer négyzetméter kereskedelmi „felülettel” rendelkezik, ezek további bevételforrást jelentenek, és örömmel közlöm, hogy a nagyobb része iránt komoly az érdeklődés!
  - Ha nem foci, akkor mi más jön szóba?
  - Az északi kapunál például jégpálya üzemel majd, a szabadtéri korcsolyázás szerelmesei kedvéért. Ez a hely egyébként egy koncerthelyszín is. Öt-hat ezer férőhelyes terület, minden igényt kielégítő infrastruktúrával! Este hattól nyolcig meccset rendezünk a stadionban, kilenc órától kezdődhet itt egy koncert.
  - Ki vagy mi üzemelteti majd a stadiont?
  - Erről heteken belül döntenek az NSR Kft tulajdonosai. Még nincs meg az a döntés, amit meg lehetne osztani a közvéleménnyel.
  - Miért nem a DVSC?
  - A DVSC használója lesz a létesítménynek. Működik majd a stadionban egy áruháza, benne a sportmúzeumnak nevezett trófeagyűjteménnyel, és reményeim szerint a stadion legnagyobb vendéglátóipari egységét, akarom mondani sörözőjét is üzemeltetheti. Egyébként jó kezekbe kerül, tudjuk, a DVSC többségi tulajdonosa kellő tapasztalatokkal rendelkezik a vendéglátás terén. A DVSC-nek egyébként a stadionban lesznek az irodái is, mintegy háromszáz négyzetméternyi területen.
  (...)
  - Van üzleti terv a stadion hasznosítását illetően?
  - Természetesen van! 2015 decemberéig megvan.
  (...)
  - Mi lesz a stadionnal, amikor nincs meccs?
  - A stadion az év minden napján szolgáltat majd „kifelé”. Szükség esetén még öltöző és zuhanyzó is rendelkezésre áll, ha a lebegő járdaszakaszon lévő futópályán valaki leizzadt, és frissülni szeretne.
  (...)
  - Milyen gyerekes program várja a családosokat a stadionnál mondjuk szombaton délelőtt?
  - Kávézó, fagyizó, wellnes, fitnesz. Ha pedig gyerek nélkül, a barátokkal megy ki az ember, akkor ott lesz a Loki-söröző. A földszinti kiszolgáló egységek akkor is működnek, amikor nincs meccs!
  - „Játsszunk le” egy meccset! Hány büfé lesz a stadionban, belül?
  - 14 büfé, 106 elárusító ponttal. Senki nem marad szomjan!
  (...)
  - Apropó, mélygarázs! Hány autó parkolhat benne?
  - Kétszáz.

  - A VIP-nek talán elég...
  - A VIP-nek külön lesz parkolója a stadion észak-nyugati részénél.
  - Hol lehet még parkolni a közelben?
  - Lehet az északi körúton, a Pallagi úton a Klinikánál, az Oláh Gábor utcában, vagy a Főnixnél. Az autót egyébként otthon is lehet hagyni, és egy-két görcsoldó segít ellazulni a meccs idejére!
  - Hány villamos jár majd a meccs napján?
  - A DKV a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években is tudta, hogy mikor érdemes járatszámot növelni, remélem, most sem okoz majd problémát! Ez a DKV ügye, a stadion programja nyilván előre kiszámítható. Én bízom a közlekedési vállalat szakembereinek bölcsességében.
  - A vendégszurkolók szektorát merre találják a zöldek és a lilák?
  - Az északkeleti kanyarban kap helyet a vandálbiztos szektor. Akkor sem tudnak benne kárt tenni, ha nagyon akarnak.

  (...)

  forrás: http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/debreceni-stadionturne-a-loki-kocsmatol-a-pelenkazoig/1002110400
  Érdemes a teljes beszélgetést és a hozzá kapcsolódó hozzászólásokat is elolvasni!
   
 34. avatar: AMiUtunk
  2013.10.03, 15:37
  Debreceni piros-fehér: 16 658 az egyikből, 3391 darab a másikból

  Újabb közbeszerzést írtak ki a debreceni stadionra

  A Nagyerdei Stadion Kft. gyorsított meghívásos közbeszerzést írt ki a Debrecen Nagyerdei Stadion rekonstrukciójához kapcsolódó újabb kivitelezési munkálatokra - a felhívás a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A felhívás nem tartalmazza a feladat becsült ellenértékét, de a gyorsított meghívásos közbeszerzési forma indoklásából kiderül, hogy az ajánlatkérő további 1 milliárd forintra pályázott.

  Az elvégzendő munkákból kiemelendő a 4. szinten szerkezetkészen kialakított 23 darab Sky-box szurkolói páholy belső kialakítása és a sportolói öltözőben egy jeges vizű merülő medence megépítése. Az előregyártott vasbeton lelátópanelekből épített nézőtéren 16 658 darab piros és 3391 darab fehér színű (összesen 20 049 darab) vandálbiztos, anyagában színezett, eltávolíthatatlan számozással rendelkező, fix rögzítésű nézőtéri széket kell beépíteni és rögzíteni. Ki kell építeni a - több funkciós kártyával működő - készpénz használatot nem igénylő fizetési rendszert is.

  A többlet beruházás célja, hogy egyrészt emelkedjen a létesítmény sportfunkcióinak műszaki színvonala, másrészt, hogy a stadion megfeleljen a 2013-ban hatályba lépett új rendezvényszervezési előírásoknak. Az eljárás sürgős megindítását indokolja, hogy a többlet műszaki tartalom megvalósításához külön egyedi gyártású termékek beépítése is szükséges, és a gyártási idő több hónap is lehet.

  A most meghatározott munkák, a korábban lefolytatott nyílt közbeszerzési eljárást követően megkötött vállalkozási szerződés alapján folyó építési munkákkal összehangolva, egymásra épülve végezhetők csak el. Ezért a korábbi közbeszerzési eljárás szerződéses határidejéhez illeszkednie kell a mostani közbeszerzési eljárás határidejének is.

  A közbeszerzésre október 7-ig lehet jelentkezni. A második fordulóba jutott cégeket október 28-ig értesíti az ajánlatkérő. Ajánlatot az a társaság tehet, amelynek az elmúlt három évben a nettó árbevétele elérte az évi 3 milliárd forintot. Ebből a magasépítési kivitelezési tevékenységnek legalább nettó 1 milliárd forintot kell kitennie.

  A stadion rekonstrukciójára kiírt nyílt közbeszerzést idén januárban a debreceni Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. alkotta "Hajrá, Debrecen!" konzorcium nyerte, 11,455 milliárd forintos ajánlattal. A befejezési határidő, jövő április.

  forrás: http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/debreceni-piros-feher-16-658-az-egyikbol-3391-darab-a-masikbol/1002151711
   
 35. avatar: NNS
  2013.09.07, 13:20
  Már a lifteket és a mozgólépcsőket szerelik be a debreceni stadionban
  Debrecen - Ezekben a napokban elérte a negyven százalékos készültségi fokot a stadion. A lelátóterület szinte minden betoneleme a helyén van.

  Augusztus végén tartották meg a bokrétaavató ünnepséget az épülő debreceni stadionban, hiszen a létesítmény elérte a legmagasabb pontját. Szűcs Gyula, a Hunép Zrt. elnök-vezérigazgatója akkor azt mondta, a januári bontás óta nagyon nagy dolgok történtek a létesítményben. Hozzátette, óriási mennyiségű alapanyagot használtak már fel a stadion építéséhez, négyezer betonelemet, valamint ezeregyszáz tonna betonacélt építettek be. Emlékeztetett, nyolc hónap van még hátra az építkezésből, de tudják, miként lehet jövőre befejezni az arénát.

  Mindezek ellenére a debreceni aréna még mindig a politikai csatározások kereszttüzében áll, nemrégiben számoltunk be például arról, hogy a stadiont az MSZP szóvivője „szükségtelen látványberuházásnak” nevezte.

  Papp László alpolgármester a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában az ehhez hasonló támadásokra reagálva azt mondta, a józanabb gondolkodású emberek már nem kételkednek a stadion szükségességében. Véleménye szerint a hasonló létesítmények elengedhetetlenek a sportág fejlődésében.

  „Debrecenben is a Loki a jelenlegi infrastrukturális körülmények elérte a felső határát a Bajnokok Ligája főtáblájára jutással, az Európa Liga-szerepléssel. De aztán valahogy ennél nem sikerült tovább jutni. Szerintem ennek egyik oka az infrastrukturális háttér hiánya. A labdarúgó akadémia már elkészült, most pedig a stadion építése is nagyon jól halad; jelenlegi állapot szerint elérte a 40 százalékot az aréna készültségi foka” – hallhattuk az alpolgármestert.

  Papp László elmondta, hogy a teljes lelátóterület szinte minden betoneleme a helyén van, a keleti és a nyugati oldalon az acél tartószerkezeti elemek a helyükre kerültek. A keleti oldalon folyamatban van a membrán burkolati elemek felhelyezése. Megérkezett a nyugati oldali főbejáratához tartozó két mozgólépcső, melyeket már be is szereltek. Egy-másfél héten belül érkeznek a liftek, a liftaknák már készen állnak ezek fogadására.

  Az alpolgármester ezek alapján is úgy véli, minden a lehető legjobban halad a stadion építkezésénél.

  forrás:
  http://www.dehir.hu/debrecen/mar-a-lifteket-es-a-mozgolepcsoket-szerelik-be-a-debreceni-stadionban/2013/09/06/
  2013.09.06.
   
 36. avatar: NNS
  2013.08.28, 08:59 (szerk.: 2013.08.28, 09:02)
  Bokrétaavató az épülő stadionban (2013. augusztus 26.)
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hHfpj3nl57g
   
 37. avatar: magyarfutball.hu
  2013.07.03, 11:09
  Ezen a címen megy egész nap:
  http://www.nagyerdeistadion.hu/online2
   
 38. avatar: AMiUtunk
  2013.07.02, 23:13
  Stadionépítés élőben!
  Július 2-tól, minden nap 15.00 és 17.00 között élőben közvetítjük az építkezést!
  (A munkahét hatnapos, vasárnaponként pihenőnap, értelemszerűen közvetítés nélkül.)

  http://www.nagyerdeistadion.hu/

  ui: Érdemes más időpoontban és napszakban is felnézni az oldalra, hátha nem csak du. három és öt között lesz élő közvetítés!

   
 39. avatar: patya96
  2013.06.23, 13:01
  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója, felállították az első tetőtartó acélszerkezetet.

  A kánikulában is jól halad a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója. Szinte napról napra változik, alakul a kép, egyre inkább láthatóvá válik a stadionforma a gőzerővel haladó munkának köszönhetően. Szombaton újabb mérföldkőhöz érkezett a kivitelezés: egy hatalmas daru segítségével felállították az első tetőtartó acélszerkezetet. Papp László alpolgármester korában úgy nyilatkozott, ha minden a terv szerint halad, novemberre tető alá kerül az aréna, így a következő tél már nem akadályozhatja a beruházást. Mint ismert, a 20 020 férőhelyes, UEFA 4. generációs stadiont – melyben meccsek mellett rendezvényeket is tartanának – 2014 tavaszán adják majd át.


  Galéria az acélszerkezetről: www.dehir.hu/galeria/all-az-elso-tetotarto-acelszerkezet-a-stadionban/
   
 40. avatar: GÉPHÁZ
  - GÉPHÁZ -
  2013.06.22
  dehir.hu
  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója, felállították az első tetőtartó acélszerkezetet.
   
 41. avatar: BZS1979
   
 42. avatar: NNS
  2013.05.31, 08:59
   
 43. avatar: patya96
   
 44. avatar: patya96
  2013.05.11, 09:10
  A debreceni stadion animációja

  www.youtube.com/watch?v=uNmJ0bZkoEs
   
 45. avatar: magyarfutball.hu
  2013.04.13, 21:58
   
 46. avatar: patya96
  2013.04.13, 15:20 (szerk.: 2013.04.13, 19:34)
  Letették az alapkövet

  A debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciója újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis letették az épület alapkövét, minderre a város napján került sor. Az eseményen jelen volt a DVSC, a Debreceni Egyetem és természetesen a város vezetése, emellett több országos elöljáró is.
  kép

  Forrás: http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?id=8331
   
 47. avatar: pirospont
  2013.03.25, 14:21 (szerk.: 2013.03.25, 14:50)
  Kiemelkedik a földből az újjáépülő stadion
  Debrecen – Ha a csütörtöki közgyűlés rábólint, a város megvásárolja a tulajdonosoktól az Új Vigadó épületét.

  A helyére került hétfőn két hatalmas (egyenként 22 méter magas) vasbeton pillér, és ezzel gyakorlatilag elkezdődött a vázszerkezet építése a nagyerdei stadionban. A munka nagyságrendjére jellemző, hogy csak pillérekből mintegy fél ezret építenek be a grandiózus létesítménybe, a pillérek és az oszlopok száma pedig összességében hatszáz körül van.

  Szűcs Gyula, a kivitelező konzorcium elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy bár az az előny, amit az alépítményi munkáknál szereztek, az időjárás miatt némileg megkopott, ugyanakkor a mostani két betonpillér beemelésére a tervezetnél így is egy héttel korábban kerülhetett sor. Kósa Lajos polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy amennyiben a csütörtöki közgyűlés rábólint, akkor a város megvásárolja a tulajdonosaitól az Új Vígadó épületét, ami a mélygarázs építésének az útjában áll.
  HBN
  kép

  Forrás: http://www.haon.hu/kiemelkedik-a-foldbol-az-ujjaepulo-stadion/2226330
   
 48. avatar: NNS
  2013.03.22, 14:56 (szerk.: 2013.03.22, 14:56)
  Elmarad a stadion alapkőletétele
  Az időjárás közbeszólt, másik napon kerül sor az ünnepélyes eseményre.

  Szombaton, a sajtó nyilvánossága előtt került volna sor az új Nagyerdei Stadion alapkőletételére.

  Az időjárási viszonyok azonban ezt nem teszik lehetővé, hiszen a havazás és az erős szél olyan korlátokat állít, amely megakadályozza, hogy az ünnepélyes eseményt megrendezzék.

  forrás: http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?ID=8260
  2013.03.22. 11:40
   
 49. avatar: Cupi
  2013.03.07, 20:00 (szerk.: 2013.03.07, 20:45)
  A bontás véget ért, az alapozás pedig elkezdődött - az új nagyerdei stadion építését nem hátráltatja az időjárás. Ma délelőtt Kósa Lajos polgármester a kivitelezést vezető konzorciumi társaság, valamint a DVSC Futballszervező vezetőjével együtt a helyszínen tájékozódott a munkálatok állásáról.

  http://www.nagyerdeistadion.hu/hirek/2013/02/22/153014/uj-stadion-mar-az-alapozasnal-tartanak/
   
 50. avatar: magyarfutball.hu
  2013.02.15, 18:13
  Zajlanak a munkálatok a Nagyerdei Stadionban. A kerítéssel körbezárt területen kívül sokan megállnak nézelődni, sőt vannak, akiknek útja minden nap ide vezet, hogy megnézzék, miként halad az építkezés.

  Dr. Kamuti Géza, a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. projektvezetője honlapunknak elmondta, hogy a bontás már befejeződött, az építési fázisnál tart a kivitelezés.

  - A stadiont lebontottuk, a földet a talpgerenda felső síkjáig kiszedtük, és megkezdődött a pontalapok kiásása, majd a szerelő beton elkészítése következik – fogalmazott Kamuti Géza. - A kiviteli tervezés az ütemezésnek megfelelően halad. Az alapozási kiviteli terv rendelkezésre áll, és rövidesen a teljes szerkezet kiviteli terve elkészül. Tervezés alatt van az acéltető, valamint a rákerülő ponyvaszerkezet. Rövidesen elkészül a külső elektromos hálózat és a termálvíz vezeték kiváltása.

  Mint ismert, a debreceni székhelyű cégek, a Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. által alkotta konzorcium építhetik fel a Nagyerdőn a 20 ezer néző befogadására alkalmas új labdarúgó stadiont. A kivitelező vállalta, hogy 11 milliárd 445 millió forintért 15 hónap alatt elkészül az arénával.

  forrás:
  http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?ID=8128&source=/lapok/Default_hu.aspx
   
 51. avatar: patya96
  2013.01.16, 16:32
  Kihirdették a Nagyerdei Stadion-tender győztesét.
  Hirdetés

  A debreceni Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. alkotta „Hajrá, Debrecen!” konzorcium 11,455 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a városi Nagyerdei Stadion kivitelezésére kiírt tendert – közölte Kósa Lajos polgármester szerdán az MTI-vel.  Tájékoztatása szerint, ha jogorvoslati eljárás nem hátráltatja az ügymenetet, akkor január végén lehet megkötni a győztes pályázóval a kivitelezési szerződést, majd kezdődhetnek az építési munkálatok. Jogorvoslatra az eredményhirdetést követően tíz nap áll rendelkezésre.

  A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. által kiírt nyílt közbeszerzési eljárásban négy pályázat érkezett a kivitelezésre.

  A „Hajrá, Debrecen!” konzorcium nyerte a debreceni stadiontendert

  Kósa Lajos ismertette: a nyertes pályázat tartalmazta a legalacsonyabb árat, s ebben a pályázatban szerepelt a legkörültekintőbb munkaszervezési leírás, az úgynevezett fenntarthatósági tanulmány is. Ez utóbbi azért fontos, mert a stadion telkét körülvevő terület úgynevezett Natura 2000-es környezetvédelmi minősítésű, s a projekt révén ez a park is megújul.

  – A nyertes konzorcium által vállalt teljesítési határidő 15 hónap, reális tehát az a célkitűzés, hogy 2014 tavaszára készen álljon a Nagyerdei Stadion – hangsúlyozta a polgármester, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés a 2013. évi központi költségvetés megalkotásakor törvénybe foglalta a stadionrekonstrukcióhoz az eddig biztosított pénzen kívül még szükséges további 9,187 milliárd forintot.

  www.nb1.hu/hirek/hajra-debrecen-konzorcium-nyerte-stadiontendert
   
 52. avatar: magyarfutball.hu
  2012.06.13, 12:04
  Saját honlapot kapott a stadion:
  http://www.nagyerdeistadion.hu/
   
 53. avatar: magyarfutball.hu
  2012.05.30, 18:37
  hg.hu: A debreceni történet 2010 végén indul, akkor jelentették be, hogy új stadion épül Debrecenben, mégpedig a főépítész, Kováts Ákos javaslatára tizenötezres befogadóképességgel, a nagyerdei helyszínen. 2011 januárjában aztán híre ment, hogy maga Kováts Ákos tervezi a stadiont. Az Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is tiltakozott a pályázat elmaradása miatt, Kósa Lajos polgármester viszont kijelentette: az elkészített előzetes tervek miatt a főépítésznek joga van a munkára. A hg.hu-nak adott interjúban Kováts Ákos azt mondta: majd a stadion felépítésére létrehozott cég eldönti, ki is lesz az építész. És 2012 elején egyszer csak kiderült, hogy Bordás Péter a felelős tervező.

  Bordás Péter: Számunkra ez a történet a tavalyi év végén kezdődött, jellemző módon korábban nem követtük az eseményeket, csináltuk a magunk dolgát. Én nem ismertem ezt az ügyet, megmondom őszintén, nem is olvastam a cikkeket. 2011 végén a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. felelős tervezői pályázatot írt ki. Nem mentem utána, hányan, kik és hogyan pályáznak, de utólag kiderült, hogy külföldről is volt jelentkező. Ugye építészeti pályázatok nincsenek mostanában, így én is leadtam az anyagunkat.

  hg.hu: Mit jelent az, hogy felelős tervezői pályázat? Embert keresnek és nem terveket?

  Bordás: Így van. Nem építészeti pályázatot írtak ki, hanem felelős tervezőt kerestek.

  hg.hu: Mit kellett leadni?

  BP: Önéletrajzot és portfoliót. Aztán behívtak egy interjúra, ahol nagyon sok embert meghallgattak, és ezután kaptam meg a felelős tervezői státuszt a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft-n belül. De ugyanúgy pályázaton választották ki a tartószerkezet, az épületgépészet és az épületvillamosság felelős tervezőjét is. Ezt követően fel kellett állítanom a tervezőcsapatot.

  hg.hu: Azt tehát te választottad ki, kik dolgoznak veled.

  BP: Igen. Volt, akit már ismertem, volt, aki teljesen újan jött a csapatba. Természetesen van közöttük olyan is, aki munkatársam a BORD Stúdiónál, hiszen a szűk határidők miatt olyan emberekre van szükség, akikre biztosan számíthatok, de egyébként a munka a saját irodámtól függetlenül zajlik.

  hg.hu: Mennyiben jelentettek megkötést a meglévő tervek? Azokat nyilván megismertették veletek.

  BP: Nem. Nekünk az volt a feladatunk, hogy az UEFA követelményeinek és az UEFA 4. kategóriának megfelelő stadiont tervezzünk a nagyerdei helyszínre. Teljesen új lappal kezdtünk.

  hg.hu: És akkor miért felelős tervezői pályázatot írhattak ki, és nem építészeti tervpályázatot?

  BP: Tekintettel a helyszínre, illetve az UEFA 4 minősítésű többfunkciós stadion elvárásra, ami még Magyarországon nem épült, a város megbízó és építész folyamatos párbeszédének eredményeként szerette volna, hogy a koncepció kialakuljon.

  hg.hu: Hogyan készül fel az ember egy olyan nagy volumenű feladatra, amilyet még nem csinált? Tudtommal stadiont még nem terveztél.

  BP: Magyarországon valóban nem gyakori megbízás... Ilyen minősítésű stadion nem épült még itthon. Nem egy lelátót kell megtervezni, vagy egy pályát kikalkulálni: a megfelelően működő háttér a legnagyobb feladat. Szerencsére nagyon sok bonyolult, összetett munkán dolgoztunk, hangversenytermen, szállodákon, rendezvényközpontokon, tehát a problémamegoldásban már volt tapasztalatunk. És ennek ellenére a mai napig, ha szállodát kell terveznünk, pedig sokat terveztünk már, akkor is elmegyünk tanulmányútra.

  Igen, úgy működik a dolog, hogy felkészültünk, megnéztük nagyon sok stadiont, beszéltünk több stadion üzemeltetőivel, tapasztalatokat, tanácsokat gyűjtöttünk, ezután kezdtünk el tervezni. A mai napig fenntartunk kapcsolatot olyan külföldi cégekkel, akiktől információt, tapasztalatot kaphatunk.

  hg.hu: Konkrétan milyen külföldi létesítményeket néztetek meg?

  BP: Nem a léptéke miatt, de meglátogattuk a müncheni Allianz Arenát. Az nagyon jól szervezett, fontos épület, bár a léptéke nem vehető figyelembe. Ez volt az egyetlen olyan nagy stadion, amit alaposan kiveséztünk, bár jártunk többen is. Emellett Hollandiában van több 15-20 ezres stadion. Elsősorban Alkmaarban és Hágában állnak azok, amelyeket a DVSC is előnyben részesített, ezekre nagy hangsúlyt fordítottunk.

  hg.hu: 2011 végén tervezői pályázat, 2012 májusában nyilvános látványtervek. Elég feszített munkamenetnek tűnik.

  BP: Az első egy-másfél hónap főként információgyűjtésre ment el, ezt követően kezdtük a tervezést. Hála az előkészítésnek, nagyon jól üzemeltethető épületet sikerült összerakni.

  hg.hu: Előre bejelentett tény, hogy az épület LEED Gold minősítésre törekszik (az 1998 óta használt, amerikai eredetű minősítési rendszernek négy fokozata van, az Arany a második legmagasabb kategória – a szerk.) Ennek sincs túl sok előzménye Magyarországon.

  BP: Sportlétesítmény biztosan nincs, irodaházak vannak, amennyire én tudom. De olyan nincs, hogy építünk valamit, amire azt mondjuk: európai színvonalú, miközben nemzetközi tanúsítvánnyal nem rendelkezik. A fenntarthatóság és a környezettudatosság a mai építészet legfontosabb kritériumai. A csapatban dolgozik egy LEED-minősítési szakértő; amint elkészülnek a tervek, már azokat is benyújtjuk minősítésre.

  hg.hu: Milyen konkrét szempontoknak kell megfelelni?

  BP: Van egy hosszú követelménylista. Túl azon, hogy milyen károsanyag-kibocsátása van az épületnek, már az is számít, hogy a különböző építőanyagokat milyen távolságból szerzik be; hogy a közúti szállítás mennyire terhelte a környezetet; a felhasznált anyagok minősége, és így tovább. Nagyon fontos, hogy egy előírt belső komfortszintet mennyire energiatudatosan teljesít az épület.

  hg.hu: A debreceni Nagyerdő természetvédelmi terület. Ez állít akadályokat a beruházás elé?

  BP: Natura 2000-es besorolású területről van szó. Ha a Natura 2000-es indikátorfajok jelen vannak, az bizony nehezíti a dolgot. De a két indikátorfajból itt csak egy van és ez is nagyon pici területen, amit nem érintünk.

  hg.hu: Milyen fajról van szó?

  BP: Hőscincér. Ez az egy terület, amit el kellett kerülnünk. Folyamatosan egyeztettünk a környezetvédelmi szervekkel, akárcsak a civil szervezetekkel; ezen túl nem láttak olyan dolgokat, ami problémát jelentett volna. Ugye nem arról van szó, hogy kitaláltunk valamit és vártuk, mit szólnak hozzá a környezetvédők, hanem arról, hogy begyűjtöttük az információt, felmértük a mozgásteret és a lehetőségeket. Nem bíztuk a véletlenre az engedélyek sorsát, a határidők miatt ezt nem is lehetett. Minden szakhatósággal folyamatos a kommunikáció.

  hg.hu: A nyilvánosságra került látványtervek alapján a stadionnak és a környezetnek van néhány szokatlan eleme, például a változó magasságú párkányvonal és a ferde tetőzet. Hogyan alakult ki a végleges forma?

  BP: Egyrészt vannak az építészeti szándékok, másrészt az adottságok. Adottság az, hogy a meglévő stadion telkére kell elhelyezni az új épületet, nyilván a környező terület rendezésével. Nagyon fontos, hogy az épületnek gazdaságosnak kell lennie, a megvalósítás tekintetében. Amit biztosan meg kell építeni, az a lelátó. A lelátószerkezetek alá el kell tudnunk helyezni a szükséges kiszolgáló funkciókat, mert egyébként exponenciálisan növekszik a bekerülési költség. Mi a nyugati oldalon csoportosítunk minden kiszolgáló funkciót, így itt célszerűen magasabb lelátóra van szükség. Másrészt a telek is elég szűk. A nézőtér aszimmetrikus elrendezése ezekből ered, és azért erősítjük ezt minél inkább, hogy az erdő megmaradjon továbbra is látványnak, hiszen hozzászoktak az emberek.

  Minél egyszerűbb épületet tervezünk, annál jobban működik. Ezért a nézőtéren minden ülés egyetlen szintről megközelíthető. Az embereket felvisszük erre a szintre, itt vannak a mosdók, a kiszolgáló helyiségek is, de innen nem akartuk őket föl-le mozgatni. Az pedig kifejezetten a város kérése volt, hogy egykaréjos kilátó legyen, szintbeli különbségek, hierarchia, jobb és rosszabb helyek nélkül.

  A ferde tető… A stadion teteje ferde. Nincs olyan stadion, aminek egyenes lenne a teteje. Van, amelyiknek befelé lejt, akad, amelyiknek kifelé. A legnagyobbaknak általában befelé, mert így könnyebb megoldani a szerkezet statikáját.

  Építészeti cél volt viszont, hogy a tető transzparens és az épület külseje transzparens legyen. Ennek több oka van. Egyrészt nem szeretnénk, ha az épület a szükségesnél több árnyékot vessen a környező területekre. A fű növekedéséhez szükséges fény biztosítása miatt a tető egy elég nagy részének mindenképp átlátszónak kell lennie, erre mi azt mondtuk, hogy akkor miért ne legyen teljesen transzparens. Ezzel is jobban beleolvad a Nagyerdőbe a stadion. Ennek is utánanéztünk: a legkomolyabb stadionok is rendelkeznek teljesen transzparens tetőszerkezettel, elsősorban a gyep miatt.

  hg.hu: Mennyire lesz átjárható az épület és a környezete a mindennapokban?

  BP: Az a cél, hogy átjárható legyen. Hogy a stadionhoz kapcsolódó útvonalak a hétköznapokban is használhatóak legyenek, sétára, sportolásra, a lenti, a parkkal egy szinten található terekbe pedig a stadiontól egyértelműen elhatárolható üzemeltetési egységek kerüljenek, kávézókkal, fitneszteremmel. Az egész történet arról szól, hogy az emberek kimennek az erdőbe. Persze, évente negyven alkalommal van focimeccs is, de nem feltétlenül ennek kell látszania; ez egy sportolásra, rekreációra alkalmas központ, ahova akár a meccsnapokon is el lehet menni a játszótér, a közösségi események miatt. Erre mondják, hogy közösségi stadion, ezért is negyedik generációs.

  A legtöbb stadion külvárosban, ipari területen épül, ez viszont a Nagyerdőben. Ez olyan adottság, amit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. A negyedik generációs stadion arról szól, hogy az év 365 napján várja a látogatókat, ezzel bevételt generál. Ez nagyon fontos. Gondolj bele: építünk egy stadiont Debrecenben, majd hátradőlünk, hogy tessék, tartsa el a város! A fenntartáshoz szükséges pénz azonban nagyon komoly összeg. A negyedik generációs stadion rendelkezik minden olyan eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy ezt a fenntartási költséget kitermelje saját magának. A Nagyerdei helyszín tökéletes vonzerő, az emberek szeretnek oda járni, nem kell felhívni rá a figyelmet, gyorsan vissza fognak oda szokni.

  hg.hu: Egy interjúban azt mondtad, hogy a tervezett európai stadionok közül a Herzog & de Meuron tervei alapján épülő bordeaux-i stadiont szereted a legjobban.

  BP: Igen, nagyon jó épületnek tartom. Érdekes, hogy az oszlopok nálunk is megjelentek, de már a munka elején elkezdtük ezeket kiváltani erdővel és fával. Ez tudatosan történt, nagyon örültünk, hogy erdőbe kell tervezni! Bordeaux-nál, bár sokkal nagyobb stadion, mint a miénk, nagyon tetszik az a gesztus, hogy az oszlopos térben „be lehet folyni” a stadionba, van egy közvetlen kapcsolat a stadion és a környező park között. Nálunk a fák között vezetett út gondolati síkon ennek a rokona.

  hg.hu: Ha megnézzük a BORD korábbi munkáit, például a Szálkán épülő vagy Mádon már elkészült borászatokat, akkor kifejezetten azt érezni, hogy minden alkalommal a meglévő, ott talált természeti vagy épített környezet szerves folytatására törekedtetek.

  BP: Egy épület nem állhat meg a telekhatáron, mindig tovább kell menni. Egyszer megkérdeztem a projekt egyik kommunikációs főmunkatársát, hogy miért pont engem választottak. Azt mondta: épp az tetszett meg nekik, hogy túlmutat az épületen, amit mi csinálunk, hogy a környezet és az épület egy nagy egység. Ők korábban attól féltek, hogy a Nagyerdőbe bekerül valamilyen idegen tárgy, ami nem illik oda. A munkáink alapján pedig azt remélték, hogy igen, ez egy olyan tervező, aki nem áll meg a telekhatároknál. Az pedig már plusz, hogy sosem tervezünk csak úgy. Megkeressük, hogy a funkciónak mire van szüksége, és próbálunk megfelelni. Olyan épületet tervezni, amiről el lehet hagyni dolgokat, nem szabad.

  hg.hu: Tehát akkor innen jött a rekreációs park ötlete. Viszont, ha jól néztem, a jelenlegi csónakázótó megszűnik.

  BP: Igen. Az momentán nem jól működtethető, piszkos, viszont van az út túloldalán egy másik tó, amit a város tervez új csónakázótóvá alakítani. A jelenlegi helyén alakítható ki egy reprezentatív érkezési tér a stadion felé. Mindenki kérte, hogy az épületet az erdőbe belesimulva helyezzük el. De érkezési pontra szükség van. Ha nem látom, hogy hol a ház az erdőben, akkor kell egy fogadótér, ahova megérkeznek az emberek, és tudják, merre kell továbbmenni.

  hg.hu: Így viszont van annak jelentősége, hogy megmarad a régi Nagyerdei Stadion két bejárati pilonja?

  BP: Mindenféleképp szerettük volna, ha maradnak elemek a régi épületből. Még a lelátónak is meghagytuk egy részét és hasznosítottuk az északi oldalon, egy kisebb rendezvények, bulik, koncertek, akár kisebb sportesemények rendezésére alkalmas téren.

  hg.hu: A látványterveket bemutató sajtótájékoztatón ott ültek az első sorban a debreceni notabilitások fekete öltönyben és nyakkendőben, és mellettük Bordás Péter, farmerban és csíkos zakóban. Van összhang, mennyire lehet együtt dolgozni a városvezetéssel?

  BP: Nagyon jól. Ők azt mondták: kiválasztanak valakit és bizalmat szavaznak neki. Ezért igyekeznek minden segítséget megadni, hogy akadálytalanul, a legjobb ütemben tudjunk tervezni. Nagyon jó pillanat volt, amikor bemutattuk az első terveket, és láttuk, hogy visszaigazolva érzik a döntést. Láttam a megnyugvást a szemükben. Egy dologban viszont megvan a szigor: a határidő az határidő.

  hg.hu: Mi ez a határidő?

  BP: A stadion esetében a nyitást 2014 első felében tervezik. Idén nyáron le kell adnunk az engedélyezési terveket, ősszel pedig kiírják a közbeszerzést a kivitelezésre.

  hg.hu: A te munkád véget ér a tervek leadásával?

  BP: Jó kérdés. A megbízásom a tendertervek elkészítésére szól. De bízom benne, hogy a kivitelezés alatt is tudom felügyelni a tervek sorsát.

  forrás:
  http://hg.hu/cikk/epiteszet/14506-a-nagyerdo-olyan-adottsag-ami-mellett-nem-lehet-elmenni
   
 54. avatar: magyarfutball.hu
   
 55. avatar: BZS1979
   
 56. avatar: ingersheim
  2012.05.03, 20:15
   
 57. avatar: magyarfutball.hu
  2012.04.13, 10:52
  A polgármester a csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta: két-három héten belül bemutatják a látványterveket és ismertetik a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójának pontos költségeit, nyárra pedig elkészülnek a tervek, illetve meglesznek a szükséges engedélyek is.

  Ahhoz, hogy a létesítmény megkapja a 4. kategóriás besorolást az UEFA-tól, legalább 8 ezer ülőhellyel, 500 VIP-vendég hellyel, legalább 25 fotós állással és ugyanennyi kommentátorállással kell rendelkeznie. Emellett a stadionnak meg kell felelnie egy sor technikai és méretbeli követelménynek is a világítás fényerejétől a konferenciatermek nagyságáig és a parkolóhelyek számáig. A fideszes politikus megerősítette korábbi vállalását, vagyis a kivitelezőnek - amennyiben a nemzetközi tender során nem ütköznek jogi akadályokba - tartania kell a 2014 márciusi átadási határidőt.

  Kósa Lajos ehhez kapcsolódva elmondta: a Nagyerdei Stadion nemcsak Debrecennek készül, hanem egész Kelet-Magyarország profitálhat belőle. Erre szerinte bizonyíték a Főnix Csarnok, amely nélkül a Szolnoki Olaj KK férfi kosárlabdacsapata nem fogadhatná Magyarországon ellenfeleit április végén az Eurochallenge Kupa négyes döntőjében.

  A kutatási eredményekre kitérve a polgármester úgy fogalmazott: "jól éreztük milyen stadionra van szükség Debrecenben, gőzerővel dolgozunk a megvalósításon."

  A Nagyerdei Stadion játéktere a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz süllyesztett, a jelenlegi telekhatárokon nem nyúlik majd túl. A létesítmény a jelenlegi környezetbe illeszkedik, az építkezés során tehát nem vágnak ki fákat, a világítást nem oszlopokról biztosítják, és a tetőszerkezet nem emelkedik majd a fák lombkoronája fölé.

  MTI
   
 58. avatar: Heszusz
  2012.01.11, 09:54
  Eddig két holland és egy angol szakember együttműködése merült fel, közülük választhatják ki közbeszerzési eljárással a jövő hónapban azt a szakembert, aki tanácsaival hozzájárul a nagyerdei stadion újjáépítéséhez.

  ...valamennyien komoly referenciákkal rendelkeznek, olyan stadionok megépítése fűződik a nevükhöz, mint például a Manchester Cityé vagy fokvárosi és a johannesburgi, illetve több németalföldi, valamint németországi aréna és sportcsarnok.

  ...a harmadik negyedévben kezdődhet a bontás, majd építés az engedélyes terv birtokában.

  A többfunkciós stadiont menetrend szerint 2014. márciusában adnák át.  www.haon.hu/nagyerdei-stadion-nemzetkozileg-is-elismert-szakemberek-kozul-valasztanak-konzulenst/1880425  Biztató, hogy kikérik egy ilyen téren tapasztalt építész véleményét, remélem végre egy olyan stadion fog épülni az országban, ami minden igényt kielégít, legyen az ultráé, nyugdíjas törzsszurkolóé, kisgyerekes családé, vagy vendégszurkolóé!
   
 59. avatar: BZS1979
  2011.11.18, 09:20 (szerk.: 2011.11.18, 09:21)
  „Mérföldkő” a debreceni stadion ügyében: érkezik a kormánybiztos

  2011-11-17 18:58

  Debrecen – Nagyszabású sajtótájékoztatót rendez Debrecen. Ilyet péntek délután nem szoktak akármilyen piszlicsáré ügyek esetében összehívni. Polgármester, alpolgármester egyaránt jelen lesz, sőt más is.

  A debreceni stadion ügyében sok minden történt már, csak egy nem: építkezés. Van rá ígéretünk (nem is egy), van rá projektcégünk (projekt-cégvezetőkkel), van rá 12 milliárd forintunk (állítólag), igaz tervre és tervezőre még várunk. Várunk?
  Sajtótájékoztatón is voltunk már egy páron, ám olyan nagyszabásún, mint a pénteki, talán még egyen se. Pénteken Debrecenbe érkezik Vígh László, kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

  Na, ez a sok feladattal ellátott kormánybiztos fog sajtótájékoztatót tartani péntek dálután városunk polgármesterével és egyik alpolgármesterével. Míg Vígh László, Kósa Lajos és Papp László beszélnek, mi számolunk visszafelé. A legújabb ígéret betartása esetén ma már „csak” 865 nap van hátra, holnap eggyel kevesebb lesz. Az óra jár, tik-tak, tik-tak…

  forrás: http://civishir.hu/kaktusz/8222merfoldko8221-a-debreceni-stadion-ugyeben-erkezik-a-kormanybiztos/1117185803
   
 60. avatar: Traclon
  2011.09.19, 04:52
  Tud valaki valamit erről, hogy most hogyan áll az új stadion ügye?
  Ugyanis még a tavasszal azzal a szöveggel jöttek Kósáék, hogy várjuk meg az idei Virágkarnevál végét, hogy rendesen, hagyomány szerint megérkezhessen a menet a Nagyerdei stadionba, de aztán szinte már másnap elkezdik kiásni az alapokat, és max. 2 éven belül készen is lesz az új aréna...
  Nos, az akkori balsejtelmem ismét beigazolódni látszik, a Virágkarneválnak lassan egy hónapja vége, a stadion ügye körül pedig teljes a csend és a lapítás...
  Vajon milyen újabb nevetséges ürüggyel fognak még tudni előállni, hogy még további időt nyerjenek...?!
   
 61. avatar: roger73
  2011.08.03, 16:48
  Az NSO szerint az új Mainzi stadion ( http://www.stadionwelt.de/sw_stadien/index.php?folder=sites&site=stadionfotos_detail&id=5792&ordner=vor_einweihung&page=1 )
  60 millió euróba, azaz kb. 16 Mrd Ft-ba került. 33500 férőhellyel. Ezt összevetve a debreceni 16500 férőhely-12 Mrd Ft költséget, kicsit borsosnak tűnik az ár.
   
 62. avatar: magyarfutball.hu
  2011.06.20, 17:21
  Kulcsprojekt tervpályázat nélkül - 1? A debreceni „Loki-stadion“ építésének ügye már több éve napirenden szerepel. A 2008-as EB pályázat részét képezték a stadion átalakítási tervei[1]. Az ezt követő években a médiában többször felbukkant az átalakítás tervezése[2], mígnem 2010 novemberében[3] Debrecen főépítésze által már elkészített tanulmánytervről, 2011 májusában már kész tervekről[4], a munkálatok ez év augusztusi kezdetéről, közel háromszorosára[5] duzzadt állami beruházásról és a projektcég megalakulásáról[6] lehetett olvasni. Hogyan lehet az, hogy az elmúlt években zajló stadiontervezési programból az építész társadalom egésze kimaradt? Ki és milyen megbízásból készítette az EB-pályázatra a terveket? Hogy lehet az, hogy az egyenlő esélyeket és minőségi kiválasztást biztosító országos, nyílt építészeti tervpályázat az évek folyamán elmaradt? Kik és milyen terveket készítettek az elmúlt évek során? Hogyan kaphat direkt megbízást a város főépítésze (Kováts Ákos) a tanulmánytervek elkészítésére? Hogyan biztosítható az építészeti minőség, ha a tervek ingyen készülnek?[7] Hogyan lehet az, hogy egy ilyen volumenű beruházásról csak utólagos, felszíni ismertetést kapunk, leszámítva a MÉSZ erőtlennek tűnő, egyszeri tiltakozását?[8]Hogy lehet az, hogy mindezt a MÉK és a MÉSZ eddig lényegében szótlanul hagyta?

  forrás:
  http://unegyven.blog.hu/
   
 63. avatar: Ailton
  2011.06.09, 14:45
  nekem első ránézésre úgy tűnik, a tetőt itt is úgy csinálják, hogy az 5 sor ázni fog esőben.
   
 64. avatar: magyarfutball.hu
  2011.06.09, 12:53
   
 65. avatar: roger73
  2011.06.01, 12:49
  Újabb fejezéhez ért a "stadion-saga" :
  http://www.pepsifoci.hu/node/92419

  Reméljük, ez már a végső nekifutás, bár még mindig sok a ha, a nagyjából, a hozzávetőlegesen...
  Arra is kiváncsi leszek majd, ki kap még a 20 mrd-ból, amit 2014-ig el akarnak költeni stadionokra (a Puskáson kívül)
   
 66. avatar: AMiUtunk
  2011.03.27, 22:21 (szerk.: 2011.03.27, 22:21)
  Habár a kritika stílusa nem tökéletes, sajnos sok igazságot tartalmaz! Az átkosban épült stadionok nagy része még vagy már az átadáskor sem volt szép, jó és korszerű. Mivel a legtöbb hazai stadion, "stadion" és sportpálya ebben az időszakban épült és ezekkel kell mind máig élnünk, jogos a kritika, hogy miért nem jól megtervezett, okos elrendezésű, esetleg némi komforttal megáldott, kultúrált stadionok épültek ezen tákolmányok helyett?!

  Miközben a cseheknél ´45 és ´90 között, de főleg a ´70-es és ´80-as években például a Lendl-Navratilova-érában mindenhol megsokszorzódott a teniszpályák száma, a jéghokicsapatok és -válogatott sikerei következtében tucatszámra épültek fedett(!) jégcsarnokok, a foci növekvő népszerűsége miatt egyre több helyen bővítették a focipályákat igazi, fedett(!) lelátós stadionokká, nálunk ugyanebben az időszakban siralmasabbnál siralmasabb sport-infrastruktúra épült.

  Kritikusan, ámde objektíven szemügyre véve a hazai stadionokat (például a két paksi, a győri DAC, a veszprémi Városi Stadion, a két "nagy" kanizsai, a fehérvári és szolnoki MÁV pályáit, a szegedi Városi Stadiont, a debreceni Nagyerdei Stadiont vagy bármelyik "kis" sportpályát vagy stadiont, ahol pársoros betonlelátó épült) azt látjuk, hogy
  - meredek tribünök helyett hosszan hátranyúló lelátók épültek, sokszor eszetlenül és indokolatlanul mély lépcsőfokokkal (Dorog, Nagykanizsa,...),
  - ezek gyakran még csak le sincsenek betonozva, hanem félkész, salakos vagy földes lépcsőfokok (H.vásárhely, ...) vagy teljességgel "füves dombos" lelátók maradtak (Komárom, Salgótarjan: Tóstrand ...)
  - a lelátók sok helyen "mérföldekre" vannak a pályától (Szeged: Városi St., Debrecen: Nagyerdő álló, Szolnok: Véső utcai fedett álló, ...)
  - és nem egyszer olyan kialakítással (B.csaba, ...) rendelkeznek, hogy az első és a tizedik sor között nincsen másfél méter szintkülönbség és ezért az utolsó (= legfelső) sorban ülők is csak a kerítés rácsán át látják a pályát.
  - ...

  Mindezt azért emelem ki, mert a legtöbb stadion megépítése tereprendezést igényelt, és ha már ott voltak a munkagépek, nyugodtan epülhettek volna olyan lelátók, amelyek nem 20, hanem 45 fokos szögben emelkednek! A statikával ezutóbbi esetben sem lenne gond, hiszen a biztonság kedvéért húszsoronként be lehet szúrni egyetlen egy(!) mély lépcsőfokot, majd folytatni a lelátó építését... Ja, elnézést, uraim, hát ebben az országban összesen nincs 30 stadion, ahol húsznál több sort számlál a lelátó.

  Szomorú, hogy tisztességes stadionok helyett rosszul tervezett és hiányosan kivitelezett, méltatlan és primitív "stadionok" várják a nagyérdeműt...

  Hogy ennek mi az oka? Az új Nagyerdei Stadionról szóló cikkek egyikében olvasható a válasz:
  a létesítmény Kováts Ákos debreceni főépítész tervei alapján valósul majd meg − a kiváló szakember több hasonló volumenű stadiont is tanulmányozott, ennek alapján álmodta meg az új debreceni arénát.

  forrás: http://www.mindennapi.hu/cikk/sport/el-sem-indult-maris-megakadt-a-debreceni-stadionepites/2011-03-19/2114

  Olyan emberek "álmodnak" meg stadionokat, akik más szemmel nézik és látják a stadionokat, mint azok, akik a végeredményt hétröl hétre használni és látogatni fogják...
  Ezért lenne fontos, hogy mindenki felemelje szavát és aktívan részt vegyen a stadionok megtervezésében! Debrecen esetében nem az a fontos, hogy pirosak lesznek-e a székek vagy fehérek, hanem hogy miért lesznek székek közvetlenül a tető tartóoszlopai mögött, hogy miért nem lesz korlát a felső széksorok mögött, milyen lesz a szektorok beosztása, hol és hogyan lehet elhelyezni 50 vagy 1.500 vendéget anélkül, hogy a fél stadiont le kelljen zárni, hogy miért nem terveznek állóhelyeket egy olyan "ékszerdobozba", ahol a meccsek 75-90%-a biztosan bajnoki vagy kupameccs lesz és felesleges, hogy "all seater" legyen az építmény. Továbbá: lesz női mosdó? Ki lehet majd rakni az első kerítésre a transzparenseket? Lesz előénekesi emelvény mindkét kanyarban? Ezek a fontos kérdések egy 30 vagy több évig müködő stadionban, melyet remélhetőleg szivesen látogatnak majd hazaiak és vendégek egyaránt. Elég lenne már a stadion-torzókból (Zalaegerszeg, Györ, Eger, ...), az omladozó falú lelátókból és gusztustalan mosdókból... Ja, és legyenek szivesek vendégszektort is tervezni, mert nem minden tábor tudja és akarja rendezöi utasításra(!) a stadionkapun átmászva birtokba venni a neki kijelölt "Gast szektor"-t. Köszönjük!

  Jó terv = jobb stadion! Torzók helyett sziveskedjenek végre funkcionális, szurkolóbarát stadionokat tervezni és építeni!
   
 67. avatar: BZS1979
  2011.03.19, 16:17
   
 68. avatar: pirospont
  2010.11.13, 19:03 (szerk.: 2010.11.13, 19:03)
  Az eredeti stadion egy "art déco" stílusú stadion, ami teljesen ritkaság. Szeretnénk mi is az elődök munkásságára hajazni, nem tudom, van-e "neo art déco" stílus, de építészeti érdekesség lesz, az biztos.
  Kósa Lajos.

   
 69. avatar: BZS1979
  2010.11.13, 17:57
  "Építészeti érdekesség lesz a Loki új stadionja - elég lesz az állami pénz"

  http://www.pepsifoci.hu/napi/node/78941
   
 70. avatar: Ailton
  2010.11.11, 13:33
  vagyis a Nagyerdei adatlapjára kellene tenni az új stadiont, arra gondolsz?
   
 71. avatar: magyarfutball.hu
  2010.11.08, 20:35
  A stadiont illetően meg nem új stadiont kapunk hanem felújítják a régi Nagyerdei stadiont, ami rekonstrukciónak számít amiből meg bőven kijutott anno állami pénzből jó pár csapatnak és ez a létesítmény nemcsak a DVSC-t fogja kiszolgálni más rendezvény is lesz benne, a Főnix csarnok építésénél miért nem volt ilyen visszhang...


  meg azért is felújítás címén megy az egész mert így hamarabb kapnak építési engedélyt

  forrás:
  http://www.nb1.hu/forum2/viewtopic.php?id=66154&p=3
   
 72. avatar: AMiUtunk
  2010.10.21, 13:18
  Nem baj, ha a végeredmény jó, de lehet jobb is!

  Az alkmaar-i példára visszatérve: annak a stadionnak az éltető eleme, hogy az első sorok több méterrel a pálya szintje felett kezdődnek. Ráadásul meredek is a lelátó, úgyhogy mindenhonnan jobb a kilátás, mint egy átlagos, "szintbeli" stadionban, mert az ember közelebb van a pályához.
  Kiemelném, hogy egyedül a kanyarokban ér lejjebb a lelátó, ott az első sor a keresztléc magasságában található. Ez a magas lelátó ott (is) jó lehetőséget biztosít arra, hogy a csoportok transzparensei és a hirdetőtáblák átfedési konfliktusa megszünjön, ill. ki se alakuljon.

  Örömteli lenne, ha az építészek által olyan szivesen mutogatott, a stadion külső ábrázatát megjelenítő makettek a stadion belső elrendezését és osztását is mutatnák. Jó lenne már a tervezés fázisában végiggondolni és valamennyi néző számára elfogadhatóan megoldani a hazai és vendégszektorok elhelyezését, ezen szektorok szurkolóspecifikus kialakítását és méreteinek igény szerinti variálását.
  Kár lenne, ha a kupadöntők és nemzetközi kupameccseket kivéve csak a szurkolók számára fenntartok sarokszektorok (miért pont a legrosszabb adottságokkal rendelekző részek jutnak a leghüségesebbeknek???) telnének meg és a stadion többi része kongana az ürességtől.
  Stadion nem két évre épül, hanem 30-40-50 évre. Amint elszáll az újdonság varázsa és a sikerre éhes közönséget sem lehet olyan könnyen visszacsalogatni, a stadiont továbbra is fent kell tartani és üzemeltetni!
  Kár lenne, figyelmen kívül hagyni a szurkolókat, a legfontosabb kellékeik el- és kihelyezését (transzparensek, dobok, elöénekesi emelvény, ...) és a hiányos tervezést utólagos, "szedett-vedett" barkácsolással megoldani.
  Ugyanígy kár lenne, ha a Szusza módjára 50 és 2000 vendég is ugyanakkora részen lenne elhelyezve, mitöbb ha minden derbin "ütközőszektor" címen többezer hely veszne kárba - meggondolatlan tervezés miatt.
  Ezért illene bevonni a szurkolókat, a stadion "használóit" a tervezés MINDEN fázisába és ezért lenne fontos olyan építész alkalmazása, aki stadionok százait ismeri és kellően diplomatikus, amikor az építtető téves elképzeléseit kell okos formába önteni!
   
 73. avatar: pirospont
  2010.10.21, 10:36 (szerk.: 2010.10.21, 12:30)
  A "magyaros tervezés" engem egyáltalán nem érdekel, ha az eredmény jó lesz.
   
 74. avatar: NNS
  2010.10.21, 09:13
  Azon én is nagyot csodálkoztam ahogy mondják hogy Hollandiában rábukkantak egy hasonló stadionra.
  Protipp: Esetleg böngésszék végig a http://www.stadionwelt.de oldalt, lehet hogy találnak még egyéb inspirációt.
   
 75. avatar: Ailton
  2010.10.20, 19:20
  Azért ez a tervezés olyan magyaros úton történt.
  Volt egy stadion terv az EB-re, ez van a legelső hsz-ben. Ez egy 30.000-es stadion lett volna, nem is ide tervezték, s mivel ekkora most nem kell ezt elvetették.
  Ezek után Kováts Ákos építész előállt márciusban a tervekkel, azt mondták ilyen lesz, 20.000es, Nagyerdei.

  A mostani cikk szerint Kováts több hónapos stadion tanulmányozás után véletlenül megpillantotta a Nijmegeni építményt, és erre csinált egy újabb látványtervet. Szóval elég fura, hogy 3-szor készítették el a terveket, gondolom az is pénzbe került, és miután a Kováts megcsinált egy tervet utána megy el stadionokat tanulmányozni. Arról nem is beszélve, hogy nem megbántva a debreceni főépítészt, de mekkora tapasztalata lehet a stadionépítésben egy debreceni főépítésznek? Úgyhogy Amiutunk ne bizakodj, itt is egy "sok" stadionban megfordult építész tervez.
   
 76. avatar: magyarfutball.hu
  2010.10.19, 15:55
   
 77. avatar: roger73
  2010.09.23, 12:06
  Most már hivatalosan is bejelentették, reméljük Dombi Tibi kivárja smiley)
  http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/a-felujitott-nagyerdei-stadion-lesz-a-loki-uj-otthona-2046003/
   
 78. avatar: Ailton
  2010.08.20, 21:42
  Az a Kováts-féle tervben volt, ezek szerint az valósul meg.
   
 79. avatar: Sanyi-Hungaria
  2010.08.20, 15:20
  Most hallgatom a Duna TV-t és nyilatkozik Debrecen polgármestere és közölte, hogy jövőre nem a Nagyerdei Stadion ad otthon a Virágkarneválnak, mert elkezdik építeni az új stadion a régi helyén. Úgy, hogy a régi stadion Északi és déli kapu és a főépület meghagyásával épül az aréna.
   
 80. avatar: roger73
   
 81. avatar: Ailton
  2010.08.10, 13:33
  most komolyan még hány terv fog készülni? Mert Szima szavai alapján nincsen még meg a konkrét terv. De akkor a Kováts-féle tervet ki rendelte meg?
   
 82. avatar: pirospont
  2010.08.10, 12:51
  Szima Gábor: Véleményem szerint a holland az AZ Alkmaar otthona a legtetszetősebb, azt el tudnám képzelni a Nagyerdőn

  forrás: http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?ID=4254&source=/lapok/Default_hu.aspx

  az AZ stadionja:
  http://www.az.nl/index.php?id=36 ha betöltődik, forgatni is lehet.
   
 83. avatar: BZS1979
  2010.07.25, 14:49 (szerk.: 2010.07.25, 14:52)
  Olvasói levél: Hol legyen a stadion?

  Sok ember (szakmai) véleményének helyt kellene adni abban a kérdésben, hogy hol épüljön fel a stadion. Érveket és ellenérveket lehet felsorakoztatni a helyszín megválasztásában.

  Debrecen is megérdemel egy olyan futball „arénát”, amely nemcsak a mai, de az elkövetkező időszak követelményeinek is megfelel. Ez régi óhaja nemcsak a város, de a vonzáskörzetébe tartozó, futballt szerető embereknek is. Szeretném kijelenteni, hogy Orbán Viktor nem azért vitte el a terv dokumentációit (amit Kósa Lajos adott át neki), hogy azt csak a Nagyerdőn lehessen felépíteni, hanem azért, hogy kormánya megfelelő támogatást nyújtson ehhez Debrecennek.

  Előnyösebb lehet a Gázvezeték utcai terület

  Jó ötletnek tartom a város vezetői részéről, hogy az új stadion egyik helyszínéül a Gázvezeték utcai „majorsági” területre esett a választásuk. Mindenképpen előny a Nagyerdővel szemben a városközpont közelsége, de főképpen a terület beépíthető nagysága. Mindenféle bontás nélkül a terület azonnal beépíthető! Ez a terület lehetővé tenné nemcsak a stadion, de annak kiszolgálásához szükséges komplexumok (akár későbbi) megépítését is! Évekkel ezelőtt csak ábránd volt, hogy a Loki a BL-ben szerepeljen és ez mostanra valóra vált. Ha a város vezetése a motorsportért is összefog, miért ne lehetne a Volán stadionban nívós hazai és nemzetközi versenyeket, esetleg a későbbiek folyamán motor GP-t rendezni? Mindezekért nem kellene halálra ítélni a Nagyerdő bizonyos fáit, hogy a fentiek kialakíthatóak legyenek.

  A terület előnye

  A Nagyerdővel szemben mindenféleképpen a „majorsági” terület előnye a repülőtér közelsége, valamint a 4-es és 47-es számú főutak közelsége. Így az onnan gépkocsival érkezőknek nem kellene a városon átkocsikázni. A tömegközlekedést pedig rugalmasan meg lehetne oldani a mérkőzések idején a buszjáratok sűrítésével. Megjegyezni kívánom, hogy egy-két fővárosi csapat (mint például az Újpest vagy Ferencváros) vandál szurkolóit külön vonattal, átszállás nélkül ki lehetne szállítani a területre, mert a vasútvonal ki van építve a repülőtérre.

  Gondot okozna a csapadék

  Az építési technológiához annyit: Debrecen igen mély fekvésű talajon helyezkedik el. Éppen ezért a talajvíz igen magas szinten van a város minden pontján. Különösen a tavaszi és őszi esős időszakokban, amikor a mérkőzések zöme folyik. Ebből kifolyólag nem tartom szerencsés ötletnek a küzdőtér földszint alá süllyesztését, mert a csapadék elvezetését fokozatosan meg kell oldani, ami nem biztos, hogy jelentősen csökkenti az építési költséget. Nem beszélve arról, ha a stadion a Nagyerdőn épülne fel, ún. süllyesztett parkolók kialakítására lenne szükség, hogy a szabadtériekkel együtt a szükséges férőhelyek meglegyenek. Ez tovább növelné az építési költséget.

  Szakítsunk a múlttal!

  Biztos vagyok benne, ha a „majorsági” területen épülne fel egy ilyen modern, a jövőben is minden igényt kielégítő komplexum, számos más rendezvény mellett a nagy városokat is ki lehetne telepíteni a területre. Ne mindent a Nagyerdőre telepítsünk, ne tegyünk már több kárt Debrecen „tüdejének”, a Nagyerdőnek! Szakítsunk a múlttal és ne legyen nagyerdei stadion. Bárhol is épül fel, úgyis Debrecené lesz...
  - K. Jenő -

  http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/olvasoi-level-hol-legyen-a-stadion/cn/news-20100723-09280304
   
 84. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.17, 12:38
  Szerda este Napló–fórumtól volt hangos a Semann Étterem, melynek apropója a tervezett új debreceni stadion helyének eldöntése volt. A vitát két civil, Molnár Zsolt és Szil András indította, akik a nagyerdei építkezés ellen, illetőleg mellett érveltek.

  – Attól, hogy nem a Nagyerdő mellett vagyok, még nem tartom magam futballellenesnek! – szögezte le már beszéde elején Molnár Zsolt, zenepedagógus. – Debrecen egyetlen igazi, mindenki számára hozzáférhető természeti kincse a Nagyerdő, azonban betegeskedik. A talajvíz szintje csökken, a kocsányos tölgyek kiszáradnak. A mélyépítésű stadion újabb jelentős terhelést jelentene, az erdő vízpótlásra szorul, amit sürgősen végre kellene hajtani, nem hogy még több vizet elvonni. Lassan két évtizede, hogy elvitték az autópiacot és a nagyvásárt az erdőről, hogy ezzel is megóvják – érvelt Molnár, aki a természeti szempontok mellett az emberi tényezőket is fontosnak tartja. – A stadiont szabadtéri funkcióval tudjuk elképzelni, a sporttal összefüggésben, ez természetes, azonban az építéskor a külső környezetet is figyelembe kell venni: a klinika az északi kaputól alig 150 méterre van, az idősek otthona pedig a túlsó oldalon, a hangzavar akár elviselhetetlenné is válhat az idősek, és betegek számára. Az emberek nyugalma szinte mindennél előrébb való – fogalmazott Molnár, akinek véleménye a vita végére megingott.

  Őt követte Szil András, aki szurkolók véleményét tolmácsolta. – A nagyerdei helyszínt tartom alkalmasnak, mivel a Gázvezeték utca megközelítése nehézkes. A Nagyerdő tömegközlekedéssel is könnyen elérhető. Ha egy család itt tölti el a szombatot, minden családtag megtalálja a neki megfelelő szórakozási lehetőséget (vidámpark, fürdő, játszótér stb.). Az Oláh Gábor utcától a stadionig megújulna a parkerdő, ami azért is elengedhetetlen, mivel a nagyerdei stadion jelenlegi állapotban szégyenfolt – mondta Szil, aki többek közt az érzelmi, a gazdasági szempontokat is megemlítette, valamint reflektálva az előtte felszólaló mondandójára: – A hang a süllyesztett létesítményből inkább felfelé terjedhet, nem a klinika irányába.

  A nagyerdei tervek megálmodója, Kováts Ákos főépítész vette át a szót.

  – Először akkor merült fel az új stadion ötlete, amikor az osztrákokkal szóba került a 2004-es Eb-rendezés ötlete. Akkor harmincezres stadionról volt szó, de fel sem vetődött, hogy a Nagyerdőn legyen, mert ez a nézőszám túl nagy terhelést jelentett volna. Felmerült több helyszín, végigjártuk a szóba jöhető léptékű stadionokat. Építési költségben és befogadóképességben ezek túl nagynak bizonyultak Debrecennek. A Loki átlag nézőszáma 5 ezer, kiemelt fontosságú mérkőzéseken összejön nyolcezer ember, igaz, a Bajnokok Ligájára 20 ezer debreceni néző utazott el Budapestre, de ez csupán kirívó eset. Arra építeni egy stadiont, hogy 30 ezer embert befogadjon, s ki tudja, mikor fordul elő legközelebb BL-szereplés, értelmetlen dolog lenne, ezért úgy döntöttünk, változtatunk az igényeken. Utánanéztünk az UEFA-előírásoknak, egyéb járulékos költségek is fellépnek, ennek következtében ha a város szélén építkeznénk, az egy rossz kihasználtságú, nagy épület lenne. Fontolóra vettük, mi lenne, ha maximalizálnánk a stadion befogadóképességét 15 ezer férőhelyben, és visszatérnénk a Nagyerdőre. Ennek érzelmi és sportszakmai indokai is vannak, hiszen korábban is itt futballozott a Loki és a jelenlegi csapatnak az edzőközpontja a Nagyerdőn van (öltözők, műfüves pálya stb.). A Gázvezeték utcára még az utat is meg kellett volna csinálni, rengeteg parkolót építeni, hiszen oda mindenki autóval tudna kimenni. Ez mérhetetlenül nagy luxus.

  Nem kutat fúrnak

  A szakember leszögezte, főépítészként kötelessége a Nagyerdőért aggódni. Ennek ellenére nem tart attól, hogy az építkezés miatt kiszáradhatnak a fák. Mint tréfásan megjegyezte: talajvízszint alá gödröt nem építünk, mert azt úgy hívják, kút. Olyan szintre akarnak lemenni, hogy a talajvízszint felett legyenek, hiszen nem akarnak szivattyúzni. Kováts Ákos a Civaqua-programot is megemlítette: nagy tavat építenének Debrecen és Pallag között, a Nagyerdő részén visszapótolnák a vizet. A parkerdő jelentős talajvízszint emeléséről nem lehet szó, mert a nagyerdei építményekben nagy károkat okozhatna. Elmondta, a tervek szerint a fedett részről elvezethető az esővíz, a pályáról pedig alagcsövezéssel távolítható el a csapadék.

  – Amit hagyunk elpusztulni, az elpusztul – jegyezte meg Kováts Ákos. – A Nagyerdő is kezd őserdővé válni, mert elhanyagoljuk, nincs benne élet. El kell dönteni, hogy az embereké vagy a természeté. Ha a természet – bogarak, növények – veszi át a szerepet, ott az embernek nem igen akad helye – mondta a főépítész és hozzá tette: a stadionnal együtt megépülne egy 400 négyzetméteres étterem, illetve egy sportközpontot is ki lehetne kialakítani. Az UEFA előírásai szerint a parkolókat bizonyos távolságon belül kell megoldani, ezzel megoldanák a nagyerdei belső sétaúthálózat gondját is és életet lehelnének a Nagyerdőbe.

  Nem lesz hatása a vízháztartásra
   
  – A stadion körüli terület nem erdő a szó valódi értelmében, inkább ősparknak tekinthető. Városi, arborétumszerű parkká kellene fejleszteni, ezzel a város és a természet is sokat nyerhetne – javasolta Dr. Aradi Csaba, aki természetvédelmi szempontból közelítette meg a témát. Felidézte, valamikor a Nagyerdő a Bem térig ért, csakhogy ezt a hatalmas részt a város felélte, s Debrecen óriási zöldfelületet vesztett a nagy lakótelepek megépülésével is. A szóban forgó nagyerdei területet a város annak idején üdülő-, illetve sportövezetként fejlesztette. – A stadionépítkezésnek nem lesz hatása sem a vízháztartásra, sem a természeti értékekre. Aki a természetet félti, inkább a gyógyszergyár mögötti területért aggódjon. A Nagyerdő természeti értékeit nem a stadiontól féltem.

  Hozzáfűzte: a stadionnal kapcsolatos egyéb hatásokat – például a zajt – érdemes lehet tanulmányozni.

  HBN

  forrás:
  http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?ID=3670&source=/lapok/Default_hu.aspx
   
 85. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.17, 12:36
  Úgy néz ki, hogy végérvényesen eldőlt, az új stadion a Nagyerdei létesítmény helyén épül fel, ez ellen most már a környezetvédők sem tiltakoznak – tudtuk meg Szilágyi Sándortól, a DVSC-TEVA cégvezetőjétől.

  - Reményeink szerint hamarosan ebben az új stadionban játszhatjuk majd a meccseket - mondta Szilágyi Sándor. - Megkérnénk szurkolóinkat, hogy ezzel kapcsolatban írják le véleményüket a DVSC honlap fórumában. Mit szeretnének, milyen legyen számukra az új stadion, mi legyen benne, egyszóval milyen elvárásokat támasztanának ezzel szemben. http://www.dvsc.hu/helyek/forum/Lists/Csapat/Flat.aspx?RootFolder=http://www.dvsc.hu/helyek/forum/Lists/Csapat/Milyen%20legyen%20az%20%C3%BAj%20stadion&FolderCTID=0x0120020045A09484D37A484A9B4F6538A80A58C0


  forrás:
  http://www.dvsc.hu/Lapok/hirek_hud.aspx?ID=3674&source=/lapok/Default_hu.aspx
   
 86. avatar: magyarfutball.hu
   
 87. avatar: Ailton
  2010.03.22, 20:31
  szerintem ez lenne a legjobb megoldás. Ezzel a pályával már nem lehetne mit kezdeni, csak porladna üresen. Legalább nem kellene gondolkozni a stadion neven.
  Amúgy mi abban a probléma, hogy max. 20ezeres stadion fér el itt, miért mekkorát álmodtak Debrecenben, 60.000-est? smiley
   
 88. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.22, 20:02
  Az önkormányzat annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy a régi Nagyerdei stadion helyén épül meg az új aréna.

  Mivel ott nem lehet a jelenleginél magasabb épületet emelni, felmerült, hogy méterekkel a felszín alá süllyesszék a pályát.

  A Nagyerdei stadion mellett a Gázvezeték utcai majorsági földeken épülhet még fel az új létesítmény. Erről beszélt csütörtökön Kósa Lajos polgármester. Korábban esélyes volt a Tócóvölgy is, de az időközben kiesett, mert kiderült: túl kicsi.

  A Gázvezeték utcai telken jelenleg nincs semmi, ott akár 25-30 ezer fős létesítményt is lehet építeni szállodákkal, bevásárlóközponttal. A régi, Nagyerdei stadion felújítása azonban sokkal izgalmasabb.

  A Nagyerdőn nem kell új stadiont építeni, csak a régit felújítani. Ez a tény rövidíti és egyszerűsíti az engedélyezést. Viszont a Nagyerdőn nem lehet a jelenleginél magasabb a stadion, így a lelátó legmagasabb pontja nem emelkedhet a mostaninál feljebb. Mivel a környéken alacsonyan van a talajvíz, az is elképzelhető, hogy az arénát lesüllyesztik. Ez azt jelenti, hogy a nézők a mostani talajszinten lépnek be az épületbe, de a mérkőzéseket méterekkel a felszín alatt kialakított pályán játsszák. A különleges helyszínnek azonban az a hátránya, hogy oda csak stadiont lehet elhelyezni, szállodát és kereskedelmi központot nem. Emellett ott maximum 20 ezer fő befogadására alkalmas arénát lehet kialakítani.

  A polgármester a városi közgyűlésen képviselői kérdésre elmondta: most a környezeti hatástanulmányokat készítik a két lehetséges helyszínre, a Nagyerdőre és a Gázvezeték utcai majorsági földekre. Két-három hónap múlva azonban már el kell kezdeni a tervezést. Erre Kósa Lajos szerint minden lehetőség adott.


  forrás:
  http://www.dtv.hu/debrecen/2010/03/22/135304/akar-a-fold-ala-is-kerulhet-a-loki-uj-stadionja/
   
 89. avatar: NNS
  2009.10.01, 11:17
  Holnapi Újság
  2059: Debrecenben megépülhet a Dombi Tibor Stadion

  Még ebben a kormányzati ciklusban elkezdődhet a már évtizedek óta tervezett, de hol a befektetői érdeklődés hiánya, hol a sanyargató kormányzati pénzügypolitikák bűnös és bántó érzéketlensége miatt elhalasztott futballstadion-építés Debrencenben – jelentette be ma délelőtt Nemes-Magyarfy Cheng Orbán (Magyar Polgári Kereszténydemokrata Párt) sportügyi államtitkár. A város klubcsapata, a Debreceni Kósa Lajos Polgári Sportkör, amely immár tizenegyedik éve folyamatos résztvevője az Európai Topligának, éppen ötven éve, 2009-ben jutott ki először a nemzetközi kupaporondra.

  "Az új stadiont, amelyre fél évszázada várnak a magyar néplélek fővárosában, az akkori aranygeneráció egyik legkarakteresebb, legmeghatározóbb játékosáról, a szélsőfenomén Dombi Tiborról nevezik el" - jelentette be az államtitkár. Dombi, akit a mai fiatalok már csak Villámléptű Tibi bácsiként ismernek, azt mondta, nagyon nagy megtiszteltetésnek érzi ezt a döntést, és egyben reményét fejezte ki, hogy a 2062-re tervezett avatóünnepség után a róla elnevezett stadionban pályára lép még bajnoki meccsen Lipcsei "Lamiahalhatatlan" Péter (mint ismeretes, a ferencvárosi játékmester az egyetlen még ma is aktív focista, aki nemcsak látta őt játszani a kilencvenes és a kétezres években, hanem néhány évtizeddel ezelőtt többször pályára is lépett ellene).

  "Minden igényt kielégítő stadion váltja majd az Oláh Gábor utcai, hangulatos, és a debreceni szurkolók szemében minden bizonnyal ékszerdoboz szépségű, de őszintén megvallva már kissé elöregedett létesítményt" – mondta a sajtótájékoztatón a sportállamtitkár. Az arénában 18 000 férőhelyet alakítanak ki, ebből 16 000 ülőhely lesz, méghozzá a legújabb FIFA-elvárásoknak megfelelően felszerelve: multiplexfotelek, italtartók, a fejtámlarészben beépített hangszórók, és minden fotel háttámlájában egy monitor, amelyen 64 kameraállásból követhető és nézhető vissza a meccs. A maradék 2000 helyet speciális biztonsági ráccsal és törhetetlen üvegfallal választják el a lelátó többi részétől, ez a radikális szurkolói csoportok számára kialakított zóna lesz, ahol - üzleti megfontolásból - a stadion üres óráiban várhatóan pitbull-versenyeknek és kibeszélőshow-felvételeknek is helyet biztosítanak majd.

  Az államtitkár azt mondta: az új stadion helyszínéről még nem zárultak le az egyeztetések. A város vezetői azt szeretnék, ha a történelmi Debrecen közigazgatási területén épülne meg a sportlétesítmény, ám vannak olyan hangok is, hogy az a 460 négyzetkilométeres régi városmag - amely az ezredfordulón, a csapat első sikereinek évében még a város teljes közigazgatási területe volt - túlságosan beépített ahhoz, hogy ott egy, a stadionhoz és a kiegészítő sport-, szabadidős és szórakoztató-ipari létesítményekhez megfelelő, és megfizethető árú üres telket találjanak. Ezért minden bizonnyal a külső kerületek egyikében fognak építkezni, a legesélyesebbnek - főként a jó megközelíthetősége, az oda közlekedő függővasút, a két troli és az 5-ös villamos miatt - a sámsoni kerületet, az egykori Hajdúsámson környékét emlegetik.

  "A stadionépítés régi adósságunk, elsősorban a kormányzaté, de a városé is" - mondta a sajtótájékoztatón Cívis Magyar-Polgár Vata (MPKP-Kósa Lajos Városi Hagyományőrző Kör) debreceni polgármester. Azt mondta, az önkormányzat a telek biztosításával járul hozzá a beruházáshoz, és egyben felajánlja, hogy a Budapest XXVIII. kerületében, Telkiben lévő MLSZ-tábor mellett itt is évi 40 napot gyakorolhasson a magyar válogatott (amely még akár ki is juthat a 2062-es világbajnokságra, bár a csoport harmadik helyéért, és így a Jemen-Katar párharc győztesével vívandó pótselejtezőért kétszer le kell győzni az egyre erősebb grönlandi válogatottat, és nem kaphatunk ki a vallon tizenegytől sem). "Ezt az ajánlatunkat mi eddig minden kormány minden sportminiszterének megtettük, már ha volt egyáltalán ilyen, de javaslatunknak semmi foganatja nem volt, előrébbvalónak tekintették a költségvetési egyensúlyt, az állam eladósodásának megfékezését a legostobább megszorításokkal, a bokrosi-oszkói-drákói szigorral, mint a magyar test és lélekápolás szempontjából ilyen jelentős értékkel bíró, térségi, régiós szinten is kiemelkedő munkát" - fogalmazott a városvezető.

  A debreceni stadionfejlesztési tervek még az ezredforduló előttről származnak - idézte fel Cívis Magyar-Polgár. "A Harmadik Magyar Köztársaság Rendszerváltó Kormánya Utáni Első Polgári Kormány, az Orbán Viktor vezette kabinet volt az első, amely elkészítette a konkrét terveket egy korszerű debreceni stadion megépítésére. Ám a 2002-es választásokat követő nyolc évet olyan ideg- és hidegháborús állapotok jellemezték az országban, amelyek csak a pusztításról, a szenvedésről, a hányattatásról, a megszorításokról, a sarcokról, a hazugságról és az elmulasztott lehetőségek tömegéről szóltak" - olvasható a városvezető által kiadott sajtóanyagban.

  Azt a visszaesést, amely a modern polgári történészek szerint egy 2006-os hazugságkampány nyomán globális, az egész világra kiterjedő gazdasági és morális válságba torkollott, olyan súlyos sebeket ejtett a nemzettesten, amit évtizedek alatt lehetett csak befoltozni. "Nagy ára és nagy kára volt az akkor elvesztegetett évtizedeknek, de most egy nagy adósságunkat leróva mérsékeljük ezt a kárt" - fogalmazott a városvezető.

  Noha a 2000-es évek eleje óta átlag nyolcévente nekifutunk annak, hogy labdarúgó Eb-nek adhassunk otthont, és minden pályázatunkban szerepelt az egyszer 34 ezresre, máskor 45 ezresre, máskor csak 30 ezres tervezett debreceni stadion, miután minden magyar pályázat elbukott, a stadionhoz sem nyúltak hozzá. Így az Oláh Gábor utcai arénában ma már csak barátságos meccseket játszanak, egy öntudatos hegyi-karabahi csapat először 2017-ben tagadta meg, hogy Euróliga meccsen pályára lépjen ott, majd a
  2020-as évek közepén az NB I-es liga vezetői is alkalmatlannak mondták játékra és öltözésre és szurkolásra, végül 2037-től már a Nemzeti Kupában a főtábláig eljutó megyekettes csapatok is tiltakoztak az Oláh Gábor utcai állapotok ellen. A Loki - a becenév a csapat egykori nevére utal - különös balszerencséje, hogy 2037 nyarán a Szabolcsi Köjál Nosztalgia SC lépett volna pályára Debrecenben, és amikor a vendégcsapat játékosai beléptek az öltözőbe, azonnal szolgálatba helyezték magukat, és lezáratták a létesítményt, majd annak kétszáz méteres körzetét is.

  Az áldatlan állapotok azonban nemsokára véget érnek. Az egyetlen kérdés - és az ezzel kapcsolatos kérdésekre sem az államtitkár, sem a polgármester nem válaszolt részletesen -, hogy miből épül meg a stadion; erről csak annyit mondtak, hogy számítanak a közszféra és a magántőke összefogására, valamint az árbevétel alapján ma már a száz legnagyobb magyar vállalatba tartozó debreceni focicég pénzügyi hozzájárulására. A 2000-es évek elején készültek el az utolsó költségvetések, akkor a 34 ezres stadiont 40 milliárd forintra becsülték (ez a 2012-es, a végül lengyelek és ukránok által, a foci történetének legsilányabban megrendezett Eb rendezésére beadott pályázati anyagban szerepelt). Ha az akkori árszínvonalat a mostanival vetjük össze, akkor 38-40 kvadrillió forinttal számolhatunk; hogy nagyságrendeket érzékeltessünk: ez majdnem annyi, mint amennyit az állam a MÁV támogatására költ egy évben.

  forrás: holnapiujsag.blog.hu/2009/09/29/2059_debrecenben_megepulhet_a_dombi_timbor_stadion
   
 90. avatar: AMiUtunk
  2009.09.23, 19:03
  Néhány gondolat ezzel kapcsolatban:

  - Jó lenne, ha a stadion üzemeltetési költségeit szem elött tartva nem csak müanyagszékekkel imitálnának "korszerüséget", hanem gondolnának pl. a víz- és energiatakarékosságra. A mai kifinomult megoldásokkal rövid és hosszú távon egyaránt jelentös mértékben lehet csökkenteni a közüzemi költségeket.

  - A teljesen fedett, zárt sarkú stadionokban gyorsan elhasználandó és cserélendö gyep élettartama is meghosszabbítható okos megoldásokkal, a fü számára kellö mennyiségü levegözés és napfény biztosításával úgy, hogy a nézök mégsem ülnek szélviharban helyen, ahol napszúrástól kell rettegniök.

  - Kívánatos lenne egy okos belsö bontású, funkcionális stadion tervezése és kivitelezése, amelyben igény szerint 200 vagy 2.000 vendégszurkoló is elhelyezhetö, szükség esetén ütközöszektorokkal elkülönítve a hazaiaktól, ám ugyanakkor nem a legócskább sarokszektorokba zsúfolva.

  - Ehhez kapcsolódóan a stadion tervezöi, építöi és üzemeltetöi példát mutatnának azzal, ha a szurkolók kulturált elhelyezése ÁLLÓHELYEK létezésében is megnyilvánulna. A zalaegerszegi példát felkarolva nyugodtan biztosíthatnának 1000-1000 állóhelyet a hazai és a vendégszektor alsó részén.
  A kanyar felsö részén lehetnének ülöhelyek, melyekre nem ad ki bérleteket a klub, viszont nemzetközi meccsekre (tehát amikor az állóhelyek zárva maradnának) az állóhelyi bérletesek elövásárlási joggal rendelkezhetnének azokra az ülöhelyekre.

  - Rendkívül fontos lenne a hazai vendégszektor elötti, PÁLYA FELÖLI magas kerítésen vagy plexiüvegen a TRANSZPARENSEK kihelyezésének lehetösége is, mellyel a kanyar egységes képe biztosítható és a szponzori reklám sem kerül eltakarásra.

  Az utolsó két ponttal példát lehetne mutatni kül- és belföld számára egyaránt, föleg a sok kacsalábon forgó palotát megálmodó klubtulajdonosnak és építésznek, akik életükben nem jártak még tucatnyi stadionban sem. Nemhogy több százban, amelyet építészeti és szurkolói szempontok figyelembevételével katalogizáltak volna.
   
 91. avatar: roger73
  2009.09.23, 15:21
  Egy ilyen stadiont abszolút el tudnék képzelni, még színben is jó smiley)
  http://www.stadionwelt.de/neu/sw_stadien/index.php?folder=sites&site=fotos&id=705&page=1
   
 92. avatar: Benko
  2009.09.12, 16:36
  Én egy 18-20 ezres stadiont tartanák jónak, mert azért elég lehangoló mikor egy 30ezres stadionban vannak 3ezren...
   
 93. avatar: magyarfutball.hu
  2009.09.12, 15:06 (szerk.: 2018.01.27, 21:28)
  Szóba került a Nagyerdő (a Nagyerdei Stadion felújítása), a Tócó-völgy, illetve a Debreceni Repülőtér melletti ún. majorsági földek is. A három terület adottságai és az ott meglévő feltételek gondos tanulmányozása után az ezzel foglalkozó szakemberek a repülőtér közelében fekvő, teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő területet tartják a megvalósításra leginkább alkalmasnak.
  kép


  forrás:
  http://www.deol.hu/main.php?c=18361
   
 94. avatar: magyarfutball.hu
  2009.09.12, 14:46
  Megvan a helyszín
  2009.09.11.

  Az önkormányzat több helyszínt vizsgált meg, többek között a Nagyerdőt és Tócóvölgyet. A Majorsági földek mellett a jó megközelíthetősége és a nagysága döntött. A repülőtér régi bekötő útja és a Gázvezeték utca közötti területen épülhet fel a stadion. A telek több szempontból is előnyös. Egyrészt, mert a reptéri bekötőút és a Gázvezeték utca felől is megközelíthető. Másrészt elég nagy ahhoz, hogy ne csak egy stadion, hanem egy, a nyugat-európai csapatokéhoz hasonló sportkomplexum épüljön fel rajta.

  A telek nagysága lehetővé teszi a DVSC-TEVA csapatának teljes kiszolgálását. A stadionon és a szükséges parkolókon kívül több edzőpálya, sőt akár egy új klubközpont is épülhet a területen.
  kép
  A helyszín kérdése már eldőlt, azt viszont még mindig nem lehet tudni, hogy mekkora lesz az új stadion: 15 vagy 30 ezer férőhelyes. Az előzetes számítások szerint 300 és 500 ezer forint között van egy ülőhely bekerülési költsége. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 4,5 milliárd forintba kerülne az új aréna Debrecenben.


  forrás:
  http://www.dtv.hu/hir.php?id=18070
   
 95. avatar: roger73
  2009.09.08, 16:02
  Sziasztok!
  Reméljük most már tényleg megépül a stadion. De a Tócóvölgyben hol?
   
 96. avatar: AMiUtunk
  2009.08.26, 22:03
  Hosszabb cikk, ill. összeállítas az Origo a szokásos felületességével. Tehát óvatosan kezeljétek az itt leírt "tényeket" és "adatokat"!

  Már csak évek kérdése az új Loki-stadion

  Hiába nyerte meg az utóbbi öt évben négyszer is a Debrecen az NB I-es bajnokságot, a korábbi ígéretek ellenére mégsem épült meg az új stadion, a Lokinak így a Bajnokok Ligájában is Budapesten kell fogadnia az ellenfeleit. A szurkolók évek óta sérelmezik, hogy nincs Európa-szintű stadionja a csapatnak, amit rendszeresen számon kérnek a harmadik polgármesteri ciklusát töltő Kósa Lajoson is. Orbán Viktor szerint, ha hatalmon maradt volna a Fidesz, már állna a stadion Debrecenben.
  A Levszki Szófia elleni 2-0-s győzelmet követően kedden Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Loki-sállal a nyakában nyilatkozott a Magyar Rádiónak, majd a TV2-nek. A politikus hangsúlyozta, ha Debrecenben lenne stadion, a Bajnokok Ligája mérkőzéseihez kapcsolódó bevételek a várost gazdagítanák. Debrecen az elmúlt évek eredményei alapján rászolgált arra, hogy egy ilyen sportlétesítménnyel rendelkezzék, s ha a jövő évi választások után a Fidesz kap bizalmat a kormányalakításra, biztosan megépülhet a stadion. Orbán Viktor azt is mondta: ha 2002-ben nem veszít a Fidesz a választáson, akkor már lenne a Lokinak BL-stadionja.
  A VIP-helyek egyikén megpillantottuk Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét is, akit rövid értékelésre kértünk a mérkőzést követően. "Felejthetetlen este volt, nagyon köszönöm a fiúknak ezt a csodát. A társaságomban éppen arról beszélgettünk, micsoda csodálatos tíz év áll mögöttünk. 1999-ben, amikor majdnem összeomlott a debreceni futball, akkor a város a csapat mellé, mögé állt, akkor már ott volt Gabi (Szima Gábor, a DVSC többségi tulajdonosa - a szerk.), s lám, mivé nőttük ki magunkat."

  Kósa azt mondta, a sok munka meghozza gyümölcsét, s mi mindent el lehet érni összefogással. "Az biztos, hogy nem szabad megállni, a legnagyobb feladat az lesz, hogy megragadjunk a legjobbak között. Fejlesztenünk kell mindent, elsősorban az utánpótlást."

  Adódott a kérdés, vajon mikor lesz stadionja a csapatnak, s mikortól nem kell albérletben játszania a legfontosabb találkozókat. "Most azt mondom, két év múlva akár lehet új stadion. Vannak tervek, megvan már a létesítmény helye, a mostani menetelés során olyan mozgás történt a csapat mögött, hogy erre reális esélyt látok." (A polgármester társaságában lévők közben azt fejtegették, ha már az állam tudott stadiont építeni az Újpestnek és a csapattal jelenleg nem is rendelkező Dunaújvárosnak, akkor itt az újabb nagy lehetőség - irány Debrecen!)

  "A most megszerzett BL-pénzzel ügyesen kell gazdálkodni, ezt a csapatra kell költeni s nem ebből kell megépíteni az új stadiont" - mondta Kósa Lajos.

  A polgármester korábban úgy fogalmazott:: körülbelül hárommilliárd forintból építhető fel az új stadion, amit rövid távon nem lehet összehozni, viszont 2012-ig sikerülhet. "Szima Gáborral már korábban elbeszélgettünk arról, mit és hogyan kellene csinálni, mielőtt még elindult ez az egész menetelés. Azt tűztük ki célként, hogy először az utánpótlásközpontot kellene megvalósítanunk."

  A Loki kimaradt a stadionrekonstrukciós programból
  "A régi Nagyerdei Stadion helyén egy új, világszínvonalú arénát építünk fel" - ígérte a debreceni önkormányzat 2004-ben. "Személyes ígéretem van a leendő kormányfőtől, hogy a stadiont meg fogjuk csinálni. Nem kell hozzá, csak két év, maximum" - ígérte Kósa Lajos polgármester az idén, a DVSC bajnokavató ünnepségén. A szurkolók már-már menetrendszerűen, minden évben felteszik a kérdést: hol a stadion?

  A négyszeres magyar bajnok Debrecen jelenlegi játékosai nagyon szeretik ugyan az Oláh Gábor utcai stadiont, mivel rengeteg sikert elértek már az 1902-ben épített létesítményben, amelynek a hangulata magával ragadó s ahonnan az ellenfelek ritkán hoznak el pontokat, ez a pálya azonban alkalmatlan komolyabb nemzetközi mérkőzések megrendezésére.

  2005 óta a Loki szinte verhetetlen a magyar mezőnyben - egyedül 2008-ban nem lett bajnok -, ám már a sikerkorszak előtt, az Orbán-kormány idején volt ígéret arra, hogy Debrecen is bekerül a stadionrekonstrukciós programba, és kap 900 millió forintot, ha Magyarország elnyeri a 2008-as labdarúgó-Eb rendezési jogát.

  A program 2000 decemberében ismertetett elképzelései szerint 2001 szeptemberéig a Ferencváros Üllői úti pályáját, valamint a székesfehérvári, a győri és a debreceni létesítményt kellett volna az UEFA előírásainak megfelelően átalakítani. Úgy tervezték, hogy mindegyik pálya [i]részben fedett[/i] lelátóval és 25 ezer ülőhellyel rendelkezik majd. Ezeknek az A kategóriásnak nevezett arénáknak az átalakítására - amelyeket az akkori remények szerint a 2008-as Európa-bajnokság rendezésére benyújtott, végül sikertelen pályázat is gyorsított volna - 1 milliárd 856 millió forintot szántak.

  Végül a stadionrekonstrukciós program** keretében csak az Újpest-stadion felújítása fejeződött be maradéktalanul, azaz 2005-ben még mindig a több mint százéves Oláh Gábor utcai stadionban ünnepelte aranyérmét a Loki. Az arénába mindössze 10.200 néző fér be, ám az Európai Labdarúgó Szövetségnek nem a méret, hanem a minőség ellen vannak kifogásai. A felmerülő problémák között a szűk sajtópáholy és a lelátók kis kapacitása szokott szerepelni, ám az is érdekes, hogy a díszpáholyban bádogtető alatt, műanyag székeken ülnek a meghívott hírességek, illetőleg a mellékhelyiségek állapota is legendásan visszataszító - az UEFA nem engedi, hogy ilyen körülmények között rendezzen BL-meccset a Loki.

  Ígéretek voltak és vannak, stadion még sehol

  2004-ben úgy képzelték Debrecenben, hogy az új stadion felépítéséhez szükséges 4 milliárdos költségből hármat előteremtene a város (például ingatlanok eladásával, illetve a stadion mellé egy befektető építene szállodát), egyet pedig a kormány adna. A tervezett helyszín a régi Nagyerdei stadion volt, de azt a környezetvédők ellenezték. Másik lehetőségként felmerült a Gázvezeték utcai Volán-pálya és a repülőtér területe is, de maximum a látványtervek készültek el.

  Debrecen városnak az úgynevezett Főnix-tervről szóló dokumentuma 2004 júniusában ezt írta: "A régi Nagyerdei Stadion helyén egy új, világszínvonalú arénát építünk fel. A 22 ezer néző befogadására képes létesítményben többek között szálloda, étterem és egy fitnesz-wellness központ is helyet kap. A fejlesztés eredményeképp megvalósul Magyarország legszebb stadionja."

  Ábrahám Attila, az akkor még létező Gyermek- és Ifjúsági Sportminisztérium címzetes államtitkára már 2005 februárjában a "halasztott ügyek kategóriájának" nevezte a debreceni stadion ügyét, "mivel állítólag a szakemberek szerint nincs szükség olyan sok stadionra, mint annak idején ezt tervezték". Ábrahám ugyanakkor hozzátette: "ha Magyarország rendezhetné a 2012-es Európa-bajnokságot, akkor megtalálnák a forrásokat a rekonstrukcióra".

  2005. május 18-án Kósa Lajos polgármester azt mondta: mivel Magyarország Horvátországgal együtt pályázott a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára, a pályázat részeként 35 ezres új stadion épül a Vágóhíd utcai sporttelepen. Ha nem itt lesz az Eb, akkor is lesz új stadion. A város - 2008-ig - a saját erejéből egy 18-20 ezres arénát épít - mondta 2005-ben Kósa.

  A foci-Eb-re 30 ezres stadiont terveztek a Tócó-völgybe, amely egy nagy üres terület a város szélén, így ott lett volna hely bőven az egész létesítménynek, a parkolóknak.*

  Az ez évi bajnokavatás, majd a Manchester United elleni BL-selejtező (amelyen a Puskás Ferenc-stadionban 3-0-ra kikapott a DVSC) utáni tervek továbbra is a Vágóhíd utcai régi Loki-pályáról szóltak, a város meg is vásárolt egy nagy telket a MÁV-tól, de utóbb kiderült, hogy oda nem férne el a tervezett nagy létesítmény.

  "Amennyiben az Európai Labdarúgó Szövetség nem a magyar pályázatot részesíti előnyben, úgy a Vágóhíd utcai DVSC-pályán épül fel egy 15 ezer férőhelyes (20 ezresre bővíthető) aréna, főként a város pénzéből" - nyilatkozta március 8-án a város első embere.

  2007. április 18-án Kósa Lajos azt állította: "Debrecen nem mond le a labdarúgó-stadion megépítéséről, de nyilvánvalóan kisebb létesítmény készül, mintha az Eb egyik színhelye Debrecen lett volna."

  Miután Magyarország elbukta az Eb-pályázatot, Debrecen egy olyan konstrukcióban kezdett el gondolkodni, mint amit a Ferencváros új, angol tulajdonosai terveztek az Üllői útra. Vagyis, a tócó-völgyi telket odaadnák egy vállalkozónak, aki felépítene egy bevásárló- és szórakoztatóközpontot, valamint a stadiont is.

  Ugyanebben az évben május 15-én, az újabb Loki-arany másnapján Kósa így fogalmazott: "Reményeink szerint hamarosan eljön az az idő is, amikor az új stadionunkban léphet pályára a bajnokcsapatunk."

  2009-ben negyedszer lett bajnok öt éven belül a Loki. A szurkolók - egy debreceni blogoldal*** beszámolója szerint - már begyakorolt koreográfiáról beszélnek. A bajnokság hazai zárómeccsén aranyérmeket akasztanak a játékosok, a sportvezetők, a tulajdonos és a város polgármesterének a nyakába. "Ezt követően ünneplés kezdődik a város főterén, ahol Kósa Lajos polgármester rendszeresen bejelenti, hogy nagyon hamarosan új stadion épül a Lokinak, mert megérdemli. A csapat is, a város is. Végül tűzijáték. Mindenki boldog. Az új stadionból meg nem lesz semmi. Így telnek éveink. A futballszerető debreceni nép persze nem hülye, még ha annak is nézik. Előfordul hát, hogy alkalomadtán csoportosan skandálja a nagy kérdést: 'Hol a stadion?' És megteszi ezt a polgármester jelenlétében is.

  Pajna Zoltán debreceni alpolgármester az [origo]-nak még a Levszki BL-selejtezője előtt úgy nyilatkozott, hogy a stadiont mindenképp három oldalnak kellene finanszíroznia: a kormánynak, az önkormányzatnak és a futball-rt.-nek.

  Hogy eddig miért nem épülhetett fel? Pajna szerint a Fidesz-kormány idején úgy volt, hogy stadionok fejlesztésére és építésére hárommilliárd forintot fog szétosztani a kormány, ám végül "ezt egyedül a Debrecen nem vehette igénybe". Aztán a város 2004-ben a Bruges elleni UEFA-kupa-meccs után megkereste Gyurcsány Ferenc akkori sportminisztertaz új stadion tervével, ám "azóta sem kapott egyetlenegy forintot sem".

  Pedig az alpolgármester szerint nem csak a futball-rt., hanem az állam is érdekelt abban, hogy több néző láthassa a Loki meccseit, hiszen a bevétel a 25 százalékos áfa miatt egy 160 milliós jegybevételnél igencsak jelentős. Miután a csapat bejutott a BL csoportkörébe, még inkább reális az igény, hogy az állam hozzájáruljon a stadion felépítéséhez.

  "Egyetlen önkormányzat sem tudja bevállalni, hogy egyedül felépítsen egy stadiont. Szükséges az állami kötelezettségvállalás is, mint annak idején a Főnix-csarnok vagy mondjuk a sávolyi MotoGP-pálya esetében."

  Az alpolgármester úgy véli, a stadion felépítéséhez nem szükséges feltétlenül kormányváltás: "Konkrét tervek csak akkor lesznek, ha összeállt a költségvetés. Ehhez nem kell kormányváltás, a színházépítéshez sem kellett, ahhoz is kapott a város állami pénzeket, az egész ügy csak az akarat kérdése: hogy érdemel-e ennyit a Loki vagy nem. Az önkormányzatban megvan az akarat, hogy a kormányzatban megvan-e, arról őket kellene megkérdezni."

  Az elmúlt időszakban évente 100 millió forint feletti támogatást kapott a Debrecen a várostól, s ezenfelül 200 millió forintért műfüves pályát és új eredményjelzőt kapott a csapat. Pajna úgy véli: "A lelkiismeretünkkel el tudunk számolni, ám egyedül nem fog menni."

  A politikus szerint az elért eredmények miatt kell megtámogatni a Debrecent, hiszen "hiába van stadion, ha nincs csapat".

  A városnak egyedül nem fog menni

  Az [origo] megkeresésére az Önkormányzati Minisztérium sport szakállamtitkárságán azt a választ adták, hogy a labdarúgó-stadion ügyében utoljára 2008 tavaszán történt hivatalos levélváltás a debreceni városvezetéssel.

  A 2012-es horvát-magyar közös rendezésű Európa-bajnokság pályázati terve szerint Debrecen is Eb-mérkőzéseket rendezett volna, így érintett városként nyilatkoznia kellett saját vállalásairól. A minisztériumban azt mondják: a város képviselői korábban vállalták, hogy "2008-ig mindenképpen felépítenek egy 15 ezer fős kapacitású stadiont saját erőből, illetve magántőke bevonásával, és állami segítséget csak a további - az Eb után várhatóan visszabontandó - ütemhez igényelnek".

  A 2008-ra vállalt stadiont végül nem építette meg a város, s miután a 2012-es Eb-pályázatot sem Magyarország és Horvátország kapta meg, a kormányzati támogatás lehetősége okafogyottá vált - állítja a minisztérium.


  Forrás: http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20090826-hol-a-stadion-miert-kell-a-debrecennek-budapesten-jatszania-a.html (2 oldal)

  * Eddigi tervezett stadionhelyszínek:
  - Oláh Gábor utca (a jelenlegi helyére)
  - Nagyerdei stadion (a környezetvédők ellenezték, mert ki kellene vágni a körülötte lévő erdőt)
  - Vágóhíd utca, régi Loki-pálya (nem elég nagy a terület)
  - Gázvezeték utca, Volán-pálya (salakmotor-versenyek helyszíne)
  Repülőtér
  - Tócó-völgy (a város szélén, zöldmezős beruházásként)

  ** a stadionrekostrukciós programra utaló link: http://origo.hu/sport/magyarfoci/20031117stadion.html (összesen 8 aloldal)

  *** http://basahalom.blog.hu/2009/06/01/hol_a_stadion?token=e40113adba5b822dd7f59e8f399af2f1
   
 97. avatar: BZS1979
  2008.12.30, 15:08
  Az esetleges új debreceni stadionnal kapcsolatban a legutóbbi hír, ami nyílvánosságra került az volt, hogy német befektetővel tárgyalnak a város vezetői.
  – Több tárgyalást is folytattunk német és más befektetőcsoportokkal, de a mai világgazdasági válság közepette a finanszírozást megoldani szinte lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy a stadion ügye legalább 2 évre holtpontra jutott.
  Tulajdonostársunkkal, Szima úrral egyeztetve úgy ítéljük meg, hogy az utánpótlásközpont építése sürgetőbb.
  A jelenlegi helyzet kifejezetten rossz, kevés a pálya, szűkösek a felkészülési lehetőségek, ezen jövőre mindenképpen változtatni szeretnénk – fogalmazott Kósa Lajos.


  forrás:
  http://www.haon.hu/hirek/Sport/cikk/stadion-ket-evig-holtponton/cn/haon-news-FCUWeb-20081230-1131599537/origin/newsletter30-12-2008/
   
 98. avatar: magyarfutball.hu
  2008.08.08, 10:05 (szerk.: 2009.09.12, 14:50)
  Az UEFA delegátusa komoly hiányosságokat állapított meg az Oláh Gábor utcai stadionban a DVSC-TEVA ? Sahtyor Karaganda találkozó előtt, ezért számolni kell azzal is, hogy svájci ellenfelét, a Young Boyst másutt kell vendégül látnia a Lokinak. Lehet-e orvosolni a bajokat? ? tudakoltuk Kósa Lajos polgármestertől.

  - Hétfőn tartunk egy egyeztető megbeszélést, amelynek során szerte-számba vesszük a teendőket. Elsősorban az újságírók megfelelő elhelyezéséről kell gondoskodnunk - kezdte a városvezető. - A létesítmény üzemeltetése az önkormányzat cégének, a Sportcentrum Kht.-nek a feladata. Tisztában vagyunk azzal, hogy a körülmények nem megfelelőek, de jelentős beruházást azért nem végeztünk eddig és azért nem tervezünk, mert állandóan napirenden van az új stadion építése, ami viszont minden gondot megoldana. A legendás Nagyerdei Stadion helyére álmodtuk meg a minden igényt kielégítő létesítményt, amelyhez a modern kor igényeinek megfelelően üzleti és szórakoztatóipari beruházások is társulnának. A projekt iránt vannak külföldi érdeklődők. Konkrétan egy német befektetői csoporttal tárgyaltunk, amelytől augusztus végéig várjuk a választ. Kedvező esetben szeptember elején már nagyjából azt is megmondhatjuk, mikorra várható a megvalósulás. De ne szaladjunk ennyire előre: a svájciakat az Oláh Gábor utcában akarjuk fogadni.


  forrás:
  www.sporthirado.hu
   
 99. avatar: Girgily
  2008.02.01, 21:43
  Két megjegyzésem lenne:
  Kedves politikus uraink jártak-e valaha bármelyik debreceni stadionban?
  Debrecenben nincs felújítható stadion! Az Oláh Gábor utcai stadion egy mobillelátókkal körbeépített focipálya. A mobillelátókat újítanák fel?
  A Nagyerdei Stadion állapota se nagyon teszi lehetővé a felújítást, pedig még betonból épült. A kanyarok -mai szemmel nézve- irreális távolságban vannak a játéktértől, felújításuk értelmetlen.
  A probléma egyértelműnek tűnik, nincs az az uniós pályázat, ahol pénzt lehet nyerni arra, hogy a város stadiont építsen "ajándékba" egy profi profitorientált vállalkozásnak. A debreceni klubmodell, ami Magyarországon -a stadiont leszámítva- jól működik, sajnos nem teljesen EU-konform. Az önkormányzatok feladata Európában a tömegsport hátterének biztosítása és nem profi klubok pátyolgatása.
   
 100. avatar: Girgily
  2008.02.01, 21:32
  Új stadiont! Mikor? Hová?
  Debrecen - Stílszerűen a régi Nagyerdei Stadion előtt tartott sajtótájékoztatót a stadion rendezetlen sorsáról az MSZP-s Suták Miklós és Zsiros Zsolt. Kósa Lajos sajtóközleményben reagált az ott elhangzottakra.
  "Tűrhetetlen, hogy még mindig nincs egy megfelelő pályája a Lokinak, pedig, már háromszoros bajnok, és akár hányszor merül is fel egy új stadion építésének terve, mindig újabb és újabb helyszíneket emlegetnek, mikor a régi stadion felújítása kézenfekvő lenne." - mondta Suták Miklós, és hozzá tette, hogy azért időszerű mindezzel foglalkozni, hiszen most készülnek a 2008-as költségvetés tervezetei, és ők megpróbálnak majd mindent megtenni, hogy a stadion is napirendre kerüljön.
  Röviden felsorolták a stadion helyzetének rendezésére tett ígéreteket 2001 óta, és megemlítették, hogy olyan pályázatot kellene a városnak megalkotnia, ami mögé a kormány finanszírozását is be lehet építeni.
  Hiszen, már a 2004-es Főnix terv keretében elkészült látványtervek bemutatásakor is hármas finanszírozási forrásrendszerrel terveztek, pontosabban, hogy a felújításkor a város, a kormány és a vállalkozók közösen adnák a pénzt a stadion területén megvalósítani kívánt épületkomplexumokhoz.
  Ez nem így történt. Zsiros Zsolt mindehhez hozzátette, hogy nem második színházat kellene építeni a városnak, hiszen még a meglévő finanszírozásával is problémák vannak, hanem inkább új stadiont kellett volna építeni, vagy a régit felújítani.
  Kósa Lajos Debrecen polgármestere sajtóközleményben reagált az MSZP-s városatyák sajtótájékoztatójára.
  "A szocialisták megváltoztatták véleményüket, és most már támogatják a Nagyerdei Stadiont. Ennek őszintén örülünk. Korábban sportminiszterként éppen Gyurcsány Ferenc jelentette ki, hogy nem támogatja semmilyen formában a debreceni stadion megépítését.
  Azóta miniszterelnök lett, nem tudjuk, megváltoztatta-e a véleményét." - áll a közleményben, melyben cáfolják, hogy a város vezetése nem foglalkozik megfelelően a stadion ügyével.
  Debrecen Önkományzata jelenleg a szabályozási terv módosításánál tart, s majd csak ezt követően foglalkozik a tervezéssel, hiszen ez a hivatalos ügymenet rendje, tudtuk meg a közleményből.

  forrás:
  www.haon.hu/hirek/SPORT/LOKI/cikk/uj-stadiont-mikor-hova/cn/haon-news-FCUWeb-20080201-0257374262
   
 101. avatar: Girgily
  2008.01.08, 14:57
  Stadion ígéreti áttekintés:

  2005. május 18.
  Kósa Lajos polgármester azt mondta: mivel Magyarország Horvátországgal együtt pályázott a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára, a pályázat részeként 35 ezres új stadion épül a Vágóhíd utcai sporttelepen. Ha nem itt lesz az Eb, akkor is lesz új stadion. A város saját erejéből egy 18-20 ezres arénát épít.


  2006. március 8.
  Amennyiben az európai labdarúgó-szövetség nem a mi pályázatunkat részesíti előnyben, úgy a Vágóhíd utcai DVSC pályán épül fel egy 15 ezer férőhelyes (20 ezresre bővíthető) aréna főként a város pénzéből - mondta Kósa Lajos.


  2007. április 18. (egy nap két eltérő nyilatkozat)
  - Kósa Lajos azt is elmondta, hogy Debrecen nem mond le a labdarúgó-stadion megépítéséről, de nyilvánvalóan kisebb létesítmény készül, mintha az Eb egyik színhelye Debrecen lett volna.

  - Május elejére kész lesz a műfüves pálya, és szükség lesz majd egy utánpótlás központra is, úgyhogy leülünk majd a Loki vezetőivel és megbeszéljük, hogy melyik a fontos és melyik kevésbé. Elhamarkodottan nem akarok arról nyilatkozni, hogy lesz új stadion, vagy nem - nyilatkozta Kósa Lajos polgármester.


  forrás: basahalom.freeblog.hu/archives/2007/04/19/2287710/