magyarfutball.hu

Magyarország - Svédország 1 : 2 20:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4 (2 szavazat)

játékvezető: 3 (2 szavazat)

hangulat: 4 (2 szavazat)

1...5
Európabajnokság 2004, selejtező
771. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Batista Lucílio (Portugália)
nézőszámok:
 1. svenskfotboll.se: 28.000
 2. origo.hu: 29.000
 3. MTI: 30.000
Telt ház!
 1. 0 - 1 34' Allbäck Marcus
  sárga lap 42' Mjällby Johan
  sárga lap 53' Svensson Anders
  65' Lisztes Krisztián 1 - 1
  1 - 2 66' Allbäck Marcus
  sárga lap 69' Svensson Michael
  75' Sebők József sárga lap
  sárga lap 90+1' Källström Kim
  sárga lap 90+4' Ljungberg Fredrik

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2014.04.02, 10:28
  évek óta nem láttam ennyire összerakottnak a válogatottat. Megvannak a magunk hibái, amik főleg képzettségbeli hiányosságokból adódnak, ki is kapunk itthon a csoportfavorittól, de sztem Gellei nagyon jó munkát végez ahhoz képest, hogy alig van ideje a csapatot összerakni. Mert ugye mostanában nem járunk január végén 2 hétre Benidormba.


  Végre nem voltunk szarok, de egy ilyen szánlamas szerencsétlen csapatot rég nem láttam...
  És az a szomorú, hogy mióta én futballt nézek, azóta egy nyomoruét magyar SIKERNEK (nem győzelemnek) nem tudtam örülni. Élete csalódása a MAGYAR VÁLOGATOTT!
  Petya


  Sajnálatos a vereség, de azért nincs tragédia! Az akkor volna, ha nem jönne rá Gellei arra, hogy most már úgy sincs vesztenivalónk, és a hátralévő selejtezőkön fiatalítani kellene! A csatársorba jöjjön Gera mellé Szabics, esetleg Tokody, Kenőt és Tökölit el kell felejteni (bár Kenőnek még lesz egy-két jó szabadrúgása az életben, dehát erre nem lehet építeni)! A középpálya szinte rendben van, de Böőrnek lehet több lehetőséget is adni! A védelem a legnagyobb gáz, ott Lőwön kívül nem tudom, kinek lehetne biztos helye.
  HAJRÁ MAGYAROK!


  Mar elnezest de ....
  Amit a sved favago banda muvelt az gusztustalan!
  Itt elso sorban a fofavago kallstromra gondolok aki kegyetlenul beleszallt Boor Zolikaba!
  Kicsit felment a pumpa...


  Mondom, tényleg jó meccs volt, s érződik valami, egész jó volt ez a második félideji teljesítmény, de hogy mindig a magyar válogatott bír kijönni szerencsétlenül a fontosabb meccsekből...
  Gól után egy perccel gólt kapni..


  Nincs miért szégyenkezni, ez a csapat ennyit tud. A rombolással és a küzdéssel nincs gond, de ez sajnos kevés. Jobb volt a svéd válogatott, akár gólokkal is nyerhettek volna.
  Azt viszont továbbra sem értem, hogy mit akar Gellei a nemzetközi szinten teljesen impotens Tökölitől.


  Sajnos bebizonyosodott újra, hogy csatárok nélkül nem lehet nyerni :(
  Tököli ha nem hajlandó kimenni egy európai bajnokságba, és amíg ott nem bizonyít, felesleges is behívni.
  Keneseit meg csak a pontrúgások miatt felesleges "tartani".
  Egy darab, erős csatár kellene a megerősített középpálya elé, na de az ki legyen? :/


  Ezeket a svédeket az agyonsztárolt argentinok és angolok sem tudták megverni.
  A sok hiba ellenére ma jól játszott a válogatott, csak arról van szó, hogy a svédek egy kicsit jobban. Jó meccs volt, és ez már nagy dolog.


  A mai meccs pontosan megmutatta, hogy Gellei végre tényleg tud tenni vmit, mint szövetségi kapitány, hogy ez a csapat, kiegészítve néhány emberrel (Szabics, Gera, stb.) beérhet már akár ennek a selejtezősorozatnak a végére is.
  Arról meg aztán a Gellei nem tehet, hogy a Bundesligában hétről hétre játszó Lisztes minden második kapott labdát felpörget, esélyt és időt adva a megtámadásának. (Félreértés ne essék, nem szidom a Lisztest, csak példaként hoztam fel.)


  most nincs kit szidni. Illetve a 20 évvel ezelőtti nevelőedzőket meg a 20 évvel ezelőtti rendszert, stb.
  A magyar válogatottnál játékban ez a csúcs.
  Talán a csatárposzt frissítésével lehetne még esetleg fokozni, nomeg, ha majd Dárdai és Lisztes is egyszerre csúcsformában lesz.


  Érdekes, hogy sokan még most is a továbbjutási esélyeket elemezgetik. Pedig ez a meccs volt az ébresztő, akár a magyar-szovjet 1991-ben vagy a magyar-görög 1993-ban. Tudomásul kell venni, hogy a magyar foci a leggyengébbek között van Európában, és a válogatottnak a legkedvezőbb sorosolás mellett is maximum csak arra lehet esélye, hogy megszerezze a harmadik helyet egy selejtezőcsoportban. Ez most sincs másképp, és erre az az egyszerű magyarázat, hogy a csoport két legerősebb gárdája hiába nem tartozik a kontinens közvetlen élvonalába, a magyar válogatott számára ugyanúgy legyőzhetetlenek, mint a franciák vagy a spanyolok.
  Szerintem Macedóniában vagy Észtországban -ahol hasonló színvonalon űzik ezt a sportágat- reálisabban értékelnek a játékosok, edzők és a szurkolók.
  Felesleges Gelleit szidni, a csapata mindent megtett, és játszott egy jó mérkőzést a svédekkel. Ennél többre nem képes ez a társaság, és ezt be kellene végre látni! Nem nagy tornákról kellene -a valós helyzet felmérése nélkül- ábrándozni, hanem az utánpótlással foglalkozni.
  A svéd játékosok (tisztelet a kivételnek) rendkívül durván és arrogánsan játszottak. A 16-os számú majmukat már fejre ki kellett volna állítani, amikor beállt.


  A meccsről: Hát mit mondjak? Megérdemeltük volna az egy pontot. De sajnos kikaptunk. Nézük elejétől az a végig. először is a csapatfelállása, megint "támadó" volt. Egy csatárral mit érünk el? Szeretcsétlen Tököli mit tudott volna csinálni? Látom szidjátok, mint abokrot van benne igazság, de mondjátok meg 4 védővel egyedül mit csinálhatott volna?
  Lisztes Krisztián nem játszott jól helyére behoztam volna a Miriutát. De a Kenő szabadrúgása bement volna.... hmm:(. A második gólnál szerintem nagy hiba volt. Úgyanis a Dragó közdött a Svéddel és a tévé felvétel alapján Juhár Tomi mellett ment el a Svéd, és később bekaptuk a gólt.. Kikaptunk, sajnos, de jól küzdött a csapat és partiban voltunk! Ez nagy dolog!
  Még nincs vége! A legfontosabb mecsünk a Lettek ellen lesz oda-vissza.


  Most nem hibáztatom a fiúkat, mert nagyon rendesen küzdöttek. Ez a csapat ennyit tud. Csak az a bosszantó, hogy lehetne ennél jobb csapat is. Juhár és Dragóner borzalmas, és nem értem miért kell ezt a kockázatos háromvédős dolgot csinálni, amikor az égvilágon semmit nem nyerünk vele a középpályán. Dárdai lelkes, de a labdakezelése még ebből a csapatból is kilóg, hihetetlen hova pattognak róla a labdák. És a csúcs: Tököli. A nagy nulla. El kéne már végleg felejteni. Azt sem értem, hogy az utolsó tíz percben miért nem csináltunk semmit. Visszapasszok, Király meg sétálgat a labdával és amit leginkább furcsállok, hogy Böőr helyére nem cseréltünk! Ha nem is volt bemelegített játékos, azért beállni a kapuba, vagy felmenni egy fejesre akkor is tud. Felfoghatatlan...
  Az eredménnyel kapcsolatban 3 dolog: nekem nincs videóm, de ha valaki felvette, visszanézheti: 1. Az első gólnál, a szöglet előtt nem ment ki a labda! 2. Sebők, amikor egyedül lépett ki, nem volt lesen! 3. Mjallby kb 4 sárga lapot gyűjthetett volna be a meccs során, egyértelműen ki kellett volna állítani.
  Ennek ellenére nem teljesen reménytelen a helyzet, ha kint kikapunk, most meg x-elünk, azt mindenki elfogadta volna, de végeredményben mindegy. Én az elején 15 ponttal számoltam, és eddig nekem pontszámban rendben van a csapat. A sorsoláskor írtam, hogy a lettek nagyon jók, ennek ellenére őket elvileg meg tudjuk kétszer verni, és akkor még az első hely is meglehet.


  Nem tudom hogy TV-n keresztül milyen volt , de azt tudom hogy élőben retenetes !
  Annyit szeretnék mondani hogy a lengyelek elleni teljesitményt nyújtottuk most is ! Se többet se kevesebbet !! Tököli , Kenesei , Sebők = nyuszi .... mehetnek majd locsolni !
  Utolag okos az ember , de Szabicsot talán a keretbe meglehetett volna hívni !
  A svédek csak annyit futottak amenyit kellett!! Se többet se kevesebbet !!
  Sajnos a szabadrugásnál nem volt szerencsénk :-(( A kapusarkában ültünk ( kép is készült a szabadrugás pillanatában ) amikor is a szabadrugás volt ...... a rugás után rögtön fölugrottunk mert golt láttunk . sajnos nem volt az ! Nincs szerencsénk .... Ekkor tudtam hog ezért még megbűnhődünk . Így is lett .....
  Élőben nem sokat láttam de mint ha Király védett volna , és utána rögtön golt kaptunk ....
  Sikerült egyenliteni ! Az a Lisztes lőtte akit egész meccsen szídott mindenki , mondom mindenki !!
  Örült mindenki ........ de egyszer csak arra lettem figyelmes hogy 1 !! sárgamezes vagy 3 piros mezes közt a kapu irányába megy ... gol ! Síri csend a magyar táborban ..... ilyen csöndet még ne mtapasztaltam ! Én személy szerint csak álltam , és bambultam a semmibe .... a svédek persze örültek ! Hát ennyi !
  Volt ott vmi balhé is az első félidőben ! Ha vki tud az esetről az legyen szíves és írja meg ..... képet készitettem arról is mikor rohan a sok narancssárga ruhás köcsög ! Aztán meg a roham rendőrség !!
  Azt hiszem egy ideig megint nem megyek meccsre ...


  Lehet, hogy csak annyit adtak ki magukból, amennyi kellett, de abban biztos vagyok, hogy ma sokkal több nem volt bennük.
  Jobbak voltak, ez vitán felül áll.


  Most értem haza.
  A helyszínen az első félidő gyengének tűnt, Kenesei szabadrúgásán és a kapott gólon kívül egyenlő erők birkózását láttam. Megint ikszre próbáltunk játszani.
  A második félidőben viszont nagy volt az iram, szinte szétszakadt a középpálya, néha grundfocinak tűnt a dolog. Szervezetten játszottunk, és bár hibákkal, de Lisztes megpróbált sokat vállalni és irányítani, emellett hatalmas gólt lőtt. Mikor kinyíltunk a svédeknek is nagy helyzetei voltak, de úgy látszik Gellei a szünetben elmondta, hogy nem kell becipelni a labdát, lehet távolról is lőni, mert rengeteg lövés ment 20-25 méterről kapura. Ezekből bemehetett volna akár még egy.
  Összességében egy jó csapattól viszonylag jó játékkal kaptunk ki. A hajtás óriási volt, ezért dícséret illeti a fiúkat.
  Ennek a csapatnak van tartása, és a második helyre még oda lehet érni. Nem kellene szétzavarni őket, de azért lehetne változtatni 1-2 poszton.
  Lisztes, Kenő jó volt, Dárdait ma szürkének éreztem.
  A középpályán Lipcsei helyett egy támadóbb szellemű játékos kellene, a védelemben Dragóner és Juhár gyenge, csatárunk meg nincs, Kenő inkább középpályást játszott. (miért?)
  Ha nem találunk egy góllövő csatárt, akár milyen szervezettek vagyunk, nincs esélyünk hosszabb távon.


  Hogy azért meglássuk a pozitívumokat is:
  Ennyi jó távoli lövést az elmúlt 20 meccsen összesen nem küldtünk kapura. Ebből a gól mellett a szabadrúgás és Lőw a kapus által ujjheggyel védett lövése simán bemehetett volna, ha egy egész kicsi szerencsénk van.


  A kapu mögötti szektorból nagyon úgy nézett ki, hogy Király walami hihetetlen mozdulattal kiütötte a fejest, a wédők meg értetlenül hagyták, hogy a kipattanót belője a svéd.


  a visszajátszásokon lehetet látni,hogy a kenőt szinte 1x sem rúgták felsmiley)nagyon ravaszsmiley)
  a lőw az jó kis játékos lesz szerintem.
  a lisztes 20 labdából legalább 10-12 eladott állítom.
  ebből a csapatból ki kell vágni a Juhárt,Fehér,Lipcseit,Lisztes és a Tökölit.


  Juhár normális körülmények között nem férhetne be a válogatottba, de sajna így állunk a balhátvéd posztján...a leglyukasabb poszt.
  Lipcseit én nem érzem olyan pótolhatatlannak, mint a másik nagy öreget Urbánt. A Bőör Zolit kéne:( játszatni a helyén.
  Lisztes és Fehér ellenben pótolhatatlanok, főleg előbbi, más normális irányítónk nincsen nagyon.
  Tökire már nem mondok semmit...tényleg az kéne, hogy kimenjen külföldre, mert az vitathatatlan, hogy a legjobb képességekkel rendelkező magyar csatár, de amit a válogatottban produkál az 0...


  Nekünk nem velük kell egál meccset játszani (egyébként egy-egy selejtezőn talán sikerülhetne, ha nem is a döntetlen, de egy szoros bekkelős meccs).
  De ne rögtön a legjobb csapatokkal hasonlítsuk össze a magyart. Olyan mélységekbe került a focink, hogy értékelni kell minden kisebb momentumot, ami a felkapaszkodás felé mutat.
  Tök jó, hogy egyszerre becsmérlem a csapatot és túl is értékelem :o)


  Egy apró negatívum, sokszor ívelték fel a labdát a félpályától, de SVÉDEKKEL játszottunk, az alacsony játékos, pláne védő, náluk 190 cm-nél kezdődik!!! Tököli pedig enyhén mélynövésű hozzájuk képest. Mondjuk a Pigmeus válogatott ellen jó taktika ez, de nem a svédek ellen.
  Szögletnél meg jön Jenci, és: "jönnek előre a jól fejelő játékosaink..." és mi lett? nagy semmi. Simán kifejelték a védők.
  Ez a Bodnár srác viszont, tud izmosat lőni, kár, hogy 10 cm-t tévedett.


  Arról nem is beszélve hogy Puskás Öcsibácsinak a születésnapjára csináltak egy 76os mezt , és a szám alatt ott volt hogy Arato Disco ..... No Comment !! A reklám itt is kell ...
  A nagy képernyőn meg kirakták Öcsibá képét és kiírták hogy 75 éves ..... nem baj hogy a tavalyi anyagot tették föl !


  A stadionból nézve azért más volt a meccs, mint amit itt néhányan írnak. Én ugyan az első 20-25 percben szentségeltem rendesen, hogy mindig elpattant tőlünk a labda, de aztán nagyon beindultunk, és nem emlékszem, mikor láttam ennyire küzdeni a csapatot, még az olaszok ellen sem. A hangulat persze remek volt. Hajtottunk keményen, és számomra ez az elsődleges. Hibázni szabad, lelketlenül játszani nem. Az mondjuk persze még nekem is sok volt, hogy Tököli mennyit töketlenkedett - nem értem, hogy miért akart mindig még egyet húzni, amikor már rég lőni kellett volna, ez azért az itthoni meccseken se megy a végtelenségig. Ha ilyen felfogásban játszunk a továbbiakban, egyszer a szerencse is mellénk fog állni, meg persze javulhatunk is még játéktudásban. És a végére sem fáradtunk el (vagy nem annyira)! A svédek állati durvák voltak amúgy. Még minden lehet, hajrá fiúk, és köszönjük ezt a szép estét!


  A második félidő egész más volt, megint az volt, ami oly sokszor, hogy 0-1 után kezdünk el játszani merni... Írtam a meccs előtt, hogy "kis kockázat" kellhet a győzelemhez, még 0-0 álláskor is, így 0-1-nél érthető, hogy kitámadtunk. Dícséret, hogy ezt nem csak akartuk, de meg is tudtuk valósítani.
  Kockáztattunk, ebben benne van, hogy az ellenfélnek is lehetnek lehetőségei, de NEKÜNK is! Lám, most fordítva volt: svéd kapufa - majd magyar gól (szebb, mint a svéd smiley).
  Itt le kellett volna fújni a meccset - könnyű ezt most így utólag mondani. A helyzet az, hogy ezen a ponton megint fejben nem voltunk rendben, mint ahogy a meccs első szakaszában sem. Annyira megörültünk az egyenlítésnek, hogy utána - szerintem - fejben kikapcsoltunk egy rövid időre, vagy túlzottan felpörögtünk? (mindegy, egyik sem épp profi dolog), és egy elég durva védelmi hiba után jött a második gól.
  Utána küzdöttünk becsülettel, de istenigazából nem érződött, hogy fordíthatnánk, és a végén az egyenlítés sem jött össze.
  Ez mutatja, hogy még nem vagyunk nagy csapat. Igaz, legalább csapat a csapat. Kár, hogy ez nem egy barátságos meccs volt, de az az igazság, hogy ilyen éles helyzeteket, pszichológiai hatásokat nem lehet másképp, csak tétmeccsen megélni. Kicsit az van bennem, hogy ezen a selejtező-sorozaton kéne pszichikai értelemben is felnőnie a csapatnak a VB-selejtezőkre - és be kéne építeni fiatalokat (Szabics, Cvitkovics, Buzsáky - és védelem is kellene)
  Bár nem tudom, most még van esély a csoport 2. helyre, egy percig sem szabad feladni. Azt mondom, mindig csak a következő feladatra, meccsre figyeljünk - bár számolgatni én is számolgatok. smiley
  Hajrá fiúk!

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=280400&na_step=30&t=9018358&na_order=
   
 2. avatar: fgymat
  2013.05.26, 20:41
  Budapest, 2003. április 2., szerda (MTI) - Szerda délelőttig közel 20 ezer jegy kelt el a 20.15 órakor kezdődő Magyarország-Svédország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre.
  A találkozót megelőző utolsó órákban már csak a Puskás
  Ferenc-stadionban árusítják a megmaradt belépőket. A szervezők
  fenntartják korábbi véleményüket, mely szerint este teltház, közel
  30 ezer szurkoló bíztatja majd a csapatokat.

  Az előzetes információk alapján 2000 drukkert várnak
  Svédországból.

  (folyt.köv.)
  A legfrissebb információk szerint két-háromezer jegy még gazdára vár a Puskás Ferenc-stadion pénztáraiban a 20.15 órakor kezdődő Magyarország-Svédország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre.
  Így most már csaknem biztos, hogy teltház, közel 30 ezer
  szurkoló buzdítja majd a csapatokat.

  A magyar együttes délelőtt átmozgató edzésen vett részt a tatai
  edzőtáborban, majd délben került sor Gellei Imre szövetségi kapitány
  taktikai értekezletére.

  Az ebédet követően pihenő következett. A csapat autóbusza 17
  órakor indul Budapestre.

  (folyt.köv.)
  Ha egészségi állapota engedi, akkor a 76. születésnapját ünneplő Puskás Ferenc, az egykori Aranycsapat világklasszis csatára is jelen lesz a róla elnevezett stadionban a magyar-svéd Eb-selejtezőn.
  A Kútvölgyi úti kórházban rendezett ceremónián, amelyen
  köszöntötte a futball-legendát Jánosi György gyermek-, ifjúsági és
  sportminiszter, továbbá az örökemlékű 11 másik két még élő tagja,
  Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is, bejelentették: egy hamarosan
  elkészülő lakrésszel biztosítanak jobb körülményeket a régóta
  betegeskedő Puskás pihenéséhez és gyógykezeléséhez.

  A hajdani fenomént az MLSZ képviseletében köszöntötte Bozóky
  Imre elnök és Berzi Sándor főtitkár is.

  Az ünnepelt a kórházból a mérkőzés előtt még a Régi Sipos
  étterembe ment, ahol 20-25 egykori játékostársa, barátja - köztük
  Szusza Ferenc, Illovszky Rudolf és Göröcs János - várták őt.

  (folyt.köv.)
  A magyar utánpótlás labdarúgó-válogatott többek között Szabics Imre négy góljának köszönhetően fölényes győzelmet aratott a Svédország elleni Eb-selejtezőn.
  Utánpótlás (U21) Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport:

  Magyarország-Svédország 5-2 (0-0)

  ---------------------------------

  Üllői út, 500 néző, V: Johny Ver Ecke (belga)

  gólszerzők: Szabics (65., 68., 71. - 11-esből, 90.), Németh N.
  (78.), illetve Andersson (75., 83.)

  sárga lap: Németh N. (48.), Buzsáky (57.)  Magyarország:

  -------------

  Balogh János - Németh Tamás (Pandur Péter 80.), Nagy Gábor,
  Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár - Czvitkovics Péter, Czeglédi Balázs
  (Fehér Zoltán 65.), Buzsáky Ákos, Németh Norbert - Szabics Imre,
  Koplárovics Béla (Boér Gábor 88.)  Svédország:

  -----------

  Johan Wiland - Gabriel Ucar, Per Nilsson, Stefan Alander, Mikael
  Dorsin - Alexander Farnerud, Patrik Jönsson, Eldin Karisik
  (Stefanidis Haralampos 74.), Bojan Djordjic - Jon Lundblad (Johan
  Andersson 60.), Pablo Pinones-Arce

  28. perc: Czvitkovics szépen tört be a 16-oson belülre, egy
  váratlan csel után kevéssel lőtt a jobb alsó sarok mellé.

  65. perc: Németh N. beadását Szabics 18 m-ről lőtte kapura, a
  labda megpattant Alanderen, s a hálóba csúszott (1-0).

  68. perc: újra Németh N. gurított középre az alapvonal
  közeléből, s Szabics 7 m-ről a léc alá vágta a labdát (2-0).

  71. perc: Bodor beadásába Ucar kézzel ért bele a 16-oson belül.
  A 11-est Szabics magabiztosan értékesítette (3-0).

  75. perc: Dorsin beadását Andersson fejjel csúsztatta a kapuba
  (3-1).

  78. perc: Czvitkovics átadását Németh N. 8 m-ről emelte a hálóba
  (4-1).

  83. perc: Pinones-Arce jobb oldali középre adását Andersson
  közelről juttatta a kapuba (4-2).

  90. perc: Szabics 22 m-ről a jobb alsó sarokba lőtt (5-2).

  Már az első félidőben is mezőnyfölényben játszott a magyar
  válogatott, de ekkor még eredménytelenek voltak a támadások. A
  szünet után a már addig is kiválóan futballozó Németh Norbert, s
  főként a fantasztikus teljesítményt nyújtó Szabics Imre vezérletével
  a hazai együttes még ilyen arányban is megérdemelten győzte le a két
  mérkőzés után még százszázalékos vendégeket.

  A csoport állása:

  1. Lengyelország 12 pont/4 mérkőzés (18-3)

  2. Magyarország 6/4 (11-7)

  3. Svédország 6/3 (7-5)

  4. Lettország 3/3 (2-7)

  5. San Marino 0/4 (2-18)

  A magyar válogatott június 6-án Lettországot fogadja.
  Másfél órával a Magyarország-Svédország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt mindkét válogatott megérkezett a helyszínre, a Puskás Ferenc-stadionba.
  A házigazdák 17 órakor indultak a Tatai edzőtáborból, az
  együttest szállító busz rendőri kísérettel tette meg a több mint
  egyórás utat. A vendégek 18.45-kor gördültek az aréna bejáratához.

  A pálya környékén egyelőre csak néhány száz szurkoló múlatja az
  időt, néhányan az utolsó pillanatokban váltják meg belépőiket.

  (folyt.köv.)
  A magyar labdarúgó-válogatott negyedik Európa-bajnoki selejtezőjén szerda este Svédországot fogadta Budapesten.
  A mérkőzés előtt a szurkolók és a régi játékostársak
  köszöntötték a 76 éves Puskás Ferencet, a meccsnek otthont adó
  stadion névadóját. Az Aranycsapat legendás csatára - aki nem vett
  részt az ünnepségen - egy 76-os számú mezt kapott, amelyet egykori
  társai, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő vettek át.

  A múlt jeles képviselői mellett a jövő reménységei is pályára
  léptek, a drukkerek nagy tapssal köszöntötték a 17 éven aluli
  játékosokból álló csapatot, amely a múlt héten harcolta ki a májusi
  Európa-bajnoki döntőben való szereplés jogát.  A két együttes a portugál Lucilio Cardoso Cortez Bastia
  sípjelére az alábbi összeállításban kezdett:  Magyarország:

  -------------

  Király Gábor - Urbán Flórián, Dragóner Attila, Juhár Tamás, Lőw
  Zsolt - Fehér Csaba, Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián, Dárdai Pál -
  Tököli Attila, Kenesei Krisztián  Svédország:

  -----------

  Andreas Isaksson - Teddy Lucic, Olof Mellberg, Mikael Svensson,
  Erik Edman - Andreas Andersson, Johan Mja:llby, Anders Svensson,
  Fredrik Ljungberg - Henrik Larsson, Marcus Allba:ck  (folyt.köv.)
  Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport:

  Magyarország-Svédország 0-1 (félidő)

  ------------------------------------

  Puskás Ferenc-stadion, 30 ezer néző, V: Lucilio Cardoso Cortez
  Bastia (portugál)

  gólszerző: Allba:ck (34.)

  sárga lap: Mja:llby (42.)  Magyarország:

  -------------

  Király Gábor - Urbán Flórián, Dragóner Attila, Juhár Tamás, Lőw
  Zsolt - Fehér Csaba, Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián, Dárdai Pál -
  Tököli Attila, Kenesei Krisztián  Svédország:

  -----------

  Andreas Isaksson - Teddy Lucic, Olof Mellberg, Mikael Svensson,
  Erik Edman - Andreas Andersson, Johan Mja:llby, Anders Svensson,
  Fredrik Ljungberg - Henrik Larsson, Marcus Allba:ck  19. perc: Larsson 30 m-es szabadrúgása alig kerülte el kaput.

  30. perc: Kenesei 25 m-ről elvégzett szabadrúgása után a labda a
  jobb kapufán megpattanva végig gurult a gólvonal előtt és a másik
  oldalon hagyta el az alapvonalat.

  34. perc: szöglet után Mellberg 9 m-ről fejelt, Király hatalmas
  bravúrral védett, de a kipattanót Allba:ck éles szögből, Lisztes
  lába mellett laposan a hálóba lőtte (0-1).

  44. perc: Lipcsei 18 m-ről lőtt fölé.

  (folyt.köv.)
  Elvesztette veretlenségét a magyar labdarúgó-válogatott negyedik Eb-selejtezőjén, hazai pályán 2-1-re kapott ki Svédországtól.
  Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport:

  Magyarország-Svédország 1-2 (0-1)

  ------------------------------------

  Puskás Ferenc-stadion, 30 ezer néző, V: Lucilio Cardoso Cortez
  Bastia (portugál)

  gólszerző: Lisztes (65.), illetve Allba:ck (34., 66.)

  sárga lap: Sebők (75.), illetve Mja:llby (42.), A. Svensson
  (53.), M. Svensson (69.), Kallström (91.), Ljungberg (94.)  Magyarország:

  -------------

  Király Gábor - Urbán Flórián (Bodnár László 61.), Dragóner
  Attila, Juhár Tamás, Lőw Zsolt - Fehér Csaba, Lipcsei Péter (Böőr
  Zoltán 80.), Lisztes Krisztián, Dárdai Pál - Tököli Attila (Sebők
  József 68.), Kenesei Krisztián  Svédország:

  -----------

  Andreas Isaksson - Teddy Lucic, Olof Mellberg, Mikael Svensson,
  Erik Edman - Andreas Andersson, Johan Mja:llby, Anders Svensson (Kim
  Kallström 61.), Fredrik Ljungberg - Henrik Larsson, Marcus Allba:ck
  (Mattias Jonson 93.)  50. perc: Dárdai 21 m-ről kevéssel lőtt a keresztléc fölé.

  55. perc: Allba:ck egyedül törhetett kapura, de 16 m-es lövése a
  jobb kapufáról kipattant, pontosan Király kezébe.

  57. perc: Ljungberg 18 m-ről lőtt mellé.

  59. perc: Lipcsei 20 m-es próbálkozását védte Isaksson.

  65. perc: Lisztes elé került a labda, s a középpályás 20 m-ről
  laposan kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1).

  66. perc: Allba:ck lépett ki Larsson perdítésével három védő
  közül és 15 m-ről a bal alsó sarokba talált (1-2).

  70. perc. Lőw 18 m-es bombáját tornázta a léc fölé Isaksson.

  A mérkőzés első felében többet kezdeményeztek a svédek, és ha
  némi szerencsével is, de megérdemelten szereztek vezetést. A második
  félidőben nyílt sisakos küzdelmet vívott a két csapat, mindkét
  oldalon több gólszerzési lehetőség adódott, s bár Lisztes betalált,
  a következő támadásból Allba:ck ismét vezetéshez juttatta a
  vendégeket, akik jobb helyzetkihasználásuknak köszönhetik a sikert a
  lelkesen futballozó magyarok ellen.

  (folyt.köv.)
  Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi
  kapitánya:

  - Ahogy arra számítottunk, nagyon nehéz mérkőzés volt. Az első
  félidőben Kenesei szabadrúgása fordulópontot jelenthetett volna, de
  sajnos, nem lett belőle gól. Ellenfelünk a vezetés megszerzése után
  lélektani előnybe került, de játékosaim mindent megtettek az
  egyenlítésért, s ez végül sikerült is. A svédek egy nagy egyéni hiba
  után ismét betaláltak, s csapatomnak már nem volt ereje, hogy újabb
  gólt szerezzen. A játékosok mindent megtettek a győzelemért, s ezért
  is fájó ez a vereség. Köszönjük a közönségnek, hogy végig egy
  emberként buzdított minket.  Lars Lagerba:ck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya:

  - Az első félidő olyan volt, ahogy elképzeltem. A magyarok
  eredményesen védekeztek, s nekünk nem jutott lehetőség a
  kibontakozásra. A szünet után aztán megváltozott a játék képe,
  felváltva forogtak veszélyben a kapuk, s a nagy rohanásból mi
  kerültünk ki győztesen. A kemény mérkőzésen úgy érzem, megérdemelten
  nyertünk.  ++


  forrás:
  MTI
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2009.10.30, 13:51
  A svédek már kijelölték az ellenünk készülő keretet.

  Lars Söderberg és Tommy Lagerback szövetségi kapitányok folyamatos kérlelése megtette a hatását: svédek a 31 éves csatára, Henrik Larsson a Magyarország elleni Eb-selejtezőn ismét pályára léphet a svéd nemzeti tizenegyben. A Celtic támadója a tavalyi világbajnokság után mondta le a válogatottságot (mérlege 71 meccs, 24 gól), és egyelőre csak erre az egy mérkőzésre tér vissza.
  - Mivel Ibrahimovic eltiltását tölti, a többi csatárunk pedig nem szerepel rendszeresen a klubjában, ezért Henrik döntése nagy terhet vett le a vállunkról - mondta Lagerback. - Egyelőre csak erre az egy mérkőzésre bólintott rá, de szerintem nem elképzelhetetlen, hogy a találkozó után úgy dönt, hogy ismét rendszeresen szerepel a válogatottban. Mi mindenesetre tárt karokkal várjuk bármikor.
  Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni: Gheorghe Hagi is ellenünk szakította meg válogatottbeli visszavonulását, amit akkor a románok egy 2-0-ás győzelemmel ünnepeltek meg. Ezúttal jó lenne, ha Henrik Larsson visszatérésén kívül másnak nem örülhetnének a svédek a találkozó után sem.

  A svéd keret
  Kapusok: Isaksson (Djurgarden), Kihlstedt (FC Köbenhavn)
  Védők: Edman (SC Heerenveen), Jakobsson (Hansa Rostock), Johansson (Blackburn Rovers), Lucic (Leeds United), Mellberg (Aston Villa), Mjällby (Celtic Glasgow), M. Svensson (Southampton)
  Középpályások: Anders Andersson (Benfica), Jonson (FC Bröndby), Källström (Djurgarden), Lantz (Hansa Rostock), Ljungberg (Arsenal), Nilsson (Halmstad), A. Svensson (Southampton)
  Csatárok: Allbäck (Aston Villa), Elmander (Djurgarden), Andreas Andersson (AIK Solna), Prica (Hansa Rostock), Larsson (Celtic Glasgow)


   
 4. avatar: fgymat
  2009.03.01, 19:50
  Mestermérleg

  Gellei Imre: Nagy becsvággyal küzdött a csapatom, de ellenfelünk jobb helyzetkihasználásával fölénk kerekedett. Az első 20 percet frissebben kezdték a svédek, de ezt követően egyre jobban feljöttünk, Kenesei kapufát is lőtt. A döntő pillanatban a koncentrálással volt gond. Nagyon jó mérkőzést játszottunk, szomorú vagyok, hogy nem sikerült legalább egy pontot megszereznünk. A csapat tudta, hogy fel kell nőnünk a feladathoz, nem mondtunk le az Eb-ről, nem reménytelen a helyzetünk. Egyéni hiba miatt kaptunk Lisztes találata után egy percen belül gólt, pedig stabilizálni akartuk a játékunkat. Tovább kell mennünk a megkezdett úton, mert csak közös erővel érhetjük el célunkat.

  Lars Lagerbäck: Az első félidő olyan volt, ahogy elképzeltem. A magyarok eredményesen védekeztek, s nekünk nem jutott lehetőség a kibontakozásra. A szünet után aztán megváltozott a játék képe, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, s a nagy rohanásból mi kerültünk ki győztesen. A kemény mérkőzésen, úgy érzem, megérdemelten nyertünk.


  forrás:
  origo.hu
   
 5. avatar: fgymat
  2009.03.01, 19:47
  Az első selejtező mérkőzése idegenben sikerült kiharcolnunk a döntetlent. Pár napja pedig Lengyelországból tértünk haza egy ponttal. Itthon joggal számíthattunk, a továbbjutás szempontjából annyira szükséges győzelemre.
  A mérkőzés kezdete előtt a találkozón megjelent Puskás Ferencet köszöntötte a szurkolók serege 76. születésnapja alkalmából, elénekelve a "Boldog születésnapot" c. dalt. Igazi örömet azonban, gyaníthatóan neki is a szép játék és a győzelem okozna.

  A találkozó elején a szokásos finomkodó ismerkedés helyett, nagyon kemény küzdelem bontakozott ki. Nagy elszántsággal harcolt egymás ellen a két válogatott. A mi csapatunk is inkább a védekezésre, mintsem a támadásokra koncentrált. Az első valamire való helyzetre a huszadik percig kellett várni. Sajnos ez egy svéd szabadrúgás volt és szerencsére, ha csak kicsivel is, de elkerülte kapunkat. Két perc múlva ismét vendég helyzet alakult ki, de szerencsére gólt ez sem hozott. Az első komoly magyar akcióra közel félórát kellett várni, de a harmincadik percben már csak a szerencsén múlott, hogy nem könyvelhettünk el vezetést. Ekkor Kenesei huszonöt méterről végzett el szabadrúgást. A csavart labda már túljutott a kapuson, de a háló helyett a jobbkapufa belső felén landolt, majd végig gurult a gólvonal előtt és a másik oldalon hagyta el a játékteret. A nagy nyomás alól alaposan "kiszabadította magát" a svéd válogatott. Az egyik akciójuk után szöglethez jutottak. A jobboldalról beívelt labdát Mellberg nyolc méterről fejelte a kapunkra. Királynak bravúrra volt szüksége, hogy ki tudja ütni a labdát. Az azonban Allbäck elé pattant és neki már nem volt nehéz dolga hat méterről a kapuba találnia. A még hátra lévő tíz perc néhány nem túl veszélyes és eredménytelen magyar helyzettel telt.
  A második játékrész nagyon bíztatóan kezdődött. Magyar helyzet és kapura lövés mutatta, hogy valóban győzni szeretne válogatottunk. A küzdeni tudás megvolt, de a nagy akarás ezúttal a pontosság és a hatékonyság rovására ment. Az eredményt nem hozó lehetőségek után szinte törvényszerű volt, hogy a vendégek percei következtek. Ekkor azonban Bodnár egy váratlan labdaszerzése teremtett lehetőséget Lisztes előtt. Ő nem is késlekedett és mintegy húsz méterről talált be a svéd kapuba. Sajnos még igazán örülni sem volt időnk, mert a következő vendég akció ismét változtatott az eredményen. Ismét Allbäck volt eredményes, bár ehhez azért a védelmünk tétovázására is szükség volt, hiszen kiugrása után egyedül cselezgette be magát a büntető területre és tizenkét méterről szerezte meg a vezetést. Még hátra volt a félidő fele, de igazán fontos momentum már nem történt és a találkozó közepes iramban ért véget.

  Bár egészen jó mérkőzést játszott a két válogatott, nekünk mégsem volt okunk az elégedettségre. Nem sikerült a pontszerzés és ezzel helyzetünk nagyon nehézzé vált. A csoport első két helyén Lengyelország és Lettország 7-7 ponttal állt, míg nekünk és a svédeknek 5-5 pontja volt. A baj az, hogy a lettek és a svédek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak és ezt is figyelembe véve már rosszabb volt a helyzetünk.


  forrás:
  mafoci
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.29, 12:26
  Éjjel egyre értem haza. A reggeli lassú ébredés után fáradtan-rekedten első utam az újságárushoz vezetett. Évek óta nem vettem Sportot, most mégis kértem egyet. Tettem ezt azért, mert a magunk mögött hagyott mérkőzésben semmi pozitívumot nem éreztem, így némi híranyagra volt szükségem, hogy tisztábban átlássam a vereségünket. "Kihagyott lehetőség" - tátong a címlapon, bár írhatták volna azt i, hogy "Puskás ünnepén is elpuskáztuk".

  Nem vagyok sport szakíró, így inkább a lelátói szemszögből írom le a találkozót.
  Nagy meglepetésemre (a híresztelésekkel ellentétben) a kapuk előti motozás rendkívül sematikus volt, azok pedig, akik jegykezelés helyett bemásztak, lazán megtehették. Így a csoport nagy része, néhány rudassal együtt jóval a találkozó előtt a helyén volt. Hangolásról nem lehetett beszélni, Arató András röhejes keverése szórakoztatta a publikumot (szerintem nem "Aratott" nagy sikert...). Szép momentumnak talán a "Boldog születésnapot" c. szám együttes eléneklése mondható el. A kezdő sípszó előtt ezúttal Himnuszunkat is meghallgathattuk (Chorzówban ez nem egszen így alakult), majd aktívan bíztatni kezdtük reményteljes csapatunkat.

  A szokásos Fradi - Újpest ellentét nem maradhatott el: A kanyarban a két fél megint megtalálta egymást... Minket ez annyiban érintett, hogy a koncokról lemaradó "balhébrigád" épp a szektor alján, az oda lepakolt néhány zászlón robogott át, sajnos csekély ellenállásba ütközve. A balhé persze látványosságként hatott a szurkolók nagy részére, így a buzdításra fogható létszám fokozatosan csökkent. Egyébként a fejlett szurkolói kultúrákban az ilyen jellegű belsőboxokat a lelátón kívül szokás elrendezni, ti. mindennek megvan a maga helye, (a moziban sem szarik senki maga alá) a bajkeverés a cigányság jellemvonása.

  Ami a szurkolás összefogását illeti: Helyenként sikerült egységesen "eldörrenteni" a szektort, de a folyamatosan szurkolók aránya elenyészó volt. A többségen látszódott a feszültség, ami a meccs fontossága miatt érthető, így a legtöbben a játéktérre figyeltek, az egységes buzdítás helyett.
  Ezen az estén a játéktér és a lelátó rendkívül hasonlított egymásra: Mindkét helyen küzdöttünk, akartunk, de lassan-biztosan felmorzsolódtunk. Jelentős momentumként a magyar helyzetek, és persze az egyenlítő gólunk említhető, ami rettenetesen kérészéletűnek bizonyult. Gólunk után a svédek "ha ti úgy, akkor mi így" alapon gyorsan visszavették a vezetést, így az egyenlítő találat a remény fenntartására volt csak elég. Talán ennek volt köszönhető a, hogy a szurkolás nem hullott elemeire, rövid rigmusok skandálására még az utolsó percekben is jutott erő a torkokból. Jelentős koordináló szerepe ekkor se a dobnak, se a szócsőnek nem volt már, a szurkolás ösztönszerűvé vált.

  A lefújás után ismét csak a számolgatás maratd... Öcsi bácsiék idejében a "Kis pénz - kis foci, nagypénz - nagy foci" mottó helyett ma a "Nagy pénz - kis foci" a térnyerő. Nem akarunk lemaradni az EB-ről, theát meg kell halnunk a pályán és a lelátón egyaránt. A magyar futballban jönnek-mennek a nagy pénzek és embrek, ősi klubok jutnak a csőd szélére, míg pénzes, de érdektelen egysületek erősödnek meg. A szurkolót bábnak nézik, aranyat tójó tyúkként hitegetéssel etetik. Ha esetleg most nem jutunk ki, tovább ígérgetnek... Közben mentik a menthetőt, a sűlyedő hajóról mindenki azt visz, amit tud. Mégis, meddig várjunk még???


  forrás:
  http://www.freeweb.hu/hdo/beszamolok/030402hunswe.shtml
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2008.09.17, 17:55 (szerk.: 2008.09.17, 17:55)
  # 1991–97 Tommy Svensson
  # 1998–99 Tommy Söderberg
  # 2000–04 T. Söderberg & L. Lagerbäck
  # 2004– Lars Lagerbäck
   
 8. avatar: NNS
  2008.09.17, 17:51
  2 edzôje volt a svédeknek?