magyarfutball.hu

Magyarország - Svájc 1 : 1 18:30

   
   
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
 • Magyarország - Svájc 1997.08.20.
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4 (1 szavazat)

hangulat: 4 (1 szavazat)

1...5
Világbajnokság 1998, selejtező
714. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Piraux Michel (Belgium)
nézőszámok:
 1. cantab.net: 20.000
 2. MTI: 30.000
 3. football.ch: 40.000
 4. nso.hu: 40.000
 1. sárga lap 11' Yakin Murat
  53' Klausz László 1 - 0
  57' Kuttor Attila sárga lap
  sárga lap 60' Sforza Ciriaco
  sárga lap 70' De Napoli Patrick
  81' Dombi Tibor sárga lap
  sárga lap 89' Chapuisat Stéphane
  1 - 1 90' Chapuisat Stéphane

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2018.11.14, 20:32
  Ott voltam egy barátommal a kijelző felőli kapu mögött, ahová az a mocskos, szar Chapuisat bebaszta a gólt :-(

  A hazai Svájc elleni meccs nekem is nagy trauma. A családdal kirándultunk négy napig Budapesten. 9 éves voltam. Elmentünk a Svájc elleni meccsre. Jó ideig semmi kedvem nem volt utána meccsre menni.

  Õ egyébként akkor annak a Dortmundnak volt a csatára, amelyik BL nyert abban az évben a Juventus ellen a döntőben.

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018358
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2016.09.09, 21:22 (szerk.: 2018.08.20, 18:07)
  Tata, 1997. augusztus 14., csütörtök (MTI) - A Svájc elleni világbajnoki-selejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott tagjai csütörtökön utaztak le a tatai edzőtáborba. Csank János szövetségi kapitány apró gondokkal volt kénytelen szembenézni a keretgyűlésen.

  Az előzetesen kihirdetett névsorból ugyanis Sebők Vilmos (ÚTE) sérülés miatt nem tarthatott a többiekkel, esetleges pótlásáról pénteken dönt a szövetségi kapitány. Nem játszhat a szerdai összecsapáson a belgiumi Aalstban idegenlégióskodó Bánfi János sem, akit klubja ugyan elengedett volna, csak kisebb "retorziókat" helyezett kilátásba arra az esetre, ha Bánfi mégis Magyarországra jönne. Az MTK játékosai az ismert "villanyfényes gondok" okozta túlóra miatt csak pénteken csatlakozhatnak a tatai kerethez. Az osztrák SV Salzburgban szereplő Sáfár Szabolcsot Csank mester elengedte a hétvégi bajnoki fordulóra. Urbán Flórián (Anderlecht) és Torma Gábor (Roda JC) csütörtök éjjel érkezik meg.

  A Svájc elleni módosított válogatott keret:
  Babos Gábor (MTK FC), Sáfár Szabolcs (SV Salzburg), Végh Zoltán (Vasas Danubius Hotels)
  - kapusok;

  Mracskó Mihály (Győri ETO FC), Kuttor Attila, Farkasházy László, Halmai Gábor, Illés Béla, Orosz Ferenc (MTK FC), Dragóner Attila, Nyilas Elek, Nagy Norbert, Lipcsei Péter (Ferencváros), Keresztúri András (Slovan Bratislava), Dombi Tibor (DVSC-Epona), Sándor Tamás (Torino), Szlezák Zoltán, Kovács Zoltán (ÚTE), Urbán Flórián (Anderlecht), Torma Gábor (Roda JC), Klausz László (SV Salzburg)
  -mezőnyjátékosok

  MTI
   
 3. avatar: AMiUtunk
  2013.08.20, 22:39 (szerk.: 2013.08.20, 22:41)
  A nézőszámra visszatérve. A régi főépület és az egyenes bontása miatt az alsó karéjban nagyságrendileg 10.000 hely volt lezárva. Az alsó karéj befogadóképessége az építkezést megelőzően kb. 35 ezres lehetett, míg az új tribün átadás után 27-28 ezres (minusz tízezer, plusz ca. 1.500-2.000 hely).
  A Svájc elleni meccsen a Dózsa György úti kanyar középső részét (, ahol a koreográfia került bemutatásra) kivéve minden szektor foghíjas volt, így a Stefánia úti kanyar is. Jól látszik a videófelvételeken a magas kerítés takarásában foghíjasan vagy üresen tátongó első tíz-tizenöt sor telítettsége.

  Abban az időben a felső karéj középső részén helyezték el a vendégtábort és az új tribün megépítése alatt egyedül a svájciak és a norvégok fordultak meg nálunk nagyobb létszámban, ami azt jelenti, hogy nagyságrendileg két-háromezren lehettek.
  Ergo: a Magyarország-Svájc meccset 1997-ben valójában 20-22 ezer néző előtt játszhatták. Sokkal nagyobb nézőszám csak akkor lenne reális, ha a felső karéjba valóban sokkal több jegyet adtak volna el. De erre emlékeim szerint nem került sor. Mitöbb nem is indokolta volna semmi, amíg az alsó karéjban még több ezer embert el lehetett volna helyezni és biztonságtechnikai szempontból eszetlen lett volna, egy "vegyes" felső karéjt generálni.
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2013.08.20, 13:38
  A. Tamás: Emlékeim szerint a teljes alsó karzat, valamint a felső karzat egy része is tele volt, tehát 20.000-nél biztosan több néző volt.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=707636982583924&set=a.342449015769391.102668.145356798811948&type=1&theater&notif_t=photo_comment
   
 5. avatar: fgymat
  2013.05.17, 22:37 (szerk.: 2018.08.20, 18:11)
  Labdarúgás - Lenni vagy nem lenni?

  Budapest, 1997. augusztus 20., szerda (MTI) - Szent István napján nagy megméretésre készült a magyar futballválogatott. Az európai 3. vb-selejtező csoportban Svájcot fogadta. A Népstadion egyik oldala úgy festett, mintha friss szőnyegbombázás tett volna pusztítást. (El is terjedt a mérkőzés előtt, hogy a belga bíró nem hajlandó vezetni emiatt...)

  Igen, a patinás létesítményben megkezdődtek az átépítések. Ez azonban csöppet sem zavarta a labdarúgókat, akik már 40 perccel a kezdés előtt kijöttek melegíteni. Az egyszeri drukker megérezte, lényeges 90 perc várható, hiszen szép számban gyülekeztek a lelátókon. És ott sürögtek-forogtak a sajtópáholyban a Gillette International munkatársai is, akik - a norvégok elleni gyakorlatot folytatandó - ezúttal is újságírói szavazást kezdeményeztek, arra voltak kíváncsiak, ki a 90 perc legjobb magyar futballistája.

  A megállapítás amúgy egyöntetű volt mindkét válogatott számára. Mert a szerda esti győzelem létfontosságú volt, a döntetlen egyik válogatottat sem vidította volna fel. A három pont, a diadal viszont mindent megért. Azaz, Hamlet dán királyfival szólva a nagy kérdés imígyen fogalmazódott meg: lenni vagy nem lenni?

  Amikor a belga Piraux vezetésével a pályára lépdeltek a csapatok, mintegy 30 ezren üldögéltek a lelátón.

  A kezdőcsapatok:

  Magyarország:
  Sáfár Szabolcs - Dragóner Attila - Mracskó Mihály, Kuttor Attila - Dombi Tibor, Urbán Flórián (csapatkapitány), Lipcsei Péter, Keresztúri András - Illés Béla - Kovács Zoltán, Klausz László

  Svájc:
  Stephan Lehmann - Christophe Ohrel, Stephan Wolf, Stephane Henchoz, Marco Walker - Raphael Wicky, Murat Yakin, Ciriaco Sforza, Mario Cantaluppi - David Sesa, Stephane Chapuisat

  Bármi meglepő is, de Svájc úgy játszott bő tíz percen keresztül, mintha otthon kergette volna a bőrgolyót. A 9. percben egy jobb oldali beadás Sáfár kapufáját érintette. A 12. percben Urbán 24 méteres szabadrúgása megdolgoztatta Lehmannt, parádés válasz volt ez az Anderlecht légiósa részéről.

  A magyar védelem derekasan sáncolgatott, pedig hát mindenki örömmel vehette a magyar táborban, hogy a klasszikus svájci gólvágó, Türkyilmaz nemhogy a kezdők, de még a cserék között sem szerepelt. Továbbra is a vendégek járatták jobban a labdát. Egy-egy ritka magyar akció gyors volt, és veszélyes is; ennyit a hazai gárda becsületére. A 22. percben Sesa lesgólt lőtt, majd Sáfárnak kellett merészen kivetődnie, mert a bal oldalon veszélyes roham okozott gondot.

  Amúgy feszült hangulatú taktikai harc folyt, rengeteg futással. Hja, óriási volt a tét, így azután aki szépséget keresett, nem talált... A vendégeknél a csapatkapitány Sforza és a török "gyökerű" Yakin mozgott kiemelkedően sokat, ők ketten mozgatták csapatukat.

  A 35. percben Dombi remekül száguldott el a jobb oldalon, beadására Illés remekül robbant be, de a bal alsó sarok mellé perdített. Több volt ebben a lehetőségben a látott gyengécske befejezésnél. Svájc azonnal fordult, és Sesa bal oldali, beadás- szerű, erős lövését kellett Sáfárnak kitornásznia. A 37. percben szöglet után Yakin 17 méteres bombája elzúgott a kapu jobb oldala mellett.

  Az első 45 perc után egyértelmű volt: a vendég játszotta a veszélyesebb futballt.

  Félidőben:

  Magyarország - Svájc 0-0

  A szünetben nagy üdvrivalgással fogadta a publikum a jelzést, miszerint Sevillában Kovács Ágnes úszónő aranyéremmel bizonyította rátermettségét.

  Nem úgy, mint a magyar futballgárda, mely ugye nem nagyon élt 45 percen keresztül a hazai pálya jelentősnek mondott előnyével.

  S előnyt szerezhetett volna Svájc.. A 47. percben Cantaluppi lesgyanús helyzetből lépett ki, pár métert vezetgette a labdát, de lövésébe Sáfár óriási érzékkel nyúlt bele, hatalmasat védett.

  Az 53. percben jobb oldali szöglet után a hatalmas embergyűrűből Klausz (addig bizony szinte alig lehetett fölfedezni, hogy a salzburgi légiós a pályán van...) fejelt 10 méterről. Az erős, keményen irányított labdába ugyan a bal felső sarok előtt egy svájci védő belefejelt, de nem tudott menteni (1-0).

  Az 59. percben Nyilas lépett ki ügyesen, de a kifutó Lehmann megzavarta. Oldalra keveredett, majd a beadása svájci védőt talált meg. A 63. percben óriási tűzijáték alakult ki a hazai kapu előtt, Sesa hat méterről a felső kapufát találta el.

  Frenetikus vendég-rohamsorozat következett; ívelgetések, átlövési kísérletek, egyszóval minden, ami okot adott aggodalomra. A 73. percben Wolf fejese kevéssel csúszott el Sáfár kapuja mellett. Öt perc múlva Lipcsei lövését vágták a mezőnybe, majd az FTC-játékos ismételt, de ezt a lapos bombát is hatástalanította a vendégvédelem.

  A 90. percben Nagynak volt esélye, föléemelt. A negatív csattanó a 91. percben jött, amikor Chapuisat fejessel egyenlített (1-1), ráadásként a 93. percben egy bal oldali beívelés után a felső kapufát érintette a labda.

  Csank János szövetségi kapitány vasárnap Párizs térképét kapta két fiatalembertől, hátha jövőre, a vb-döntő idején szükség lesz rá. Nos, szerda este öleset léphetett volna előre a magyar válogatott, ám szinte hagyományosan a hajrá perceit nem bírta idegekkel.

  Svájc összességében összeszedettebb, veszélyesebb volt, tökéletesen rászolgált a pontszerzésre. A vendégek bőven használták a széleket is. Fordulás után néhány kontratámadás jelezte, azért van adu is Magyarország paklijában. Klausz fejese maga volt a csoda, de nem az utolsó lényeges esemény...

  Ami a teljesítményeket illeti: Sáfár mindvégig nagyszerűen védett. Dombi lendületes megugrásai igazolták, ritka tehetség a debreceni játékos. Nyilas olykor ügyes dolgokat művelt, Urbán és Keresztúri hatalmas szíve is nélkülözhetetlen összetevője az eredménynek. A svájciak jobban játszottak, mint tavaly Zürichben. Sforza, Sesa és Wolf emelkedett ki, az első félidőben Chapuisat is nekilendült gyakran, de nem volt szerencséje a befejezésekkel. Amikor viszont kellett, akkor igen. Ezért klasszis a svájci támadó.

  Az 1-1 gyakorlatilag a vb-döntős álmoktól való távolodást jelenti, bár a hátralévő két mérkőzésből szerezhető hat pont, további keresztbeverések esetleg hagynak matematikai esélyt a csoportmásodik hely megszerzésére.

  Vb-selejtező, európai 3. csoport, végeredmény:

  Magyarország - Svájc 1-1 (0-0)

  Népstadion, 30 000 néző, V: Michel Piraux (belga)
  gólszerzők: Klausz (53. perc), illetve Chapuisat (91.)
  sárga lapok: Kuttor (62.), Dombi (84.), illetve Yakin (12.), Sforza (61.), de Napoli (72.), Chapuisat (90.)
  cserék: Dragóner helyett Halmai Gábor, Illés helyett Nyilas Elek (mindkettő a szünetben), Kovács Z. helyett Nagy Norbert (75.), illetve Sesa helyett Patrick de Napoli (66.), Ohrel helyett Adrian Kunz (77.) Cantaluppi helyett Sebastien Zambaz (83.)

  A csoport másik mérkőzésén:

  Finnország - Norvégia 0-4 (0-2)

  Helsinki, 35 520 néző
  gólszerzők: Solbakken (8.), Rudi (12.), Jostein Flo (48.), Andre Flo (84.)

  A 3. csoport állása:
  1. Norvégia 6 4 2 - 15- 2 14 pont
  2. Magyarország 6 2 2 2 6- 6 8
  3. Svájc 5 2 1 2 5- 5 7
  4. Finnország 6 2 1 3 8-10 7
  5. Azerbajdzsán 5 1 - 4 2-13 3

  A csoport következő mérkőzései:

  szeptember 6.:
  Svájc - Finnország
  Azerbajdzsán - Norvégia

  szeptember 10.:
  Magyarország - Azerbajdzsán
  Norvégia - Svájc

  A mérkőzés után a két szövetségi kapitány a következő gyors értékelést adta:

  Csank János:
  - Ha a mérkőzések nyolcvan percig tartanának, akkor toronymagasan vezetnénk e csoport küzdelmeit...

  Rolf Fringer:
  - Az első félidőben rengeteg esélyt kidolgoztunk, de azokkal nem éltünk. Fordulás után a magyarok megnehezítették a helyzetünket, amit a hajrában mutattunk, az minimum emlékezetes fegyvertény. Más kérdés, hogy ez a döntetlen mire lesz elég.

  forrás:
  MTI
   
 6. avatar: ingersheim
  2011.06.21, 18:43
  ... A játékoskijáró oldalán - a jövő évi atlétikai Európa-bajnokság jegyében - megkezdődött a felújítás, mely egyelőre ott tart, hogy a két középső szektort a földdel tették egyenlővé. Ez a lelátórész pillanatnyilag úgy fest, akár egy homokbánya, és az ember eltűnődött: régebben bizony nagy vihart kavart volna, ha egy labdarúgó vb-selejtező előtt hozzálátnak a bontáshoz. Most a nézőtér átmeneti szűkítése semmiféle kockázatot nem rejtett magában, elvégre messze vannak már a telt házas idők. Ráadásul az egyoldalra terelt kilátogatók hangulatán egyáltalán nem rontott a lerombolt tribün csúfsága és üressége: a bemelegítéshez kivonuló svájci csapatot Guten Tag helyett Auf Wiedersehennel köszöntötte a magyar publikum.


  Népszabadság 1997.08.21.
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
   
 8. avatar: BZS1979
  2010.09.09, 10:18
  Én még látok a Monsters alatt egy (szerintem) Keleti Front('92)-os drapit piros- kékkel(de biztos ,hogy nyíregyi). Jó látni, hogy még szélesebb volt az összefogás. Most is az kéne, hogy a táborok is kijöjjnek úgy, mint akkor,bár ahhoz jobban kell szerepelni a csapatnak mert plusz szervezett kiadásokra a jelenben nem sokan képesek,főleg nem a szurkolók dúskálnak a jóban..
  Az nem Ultras Ikarus?
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
   
 10. avatar: Kristóf9
  2010.08.25, 23:59
  Én még látok a Monsters alatt egy (szerintem) Keleti Front('92)-os drapit piros- kékkel(de biztos ,hogy nyíregyi). Jó látni, hogy még szélesebb volt az összefogás. Most is az kéne, hogy a táborok is kijöjjnek úgy, mint akkor,bár ahhoz jobban kell szerepelni a csapatnak mert plusz szervezett kiadásokra a jelenben nem sokan képesek,főleg nem a szurkolók dúskálnak a jóban..
   
 11. avatar: Csirke
  2010.08.25, 20:25
  Ha nem tévedek, akkor a drapik sorrendje is a csoportok megalakulásának a sorrendjét követi. G.Monsters 95, Korps 96, N.Guardia 97...
   
 12. avatar: AMiUtunk
  2010.08.25, 19:47 (szerk.: 2010.08.25, 19:47)
  A Monsters, Korps (akkor még Ultra Korps), N. Guardia összefogása nem a véletlen műve volt! Az akkori "parasztháromszög"-nek csúfolt három nagy vidéki mozgalom ellenpólusát képezte vagy kívánta képezni.

  A képeken nem látszik (hogy is látszana?), hogy rendezők nélkül is rend volt a kanyarban és elegen ügyeltek arra, hogy ne essenek egymásnak a zöldek, a lilák és a piros-feketék.

  Ugyanakkor a legfontosabb tény, hogy ez volt az első igazi válogatott koreográfia és senki sem gondolta ezen a nevezetes augusztus 20-i napon, hogy a mozgalom néhány éven belül bekövetkező felemelkedését és hanyatlását követően válogatott meccsen több, mint tizenkét évig nem lesz hasonló minőségű mutatvány!

  Nem véletlen, hogy pont 1997-ben jött létre ez az akció, hiszen a GM, az UK és az NG akkor élte első fénykorát és mindhárom kiemelkedő szerepe vállalt a magyar mozgalom felemelkedésében és fejlődésében!
  De jót tenne ma három hasonló kaliberű csoport a mozgalom egészének!
   
 13. avatar: harsi
  2010.08.25, 19:00
  Az első öt kép történelmi. Monsters, Korps, N. Guardia zászlók egymás mellett. smileysmiley
   
 14. avatar: fgymat
  2009.05.24, 20:43
  Az előző Svájc elleni világbajnoki selejtező mérkőzést a nyolcvanhetedik percben veszítettük el. Reméltük, hogy hazai környezetben sikerül jobban koncentrálni, mert most nagyon sokat jelenthetett volna egy győzelem. (Meg máskor is!) Ezt a győzelmet akarta látni az a szokatlanul sok néző is, akik a stadionban összegyűltek. Ennyin az 1991-es magyar-szovjet óta nem voltak válogatott találkozóra kíváncsiak.

  Küzdelmes és nem túlzottan szép mérkőzést láthattak a szurkolók. A vendégek elsősorban a "gólt nem kapni" elvnek megfelelően játszottak, de időnként, ha lehetőség kínálkozott támadásokkal is megpróbálkoztak. Mi is igyekeztünk, de nem volt az akcióinkban elég átütő erő.
  A második félidő végre sikerrel koronázta próbálkozásainkat és megszereztük a vezetést. Kicsit élénkebb is lett a játék, de az igazán izgalmas események a mérkőzés végén történtek. Csak pár perc volt vissza, amikor végre úgy látszott, az utolsó percek most nekünk dolgoznak. Nagy Norbert hatalmas, kihagyhatatlan gólhelyzetbe került, és ha belövi, minden eldől. De nem lőtte be. Nem úgy, mint a másik oldalon a mi kapunkba Chapuisat. Ő bezzeg nem hibázott és egyenlített. Akkor, amikor már szinte vége is volt a mérkőzésnek. Szinte, hiszen a svájci Kunznak sikerült még a keresztlécre emelnie.

  Most legalább döntetlenre tudtuk hozni a mérkőzést. Azonban az események alakulása miatt mindenki elvesztettnek érezte a találkozót. Azonban még nem volt reménytelen a továbbjutás.


  forrás:
  mafoci
   
 15. avatar: magyarfutball.hu
  2008.08.11, 17:57
  Épp bontás alatt állt a Kerepesi út felőli lelátó, aminek a helyére épült a fedett VIP lelátó, elvesztve ezzel kb 5.000 férőhelyet.