magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Ferencvárosi TC 1 : 3 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.01.23, 10:54 (szerk.: 2021.07.16, 22:39)
    Tizenkét év után nyert a Fradi a Kórház utcában
    Békéscsabai Előre FC - Ferencváros 1-3 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 15 ezer néző
    V.: Tóth V. 9 (Juhos, Nagy I.)
    Békéscsaba: Baji 4 — Szenti 4, Usmajev 5, Zahorán 4 — Mracskó 4, Fodor 4, Csató S. 4, Szarvas 6, Kasik 6 — Szabados 3, Kulcsár 5. Edző: Pásztor József
    Ferencváros: Hajdú 7 — Simon 6, Telek 7, Kuznyecov 6 — Páling 5, Albert 5, Nyilas 7, Lisztes 5, Kecskés 6 — Fatusi 5, Kuntics 6. Edző: Novák Dezső
    Csere: Albert helyett Vincze O. (6) a 35., Zahorán h. Balogh (5) az 53., Fatusi h. Kopunovics (-) a 63., Kulcsár h. Stancu (-) a 68., Csató S. h.
    Csató J. (-) a 80., Lisztes h. Zavadszky (-) a 86. percben.
    Gólszerző: Kuntics a 22., Lisztes a 46., Szarvas a 48., Kopunovics a 77. percben.
    Sárga lap: Simon (Mracskó felrúgásáért) a 9., Mracskó (Lisztes buktatásáért) a 47., Lisztes (Szarvas lerántásáért) az 52., Szenti (Nyilas buktatásáért) a 88. percben.
    Szögletarány: 10:2(3:1)

    Egyperces gyászszünet előzte meg a találkozót, két Békés megyei sportember emlékére, a nemrégiben elhunyt Andó Tamás előtt tisztelgett a publikum, aki a Békéscsabai Előre és jogelődje portása volt csaknem másfél évtizedig, de edzőként és játékvezetőként is segítette a megye labdarúgását. Ugyanígy tisztelegtek a mezőhegyesi Ottrok Mihály emléke előtt is.

    22. perc: Nyilas a felező vonalnál elvette a labdát Fodortól és rögtön Kecskés elé csúsztatta. A baloldali középpályás 30 méterre átívelt a pálya másik oldalára, ahol Kuntics érkezett, és a 16-osról, a jobb összekötő helyéről, egy kissé kint álló, de vetődő Baji mellett a hosszú, jobb alsó sarokba lőtt, 0-1.
    46. perc: Alig, hogy megkezdődött a második játékrész, Lisztes Csató S. és Szenti között belépett a 16-oson belülre és még messziről is látszott rajta, szabódik, mit is tegyen a labdával. Végül úgy döntött, megpróbálja kapura lőni, ímmel-ámmal bele is rúgott a labdába, félig pedig a földbe, így a pettyes vánszorogva megindult a jobb alsó sarok felé. Baji nem sokat láthatott mindebből, ugyanis először balra mozdult, majd miután észlelte, hogy rossz az irány, visszaindult, ám már késő volt, addigra a labda a sarokban megpihent, 0-2.
    48. perc: Gyorsan jött a békéscsabai válasz: Fodor az alapvonalig futott le, élesen visszalőtt, Szarvas pedig minden dühét beleadva 14 méterről, nagy erővel kilőtte a jobb alsó sarkot, 1-2.
    77. perc: Simon nagy vehemenciával egész mélyről indulva előre tört, az alapvonaltól beívelt a kapu előterébe, ahol Kopunovics magasra felugorva, 5 méterről a lassan visszamozduló Baji mellett a jobb felső sarokba fejelt, 1-3.kép
    A békéscsabai újoncot, Szabadost (sötét mezben) alaposan „megtépázza” Kuznyecov. (Fotó: Lehoczky Péter)

    A mérkőzés előtt a csabaiak fakóbb arccal vonultak ki a pályára, mint ellenfelük, melegítés közben a Ferencváros labdarúgóin látszott kevésbé, hogy nagy a tét.
    Nem jött zavarba a Fradi a mérkőzés 3. percében, amikor Kasik telibe találta a kapufát, hamar rendezték soraikat, s igyekeztek lassítani ellenfelét. Hátul néhány oldalpasszal próbálták altatni a Békéscsabát, aztán gyorsan átjátszották a középpályát, s máris elől teremtek. A váltás nem minden esetben a gyors, korszerű kontrát jelentette. Sokkal inkább azt, hogy a zöld-fehér középpályások akkor sem lódultak meg igazán - Nyilast és az első játékrészben Kecskést kivéve -, amikor a csapattársak ritmust váltottak. De csak-csak előrejutott a labda, még ha a kezdetben nem is sok galibát okoztak Baji kapujánál.
    Egészen a 22. percig, amikor megszerezték a számukra megnyugtató előnyt. Rá is csodálkoztak a csabai védők, ám nem villanyozta fel őket az a tény, hogy vesztésre állnak. Ugyanazt a ritmust, taktikát választva szövögették a támadásokat, amelyek közül csak minden harmadik volt veszélyes, s csak minden hatodik gólszagú, s csak a kilencedik góllal végződő.
    A második ferencvárosi gól után Szarvas dühödött meg először csapata tétlensége miatt, és szépített.
    Gyors taktikai cserék következtek mindkét oldalon. A szelesen játszó Fatusi, az elfáradó Kulcsár, a hetek óta gyengélkedő Csató Sándor helyére friss emberek álltak, de ezek a cserék is a Ferencvárosnak sikerültek jobban. Ezt alátámasztja Kopunovics fejes gólja. S ez volt az a pillanat, amikor a csabaiak végleg feladták a mérkőzést. Igaz, addig sem játszottak a tőlük megszokott nagy meggyőződéssel és lendülettel, még ha a békésen szemlélőnek úgy is tűnt, hogy az akarással nincs nagy baj. Tény, nem megy hetek óta a Békéscsabának.
    Nem úgy a Ferencváros, amely szárnyakat kapott az Anderlecht elleni mérkőzésen, s „lelőni” is nehéz őket. (Így legyen szerdán is, amikor a kupavisszavágóra kerül sor.)
    A házigazdák csapatában két aprótermetű játékos - Szarvas és Kasik - dicsérhető, a többiek három hete tudásuk alatti teljesítményt produkálnak, míg a Ferencvárosból csupán két játékos nyújtott halványabb produkciót, Albert és Lisztes. A többiek viszont ha kellett, hátukra vették a pályát (és a társakat) olykor okosan lassították a mérkőzést, hogy aztán abból ritmust váltva, bonyodalmat okozzanak régi mumusuk kapuja előtt.
    Ez sikerült is a Ferencvárosnak. Méghozzá annyira, hogy az 1982—83. évben aratott első Kórház utcai sikerüket követően most szombaton újból - szám szerint másodszor - győztek Békéscsabán. Tegyük hozzá - megérdemelten.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József a Békéscsaba edzője:
    — Nem játszottunk rosszul, de sorozatban jöttek az egyéni hibák. Ilyenkor van úgy, hogy nem mindig az a csapat nyer, amelyik többet támad, jobban játszik, nagyobb helyzeteket alakít ki. Szerencsénk sem volt, hiszen a rengeteg helyzetünkből mindössze egyet értékesítettünk, míg a Ferencváros a négy lehetőségből hármat. S ez elég volt a győzelmükhöz.
    — Mikor láttad, hogy nem nyerhet a csapat ezen a napon?
    — Már a 3. percben mondtam a kispadon ülőknek, hogy ezen a mérkőzésen aligha nyerünk. Mégpedig azért, mert Kasik lövése a kapufáról nem befelé, hanem kifelé pattant. Tavaly, amikor az ilyen befelé ment, gyakran nyugodtan hátradőlhettem a kispadon...
    — Egy-kettőnél sem hittél a döntetlenben?
    — Addigra már sokat futott a csapat, ami sok erőt kivett a játékosokból, hiszen addig mi irányítottuk a játékot. Nekünk voltak inkább helyzeteink, amihez sokat kellett futni, míg a Fradi kivárásra játszott, így a finisre is több erejük maradt, mint nekünk, ami ilyenkor természetszerű.
    — Nem látszott a tűz a csapatban...
    — Mostanában nem megy úgy a játék, ahogy szeretnénk. S nem is annyira erőnlét kérdése ez, inkább fejben fáradtak a játékosok. Nem tudnak figyelni, sokáig koncentrálni, pedig eddig ez volt a csapat erőssége. Ha valaki hibázott, mindig akadt, aki kisegítse, most pedig mindjárt gól kapunk belőle. Ha csak az első gólt elemzem: Fodor eladta a labdát, Zahorán pedig csak nézte, hogyan ível át a feje felett Kecskés. Ráadásul Baji sem állt feladata magaslatán.
    — Mit mondtál a meccs után az öltözőben a játékosoknak?
    — Különösebbet nem mondtam. A gyors elemzésben is oda jutottam, hogy nem nyújtott rossz csapatjátékot a gárda, de az egyéni hibákra felhívtam a figyelmet.
    Novák Dezső, a Ferencváros edzője:
    — Rendkívül örülök a győzelemnek, hiszen nagyon hosszú idő után sikerült ez Békéscsabán. De a játék alapján is rászolgáltunk a győzelemre. Mindez biztató a szerdai, Anderlecht elleni kupa visszavágó előtt.
    — Minek köszönhetik a győzelmet?
    — Ez nem egy hajszálon múló siker volt, hiszen három gólt rúgtunk a csabai oroszlánbarlangban, ami alighanem meglepetésnek számít. A szépítő góljuk után ugyan még egy rohamra indultak, de frissebbek voltunk, s a mi taktikánk diadalmaskodott most.
    — Hogyan készültek fel a békéscsabai mérkőzésre.
    — Ugyanúgy, mint egy másik találkozóra. Csak most jobban bíztunk abban, hogy egy rossz sorozat megszakad. A nagy számok törvénye alapján.
    — Mennyire hittek abban, hogy gödörben van a Békéscsaba?
    — Hallottunk róla, de ez nem befolyásolt bennünket. Két fordulón volt túl mindkét csapat, s ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A Békéscsaba jó csapat, még ha most nem is minden úgy sikerül nekik, ahogyan szeretnék. Ezen a mérkőzésen is volt rengeteg helyzetük, ami forró pillanatokat okozott kapunk előtt. A mi szemszögünkből nézve szerencsére ezek kimaradtak, de kívánom, hogy a továbbiakban több szerencséjük legyen!

    5. Ferencáros 3 2 - 1 6-3 6
    ...
    13. Békéscsaba 3 - 1 2 4-8 1

    Békés Megyei Hírlap, 1995. augusztus 21.
    képA Ferencváros sima győzelmet aratott a csabaiak otthonában. (Hegedűs Gábor felvételei)képHajdú remek formájára szerda este is szükség lesz...képTovább tart a „lila köd": a Ferencváros idegenben is biztosan verte a Békéscsabát.képKecskés változatlanul „brüsszeli" formában futballozik.

    Nemzeti Sport, 1995. augusztus 21. és 22.(Arcanum DT)