magyarfutball.hu

Magyarország - Írország 1 : 2 20:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
655. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Vasilakis Periklis (Görögország)
nézőszámok:
 1. MTI: 4.000
 2. soccerscene.ie: 4.000
 3. nso.hu: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2021.05.27, 14:22 (szerk.: 2021.05.27, 14:25)
  Budapest, 1991. szeptember 5., csütörtök (MTI) - A jövő héten barátságos találkozókkal kezdődik a hazai legjobb futballisták őszi mérkőzéssorozata. Lesznek Európa-bajnoki és olimpiai selejtezők is. Az ,,A,, együttesnek csakúgy nincs már reménye eljutni a jövő évi svédországi fináléba, mint az ötkarikás (ez egyben a 21 évesek nemzeti csapata is) gárdának Barcelonába.

  Rend a lelke mindennek, a hátralévő kvalifikációs 90 perceket le kell játszani. A szovjetek elleni Eb- és olimpiai selejtező erőpróbákat megelőzi a jövő heti két előkészületi összecsapás. Kedden az olimpiai gárda Dániával mérkőzik (Tatabánya, 16.30 óra), szerdán Győrött 20.30 órától pedig a győri stadionban néz farkasszemet egymással Magyarország és Írország ,,A,, válogatottja.

  Mészöly Kálmán szövetségi kapitány és Novák Dezső, az olimpiai legénység szövetségi edzője csütörtökön keretet hírdetett.

  Az ,,A,, válogatott névsora:

  Petry, Brockhauser (kapusok),
  Mónos, Disztl L., Lőrincz, Szalma, Kozma, Détári, Csehi, Kiprich, Kovács K., Kovács E., Marozsán, Bérczy, Vincze I., Lipcsei, Eszenyi (mezőnyjátékosok).

  Biztonsági tartalékok: Csepregi, Rugovics.

  A repülőtéri ,,névsorolvasásnál,, kiderült, hogy sérülés miatt otthon maradt öt ismert játékos: Paul McGrath, Tony Cascarino, Steve Staunton, Ronnie Whelan és John Byrne. Így is jócskán akad remek futballista a 18 fős keretben, amely a következőkből áll:

  Pat Bonner, Gerry Peyton
  - kapusok

  Chris Norris, Denis Irwin, Mick McCarthy, David O,Leary, Kevin
  Moran, Chris Hughton, Terry Phelan
  - védők

  Kevin Sheedy, John Sheridan, Alan McLoughlin, Ray Houghton, Roy Keane
  - középpályások

  Niall Quinn, John Aldridge, Bernie Stiven, David Kelly -
  csatárok

  Az írek a Ferihegyi repülőtérről busszal pannonhalmi szállásukra hajtattak.

  MTI, 1991.09.09
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2021.05.27, 13:55
  kép
   
 3. avatar: Longinus
  2018.10.29, 17:06 (szerk.: 2018.10.29, 18:00)
  Fehérben Csehi és Détári.
  képKép: Labdarúgás
   
 4. avatar: fgymat
  2013.05.05, 16:02 (szerk.: 2021.05.27, 14:18)
  Glázer lábtenisz csatát nyert - És a csapat...?

  Győr, 1991. szeptember 11. szerda (MTI) - Nem tudni, miért ilyen késő este került sor szerdán Győrött a 10. Magyarország - Írország, ezúttal barátságos válogatott labdarugó találkozóra, mindenesetre tény: azoknak lett némileg igazuk, akik attól tartottak, hogy a szurkolók tömege nem veti majd szét a város stadionját. Ezt a létesítményt utoljára 1983-ban ,,használta,, a magyar legénység, akkor felettébb jó játékot nyújtott, 5:0-ra verte Törökországot. Persze, minden relatív, amikor elkezdődött a játék, 4000-en azért hangosan biztatták Détárit és társait.

  A hazai legénység pályaedzője, Glázer Róbert a találkozó előtt sugárzott az örömtől (egyébként is mindig optimista), mert mint mesélte, délelőtt, a tatai edzőtáborban Hankó Jánossal az oldalán rangos lábtenisz-tornát nyert a szakvezetők, orvosok, gyúrók ellenében.

  Ami az esti találkozó főszereplőit illeti: a szakvezetés és a játékostársak melegen gratuláltak Kovács Kálmánnak, aki ezen a napon töltötte be 26. születésnapját.

  - Igazán megtisztelhettél volna bennünket azzal Kálmán, hogy egy kicsit levágatod a hajadat a születésnapra - évődött egykori csapattársával a szintén valamikor a Bp. Honvédban futballozó Détári Lajos.

  A vendégek megtartották különös szokásukat, mert pontosan a nemzetközi szabályok által megkövetelt időpontban, egy órával a kezdés előtt tették csak közzé kezdő tizenegyüket. Névsor híján is hamar kiderült, hogy a legveszélyesebb ír támadó, a második ligás angol Tranmere Rovers színeiben játszó John Aldridge csak csere, ezt ő maga mondta, amikor 7 óra tájban visszajött a gyepről, amit gondosan megszemlézett. A görög Vasilakis játékvezetésével - a kezdőrugást Kocsis Lajos olimpiai bajnok, egykori Bp. Honvéd-futballista végezte el - a következő összeállításban kezdtek a csapatok:

  Magyarország:
  Petry Zsolt - Disztl László - Lőrincz Emil, Lipcsei Péter - Mónos Tamás, Kozma István, Détári Lajos, Kovács Ervin, Csehi Tibor - Vincze István, Kovács Kálmán

  Írország:
  Pat Bonner - Denis Irwin, Mick McCarthy, David O,Leary, Terry Phelan - Ray Houghton, Roy Keane, John Sheridan, Kevin Sheedy - Niall Quinn, Dave Kelly

  A még a barátságos találkozókat is jellemző ismerkedő jellegű negyedóra során eleinte inkább a hazaiak próbálkozásai lelkesítették a nézőket. Kovács Kálmán két, a leshatárról történt megugrását akasztotta meg a görög játékvezető - lehetne vitázni, jogosan vagy jogtalanul. A másik oldalon Petryt taposták meg kiméletlenül az írek, akik nem nagyon lelték az összhangot az első negyedórában. A két magyar ék a földön próbálta zavarba hozni a vendégvédelmet, egy alkalommal Kovács Kálmán dolgozott ki egy helyzetszerűséget. A bal oldalon cselezett, jól adott be, ideális térségbe érkezett labdája, az átadása azonban egyetlen társa érdeklődését sem keltette fel. A 21. percben Lőrincz óriási lendülettel zúdult előre, Sheedy hátulról elkaszálta. Legalább egy sárgát megérdemelt volna az ír. A játékvezető azonban még szóban sem figyelmeztette őt. Azonos tempót diktált a két válogatott, olykor élvezetes ,,futópárbaj,, folyt. A védelmek légmentesen lezárták a folyosókat, az írek egy idő után magas beadásokkal keresték a hórihorgas Qinnt. Végül úgy szaladt le az első félidő, hogy cseppnyi különbséget sem lehetett felfedezni a két gárda között. Aztán jött a majdnem keserű csattanó. A sérülések miatt a görög bíró hosszabbított. A 46. percben Kelly kapott labdát, meglepődött, csúnyán mellégurított. Egy perc múlva ismét lehetőség adódott előtte, négyméteres, éles szögből leadott fejesét azonban Petry óriási bravurral hárította a gólvonalon.

  Félidőben:
  Magyarország - Írország 0:0

  A második félidő első negyedórája ismét amolyan üresjárattal telt el. Szerencse, Détári végre rájött arra, hogy átlövéssel nagyobb siker érhető el, mint terméketlen pepecseléssel. A 60. percben 23 méteres bombája Bonnerről kipattant, Kovács Kálmán az ötösről a kapu bal oldalába pofozta a labdát (1:0). Sokáig nem tartott az eufórikus hangulat, mert két perc múlva Sheedy beadását a bámészkodó védők gyűrűjéből Kelly úgy fejelte a hálóba, hogy Petry közben csaknem menteni tudott (1:1). A 68. percben partdobást követően Quinn fejjel csúsztatott tovább, Petry nem tudott hatékonyan közbeavatkozni. Sheedy óriási bombája a felső lécről a gólvonalra pattant, talán már bennt is volt, de Aldridge tudta mit kell tennie, fejjel bebiztosította a találatot (1:2). Amitől félni lehetett, íme bekövetkezett. Az írek a feszes védekezést feladták, a támadójátékra összpontosítottak, a magyar védelem pedig mind a földön, mind a légi harcokban hallatlanul sebezhetővé vált. Ezzel együtt is Détári indítását követően Bérczy egyenlíthetett volna, de Bonner testébe vágta a labdát.

  A két válogatott az első félidőben csak méregette egymást, amikor azután nyitni kellett, jöttek az események. Az igazi látványosság az utolsó 30 percben adódott, s ez sajnos negatív látványosság, egy jobb csapattól kapott ki a hazai válogatott. A hazaiaknál Petry sokáig magabiztosan védett, a második gólnál talán jobban összpontosíthatott volna. Kiemelkedő teljesítmény aligha említhető, a második félidőben Kozma és Détári emelkedett a középszer fölé. Az írek az első félidőben - olykor azért akadt nehézségük - előkelően várakoztak, majd 0:1 után elkezdtek ívelgetni, fejelgetni, és a földön is alaposan zavarba hozták a magyar védelmet. Az döntött, hogy a vendégcsapat egyénileg is jobban képzett erőkből áll, egységesebb gárda, nem véletlenül sorolható Európa krémjéhez. Mészöly Kálmánnak lesz dolga, ha a Szovjetunió elleni Eb-selejtezőre hatékonyabb gárdát kiván kialakítani.

  A vendégeknél Bonner remek kapus, Quinn önzetlen fejjátéka tanítani való, Phelan magabiztos védő, Kelly több rutinnal Európa-szintű támadó lehet. A kulcsfigura Sheedy végigrohanta a 90 percet, mindkét gólban benne volt.

  Magyarország - Írország 1:2 (0:0)
  Győr, 4000 néző, V: Vasilakis (görög)

  gólszerzők: Kovács K. (60. p.), illetve Kelly (62.), Aldridge (68.)
  sárga lap: Lőrincz (74. p.), illetve McCarthy (52.)
  csere: Kovács E. helyett Bérczy Balázs (54. p.), Vincze helyett Eszenyi Dénes (64.), Mónos helyett Rugovics Vendel (73.), illetve Sheridan helyett Alan McLaughlin (a szünetben), Kelly helyett John Aldridge (64.), Phelan helyett Chris Morris (82.)

  Egymondatos vélemények a mérkőzés után:

  Mészöly Kálmán szövetségi kapitány:
  - Fura, de akkor kaptunk ki, amikor már kezdtünk jól játszani - a második félidőben.

  Jackie Charlton ír szövetségi kapitány:
  - Tudják, ez a nevében barátságos mérkőzés nem is volt olyan barátságos, de mindegy, nyertünk, és a lengyelek elleni Eb-selejtezőnk előtt ez érthető elégedettséggel tölt el engem.

  Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
  - Több és hasznosabb futással talán döntetlent érhettünk volna el.

  Lőrincz Emil:
  - Nincs mentség, sorsdöntő hibákat követtünk el a védekezésben, egységesebb válogatottól kaptunk ki.

  Kozma István:
  - 1:0 után győzelemben hittem, 1:2-t követően az egyenlítésben, balszerencsések vagyunk.

  Petry Zsolt:
  - Tavaly ősszel az angoloktól kaptunk ki a Wembleyben, most Győrött az írektől, azt kell mondanom, a brit stílus ellen nincs hatékony fegyverünk.

  John Aldridge:
  - Kisebb sérülésem miatt nem lehettem kezdőember, de Kelly remekül tette a dolgát, és ami számomra nagyon megnyugtató: spanyolországi futballkarrierem után az angol második ligából is képes vagyok beverekedni magam országom válogatottjába.

  forrás:
  MTI
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.09, 18:31 (szerk.: 2021.05.27, 13:53)
  Kilenc eddigi találkozónkból az íreknek csak egyszer sikerült nyerniük. Ez a legutolsó 1989-es világbajnoki selejtező mérkőzés volt. Akkor idegenben 2-0-ra kaptunk ki.

  A mérkőzésen nem látszott, hogy itthon játszunk és az sem, hogy nyerni akarna a csapat. Szinte egyetlen támadást sem vezettünk, sőt még futni sem igen futottunk.

  Az első gólra, amivel megszereztük a vezetést egy órát kellett várni. Ezután az egyenlítésre csupán négy percet. Sőt újabb öt perc után már a vendégek vezettek. Ettől meg is nyugodtak és újra csendesen folydogáltak a percek. Meglehetősen kiábrándító mérkőzés volt. Unott, érdektelen játékot láthattunk.

  Az ilyen mérkőzéseknek egyetlen eredménye van csupán. A nézőknek is elmegy a kedve a labdarúgástól.

  forrás:
  mafoci