magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Debreceni Vasutas SC 3 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2015.06.08, 22:53 (szerk.: 2021.01.16, 00:48)
    Tűzijáték Mező kapuja előtt
    Békéscsabai Előre Spartacus - Debreceni VSC 3-0 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 7 ezer néző
    Vezette: Fazekas János (Nagy László, Fekete Miklós)
    Békéscsaba:
    Gulyás István - Szenti Zoltán, Ottlakán Mihály, Zahorán Zoltán - Mracskó Mihály, Belvon Attila, Csató Sándor, Csanálosi Miklós, Horváth László (Takó Ferenc 46. p.) - dr. Kovács Gábor, Nagy István (Árgyelán János 80. p.) Edző: Vígh Tibor
    Debrecen:
    Mező József - Plókai Attila, Nagy Lajos, Balogh József - Kiss Lajos, Szűcs Sándor (Moldván Miklós 68. p.), Sándor Csaba, Vancsa Miklós, Csiszár Imre - Tulba György, Ulveczky Zoltán (Horváth Miklós 46. p.) Edző: Szabó Béla
    Gól: dr. Kovács 16. p. ; Belvon 39. p. ; Csanálosi 80. p.
    Sárga lap: Kiss 37. p. ; Belvon 72. p.
    Szögletarány: 1:5 (1:1)

    Jóllehet, a mérkőzés elején Csiszár előtt adódott lehetőség, aki egyébként 10 méterről fölé lőtt, mégis a békéscsabaiak vezették a veszélyesebb támadásokat.
    Szenti a 14. percben még mellé durrantott, ám a 16.-ban előnyhöz jutottak a házigazdák.
    Zahorán a bal oldali szögletzászlóig verekedte le magát, ahonnan élesen benyeste a labdát, dr. Kovács jó ütemben érkezett, és mintegy hét méterről úgy fejelt a bal kapufa belső élére, hogy onnan a pettyes a hálóba vágódott, 1-0.
    A 22. percben Csató lőtt mellé, majd alig valamivel később ugyanő kiugratta Belvont, aki viszont Mezőbe lőtt.
    A 37. percben villant az első sárga lap: Belvon felvágásáért Kiss L.-nek dukált.
    A 39. percben Mracskó jobb oldali beadását Belvon háromszor lőtte kapura. Kétszer visszapattant a védőkről, végül a nagy kavarodás ellenére harmadjára utat talált a lábak között és a bal alsó sarokban kötött ki, 2-0.

    A szünet után dr. Kovács fejesét húzta le Mező a léc alól, majd Csató sakk-matt helyzetben fölé rúgott.
    Gulyásnak először akadt igazán dolga az 58. percben, de Nagy L. fejesét hárította.
    A 60. perc óriási békéscsabai helyzetet hozott, amikor Csató a kezdő körből kiugratta Belvont, a békéscsabai középpályás elé Mező messzire kifutott, Belvon ügyesen átemelt fölötte. A kapu felé hulló labdát a visszafutó Balogh a gólvonalról fejelte ki.
    A túloldalon Csiszár emelt háttal a kapura, de Gulyás zsákmánya lett a labda.
    Aztán Belvon kapott sárga lapot Tulba fölrúgásáért.
    Csaknem két percig ápolták Gulyást, amikor Plókaival együtt fölugrott egy labdáért, ám utána a földre huppant a békéscsabaiak portása. Már a mentő is a kapu mellé gördült, de aztán Gulyás „fölkelt a padlóról”.
    Nagy I. lövését hárította Mező, a túloldalon pedig Nagy L. a kapufára pörgette a labdát.
    A 80. percben Belvon, majd dr. Kovács lőtt kapura, de a labda mindannyiszor visszavágódott a védőkről. A nagy tűzijáték végén Csanálosi is kísérletet tehetett: a bal kapufa tövénél állva nagyot rúgott a labdába, s az végül laposan a hálóba vágódott, 3-0.
    kép
    A debreceni védők gyakran nem tudtak mit kezdeni a gyors Belvonnal (felvételünkön sötétebb mezben a labdával) és Mracskóval. (Fotó: Gál Edit)

    Amióta a legmagasabb osztályban szerepel a két csapat, a DVSC még nem hagyta el győztesen a pályát a Kórház utcából. Becsületükre legyen mondva, az első perctől kezdve nyílt sisakkal támadtak, de hamar kirajzolódott a két csapat közötti tudáskülönbség.
    A békéscsabaiak elsősorban a gyors Mracskó vezérletével tetszetősebbnél tetszetősebb támadásokat dolgoztak ki, s a nehezen forduló debreceni védőket alaposan megizzasztották. A vendégek csak hébe-hóba jutottak el Gulyás kapujának előterébe, de veszélyeztetni csak az utolsó fél órában tudtak.
    A békéscsabaiak a gyors, majd a nagy tűzijátékot követő gól után egy kissé ráültek az eredményre, ez felhozta a debrecenieket, de továbbra sem tudtak mit kezdeni a labdával a hajdúságiak, míg a békéscsabaiak ettől kezdve tetszetős kontrákkal operáltak.
    Megérdemelt békéscsabai siker született ezen a délutánon.

    Jó: Szenti, Ottlakán, Belvon, Mracskó, dr. Kovács, ill. Sándor, Csiszár.

    Nyilatkozatok
    Vígh Tibor: - A mérkőzés egyes szakaszaiban, de különösen az első játékrészben sziporkázóan játszott a csapat és a formás támadások végén több ziccerhelyzetet is kialakítottunk. Remélem, nem ünneprontás, de a második félidőben helyenként elveszítettük a fonalat.
    Szabó Béla: - Gratulálok a Békéscsabának. Bizony egy félidőnyi előnyt adtunk neki, s ez elég volt súlyos vereségünkhöz.
    (Jávor Péter)

    6. Békéscsaba 2 1 - 1 4-2 2
    ...
    13. Debrecen 2 - 1 1 2-5 1

    Békés megyei Népújság, 1990. augusztus 27.; futball 1989-1992