magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Debreceni MVSC 4 : 0 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.11.01, 11:40 (szerk.: 2017.11.01, 19:22)
    A délutáni műsor másik fővárosi mérkőzését a Megyeri úton játsszák, ahol a listavezető Ú. Dózsa a Debrecent fogadja. Harmincadik NB I-e s összecsapásuk előtt jelentős a lilák fölénye (15 győzelem, 9 döntetlen és mindössze 5 debreceni siker), ráadásul a kék-sárgák az 1943. őszi 10-1-es (!) újpesti győzelemmel végződött premiertől számítva 1982 áprilisáig nyeretlenek maradtak Újpesten...


    Ezt várom a fordulótól

    Tóth György:

    Újpest - Debrecen

    "A lilák feljövőben vannak, talán az elmúlt évek bosszúságai után végre derűsebb napok következnek. Egykori csapatomtól most újabb győzelmet várok, de a mindenkire veszélyes Debrecen csöppet sem lebecsülendő ellenfél!"

    Népsport, 1986. november 01.

    Most a csapat táncol a Megyeri úton

    Ú. Dózsa - DMVSC 4-0 (1-0)
    Megyeri út, 3500 néző. Vezette: Bognár (****) (Puhl, Varga S.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Schneider 5, Kardos 6, Kozma 6 — Rostás 8, Herédi 6, Kovács 6, Szabó A. 8 — Schróth 7, Steidl 6, Katona 4.
    Edző: Göröcs János.
    Debrecen: Mező 5 — Kiss 0, Szűcs 5, Takács 4, Duró 4 — Szabó J. 5, Szabó L. 4, Bücs 5, Ludánszky 4 — Mörtel 5, Benyó 4.
    Edző: dr. Puskás Lajos.

    Csere: Kiss helyett Héjas (5) a 22., Szabó L. helyett Dán (4) a 40., Kovács helyett Sulija (—) a 65., Katona helyett Kecskés (—) a 75. percben.
    Gólszerző: Rostás a 2., Schróth az 50., Rostás (11-esből) az 55., Rostás a 86. percben.
    Sárga lap : Szabó A. a 46., Szabó J. a 68., Héjas a 80. percben.
    Szögletarány: 7:1 (3:0) az Ú. Dózsa javára.


    (A mérkőzés előtt a Dózsa öltözőjében nyugodt volt a hangulat.

    Göröcs János, a csapat vezetőedzője is magabiztosan nyilatkozott:

    — A papírforma szerint nyernünk kellene. Ha a fiúk úgy játszanak, mint a Honvéd és a Békéscsaba ellen a második félidőben, akkor nem lesz baj. Feltérképeztük a Debrecent, jó csapatnak tartjuk, nem lesz könnyű dolgunk. De hazai pályán meg kell szereznünk a két pontot, és szeretnénk jól játszani. Van három jubilánsunk: Schróth 50-edszer, Szabó A. századszor, Herédi 150-edszer játszik NB I-es mérkőzésen.

    Dr. Puskás Lajos, a debreceniek mestere szűkszavú volt:

    — Nem mondhatok sokat, hiszen a listavezető Dózsa ellen kevés az esélyünk. Mindenesetre szeretnénk megnehezíteni a lilák dolgát.)

    A hazai együttes hamar megszerezte a vezetést. A 2. percben Schróth a jobb oldalról ívelt be szögletet. Rostás az elalvó debreceni védők mellett öt méterről a bal sarokba fejelt. 1-0

    (Szabó L., a debreceniek középpályása edzőjétől azt a taktikai feladatot kapta, hogy követő emberfogással vigyázzon Rostásra. Nos, úgy látszik, Szabó álmában sem gondolta, hogy egy röpke figyelmetlenség ekkora, bajt okozhat. Még csak készülődött, hogy betartsa az utasítást, de Rostás kíméletlenül kihasználta, hogy nem az első perctől kezdve vigyázott rá...)

    A 8. percben újabb lehetőség nyílott a lilák előtt. Szabó A. beadását Schróth 11 méterről, nagy helyzetben fölé rúgta. Támadott a Dózsa, de a Debrecen sem állt be védekezni, gyors ellentámadásokkal igyekezett helyzetet kialakítani Szendrei kapuja előtt. A 13. percben Mörtel beadásánál Szendrei késlekedett, Benyó viszont óriási helyzetben kapu fölé fejelt. A másik oldalon Szabó A. adott középre, itt viszont Steidl rúgta mellé 12 méterről a labdát.

    (A 22. percben cserélt Puskás Lajos. A jobbhátvéd Kiss lement a pályáról. Héjas állt be helyette.

    Kiss: — Még a múlt héten megsérült a bordám, most nagy fájdalmaim voltak, ezért kellett cserét kérnem.)

    A 25. percben ismét egyenlítési lehetőséget szalasztott el a vendégegyüttes. Mörtel beadását Bücs lekezelte, de sokáig várt, így lövésébe Kozmának sikerült belelépnie. A Dózsa a vezetés birtokában kissé fölényeskedve játszott. A 33. percben azonban olyan látványos akciót vezetett, amely a régi dicső múltat idézte. Az előretörő Szabó A. szöktette a jobb szélen Sebróthot, a beadást azonban Steidl hét méterről, nagy helyzetben elügyetlenkedte. A félidő befejezése előtt öt perccel második cseréjét is kihasználta a Debrecen. Szabó L. helyére Dán lépett a pályára.

    (Dr. Puskás Lajos:

    — Nem tetszett Szabó játéka, ezért úgy határoztam, hogy átalakítom a csapat szerkezetét...)

    SZÜNET UTÁN
    a játékvezető mindjárt elővette a sárga kártyát. Szabó A. durva belemenés után méltán lelt figyelmeztetve. Nem sokkal később, az 50. percben Kardos indításával Szabó A. a bal szélen lefutott az alapvonalig, beadását Kovács átlépte, a debreceni védők egymás után hibáztak, nem tudták elrúgni a labdát, s Schróth a jobbösszekötő helyéről nagy gólt lőtt a jobb sarokba. 2-0

    Mindjárt a gól után Steidl a jobb oldalról ívelt kapu elé, Mező későn indult, de Katona nem tudta kihasználni a k apus hibáját, nagy helyzetben mellé fejelt. Az 55. percben kavarodás támadt a debreceni kapu előtt. Takács az ötös sarkánál ellökte Steidlt. 11-es! A büntetőt Rostás a bal sarokba lőtte. 3-0

    kép
    Így rúgta a hálóba Rostás a 11-est. Az újpesti középpályás higgadtan helyezett a bal alsó sarokba

    A 68. percben Puhl partjelző intésére Bognár játékvezető kifutott az oldalvonal mellé, majd a másik oldalra indult a sarokzászlóhoz és a szögletrúgást elvégezni készülő Szabó J.-nek felmutatta a sárga kártyát.

    (Bognár: — Szabó J. azért kapott sárga lapot, mert engedély nélkül jött vissza a pályára.)

    Egyre nagyobb fölényben játszott az Újpesti Dózsa. A 80. percben Héjas felvágta Schneidert, ezért ő is megkapta a sárga lapos figyelmeztetést. Hat perc múlva Kardos ívelt előre. A debreceni védők lesre játszották, Kozma azonban a félpályáról indulva elérte a labdát. Felnézett, visszagurított, majd az érkező Rostás a 11-es pontról a jobb sarokba helyezett. 4-0

    Az utolsó percben Szabó A. feltehette volna nagyszerű teljesítményére a koronát. Már csak Mezővel állt szemben, de a kapusba lőtt.

    ★ ★ ★

    Az Ú. Dózsa az első félidőben nem használta ki azt a helyzeti előnyt, hogy már a második percben Mező kapus hálójában pihent meg a labda. A lilák ahelyett, hogy még nagyobb lendülettel kísérelték volna meg a gólgyártást, úgymond „ráültek” a vezetésre és könnyedén, olykor szellemesen játszadoztak. Így az első 45 percben elmaradt a „gólözön”. A vendégek nem adták fel, igyekeztek gyors ellentámadásokat vezetni, és akadt néhány meleg helyzet a hazaiak kapuja előtt is. A debrecenieknél Szabó L. Rostásra vigyázott, Takács Steidlt fogta, Ludánszky pedig Herédit tartotta szemmel. A többiek területet védtek. Nem sikerült egyenlíteniük, a hazaiak egyre nagyobb fölénybe kerültek, különösen a második félidő első húsz percében gyors játékkal szétzilálták a vendégek védelmét.

    A lila-fehérek igazolták a táblázaton elfoglalt helyüket, és tulajdonképpen egyetlen percig nem volt vitás győzelmük. Annyi gólt rúgtak, amennyit akartak. A vendégek, amíg bírták erővel és lelkesedéssel, addig megnehezítették a Dózsa dolgát, aztán fejet kellett hajtaniuk a nagyobb tudás előtt. Igaz, ebben némileg közrejátszott, hogy Kiss sérülése után megbomlott a védelmi sor. A Dózsa tartja jó formáját, és ezt a találkozót nagyobb különbséggel is megnyerhette volna.


    Göröcs János: — Megérdemelt győzelmünknek azért örülök különösen, mert a második gól után már ötletesen, könnyedén játszott a csapat. Szép akciógólokat lőttünk.

    Dr. Puskás Lajos: — A kényszerű csere megzavarta a csapatot, ráadásul néhányan fegyelmezetlenül, nemtörődöm módon játszottak.

    Népsport, 1986. november 02.

    kép
    Steidl csak egy gondolattal szöktetett hosszabbat a kelleténél...
    kép
    Kovács Ervin, az 1984-es Európa-bajnok ifi válogatott egyik erőssége, hovatovább a listavezető Újpesti Dózsában is a törzstagok közé számít...
    kép
    Itt tart ma az Újpesti Dózsa: a védő Kardost három debreceni játékos őrzi, nehogy fejelni tudjon.
    kép
    Katona is kettős fedezékben! Duró és Szűcs ezúttal le is győzik a lila-fehérek támadóját.

    Képes Sport, 1986. november 04.

    kép
    A labdát nem látni, de biztos a közelben lehet, hiszen a felvételen 26 lábat számoltunk össze, tehát tizenhárman szeretnék azt megszerezni. Itt van a tömegben fehér mezben Mörtel Béla is (a legmagasabbra felemelkedett Szabó L. ökle az ő haját érinti).
    kép
    Kardos József szögletrúgás után fejel a debreceni kapura.

    Labdarúgás, 1986. december
     
  2. avatar: heimo
    2017.11.01, 09:27 (szerk.: 2017.11.01, 09:29)
    Ú. DÓZSA—DEBRECEN, Megyeri út, 13 óra. Jv.: Bognár.

    A listavezető szerdán az MNK-ban alaposan megizzadt a továbbjutásért, ez intő jel lehet a mai mérkőzés előtt. Kardos gyomorfertőzéssel dőlt ágynak. Katona is sérült, ez a hazai esélyeket gyengíti. A Debrecen idegenben kiszámíthatatlanul szerepel, a táblázatra tekintve mégis alapos meglepetés lenne, ha nem hazai győzelem születne.

    Népszabadság, 1986. november 01.

    Három pont az Ú. Dózsa előnye

    Ú. Dózsa - Debrecen 4-0 (1-0)


    Ú. Dózsa: Szendrei — Schneider, Kardos, Kozma — Rostás, Herédi, Kovács (Sulija, 65. p.), Szabó A. — Schróth, Steidl, Katona (Kecskés, 75. p.).
    Debrecen: Mező — Kiss (Héjas, 22. p.), Szűcs, Takács, Duró — Szabó J., Szabó L. (Dán, 40. p.), Bücs, Ludánszky — Mörtel, Benyó.

    Megyeri út, 3500 néző, Jv.: Bognár.

    Idén újból érvényes az a megállapítás, hogy „Megyeri úti formában futballozok: az Újpest", mert a lilák őszi hazai mérlege: négy mérkőzés, négy győzelem, 11:0-ás gólarány. Ráadásul a házigazdák — miként előző két mérkőzésükön, a Videoton és a Honvéd ellen — ezúttal is ügyeltek rá, hogy a közönséget kiszolgálják, azaz ne csupán győzzenek, hanem látványosan játsszanak is. Főként hárman nyújtottak a hazai színvonalhoz képest egészen kiváló teljesítményt: Kardos, Szabó András és Rostás. A középhátvéd nagyvonalúan söprögetett, nyilván a válogatott összeállítására is gondolva a görögök elleni EB-selejtezőn; a balfedezet a pálya minden pontját bejárta, míg Rostás kétszer is akkor érkezett, amikor kellett, és harmadszor a hálóba lőtte azt a büntetőt, amit a játékvezető kissé szigorúan ítélt meg Steidl földre kerüléséért.

    Hozzá kell tenni: a második percben fejelt vezető gól után nemcsak a nézők, hanem az újpesti játékosok is „kikapcsolódtak”, ezért az első félidőiben a vendégeknek is volt néhány lehetőségük. Ezekkel azonban szó szerint nem tudtak mit kezdeni; jellemző, hogy a labdát vezető Benyó, valamint Mörtel hiába állt szemben egyedül Kardossal (és mögötte Szendreivel), a hosszasan tétovázó csatár csak akkor passzolt, amikor társa már lesre futott. A szünetben Göröcs János edző parancsba adta a liláknak: „menjetek rájuk”, és mivel a vendéglátók hallgattak az intelemre, teljesen egyoldalúvá vált a mérkőzés. Egymást követték a tetszetős újpesti akciók, amelyek közül a negyedik gólt megelőző támadás külön is említést érdemel: Kardos mesteri megoldással indította Kozmát, aki gondtalanul megvárhatta Rostást, majd úgy továbbította középre a labdát, hogy a középpályástól illetlenség lett volna kihagyni a helyzetet. Az Újpest a második félidőben tökéletesen igazolta helyezése jogosságát, igaz, a debreceni csapatot sokszor csak azért lehetett észrevenni, mert élénksárga mezben játszott.

    Gól: Rostás (2. p., 56. p., 11-esből és 86. p.), Schróth (50. p.).

    Népszabadság, 1986. november 03.