magyarfutball.hu

Franciaország - Magyarország 3 : 1 18:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
 1. Franciaország - Magyarország 1978
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1978, Argentína, csoportmérkőzés
531. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Mar del Plata, Estadio José María Minella 'Parque Municipal'
játékvezető : Coelho Arnaldo (Brazília)
nézőszámok:
 1. fifa.com: 23.127
 2. Népsport: 25.000
 3. fff.fr: 28.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: Zsorzsinju
  2017.12.11, 13:21
  France 3 Hungary 1
  Estadio José María Minella, Mar del Plata (23,127)
  10 June 1978

  The teams arrived with only their white change kits so the start was delayed while officials got hold of a set of striped tops borrowed from the local Club Atlético Kimberley for France to wear. France took the lead in the 23rd minute and shortly before half-time, there was a flurry of goals. There was no further scoring in the second half.

  (Hernán)

  http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1978/1978-group-1.html
   
 2. avatar: heimo
  2015.10.10, 19:27 (szerk.: 2016.11.23, 11:26)
  Búcsú a Mundialtól

  Komor fellegek az égen. haragos hullámok a mélyben, deres háztetők és fagypont alatti hőmérséklet köszöntötte szombaton reggel Mar del Plata lakóit. Egy majdnem barátságos labdarúgó-mérkőzéshez eléggé rideg környezet. A magyar és a francia csapat tagjai azonban ebből aligha vettek valamit észre, ok már az ébresztéstől kezdve a világbajnoki búcsúra összpontosítottak. A brazil Coelho sípjelére a két válogatott a következő összeállításban kezdte el az utolsó 90 percet:

  MAGYARORSZÁG: Gujdár — Martos, Bálint, Kereki, Tóth — Nyilasi, Pintér. Zombori — Pusztai, Törőcsik, Nagy.

  FRANCIAORSZÁG: Dropsy — Janvion, Tresor, Lopez, Bracci — Petit, Bathenay, Papi — Rocheteau, Berdoll, Rouyer.

  A franciák tehát Platinival a kispadon kezdtek, nálunk pedig az előre jelzett Csapó helyett váratlanul Pusztait küldte pályára Baróti Lajos. A mérkőzés azonban csak jó félórás késéssel kezdődhetett, mert a magyar és a „gall kakasok” összekaptak már a mérkőzés előtt. A FIFA ugyanis mindkét csapat részére — tévedésből — fehér mezt írt elő, s amikor a kivonulás előtt ez kiderült, egyik sem volt hajlandó változtatni a szerelésén. Végül a FIFA- ellenőr, a jugoszláv Andrejevics közbelépésére lett szükség, sorsoltak és így a franciáknak kellett átöltözniük.

  A magyarok indították útjára a labdát. Nyilasi már az első percben jó helyzetbe került, de a kitűnő átadásról lekésett. Az ellentámadás Berdoll veszélyes fejesével ért véget. Az első 10 perc egyébként magyar fölény jegyében zajlott és csak ezután vették át a játék irányítását a franciák. Ennek ellenére a magyar csatárok előtt újabb helyzetek adódtak. A 20. percben Nyilasi kapott jó átadást Pusztai elé tálalt, aki százszázalékos gólhelyzetben a kapusba lőtt. Egy perccel később ugyanilyen nagy helyzetet hibázott el Berdoll. Erősödtek a francia támadások, mégis egy viszonylag ártatlannak tűnő támadás végén Lopez 30 méterről leadott lövése kötött ki Gujdár kapujának bal felső sarkában (1:0). Alig telt el néhány perc, és az egyre inkább kapkodó, az összeszokottságot hiányoló magyar védelem mellett Berdoll húzott el és mintegy 10 méterről jobboldalról, amolyan kisodródott

  helyzetben is betalált Gujdár kapujába (2:0). Az újrakezdés után az egyik magyar támadás Nyilasi kapufára fejelt labdájával ért véget, majd Zombori lőtt fölé. És a magyar fölény eredményesnek bizonyult, mert a befejezés előtt 5 perccel Zombori a 16-osról leadott hatalmas lövésével szépített a magyar csapat (2:1). Az öröm nem tartott sokáig, mert újabb egy perc múlva Rochteau növelte a francia gólok számát (3:1). S hogy a félidőben nem esett újabb gól, az csakis annak köszönhető, hogy Gujdár nemcsak bravúrosan, hanem szerencsével is hárított egy francia támadást, amely során a visszapattanó labdát háromszor is kapura lőhették, előbb Rochteau, Rouyer, végül Berdoll.

  A szünetben Papi helyére Piatini állt be, s vele tovább javult a franciák játéka, öt perc alatt 3 gólhelyzetet teremtettek Gujdár kapuja előtt, fölényük egyre nyomasztóbbá vált. A mieinknél ebben az időszakban is egyedül Zombori jelentett veszélyt, akinek a 62. percben elvégzett szabadrúgása a kapufa külső éléről vágódott vissza a mezőnybe, majd 5 perccel később nagyszerű egyéni alakítás után lőtt kapura a Vasas játékosa.

  A 74. percben Csapó állt be Nagy László helyett, de ő is inkább a védekezésben vállalt szerepet. Egy perccel később a franciák is cseréltek. Six állt be Rochteau helyére. Az utolsó percek is francia fölényt hoztak.

  Szünet után Piatini beálltával támadóbb szellemű lett a francia csapat, elvesztettük a kezdeményezést és csak a szerencse mentette meg hálónkat az újabb góloktól. Bathenay és Piatini nagyszerűen szervezte a játékot, újra és újra helyzetbe hozta az előre- ' tolt francia ékeket, de ők maguk is többször betörtek a 16-osunkra. Mi nem tudtuk visszaszerezni a játék irányítását, mert sem a középpályán, még kevésbé elöl nem sikerült egyből és emberhez játszani, a labdát tartani. Hiányoztak a franciák szellemes játékát jellemző helycserék, és végül kiábrándító játékkal fejeztük be az argentínai világbajnokságot. Tudtuk, hogy a legnehezebb csoportba kerültünk, de hogy ilyen alárendelt szerepet fog játszani válogatottunk, azt az utolsó pillanatig nem akartuk elhinni. A szövetségi kapitány jó szándékkal összeállított világbajnoki csapata csődöt mondott. Hálából nem lehet futballozni!

  Népszava 1978. június 11.

  hmgy
   
 3. avatar: ingersheim
   
 4. avatar: Giovanni
   
 5. avatar: ingersheim
  2011.02.10, 22:47
  Az 1.csoport végeredménye:

  1.Olaszország..... 6:2 6
  2.Argentína....... 4:3 4
  3.Franciaország... 5:5 2
  4.Magyarország.... 3:8 0
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2011.02.08, 11:23 (szerk.: 2018.01.13, 09:10)
  Az 1978-as VB labdája:
  kép

  forrás:
  http://www.theworldcupballs.com/baelle.html#
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2010.10.06, 23:17
  több könyv is foglalkozik a témával, többek között Bocsák "Dögkeselyű" Miklós is írt róla valamelyik könyvében, és általában a "szakirodalom" is csak ilyen erőltetett dolgokat tud felhozni, hogy miért estünk ki, írnak mindenről, a lopós feleségekről, lefizetett bírókról, elhúzódó, elbénázott fegyelmezésről Nyilasival és Törővel kapcsolatban, de a lényegről megfeledkeznek, hogy tényleg egy baromi erős csoportba kerültünk, ahol igazából le sem égtünk.

  forrás:
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9131600&na_order=
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.17, 16:59 (szerk.: 2018.01.13, 09:11)
  '78-as vb-re kiadott panini albumból:

  kép
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.17, 13:41 (szerk.: 2018.01.13, 09:12)
  A stadion:
  kép
   
 10. avatar: magyarfutball.hu
  2009.11.02, 19:36 (szerk.: 2018.01.13, 09:10)
  És hogy miért volt a francia csapat zöld-fehér?
  kép
  kép

  France had no third shirt. Those green and white shirts belonged to Kimberley FC, a very small team which plays the Mar del Plata City regional league. The bizarre or scandalous situation (a national team playing a World Cup match with borrowed shirts) had to do with colour clash and TV demands, but it would have been enough if only one of the teams changed to their second white kit. Well, both teams travelled from Buenos Aires to Mar del Plata with white shirts and nothing else to replace them, so one of them had to wear the Kimberley FC shirts.And about TV: nobody had a color TV in Argentina for the 1978 WC. We Argentinians watched all games in B/W, although ATC (the national broadcasting system) broadcasted in color for the first time for the rest of the world. It's great to live in the third world.


  a franciák rendes mezei:
  kép
  kép

  forrás:
  http://www.switchimageproject.com/2007/09/france-world-cup-1978-argentina.html
   
 11. avatar: fgymat
  2009.05.23, 17:11
  A szép búcsú lehetőségén kívül egyéb tétje már nem maradt számunkra a mérkőzésnek. Ugyanez volt a helyzet a franciákkal is, hiszen ők is nulla ponttal álltak. Aki itt győz, harmadik a csoportban, aki veszít utolsó. Igazi presztízs csata és ez nem is olyan kis tét, ha meggondoljuk!

  A válogatottban helyet kapott az a két játékos, akik az eltiltás miatt az előző találkozón nem szerepelhettek. A kapuban ismét Gujdár védett, bár ez nem volt igazán indokolható, hiszen Mészáros remekül helytállt.

  A találkozó késéssel kezdődött, mert a franciák csak ugyanolyan színű mezt hoztak, mint a magyarok. A Mar del Platai helyi csapat vezetői kisegítették őket egy garnitúra zöld-fehér csíkos mezzel.

  Nem a ruha teszi az embert! Nyílván ismerik ezt a mondást francia földön is, mert a válogatottjukat nem különösebben feszélyezte a szokatlan mez. Gyorsan kézbe vették az irányítást és nem is engedték ki többet.

  Nem sok eredményt hoztak azonban a támadásaik, mert a gól csak nem akart megszületni. Az első félidő közepe felé egyszer csak Lopez indult meg a labdával. A védők talán azt gondolták, hogy úgyis le fogja adni valakinek, mert nem támadták meg. Amikor huszonöt méterre járt a kapunktól hírtelen lövésre szánta el magát. A hatalmas bomba a bal felső sarokba vágódott. Ezután is rendszeresek voltak a francia támadások. Berdoll egy védelmi hiba folytán a 16-osnál megszerezte a labdát, becsapott még két védőt is és tizennégy méterről laposan a jobb alsó sarokba gurított. Ha ritkán is, de néha mi is támadtunk. Nagy adta be a labdát, Nyilasi Zombori elé fejelte, ő visszaadta, azután visszakapta majd tizenhét méterről a bal felső sarokba csavarta a labdát. Ezt nem hagyhatta " szó nélkül" a francia csapat és azonnal heves támadásba kezdtek. Rouyer bal oldalról adott középre, Papi estében küldte tovább a labdát Rocheteau elé, Ő pedig hat méterről továbbított a kapuba.

  A szünet után még Platini rúgott egy hatalmas kapufát. Nem sokkal ezután szabadrúgáshoz jutottunk. Zombori lövése a sorfalról a kapufára vágódott, majd az egyik befutó védő felszabadított. Komolyabb esemény ezután már nem történt.

  Sajnos a szép búcsú sem sikerült. Pont nélkül, a csoportunkban az utolsó helyet elfoglalva utazhattunk haza.


  forrás:
  mafoci
   
 12. avatar: fgymat
  2009.02.16, 22:03
  A helyszin: Mar del Plata, Estadio José María Minella 'Parque Municipal'.

  forrás(ok):
  fifa.com, fff.fr, cantab.net
   
 13. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.23, 23:54 (szerk.: 2018.01.13, 06:46)
   
 14. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.01, 14:24
  helyszín mafoci szerint:
  Mar del Plata San Martin-stadion