magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Vasas SC 1 : 4 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.09.02, 12:45
    Vasas—Újpesti Dózsa 4—1 (3—0)
    Népstadion, 30 000 néző. Vezette: Hámori (**), (Ruzsa, Tapolczay).

    Vasas: Mészáros 6 — Török 7, Hegedűs 6, Komjáti 6, Kántor 5 — Gass 6, Müller 7, Zombori 9 — Kovács 7, Izsó 8, Váradi 7.
    Edző: Illovszky Rudolf.

    Ú. Dózsa: Kovács 5 — Viczkó 5, Dunai III 6, Tóth J. 5, Sarlós 5 — Kolár 7, Kellner 6 — Fazekas 5, Törőcsik 6, Fekete 5, Nagy 7.
    Edző: Várhidi Pál.

    Csere: Fekete helyett Zámbó (6) a szünetben, Zombori helyett Szőke (—) a 74. percben.
    Góllövő: Zombori a 2. percben, Izsó a 41. percben, Váradi a 43. percben, Nagy az 50. percben, Izsó a 66. percben.
    Szögletarány: 12:6 (3:3) az Ú. Dózsa javára.

    Úgy kezdődött, ahogyan bizonyára senki sem várta, mert még a második percet jelző pont sem gyulladt ki a villanyórán, amikor máris az újpestiek hálójában táncolt a labda. Zombori válogatott játékoshoz méltó módon nyargalt el, úgyszólván az egész Dózsa-térfélen keresztül vezette a labdát, három emberen is átkígyózott és azután futtából, 22 méterről hatalmas lövést zúdított a jobb felső sarokba, a léc alá. 1—0

    Az újpestiek nehezen tértek magukhoz, de azután egyre többet támadtak . Fazekas előtt egyenlítési lehetőség nyílt, de 8 méterről elhirtelenkedve fölé vágta a labdát. A közönség nagyon élvezte a játékot, zengett-zúgott a biztatás. Egy alkalommal egy formás Dózsa-támadás bontakozott ki. Kolár, Fazekas, Nagy volt a labda útja, végül Zombori szögletre szerelt. A 25. percben Kellner 25 méteres jobb felső sarokra tartó lövését Mészáros kiütötte. A 33. percben Feketét a 11-es ponton Kántor az utolsó pillanatban becsúszva szerelte. Török előretört, majd középre ívelt, Izsó 5 méteres fejesét Kovács védte. A 41. percben Viczkó ügyetlenül szögletre rúgta a labdát. Zombori ívelte be a sarokrúgást, középen Kovács magasan felugrott, előre fejelte Izsó felé, s a középcsatár a védők gyűrűjéből Dunai III és Viczkó között helyezkedve három méterről a kiinduló Kovács mellett magasan, fejjel a kapu jobb oldalába továbbította a labdát. 2—0

    Rohamozott a Vasas. A 43. percben Kovácsot szabálytalanul szerelték, emiatt a Vasas szabadrúgáshoz jutott. A kaputól 23 méternyire leállított labdának Váradi futott neki, s hatalmas erejű, bal külső csüddel csavart szabadrúgása után az amúgy is bal sarok felé tartó labda a sorfal széléről még inkább élesen vágódott félmagasan a bal oldali léc mellett a hálóba. (Kovács kapus jobbra mozdult.) 3—0

    SZÜNET UTÁN
    az Ú. Dózsa hevesen támadott. Az 50. percben Zámbó szerezte meg a labdát, s a felezővonal tájáról mesterien szöktette a balösszekötő helyén Nagyot, ő sebesen kapura tört és 8 méterről élesen, laposan a bal sarokba vágta a labdát. 3—1

    Egy remek Váradi—Kovács összjáték után Kovács önzetlenül helyzetbe hozta Váradit, de
    a balszélső középen, gólhelyzetben nem találta el jól a labdát. Az 56. percben Kolár remekül kiugratta Nagyot, ő 14 méterről rálőtte a labdát, de Mészáros a helyén volt. Nagyon sok volt a szabálytalanság, s ez megtörte a játék ritmusát. A 60. percben Nagy beadása után Törőcsik gólhelyzetet teremtett Fazekas számára, de a válogatott csatár hat méterről Mészárost találta el. A 66. percben egy látványos Vasas-támadás futott végig a jobb oldalon! Müller előretörése után Kovács kapta a labdát, felnézett, látta, hogy Izsó nagyszerű helyzetben van, odaadta neki a labdát, a középcsatár élt a lehetőséggel, 14 méterről nagyszerűen eltalált lövéssel a kapu jobb oldalán a léc alá bombázott. 4—1

    A 68. percben Tóth J. szabálytalansága után Zombori megsérült, ápolás után visszatért, de később végleg elhagyta a pályát. A küzdelem hevében, a szabálytalanságok miatt többen is ápolásra szorultak, például Törőcsik és Váradi is. Végig izgalmas volt a játék.

    ★ ★ ★ ★ ★

    Nagyszerű mérkőzést láthatott a közönség, elsősorban a Vasas jóvoltából. A piros-kékek ezen a rangadón alaposan kit ttek magukért. Pompásan küzdöttek, s korszerűen játszottak , végig bírták az öldöklő iramot, elég biztonságosan védekeztek, gyorsan játszották át a középpályát és sokmozgásos, korszerű, sokszor látványos támadójátékkal valósággal szétzilálták a Dózsa védelmét. Az újpestiek számos tekintetben alulmaradtak, csapatjátékuk megközelítően sem volt olyan egységes, szervezett, mint a Vasasé, részletmegoldásokban is lassúbbak, körülményesebbek voltak és szertelenek a védekezésben és a támadásban egyaránt. Hátsó csapatrészük felállási formája azt tükrözte, hogy taktikailag igyekeztek felkészülni a Vasas várható támadójátékára. Sarlós Kováccsal szemben, Tóth J . Izsó ellen követő emberfogást alkalmazott, s így történt, hogy a válogatott balhátvéd ezen a mérkőzésen beállóst, Sarlós pedig balhátvédet játszott. Egyikük sem találta fel magát, s talán ez is közrejátszott abban, hogy szétesett a csapatjáték. Feltűnő volt, hogy néhányan a Dózsában meg sem közelítették igazi tudásukat. A Vasas győzelme ilyen arányban is feltétlenül megérdemelt.

    A Vasas közvetlen védelméből elsősorban Török dicsérhető elegáns, gyors előretöréseiért. A középpályán találjuk a mezőny legjobbját, Zombori személyében, aki a pálya egész területén felbukkant, előkészített és nagyon veszélyes volt a kapura. Müller is sokat vállalt magára, s a közelharcoktól sem tartózkodott, felzárkózott a támadásokhoz is. Elöl Izsót nem tudták tartani, egyéni kitöréseivel, cseleivel és két góljával tűnt ki. Kovács erőszakos, mozgékony volt, ügyesen változtatta a helyét és jól kombinált. Váradi lendületes volt, hátul is gyakran feltűnt, nehezen lehetett őt tartani.

    Az Ú. Dózsában Kovácsot Zombori lövése meglepte, de nemigen tehet a gólokról. A hátvédek közül Viczkó és Tóth J. kézzel-lábbal sem tudta tartani ellenfelét, miként Sarlós sem Kovácsot. Dunai III megtette, amit tehetett, néha a középpályára is felzárkózott. Kolár nagyon mozgékony volt, feltalálta magát a rövidpasszos összjátékban, előre is tört. Kellner nagy területen , harcos felfogásban küzdött. Elöl Törőcsik a szünet után alaposan megtáncoltatta a Vasas védelmét, de a legjobb csatár Nagy volt, aki széltében végigcikázta a pályát, gólt is lőtt. Fazekasnak nem ment a játék.

    Hámori játékvezető hosszú időn keresztül jól bíráskodott, de szünet után képtelen volt megfékezni a sorozatosan szabálytalankodó játékosokat, erélyte len volt, elnézett durvaságokat.

    Illovszky Rudolf: — Nagyon jó mérkőzésen, nagyszerűen játszott csapatunk, s azt hiszem senki sem vitathatja hogy megérdemelten győztünk.

    Várhidi Pál: — A mai napon mi nem nyerhettünk.

    Népsport, 1977. április 17.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.02, 12:26 (szerk.: 2017.09.02, 12:27)
    Vasas -Ú. Dózsa 4:1 (3:0)

    Rangadóhoz méltó eseménnyel kezdődött a két „gólgyártó” csapat találkozója. Az újpestiek még nem kapcsoltak sebességre, amikor már a 35. másodpercben Zombori (öt sikeres csel után) 20 méterről hatalmas lövéssel vezetést szerzett (1:0) Később sem volt megállás, a Vasas sziporkázó játékkal, nagy technikai fölénybe került, nemcsak uralta a mezőnyt, hanem további gólokat is rúgott. Kovács kapusnak vészterhes volt az egész első félidő: az Ú. Dózsa alig tudta tartani a labdát, ezért a játék többnyire az újpesti 16-osnál hullámzott. Az Ú. Dózsa csupán a 20. percben vétette magát észre Törőcsik és Nagy lövésével, de ez csak fellángolás volt. Müller irányításával a Vasas sok helyzetet teremtett, s ezek közül egyet Izsó a 40. percben értékesített (2:0). Igaz, ehhez hozzájárult Sarlós hibája is, mert nem tudta elfejelni a labdát és a közbeugró Vasas-középcsatár közelről fejelt a hálóba. A félidő befejezése előtt két perccel szabadrúgáshoz jutott a Vasas, az „ítélet-végrehajtó” Váradi volt, s óriási erejű lövése Kovács kapujának bal sarkába vágódott (3:0).

    Szünet után az Ú. Dózsa „bevetette” a rutinos Zámbót, aki gyorsan igazolta, hogy jó az öreg a háznál: az 50. percben mesterien szöktette Nagyot, s a balszélső 10 méterről erős lövéssel szépített. (3:1) Rövid időre bizonytalanabbá vált a Vasas, Nagy és Fazekas (Törőcsik ügyes átadásaival) egyenlíthetett volna, de Mészáros bravúrral és szerencsével mentett. Aztán ismét erőre kaptak a piros-kékek és Izsó a 68. percben bombagóllal állította be a végeredményt. (4:1.) A 25 831 fizető néző jó rangadót látott.

    Vasas: Mészáros — Török, Hegedűs, Kántor — Gass, Komjáti — Kovács, Müller, Izsó, Zombori (Szőke, 75. p.), Váradi.
    Ú. Dózsa: Kovács — Viczkó, Sarlós, Tóth J. — Dunai III., Kolár — Fazekas, Kellner, Törőcsik, Fekete (Zámbó, 46. p.), Nagy.

    Népszabadság, 1977. április 17.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.02, 11:47 (szerk.: 2017.09.02, 12:17)
    RANGADÓ - KÍVÜLRŐL

    Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a labdarúgó-rajongókat, a csípős, hideg szélben is vagy harmincezer szurkoló buzdította csapatát szombaton a Népstadionban, ki-ki „hovatartozása" szerint. Már a stadion első bajnoki mérkőzése alatt - amelyen különben a Bp. Honvéd biztos győzelmet aratott a vereségbe csak küzdelem árán beletörődő csepeli legénység felett - megkezdődött a hangpárbaj, és csak felerősödött az üdvrivalgás, amikor a második mérkőzésen az első perc végén a Vasas belőtte vezető gólját.

    Általában a Vasasnak adott a közvélemény nagyobb esélyt a rangadó előtt. Az esélyességet az angyalföldiek rendkívül küzdőképes játékkal akarták győzelemre váltani. Az első perctől kezdve nagy elszántsággal vetették magukat harcba, és úgy látszott, egészséges önbizalom fűti őket.

    Az újpestiek tartottak a mérkőzéstől. Rossz előjelnek bizonyult a múlt heti salgótarjáni vereség, főképp az ott mutatott gyenge játék miatt. Várhidi tehát elsősorban a védelmet akarta gondosan megszervezni, úgy gondolta, a biztonság a játék közben meghozza majd fiai kezdeményező kedvét. Tóth őrizte Izsót, így lényegében beállóst játszott. Sarlós Kovácsot kísérte, Viczkó Váradit. Dunai III.-nak a biztosító feladata jutott. Kolár játszott Zomborival, Kellner pedig Gass-sal szemben. Törőcsiknek kellett Müllert akadályoznia a támadások kibontakozásában. Ha a Vasas játékmestere előretört, semlegesítése Dunai III.-ra hárult.

    A Vasas a gyorsan belőtt gól után folytatta lelkes játékát, és az látszott a piros-kékeken, hogy a legnagyobb erővel törnek sikerre. Egységes csapat benyomását keltette a Vasas, minden egyes játékosa teljes tudásával küzdött. Nem ismertek lehetetlent, bátran vállalkoztak támadásvezetésre, ha kellett, önfeláldozóan védekeztek. Az egész csapat szinte tökéletes összhangban működött, tudatosan játszott mindkét játékrészben. Egyesek kimagasló formát mutattak, a csapat két vezéregyénisége ezúttal Zombori és Izsó volt. De ragyogóan harcolt Török, Komjáti, Müller, Kovács és Váradi is. A többiek is átlagon felülit nyújtottak. Szembetűnő volt, hogy mindenki milyen nagy részt kér magának a feladatokból a pályán, és az is, hogy milyen segítőkészek a Vasas labdarúgói.

    Az Újpesti Dózsa labdarúgói nem tudtak megbirkózni feladatukkal. Bár Tóth Józsefnek nagyon meg kellett küzdenie Izsóval - többször a Vasas középcsatárának puszta semlegesítése is gondot okozott neki - fel kellett apróznia erejét a társak kisegítésére. Mert Sarlós nem tudott mit kezdeni Kováccsal, Viczkónak pedig megoldhatatlan „képletet” jelentett Váradi őrzése. Dunai III. a félpályánál söprögetett, többször is kilépett Müller elé, és így az amúgy is rossz napot kifogó újpesti védők általában biztosító ember nélkül maradtak. Mindehhez járult Kovács kapus „általános" bizonytalansága (igaz, csak az első gólról tehetett, de nem védett megnyugtató módon), Fazekas egysíkú játéka (és két kihagyott nagy gólhelyzete). „Ráadásul" Fekete sem játszott gyorsan és oly erőtől duzzadóan, mint korábban.

    Külön fejezetet érdemel az újpestiek két középpályásának - Kolárnak és Kellnernek - a játéka. Tudásukból „nem futotta" a játék szervezésére, „nem futotta" védekezésre, „nem futotta" támadások vezetésére. Tehát - az alapfeladatokra! Erőtlenül, magukat könnyen megadva játszottak, rendkívül gyenge teljesítményük az újpestiek vereségének egyik fő oka. Egyáltalán nem vált be az az elképzelés, hogy ez a két játékos megoldja a lila-fehérek középpályás játékának gondjait.

    Ezzel a megállapítással nem akarjuk a Vasas együttesének érdemeit kisebbíteni, mert ezúttal piros-kék CSAPAT játszott 11 újpesti labdarúgóval szemben. Mert voltak a mérkőzésnek a Vasas szempontjából is válságos időszakai, például 1:0 és 3:1 után is. És éppen ilyenkor volt tapasztalható a jelenlegi Vasas egységének ereje. Rendkívül taktikusan, egymást kölcsönösen segítve vészelték át a kritikus szakaszokat a játékosok, és mindig tudtak újítani, és mindig
    akkor, amikor a leginkább szükség volt rá.

    A közönség nagyszerűen szórakozott a két élcsapat színvonalas viadalán. Márpedig a közönség jóérzése egyúttal a labdarúgás egyik éltető eleme is.


    RANGADÓ - BELÜLRŐL

    A rangadó főszereplőivel beszélgettünk a mérkőzés előtt és a mérkőzés után. Ők így látták - belülről.

    A mérkőzés előtt:

    Várhidi Pál, az Ú. Dózsa vezetőedzője:

    - Kicsit visszaesett az utóbbi időben a csapat, de remélem, a rangadó ténye, a tét felrázza a játékosokat.

    Illovszky Rudolf, a Vasas vezetőedzője:

    - Az Újpesti Dózsával mindig nagy csatát vívtunk. Az ősszel négy gólt rúgtunk, mégsem nyertünk. Négy gól most biztosan elég lenne a győzelemhez.

    Az első negyedóra vége felé és a 60. percben Fazekas egy-egy nagy helyzetet kihagyott, 1:0-nál, illetve 3:1-nél.

    Ezt mondta a mérkőzés után:

    - Az első helyzetem alkalmával többen is a földön voltak, ezért nem laposan rúgtam. A másodiknál nem összpontosítottam jól, ezért találtam telibe Mészárost, hat méterről. Tartottam ettől a mérkőzéstől, de ez a vereség szinte megdöbbentő.

    A gólzáport Zombori szédületes lövése nyitotta meg. A középpályás a továbbiakban a mezőny legjobbjának bizonyult. A 68. percben megsérült és pár perc múlva le kellett cserélni.

    Zombori:

    - Örülök, hogy az őszi vereségért sikerült visszavágnunk. Tóth Jóska nem szándékosan rúgott meg, hanem a küzdelem hevében. Bízom benne, hogy rendbe jövök s játszhatok a szerdai válogatott mérkőzésen.

    Müller Sándor, aki nemcsak szervezte a Vasas-támadásokat, hanem szerelt, ütközött, segített a védelemnek is:

    - Onnan, belülről úgy láttam, hogy lényegesen jobban játszottunk, mint a Dózsa. A csatároknak mindig lehetett labdát adni, mert állandóan mozogtak, mutatták magukat. Két mérkőzésen nyolc gólt rúgtunk az Újpestnek, ez a négy gól az őszi vereség után igazán jólesett.

    Kántor, aki majdnem négyhetes, kényszerű kihagyás után most játszott először:

    - Az első tíz percben még valahogy nem éreztem a labdát, Komjáti Bandiék később is többször segítettek. Az FTC ellen sokkal jobban szeretnék játszani.

    Izsó Ignác két remek góllal járult hozzá az értékes két pont megszerzéséhez.

    Izsó:

    - A fejes gólom előtt Kovács Pista remek helyzetfelismerése révén futottam a labdához. Láttam, hogy Kovács, az újpesti kapus kiindult és sikerült fölötte a hálóba fejelnem. A negyedik gólunk előtt megint Kovácstól kaptam a labdát, teljesen tisztán. Őrzőm, Tóth messze volt tőlem, nyugodtan lőhettem a kapu jobb oldalába.

    Nagy László volt szerintünk az újpestiek legjobbja.

    Nagy:

    - Ha a második félidő első negyedórájában tudunk még egy gólt lőni, később talán az egyenlítés is sikerült volna. Török Peti harcos, kemény ellenfél volt.

    Illovszky Rudolf: - Jobbak voltunk, megérdemelten győztünk.

    Várhidi Pál: - Sok egyéni hiba és néhány taktikai fegyelmezetlenség okozta a súlyos vereséget. Változatlanul folytatjuk a küzdelmet a bajnoki címért.

    Képes Sport, 1977. április 19.

    kép

    kép

    kép

    kép

    kép

    kép

    kép

    Képes Sport és Labdarúgás
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.02, 11:32
    VASAS BRAVÚR A RANGADÓN

    Rangadóhoz méltó játék

    Vasas—Ú. Dózsa 4:1 (3:0)
    Népstadion, 30 ezer néző, vezette: Hámori.
    Góllövők: Izsó (2), Zombori, Váradi, illetve Nagy L.

    VASAS: Mészáros — Török, Hegedűs, Komjáti, Kántor — Gass, Müller, Zombori (Szőke) — Kovács, Izsó, Váradi.
    Ú. DÓZSA: Kovács — Viczkó, Dunai III., Sarlós, Tóth — Kolár, Kellner — Fazekas, Törőcsik, Fekete (Zámbó), Nagy.

    Az orkánszerű szélben, amely az első félidőben az Újpestet támogatta, a Vasas talált hamarabb magára. A 2. percben már az újpesti hálóban táncolt Zombori jól eltalált lövése (1:0). Változatos, nagy iramú küzdelem folyt, hosszú percekig a piros-kékek szorongattak, de miután helyzeteiket nem sikerült újabb góllá értékesíteni, magára talált a Dózsa, és ellentámadásba ment át. A lila-fehérek egymás után vezették támadásaikat és Fekete előtt kétszer is egyenlítési alkalom nyílt, de a Vasas-védők az utolsó pillanatban menteni tudtak, majd Kolár bombája zúgott el a kitűnően védő Mészáros kapuja felett. Az első félidő 40. percében újabb szép Vasas- gól — Izsó közelről fejelt a hálóba (2:0). Két perccel később Váradi 18 méteres szabadrúgása vágódott a felső léc alá (3:0).

    Szünet után egyre élesebb lett a küzdelem, több szabálytalanság is becsúszott a nagyszerű játékba. A Zámbóval megerősödött újpesti csapat az 54. percben Nagy László szép lövésével javított az eredményen. Nem sokkal utána Fazekas, Törőcsik, majd ismét Nagy került gólhelyzetbe, de hibázott. A Vasas visszavette a játék irányítását és a 67. percben Izsó bombagóllal állította be a végeredményt — 4:1 a Vasas javára. A piros-kékek remekül játszottak és ilyen arányban is megérdemelték az erőtlennek tűnő Dózsával szemben az értékes győzelmet.

    Jók: Török, Komjáti, Zombori, Izsó, illetve Sarlós, Kellner, Zámbó.

    Népszava, 1977. április 17.