magyarfutball.hu

KP Legia Warszawa - Újpesti Dózsa SC 0 : 1 11:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Vásárvárosok Kupája, 3. forduló
helyszín : Varsó, Stadion Wojska Polskiego
játékvezető : Smejkal Bohumil (Csehszlovákia)
nézőszámok:
  1. legialive.pl: 7.000
  2. Népsport: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.04.19, 18:10
    1969. február 25.

    A Megyeri úton át – Leedsbe

    Utóhang Varsóhoz – Előhang Budapesthez

    Szerda, 16.30: Újpesti Dózsa- Legia Varsó

    Amikor vasárnap a mérkőzés első percében sem Pieszko, sem Brychczy nem volt képes betalálni az újpesti kapuba – pedig mindkettő 100 százalékos gólhelyzet volt -, odasúgtam a körmeit rágó lengyel kollégámnak, a Przeglad Sportowy munkatársának: „Amelyik csapat ilyen helyzeteket nem tud értékesíteni, nem érdemli meg a győzelmet!” Kollégám türelemre intett. Várjunk még! Ilyen huszáros rohamokkal rúgott hat gólt a Legia Varsó a München 1860-nak ezen a pályán, s ilyen lendületes játékkal győzött Münchenben is 3:2-re. Ez a 6:0-s és 3:2-es eredmény, illetve a belga SC Waregem kiverése a VVK-ból (2:0, 0:1) valóban óvatosságra intett. A Legia Varsó ezúttal is olyan hatalmas iramot diktált, hogy Káposzta már a 10. percben kiszólt a pályáról: Sok idő van még hátra?
    Hogyan tudott mégis győzni az Újpesti Dózsa?
    Baróti Lajos érdekesen elemezte a mérkőzés tanulságait hazafelé a repülőgépen:

    - Csapatunk idei első komoly mérkőzésén legnagyobb erényünk a küzdőképesség volt. Kissé engem is meglepett, hiszen ilyen akarat általában nem jellemző a Dózsa játékára. Tanulságos volt számunkra a stopli ügy is. Az első félidőben a játékosok képtelenek voltak megállni a lábukon. Eladogatták a labdákat, nem tudtak rajtolni. A szombati edzésen még úgy találtuk, hogy a műanyag stoplis cipő lesz a jó, de éjszaka nagyon lehűlt az idő, így inkább jég-, mint futballpálya várt bennünket. Gumistoplis cipőben már más lett a helyzet… Ami pedig a Legia Varsó mezőnyfölényét illeti: mi eleve átadtuk a teret a varsóiaknak. Védelmünk számbeli fölényben volt. Noskó kitűnően semlegesítette Brychczyt, s ez is hozzájárult a sikerhez… Persze, ettől függetlenül győzhetett volna a Legia Varsó, de, ha gólt lő, akkor mi is áttértünk volna támadóbb szellemű játékra… A győzelemnek, érthetően nagyon örülök. Óriási előny idegenben győzni. Ráadásul a Legia Varsó kitűnő csapat. Korszerű, gyors labdarúgást játszik. Nagyszerű labdarúgóik vannak. Nekem különösen Zmijewski, Dejna, Blaut I., Zygmunt, s míg meg nem sérült, Gadocha játéka tetszett… A visszavágón igyekszünk mindent elkövetni a továbbjutás érdekében. A Legia Varsó bebizonyította, hogy a Megyeri úton sem lehet félvállról venni…

    Szentmihályi, akinek oroszlánrésze volt a győzelemben, hiszen legalább hat-hét biztos gólnak látszó lövést hárított, ezt mondta a mérkőzés után:

    - Ilyen irreális talajon játszani és győzni, óriási teljesítmény! Ami számomra is meglepetés volt: ilyen lelkesen még nem láttam játszani a Dózsát! A varsóiakról csak annyit: sokkal jobb csapat, mint amilyenre számítottunk. Kifejezetten szerencsénk volt.

    Dunai II., a győztes gól szerzője, szintén dicsérte a Legia Varsót:

    - Gyors, ügyes, kemény csapat. Nehéz ellenük játszani. Erőszakosak is. Igyekeznek az ellenfelet a labda átvétele előtt egy kis lökéssel kimozdítani egyensúlyából. És ha mégis elmegy mellettük az ember, akkor habozás nélkül visszarántják. Például Benét Zygmunt legalább ötször a karjánál fogva húzta vissza.

    Göröcs Szentmihályit dicsérte nagyon, de már a szerdai visszavágó mérkőzésre gondolt:

    - Egyáltalán nem lehet biztosra menni a Legia Varsó ellen még a Megyeri úton sem! Az első félidőben nagyon rá kell hajtanunk. De ha legalább két gólt lövünk, akkor már nem lehet baj!

    A látottak alapján én is úgy vélem, hogy az Újpesti Dózsának a Megyeri úton is nehéz dolga lesz. A csapat még nem lendült formába, teljesítménye sokkal halványabb, mint a tavalyi bajnokságban volt. Éppen olyan kulcsemberek játszottak gyengébben, mint Dunai III., Göröcs, Bene és Zámbó. Persze Újpesten jobb talajú pálya, hazai, ismerős környezet várja a Dózsát. De győzelemre csak akkor számíthat, ha összjátéka pontosabb és gyorsabb lesz, ha a középpályások körültekintőbben szervezik a támadásokat, elöl pedig valamennyi csatár harcos felfogásban játszik.
    A Legia Varsó még nem adta fel! Edzője, Jaroslaw Vejwoda, a következőket mondta a mérkőzés után:

    - Nekünk is sikerülhet Budapesten, ami az Újpesti Dózsának Varsóban. Hiszen állandóan mi támadtunk, rengeteg gólhelyzetet harcoltunk ki, csak a lövésekkel nem volt szerencsénk. Budapesten javítani akarunk. Biztosak vagyunk, hogyha csak feleannyi gólhelyzetünk lesz, mint Varsóban volt, akkor mi jutunk tovább!

    A továbbjutásban tehát mindkét csapat bízik, s véleményünk szerint valóban nem lefutott a szerdai mérkőzés. Esélyesebbnek feltétlenül a magyar lila-fehér csapatot tartjuk. Az Újpesti Dózsa játékereje és rutinja is nagyobb, mint a Legia Varsóé. Ráadásul az évszakhoz képest jó talajú pályán, hazai környezetben játszanak. A mérkőzésre szerdán 16 óra 30 perces kezdettel kerül sor a Megyeri úton, osztrák játékvezetői hármas közreműködésével.

    ns
     
  2. avatar: heimo
    2015.04.19, 12:00
    1968. november 29.

    Legia- Újpesti Dózsa mérkőzés a VVK-ban

    Jól jártunk – mondják Újpesten

    December 18-ig szeretnénk lejátszani a két mérkőzést, hiszen az időjárás könnyen közbeszólhat – újságolta Farsang Endre, szakosztályvezető. – Már érintkezésbe is léptünk a lengyelekkel. Akár jövő szerdán is elmegyünk Varsóba.

    - Ahogy a párosítást, a továbbjutott csapatokat nézem, jól jártunk – vette át a szót Baróti Lajos. – Nem szabad azonban lebecsülni a lengyeleket, hiszen a bajnok Górnik tavaly a BEK győztes Celticet legyőző kijevi Dinamoval szemben is továbbjutott. A Legia is szép eredményekkel jutott a legjobb 16 közé. Mégis a nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokból álló Dózsától továbbjutást várok!

    A Legia Varsó csak jövőre akar játszani! Az Újpesti Dózsa labdarúgócsapata a VVK-ban a lengyel együttessel került össze, a lila-fehérek december 18-ig szerették volna lejátszani a két találkozót. A lengyelek csak jövő márciusban. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a VVK bizottsághoz fordul a Dózsa. A kiírás szerint ezt a fordulót – a 8 közé jutásért – ebben az évben kell megrendezni.
     
  3. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:58
    1969. január 12.

    Hétfőn kezd az Újpesti Dózsa

    A lila-fehérek itthon maradt játékosai hétfőn munkához látnak. (Mint ismeretes, a két válogatottnak 12 játékost adott az Újpesti Dózsa)
    - Kiket engedtek el?- kérdeztük Farsang Endrét.
    - Kuharszki, Sóvári és Mohácsik az Egyetértésbe ment, Csordás pedig az NB II.-es Szekszárdi Dózsába, Pataki még nem igazolt sehová.
    - Biztos már a két VVK mérkőzés időpontja?
    - A VVK bizottság remélhetőleg hozzájárul a tavaly benyújtott közös javaslatunkhoz. Tehát március 5.-én Varsóban, 12.-én pedig Budapesten lesz a mérkőzés a Legia ellen.

    1969. január 14.

    Váratlan fordulat az Újpesti Dózsa- Legia Varsó VVK mérkőzés ügyében

    Hétfőn délelőtt távirat érkezett az MLSZ-be, feladója Peter Joris, a VVK bizottság titkára. Ebben közli, hogy az Újpesti Dózsa- Legia Varsó két VVK mérkőzést február 5.-ig le kell játszani. Amennyiben nem kerül sor a találkozóra, a két csapatot törlik a további küzdelmekből.

    - Hogyan vélekednek a táviratban foglaltakról? – kérdeztük Farsang Endrétől, az Újpesti Dózsa labdarúgó-szakosztályának vezetőjétől:
    - Nagyon meglep minket amit Joris közöl velünk. Mi a kiírás értelmében december 31.-ig játszottunk volna. A lengyeleknek javasoltuk december 4.-ét, 15.-ét és 18.-át, majd végezetül december 21.-et is. Sajnos ellenfelünk nem fogadta el egyik időpontot sem. Néhány héttel később aztán ide látogattak hozzánk a Legia Varsó képviselői, s velük jött a lengyel labdarúgó szövetség egyik vezetője is. Akkor megállapodtunk abban, hogy márciusban lejátsszuk a két találkozót. Ehhez az MLSZ és a lengyel szövetség is hozzájárult. A közös megállapodást eljuttattuk a kupa bizottsághoz. Azt is vállalta a két csapat, hogy a továbbjutó még márciusban lejátssza a következő fordulót, és így utoléri a többieket.
    - Most mit tesznek?
    - Nyomban felvesszük újra a kapcsolatot a VVK bizottsággal és halasztást kérünk. Remélhetőleg mégiscsak hozzájárulnak ahhoz, hogy március 5.-én és 12.-én mérkőzzünk. Bízunk abban, hogy az MLSZ éppúgy, mint eddig is tette, segít minket e nagy probléma megoldásában. Ha most törölnek minket, idén tavasszal már egyetlen nagy nemzetközi kupában sem érdekelt magyar csapat, ez pedig, úgy gondoljuk, nemcsak nekünk, de a labdarúgósportunknak is nagy veszteség lenne.
     
  4. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:57
    1969. január 16.

    VVK ügyben Bázelbe utaznak az Újpesti Dózsa vezetői

    - Sikerült előrébb lépni az Újpesti Dózsa- Legia Varsó VVK mérkőzés ügyében? – ezt kérdeztük Farsang Endrétől, az Újpesti Dózsa szakosztályvezetőjétől.
    - Sajnos, nem. A Legia Varsó is felhívott minket. Őket is nagyon meglepte a hír. A lengyel csapat márciusban akar játszani.
    - Mit lehet tenni ezek után?
    - A jövő héten Bázelba utazunk. Minden rendelkezésre álló anyagot bemutatunk a VVK bizottságnak. Mi vétlenek vagyunk abban, hogy decemberben, a kitűzött határidőn belül nem került sor a mérkőzésekre!
     
  5. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:57
    1969. január 20.

    Az Újpesti Dózsa panasza a VVK bizottság előtt

    Lesz-e Újpesti Dózsa- Legia Varsó VVK mérkőzés? Erre nagyon nehéz most választ adni. Eléggé összekuszálódtak a szálak. Most az Újpesti Dózsa, az MLSZ hathatós segítségével arra törekszik, hogy kivívja igazát és rábírja a VVK bizottságot a határidő módosítására.
    - Január 26.-án Bázelben sorsolják a VVK következő fordulóját – közölték velünk a lila-fehéreknél. – Úgy döntöttünk, hogy Svájcba utazunk és a bizottság elé tárjuk a tényeket. Bízunk abban, hogy sikerül haladékot kapnunk. A lengyel csapat is egyetért erőfeszítéseinkkel.
    - Tehát nincs már hátra, mint a várakozás?
    - Igen. Mi meg tettük amit lehetett, a többi már a bizottságon múlik.
     
  6. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:56
    Sorsoltak a VVK-ban

    Vasárnap délelőtt a FIFA Zürichben levő székházában készítették el a VVK negyeddöntőinek a sorsolását. A sorsolás után közvetlenül telefonon beszéltünk Farsang Endrével, az Újpesti Dózsa Zürichbe utazott szakosztályvezetőjével.

    - Még a sorsolás előtt tisztázták a Legia és az Újpesti Dózsa elmaradt mérkőzésének kérdését – újságolta Farsang Endre. – A bizottság tagjai Sir Stanley Rous elnökkel és Peter Joris főtitkárral együtt jól tudták, hogy mi decemberben három időpontot is ajánlottunk a lengyeleknek, akik azonban ekkor már nem vállalkoztak a mérkőzésre. Később a mi csapatunk nem tudott a találkozóra kiállni, hiszen összesen 12 játékosunk vesz részt a válogatottak túráin. Olyan javaslat is elhangzott korábban, hogy ha február 5.-ig nem kerül sor a mérkőzésekre, mindkét csapatot törölni kell. A VVK bizottság azonban a sportszerűség szellemében döntött. Nehézségeinket megértve, két kötelező dátumot kötött ki a mérkőzés lejátszására.
    - Mi ez a két időpont? – kérdeztük.
    - Február 23.-án Varsóban, majd 26.-án Budapesten kell lejátszani a két találkozót. Ezt megelőzően ki kellett jelentenünk, hogy egyrészt a kötelező időpontokat betartjuk, másrészt a továbbjutó, március 20.-ig a negyeddöntő mérkőzéseit is lejátssza. Mi ezt az ugyancsak jelenlevő Börzsei János főtitkár beleegyezésével vállaltuk. Ígéretet kaptunk arra, hogy az MLSZ hozzájárul az Egri Dózsa elleni első bajnoki mérkőzésünk elhalasztásához. A számunkra kedvező döntés után került sor a negyeddöntő párosításának kisorsolására.
    - Halljuk a sorsolást…
    - A párosítás a következő: Newcastle United- Setubal, Glasgow Rangers- Bilbao vagy Frankfurt, Hamburg- Beograd vagy Göztepe, Leeds vagy Hannover- Legia vagy Újpesti Dózsa. A kupavédő angol csapat továbbjutása biztosra vehető, hiszen az első mérkőzésen Leedsben 5:1 arányú győzelmet aratott. A negyeddöntő találkozóit március 20.-ig le kell játszani.
    - Mit szól az ellenfélhez?
    - Véleményem szerint a mi számunkra jelenleg a Legia legyőzése az elsőrendű feladat. Ez sem lesz könnyű, hiszen játékosaink csak a mérkőzés előtti héten érkeznek haza. Műsorunk ezt követően is zsúfolt. Ha sikerülne továbbjutnunk, akkor csak három márciusi hétközi időpontunk marad: 5., 12. és 19. A legjobb nyolc között könnyű ellenfelet már úgysem nagyon lehetett volna kapni, de a Leeds mindegyik közül a legjobb. Az angol csapat nem véletlenül védi a kupát. Ő játszotta a döntőt 1967-ben is. Változatlanul az angol bajnokság élvonalában szerepel. Elsősorban otthonában félelmetes ellenfél. Erről 1966 márciusában a mi csapatunk is szomorú tapasztalatokat szerezhetett, hiszen 4:1-re vesztettünk…

    A zürichi FIFA székház után Baróti Lajos lakását tárcsáztuk.

    - A jó hírnek, a további mérkőzések lehetőségének természetesen örülök – mondta az edző. – Az kétségtelen, hogy most a Legia van előnyben. A lengyel csapat már közösen készülhet, a Dózsa viszont csak egy héten át tarthat közös edzéseket. Ami a továbbiakat, az esetleges Leeds elleni mérkőzéseket illeti, arról még ráérünk beszélni, hiszen nekünk először a Legián kell túljutnunk…

     
  7. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:55
    1969. február 1.

    Az Újpesti Dózsa- Legia Varsó két VVK mérkőzés kezdési időpontja véglegessé vált.

    - Február 23.-án Varsóban játszunk. A kezdés délelőtt 11 órakor lesz. A visszavágó 26.-án délután 16.30-kor kezdődik a Megyeri úton – mondta Farsang Endre, az Ú. Dózsa szakosztályvezetője. – A mi vendégünkként hazánkban tartózkodó Dynamo Berlin ellen február 5.-én 15 órakor játszunk Újpesten.
     
  8. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:54
    1969. február 18.

    A hatvanhetedik bajnoki címért

    Az Újpesti Dózsa futóedzésekkel készül – kupameccsre

    Az Újpesti Dózsa többszörösen is kivétel az idei rajtnál. Elsősorban azért, mert az annak idején sérült Dunai Antal kivételével teljes csapatnyi játékost adott a válogatottaknak. A ligaválogatott pedig, mint köztudott, csupán vasárnap érkezett haza Mexikóból. Kivétel azonban úgy is az Újpest, hogy február 23.-án nem a bajnokságban áll rajthoz, hanem Varsóban, VVK mérkőzésen. Ez, persze, egyáltalán nem könnyít az Újpest helyzetén.

    - Nem akarok panaszkodni – kezdte Baróti Lajos, a lila-fehérek edzője -, panasszal úgysem lehet előbbre lépni, de nehéz helyzetben vagyunk…
    - Főpróba?
    - Főpróba? Nálunk ilyesmiről nem lehet beszélni. A tavalyi csapat tudásában bízhatunk, hiszen még azt sem tudom, hogyan állunk fel?! Bene még mindig térdsérülésével bajlódik, Zámbónak bokasérülése van, Káposzta erős gyomorhuruttal kínlódik… Azok pedig, akik vasárnap a ligaválogatottal jöttek haza, jelenleg lehet, hogy az igazak álmát alusszák. Velük csak kedden találkozom először. Egy nap pihenő igazán jár nekik!
    - Tehát csak kedden derül ki, kikre számíthat?
    - Igen. Szerdán pedig lesz egy edzőmérkőzésünk a Tűzoltó Dózsa ellen, ha lesz… A mi pályánkon nem lehet játszani. Víz alatt van. És ki tudja milyen idő lesz szerdán? Hétfőn sem tudtam rendes edzést tartani. Futottak a fiúk 4500 métert… de szakedzés tartásáról szó sem lehetett… Könnyen előfordulhat, hogy egyetlen előkészületi mérkőzést sem tudunk játszani a Legia Varsó kupameccs előtt…
    - Hozott azért valami vigasztalót a BEAC elleni mérkőzés?
    - Mit hozhatott volna? Olyan talajon játszottunk, hogy labdarúgásról szó sem lehetett! Passzolni, cselezni, játszani? Na, nem! Csak futni! Ami vigasztaló: Dunai Anti jó formája… Igyekszünk foggal-körömmel helytállni Varsóban, aztán majd elkezdjük rendezni a sorokat… Tavaly jó csapat volt a mienk, és remélem, az idén is jó lesz… A kupameccseken pedig az a jó, hogy két mérkőzést kell játszani. Tehát, ha ki is kapnánk Varsóban, itthon lehet javítani… Szóval bizakodom, hogy a csapat kétségtelen tudásával átvészeljük ezt a nehéz helyzetet…
     
  9. avatar: heimo
    2015.04.19, 11:53
    1969. február 20.

    Az Újpesti Dózsa SC sajtótájékoztatója

    Az Újpesti Dózsa labdarúgóinak február 23.-án és 26.-án VVK mérkőzésen kell helytállniuk. Ellenfelük a lengyel fegyveres erők csapata, a Legia Varsó. A lila-fehérek nem a legjobb előjelek mellett várják a mérkőzéseket. Az idén még csak egyetlenegy kétkapus edzőmérkőzést tartottak, szerdán, a Tűzoltó Dózsa ellen. A következő 15 játékos utazik el pénteken délután 14 órakor Varsóba. Szentmihályi,Káposzta,Solymosi,Bánkuti,Dunai III.,Noskó,Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L.,Borbély,Szini,Juhász és Zámbó. Zámbó még sérült, így az Újpesti Dózsa várható összeállítása: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Bánkuti-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L.

    - A csapat formáját nem tudtuk lemérni – mondta Farsang Endre szakosztályvezető. – A játékosok tudásában, akaratában bízunk. Szoros eredményt várunk, s ha Varsóban nem is, Budapesten kiharcoljuk a továbbjutást.

    Az Újpesti Dózsa vasárnap délután 17 órakor érkezik vissza Budapestre.

    1969. február 21.

    Az Újpesti Dózsa Varsóban van – a Legia pedig Budapesten

    Esőből jöttünk, esőbe érkeztünk. Bene, a csapat örökmozgója, a repülőtéren már megjósolta, hogy Varsóban legalább nyolc fok és vigasztalan eső vár bennünket. Az előrejelzés bevált, de – ne vágjunk a dolgok elébe.
    Egy kis zavarral kezdődött az utazásunk. Zámbó jegyét nem találták, és a csapat balszélsője majdnem Budapesten maradt. A gépben természetesen sok szó esett a vasárnapi mérkőzésről. A fő téma – a pálya volt. Általános a félelem a jeges pályától, ahol legfeljebb korcsolyázni lehet, de futballozni nem.
    A „világutazók” szenvtelen ábrázattal dőltek hátra a kényelmes üléseken. Bene Ferinek tettem fel a kérdést:

    - Nem sok egy kicsit az utazgatás?
    - Addig jó, míg utazik az ember – válaszolta a csatár. – Megmondom őszintén, nagyon szívesen utaznék nemsokára Leedsbe is.

    Baróti változatlanul gondterheltnek látszik. Elmondta, hogy bár Zámbó állapota sokat javult, mégsem biztos, hogy ő lesz a balszélső vasárnap.
    Az utazás simán zajlott le. Legtöbben olvasgattak vagy aludtak, s csak egy négyes társaság verte némi izgalom közepette a blattot. A repülőgépen még megkérdeztem Baróti edzőtől, hogy milyen műsort állított össze a varsói tartózkodás időtartamára.

    - Érkezésünk után sehova sem megyünk – válaszolta Baróti Lajos. – Teljes pihenő van, később sem szívesen engedem el a csapatot a városba, nehogy elkapják az A2-es hongkongi vírust.
    A szombati program így meglehetősen egyhangú. Délelőtt 11-kor edzést tart a csapat, s azután jelöli majd ki Baróti Lajos a pályára lépő tizenegyet.

    Befejezésül néhány szót az ellenfélről.

    A Legia Varsó együttese még nem érkezett haza bulgáriai portyájáról! Érkezésüket péntek este 8 óra utánra várták a lengyel fővárosba. A varsói együttes egyébként a fegyveres erők csapata. 1916-ban alakult, két ízben nyert lengyel bajnokságot, négyszer védője volt a lengyel kupának, utoljára 1966-ban. Jelenleg a bajnokság második helyén áll, de esélyes a bajnoki címre is. A bajnokságban nyújtott eddigi teljesítményük nagyra értékelendő, hiszen a kitűnő sziléziai csapatok közé csupán a Legia Varsó tudott beékelődni a fővárosi csapatok közül. Jól sikerült bulgáriai portyájuk is: négyszer léptek pályára, s két alkalommal győztesként hagyták el a pályát, egyszer döntetlenül végeztek, s csak egy alkalommal szenvedtek vereséget.
    Varsóban a közvélemény jó játékot, nagy küzdelmet vár a találkozótól. Reménykednek abban, hogy bár tartalékos a Legia Varsó, de nagy küzdelemre kényszeríti az általuk nagyra becsült Újpesti Dózsát.
    Már berendezkedtünk szálláshelyünkön, amikor érdekes hírt kaptunk. Mi megérkeztünk ide Varsóba, viszont ellenfelünk, a Legia Varsó – Budapesten ragadt. Bulgáriából hazafelé ugyanis leszálltak Ferihegyen, ahonnan viszont nem tudtak tovább utazni. A hírek szerint a magyar fővárosban tölti az éjszakát a Legia és csak szombaton délután folytatja útját Varsóba.
    A helyi vezetők elmondták azt is, hogy a Legia pálya jelenleg ugyan víz alatt áll, de nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy vasárnapra használható állapotba hozzák.

    1969. február 22.

    Már csak egy kérdőjel van: lehet-e játszani?

    Vasárnap délelőtt 11 órakor a VVK-ért:

    Legia Varsó – Újpesti Dózsa

    Szombaton reggel arra ébredtünk, hogy nagy pelyhekben esik a hó. A null fok körüli hőmérséklet viszont azt jelentette, hogy ami leesett az el is olvadt. Maradt tehát a locs-pocs, a nedvesség és a várakozás: vajon lehet-e játszani a Legia stadionban?!
    11 órakor az is kiderült , hogy az Újpesti Dózsa labdarúgó csapata egy órától egyórás könnyű átható edzést tarthat a vasárnapi mérkőzés színhelyén. Nem túl nagy örömmel, hiszen a pályát körülbelül öt centiméteres hó takarja és nem is ajánlatos letisztítani, hiszen a talajnak csak a felszíne engedett fel. Alatta fagyos. Így aztán a labda sem pattan a pályán. Kétséges, hogy a játékvezető engedélyt ad-e vasárnap a mérkőzés lejátszására. Tulajdonképpen ez az egyetlen kérdőjel a vasárnapi VVK mérkőzéssel kapcsolatban, hiszen sok izgalom után a Legia Varsó is hazaérkezett szombat délután. Azonnal rejtekhelyre is vonultak a játékosok, hogy kipihenjék kalandos Szófia – Budapest – Varsó útjuk fáradalmait. Az Újpesti Dózsa és a Legia Varsó vezetői megállapodtak, hogy a Dózsa lila mezben és fehér nadrágban játszik. Tehát mindkét csapat a saját színeiben. A mérkőzés iránt egyre nő az érdeklődés. Sok embert leszólítottam az utcán, hogy milyen eredményt várnak. A legtöbb válasz így hangzott: „ Szívünk szerint azt szeretnénk, ha a legia Varsó győzne és jutna tovább, az Újpest azonban jobb csapat. Varsóban talán sikerül döntetlen eredményt elérnünk, vagy legyőzni az Újpestet egy góllal, Budapesten viszont a Dózsa feltétlenül biztosítja a továbbjutást.” Hasonló véleményen vannak egyébként az újpesti játékosok is. Csupán Baróti Lajos aggódik:

    - Őszinte vagyok – mondta-, higgyék el, nem tudom, mire képes most a csapat. Egy biztos: ez a talaj nem nekünk kedvez, hiszen nem érvényesül kellőképpen a Göröcs típusú játékosok technikája. Azt azonban remélem, hogy szoros mérkőzés lesz.

    A szombati edzés után egyébként úgy döntött az edző, hogy balszélen Zámbó kap helyet a csapatban, akinek sérülése teljesen rendbe jött. A találkozón egyébként nagy taktikai harc is várható. A Legia Varsó a 4-2-4-es játékrendszert játssza igen rugalmasan. Jellegzetessége még a népszerű varsói csapatnak, hogy technikásan futballozik, s akárcsak az Újpestnél, az ereje inkább a támadósorban van. Az Újpesti Dózsa szokott stílusában és játékrendszerében kezd. A két ék Bene és Dunai II., mögöttük a Fazekas, Göröcs, Dunai III., Zámbó négyes szervezi a játékot, míg hátul Káposzta, Noskó, Bánkuti és a söprögető Solymosi igyekszik menteni a góltól Szentmihályi kapuját.
    Hogy végül is lesz-e mérkőzés, és hogy mi lesz az eredmény, az azonban csak vasárnap délelőtt derül ki.

    1969. február 23.

    Nagyszerű hajrával

    Legia Varsó- Újpesti Dózsa 0:1 (0:0)
    Varsó, 11 ó., 10.000 néző, V.: Smejkal (Macha,Poncek)

    Legia: Grotynski-Stachurski,Zygmunt,Niedziolka-Trzaskowski,Dejna-Blaut I.,Zmijewski,Brychczy,Pieszko,Gadocha. Edző: Jaroslaw Vejvoda.
    Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Bánkuti-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Zámbó. Edző: Baróti Lajos.

    Csere: Gadocha h. Balut II. (37p.).

    Gólszerző: 0:1 Dunai II. (87p.).

    Szögletarány: 18:4 (7:1)

    Amikor ezeket a sorokat diktálom, alig néhány órával vagyunk a mérkőzés után, de már Budapesten. Volt tehát még egyszer időm végiggondolni a mérkőzést, amely végül is lila-fehér győzelmet hozott, bár az I. félidő után senki sem számított újpesti győzelemre a varsói Legia stadionban.
    Derült, hideg időre ébredtünk reggel, mínusz 5 fok volt a hőmérséklet, s ez nem csak azt jelentette, hogy a hó fagyott keményre a pályán, hanem az ötcentis hóréteg alatt a talaj is. az újpesti játékosok másfél órával a mérkőzés előtt megvizsgálták a pályát, s egyöntetű volt az elkeseredés. Mint később kiderült nem is alaptalanul.

    Már az 1. percben Pieszko cselezte át az újpesti védelmet, de óriási helyzetben 10 méterről mellé lőtt. A labdát Szentmihályi pontosan Brychczyhez dobta, a lengyel csatár viszont 17 méterről az üres kapu mellé lőtt. Egy perc alatt két lengyel gólhelyzet. Már ekkor feltűnt, hogy a lengyel játékosok milyen nagyszerűen tudnak alkalmazkodni a talajhoz, biztosan állnak a lábukon, ugyanakkor a Dózsa játékosok csak csúszkálnak. A 4. percben ismét Pieszko lőhetett volna gólt, de teljesen tiszta helyzetben, 13 méterről a kapu fölé vágta a labdát. Egy perc múlva Brychczy beadását Dejna lőtte kapura, és Solymosi az utolsó pillanatban mentett. Szentmihályi már verve volt. Ezután kétszer Káposzta hibázott, de szerencsénkre egyik hibából sem lett gól. Nagyon ügyesen adogattak a Legia Varsó csatárai. Váratlan keresztlabdákkal, hosszú előreadásokkal többször is szétzilálták az újpesti védelmet. A 13. percben Dejna lőtt kapu fölé gólhelyzetben, a 16. percben Blaut I. mellé lőtt, a 17. percben Zmijewski hagyott ki gólhelyzetet, majd a 19. percben Dejna közeli lövését Szentmihályi óriási bravúrral ütötte szögletre. A félvonalon is csak ritkán jutott túl a Dózsa. Szerencsére a Legia csatárai a kapu előtt túl sokat kombináltak, jobb helyzetnél is jobbat akartak. A 26. percben például Dejna,Pieszko,Stachurski is kitűnő gólhelyzetben volt, de mindhárman tovább adták a labdát, végül Blaut I. fölé lőtt. A 29. percben láttuk az első igazi Dózsa támadást, de Bene és Dunai II. adogatás után Zygmunt szerelte a magyar csatárt. Indításából Dejna került gólhelyzetbe, de ismét hibázott. A 30. percben Gadocha megsérült, 7 perc múlva Blaut II. állt be a helyére. Közben Dejna ügyes cselekkel átment a teljes Dózsa védelmen, át akarta emelni a labdát Szentmihályi fölött, de az újpesti kapus kitűnő reflexszel hárítani tudott. A félidő végéig nem változott a játék képe, állandóan a Legia Varsó támadott, de az újpesti védők önfeláldozóan mentettek.

    A szünetben cipőt cseréltek az újpesti játékosok, s az új gumistoplis cipőkben már jobban ment a játék. A 47. percben Dejna elől Szentmihályi, az 50. percben Zmijewski elől Bánkuti mentett szögletre, majd perceken át valóságos tűzijáték alakult ki az újpesti kapu előtt, de jól tömörült a lila-fehér védelem, végül is az 57. percben Zmijewski fölé lőtt s ezzel felszabadult az újpesti kapu. A 60. perctől kezdve már teljesen kiegyenlített játékot láthattunk. Többet mozogtak elöl az újpesti csatárok és többet támogatták őket a felfutó középpályások is. Helyzetük azonban ekkor is a varsóiaknak akadt, két ízben Dejna, a 72. percben pedig Brychczy az ötös sarkáról mellé lőtte a labdát. Ezután végre az igazi Újpesti Dózsát láthattuk. A 75. percben Bene,Dunai II.,Fazekas adogatás után a jobbszélső lőtt a kapu mellé, majd két szöglet jelezte a lila-fehérek feltámadását. A 78. percben Fazekas kitűnő labdával indította Benét, aki azonban a hóban elvesztette a labdát. A 81. percben Trzaskowski váratlan lövése a felső lécről pattant vissza, majd Solymosi szögletre mentett. Már úgy látszott 0:0 lesz a végeredmény, amikor a 87. percben szögletet harcolt ki az Újpest. Fazekas lőtte be a szögletet, a labda a tisztán hagyott Dunai II. elé került, aki 7 méterről, nagy nyugalommal lőtt az üres kapuba. 0:1. A Legia Varsó még megpróbálta a lehetetlent, de Dejna és Blaut II. is hibázott jó helyzetben.

    A mérkőzés kezdetekor a Varsóba átrándult 100 főnyi Dózsa szurkolótábor hangpárbajt igyekezett vívni a varsóiakkal. Hangjukat azonban hamar elnyomta az ütemes „Legia! Legia!” kiáltás. Akkor azt hittük, csak a nézőtéren marad alul a Dózsa, de majd a pályán a lila-fehérek viszik a vezető szólamot. Nem így történt. A gyorsan, keményen, korszerűen játszó varsói csapat a talajhoz is jobban igazodott és Dejna vezérletével valósággal kapujához szegezte az Újpesti Dózsát. Igaz, Baróti Lajos erősen defenzív taktikát dolgozott ki a mérkőzésre. Csupán Bene és Dunai II. tartózkodott elöl és néha Fazekas, de az újpesti indítások pontatlanok voltak, illetve a magyar csatárok egyszerűen nem tudtak megindulni a jeges talajon. Így történhetett, hogy az első 45 percben pontosan 15 gólhelyzetet hagytak ki a Legia Varsó csatárai, míg az újpestieknek egyetlen lövése sem ment Grotynski kapujára.
    A 60. perctől azonban a Legia Varsó nem bírta a maga által diktált hatalmas iramot, s a rutinos újpestiek azonnal kihasználták a lengyel együttes visszaesését. Egyre gyakrabban zárkóztak fel a támadásokhoz a középpályások, sőt időnként már a hátvédek is előremerészkedtek. A 87. percben végre eldőlt a mérkőzés, az Újpesti Dózsa egyetlen gólhelyzetét kihasználta, ezzel győzött. Illetve még valamivel: az Újpesti Dózsától régen látható nagy akarással, szívvel, lélekkel küzdöttek a pályán, önfeláldozóan belevetették magukat a varsóiak átadásaiba és lövéseibe. Mindenekelőtt ez a nagy akaraterő segítette át a lila-fehéreket az első félidőn és a második félidő elejének első 15 percén.

    Az Újpesti Dózsa kapujában Szentmihályi nagyszerű teljesítményt nyújtott. Az első 10 perc egy-két megingásától eltekintve végig bravúrosan védett. Csapatának legjobbja volt. Az újpesti hátvédek közül mindenek előtt Solymosi és Bánkuti érdemel dicséretet, mindketten sokszor tisztáztak nehéz helyzetben. Nagyszerűen látta el feladatát Noskó is, aki semlegesíteni tudta a legveszélyesebb lengyel csatárt Brychczyt. A középpályások ezúttal halványabb teljesítményt nyújtottak, a csatárok pedig közül csupán Dunai II. dicsérhető maradéktalanul. Sokat vállalt magára, szép megoldásokat láthattunk tőle, és ő lőtte a győztes gólt.

    Vasárnap is folyt a munka a Megyeri úti pályán

    A varsói VVK mérkőzés végül is megvolt. Igaz, irreális, csúszós, havas, jeges pályán. Most már az a kérdés: milyen lesz szerdán Újpesten a játéktér.
    Vasárnap délután telefonon érdeklődtünk a Megyeri úton:

    - Jelenleg több mint félszáz ember és több gép is dolgozik a pályán – újságolta Goda bácsi, a gondnok. – Hó jóformán nincs a füvön, víz még akad. Szerdára remélhetőleg ez sem lesz már. csak annyit mondhatok: mindent elkövetünk, hogy minél jobb legyen a talaj.

    Most már az időjárásnak is el kell követnie mindent, s akkor nem lesz probléma. Legalább is a pályát illetően…



    Kupáért a havon

    A gólkirály góljával

    Hát ezen is túl vagyunk!
    A Vasas után az Újpesti Dózsa is jól kezdte az idényt, egygólos előnnyel várhatja a Legia Varsó elleni budapesti VVK visszavágót. De milyen keservesen született meg ez az egygólos előny!
    Először is Varsóban mindenki az eget kémlelte, s találgatta: lesz-e mérkőzés vagy sem. Mert a hó pénteken és szombaton is egyhangúan hullott. A pálya már már játékra alkalmatlannak látszott. Ám végül is megkezdődhetett a mérkőzés.
    S hogyan kezdődött?
    A lengyelek teljes erőbedobással, óriási lendülettel támadtak, a Dózsa már az első másodpercekben beszorult. Rohamoztak-rohamoztak a hazaiak, s a lila-fehérek csak rúgták, vágták a labdát. Csigalassúsággal teltek a percek, a védők úgy érezték, ennek sohasem lesz vége. A 15. perc tájékán járhattunk, amikor Káposzta kiszólt:

    - Mennyi van még hátra?

    A lengyel csatárok valóságos pergőtűz alá vették Szentmihályi kapuját, ám Miskának ezúttal egyszerűen nem lehetett gólt lőni. Vagy ő mentett bravúrosan – vagy a szerencse. A szünet után például többször is az utóbbi.

    Egyszer Zmijewski bombázott kapura, Szentmihályi az ötösön megcsúszott, s tehetetlenül nézte, amint a labda a feje fölött – hajszállal a léc fölé vágódott. Aztán az öreg, rutinos Brychczy tört ki, az ötös sarkáról lőtt, s a labda a vetődő kapus mellett, a fát súrolva ment ki. Majd Pieszko lőtt ívelten kapura, Szentmihályi tornászott, de hiába. S a labda a felső kapufán csattant.
    Aztán, ahogyan az ilyenkor lenni szokott – egy újpesti támadás, egy újpesti gól. Fazekas belőtt szöglete után Bene és Göröcs egy-egy testcsellel elfektette a védelmet, s az üresen álló Dunai II.-nek már nem volt nehéz a hálóba találnia.
    A gólkirály gólja döntött.

    ns,ks