magyarfutball.hu

Zuglói AC - Ferenczvárosi TC 0 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.12, 18:40 (szerk.: 2022.04.13, 10:12)
    FTC - Zuglói AC 2:0 (1:0)

    Üllői uti pálya, 4000 néző
    Bíró: Kiss Menyhért

    Az üllői-uti pálya is megérezte a mult heti nagy havazást s az azt követő olvadást. Talán egy nüánszszal jobb volt ugyan, mint a többi pályák, amelyeken a meccsek elmaradtak, de bizony reális játékról itt sem lehetett szó. Az egész terepet — talán néhány négyzetméter kivételével — dagasztó sár borította, amelyben egészen különleges technikával kellett operálni.
    A labdát lehetően a levegőből, vagy half-volleyból kellett továbbítani, mert ha az egyszer leesett a földre, csaknem bizonyosan beragadt a sárba. Ugyanilyen sorsra jutottak a legszebb lapos lövések is: feleuton megakadtak egy barátságos pocsolyában.

    A mérkőző felek közül az FTC volt az, amely jobban tudta játékstílusát a mély talajhoz alkalmazni, Különösképpen a csatársor operált sikeresen a rossz talajon; meglepő frissen mozgott minden embere; a passzok gyorsan és a helyzethez alkalmazva kapásból mentek egyik embertől a másikhoz s onnan ismét tovább. Különösen Tóth volt ma elemében, aki ma, mint labdaosztogató és helyzetelőkészitő, a legjobb Patakyra emlékeztetett. Ő volt a csapat lelke, aki fáradhatatlanul vezette az attakokat. Pataky megértő partnere volt, bár ő ma kissé visszahuzódott, s egyénileg nem is igen akart részt venni a támadásban. Schreiber a mezőnyjátékban még nem nőtt fel Tothhoz és Patakyhoz, a helyzetek befejezésében azonban nagyon használható erőnek bizonyult; jól helyezkedik s ennek köszönheti két szép gólját. A szélsők közül Héger egy klasszissal veri Wiener II.-t. Rendkívüli gyorsasága még kiforratlan technikája mellett is állandó sikerekhez segítik az ellenfél védelmével szemben; centerezései is precízek és a kelló erővel mennek a lövőhöz. Wzeteit; centerezései azonban szintén megfelelőek.iener II. fölösleges dribblijeivel és tájékozatlanságával sokszor elrontja kedvező hely

    Nem maradt el a csatársor mögött a mindig kitűnő halfsor sem. Minden embere nagyszerűen állta végig az iramot a mely talajon is és állandóan a sarkában lévén a csatársornak, ellátta azt kitűnő labdákkal. Ezenfelül élénken részt vett a fokozottabb méretekben szükségessé vált háromszögjátékban is és ezzel átsegítette csatársorát a talaj okozta nehézségeken.

    A halfsornak gerincze a fáradhatatlan Szabó volt, akinek agilitása ezen a talajon megfizethetetlen. Szerelt, passzolt, fejeit; ott volt mindenütt s ezuttal igazán rászolgált az „örök mozgó\" melléknévre. Blum nagy játékíntellingenciája fölényesen küzdötte le a természeti akadályokat, s nemcsak teljesen sakkban tartotta a Zuglóiak jobb oldalát, hanem az ő általa alkalmazott támadó taktikai vette át azután az FTC egész csapata. Wilheim nem érte el még régi formáját, de nem rontott.

    Ami az FTC védelmét illeti, az első félidőben nem ért fel csatársorához és halfsorához.A második félidőben azonban ók is alkalmaztak stílusukat a talajhoz s állandóan kapásból továbbították a labdákat. Ekkor Hungler II. is, de különösen\" Takács kifogástalan volt. Weiszet csak szükségkapusként fogadhatjuk el; termete nem predesztinálja erős mecscsekben való helytállásra.

    A Zugló csapatának az volt a főhibája, hogy halfsora sehogyan sem tudott hozzászokni a talajhoz, sem passzolni, sem fordulni, sem rámenni nem tudtak helyesen a sárban. így történt, hogy az FTC sokszor macska-egérjátékot folytatott velük, s bizony több gólt is lőtt volna, ha a sár le nem csökkenti a lövés erejét. A tehetetlen halfsor előtt a határozottan kvalitásos csatársor sem tudta elérni végcélját, bár összjátéka és áttörőképessége nem egyszer juttatták jó helyzethez. Balszerencséjük is nagy volt, mert két ízben is megállította offszeiden a bíró sípja a már biztos lövőhelyzetben lévő csatárt. Ha azonban nem is kisérte ezuttal siker a csatárok játékát, szép stílusuk a jövőben elérendő eredményeknek biztos záloga.

    A csatársort Rácz okosan irányította, mellette a két összekötő, ugyszintén Neumayer balszélső játéka érdemel dicséretet. A csatársorral ellentétben, amely régen játszott ilyen jól, a védelem régen dolgozott ilyen bizonytalanul. Zvolenszky ugyan kitünően szerelt, de rugásai nem sikerültek; Sternberg pedig teljesen elveszett a sárban. Barabásnak a második gólt fognia kellett volna.

    Az FTC rögtön a meccs elején támadóan lép fel s Héger centeréből amelyet Sternberg elluftol, a labda már a 2 percben az üresen álló Schreiber lába elé kerül, aki orrhegygvel lövi s a labda a felső kapufa alatt a gólba jut. Tovább is az FTC támad, s Pataky, Tóth és Schreiber számos lövése kerül a kapu mellé, vagy akad meg a sárban. Az állandó ostrom alól csak néha szabadul fel a Zugló, Bánt kétszer is jó helyzetbe juttatja Rácz, de a biró sípja még lövés előtt megállítja a támadást.

    A II. félidöben sem változik a helyzet. Az FTC kezd; Héger lefut s pontos centerét Schreiber laposan lövi. A labda Barabás kezéből csuszik a gólba. Zugló elkeseredetten támad, de a kitűnő FTC védelmen meghiusul minden igyekezete. Az FTC Tóth vezetésével többször áttöri a Zugló védelmet, de Tóth éles lövése hajszálra fölémegy; Schreibert pedig lövés előtt buktatják fel. A mérkőzés végén egy hamis megítélés körüli vitában Kiss Menyhért biró Blumot kiállítja, de azután kiderül, hogy félreértés történt és Blum tovább játszik. A játék a végén ellaposodik s el is durvul, baj azonban szerencsére nem történt.

    FTC: Weisz— Takács, Hunglcr II— Wilheim, Szabó, Blum— Héger, Tóth, Pataky, Schreiber, Wiener II.
    Zugló: Barabás— Zwolenszky, Sternberg— Herzfelu, Pálfy, Hajdu—Láng, Vacek, Rácz, Bán, Neumayer.

    Sporthirlap, 1923. február 26.