magyarfutball.hu

Budapesti AK - UTE 1 : 3 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Benedek Aladár
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: -

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.08.03, 18:41
    UTE—BAK 3 : 1.

    A szezón vége egyik meglepetést a másik után hozza. Egy hét előtt még goalokban kifejezve is rend­kívül súlyos vereséget szenvedett az újpesti legénység a vasutascsapattól, tegnap pedig a BTC ellen pompásan szereplő BAK teamjétől csaknem állandó fölény után biztosan elhódított az eddigi nyolcz pontjához még két, az elsőosztályban való benmaradását jelentő pontot.
    A győztes csapat feltétlen dicséretet érdemel szép teljesítményéért, a melyhez nem kis mértékben hozzá­járult Pribojnak, az uj közópesatárnak a beállítása, a ki tényleg nagy kvalitású játékos. Tetszetős mezőnyjátéka, ügyes labdaadogatása, valamint a kapu előtti határozott fellépése jeles játékerőt sejtet. Kívüle még részt kérhet az elismerésből a néhány lövést bravúrosan védő Váradi, a pompásan játszó Neumann középfedezet, a két hátvéd, a tempót kezdettől végig bíró Baubach, valamint a csatársorból még Besenczi.
    A BAK egyetlen mentsége, hogy tartalékos csa­pattal állt ki a mérkőzésre. Hiányzott a csatársor egyik legfürgébb tagja, Okos jobbösszekötő, a jól bevált Dongó és a megsérült Rudas. Korda és Cseh nem pótolták a hiányzókat, Klement is gyengén játszott, és igy a szélsők is állandóan magukra voltak hagyatva. Igazi játékkedvvel csupán a közvetlen védelmet láttuk szerepelni Károlylyal az élén, a ki azonban gyenge fedezettársainak hibáit nem tudta ellensúlyozni, és igy szabad tért volt kény­telen engedni az ellenfél támadásainak.
    Az első félidőben széllel játszva, az UTE támad többet, a BAK azonban nagy erőfeszítés árán sikeresen védekezik.
    Félidő 0:0.
    Szünet után mindenki a szél ellen küzdő UTE visszaesését várja, azonban alig kezdődik a játék, máris az UTE magához ragadja a vezetést. Két lila-fehér csatár áttöri a BAK védelmét és szabadon állva a kapu előtt, Novák Besenczinek adja át a labdát, a ki a kapuját el­hagyó kapus hálójába közelről goalt lő. Rögtön utána Korda megsérül és kiáll, a mi az újpestiek támadókedvét csak fokozza. A tizedik perczben Ludvig a büntetőterüle­ten belül, a kornervonalon elgáncsolja az UTE balszélsőjét és a megítélt tizenegyesből Priboj az UTE második goalját rúgja. A 19-ik perczben sarokrúgáshoz jut a BAK, a melynél Baubach handset vét a kapu előtt. Ludvig büntetőrugását azonban Váradi elfogja, mire Ludvig a labda helyett őt rugja meg. Az ezért megítélt szabadrúgás után Priboj Vágótól kisérve, megszökik, lövését Duschek ki­védi, de a kezéből kipattanó labdát a ráfutó Vágó a hálóba ragja. A BAK most nagy erőfeszítéssel iparkodik az ered­ményen javítani, Ludvig is előremegy a csatársorba, azonban goalhoz csak az UTE újabb handse juttatja a BAK-ot, mert a tizenegyesből a labda Cseh révén a há­lóba jut (34. p.).
    A fair mérkőzés bírája Benedek Aladár volt.

    Az Újság 1914 május 26.
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.17, 17:41
    Újpesti Torna Egyesület—Budapesti Atlétikai klub 3:1 (0:0).

    A mérkőzés helye az üllöi-uti pálya volt. A BAK Okos, Rudas, Deutsch és Glatter nélkül vette föl a küzdelmet, mig az UTE először szerepeltette csatázósorában Pribojt, a ki lelke volt a támadásnak. Az UTE-nek különben is jó napja volt. Még a halfsora is kitünően játszott. A meccset a második félidőben nyerte meg a fásultan játszó BAK csapata ellenében.

    A vezető gól az első percben esett Besenczy kiszökése és lövése révén. Ludwig durva játékáért megítélt tizenegyesből esett a második gól, a minek Priboj volt a mestere. Utána kezelésért a BAK jutott tizenegyeshez, de Ludwig a kapus kezébe rúgta a labdát, majd odaugrott s a kapust is megrugta. A szabadrúgás után Priboj kiszökött a BAK védelméből, a kapura lőtt, Dusek kapus védte a lövést, de a labda Vágó elé esett, a ki most az UTE harmadik gólját lőtte. A BAK az egyetlen gólját egy véletlen kezelés miatt megítélt tizenegyesből érte el, Cseh révén. Biró Benedek Aladár volt.

    Budapesti Hírlap, 1914. május 26.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.17, 17:36 (szerk.: 2017.09.17, 17:36)
    UTE-BAK 3:1 (0:0).
    Üllői úti pálya. — Bíró: Benedek Aladár.

    A BAK Okos, Dongó, Rudas és Glatter nélkül állt ki. Az UTE először szerepeltette első csapatában Pribojt, aki igen jól bevált. Egészben véve UTE, támadó sora, fürgének és energikusnak bizonyult A halfsor is igen agilis volt, különösen jó napja volt Baubachnak. A BAK csatársora sehogysem tudott lendületbe jönni, Korda nem tudta pótolni Okost és így Klement sem érvényesült. Cseh-Gállos támadásait az erélyes UTE védelem mindig leszerelte. A halfsorban Ligeti és Fodor nagyon bizonytalanul játszott és Károly nem bírta pótolni, amit ők elmulasztottak.

    Az első félidőben az UTE a többet támadó fél. A második félidő 1. p-ben Bessenczi egyéni áttörése révén elért goal és a 3. p-ben Korda megsebesülése és kiállása eldöntötte a mérkőzés sorsát. A goal után továbbra is az UTE támad és a 10 p-ben Ludwig fauljáért megítélt 11-est Priboj belövi 2:0. A 19. p-ben egy kornerből Baubach kezére esik a labda. A 11-est Ludwig a kapus kezébe lövi, majd ráugrik Váradira és megrúgja. A szabadrúgásból Priboj kiszökik, lövését Dusek védi, de a labda Vágó elé esik, aki belövi (3:0). A BAK ezután kétségbeesett erővel igyekszik javítani az eredményen, de csak annyit sikerül elérni, hogy a 34 percben egy véletlen handsből megítélt 11-est Cseh révén goallá értékesít.

    Sporthírlap, 1914. május 25.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.17, 11:28
    A mérkőzés az eredeti időpontról (1914. március 29.) elhalasztva.