magyarfutball.hu

Budapesti AK - MTK 1 : 0 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
nézőszámok:
  1. Sport-Világ: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.16, 18:55
    BAK—MTK 1:0.

    Igaz, hogy csak tizenegyes döntötte el & mérkőzés sorsát, tagadhatatlan azonban, hogy a kék-feketék győ­zelme igen jól megérdemelt volt. A BAK ugyanis a nélkül, hogy mást, mint lelkes és energikus játékot produkált volna, elejétől-végig fölényben volt, és ha csatársora a goal előtt is tudott volna mit kezdeni a labdával, alig­hanem goalarányban is súlyos vereséget mért volna a Testgyakorlókra. A BAK tegnapi kitűnő formája nem lep meg, hiszen a csapat tizenegy játékosa valósággal válogatottakból (más csapatokból ki válogatottakból) áll. A meglepő az, hogy ez a súlyban és erőben is imponáló csapat az őszi szezonban addig olyan gyengén szerepeit, sőt a WAC elleni mérkőzése nemcsak a klubra, hanem a magyar footballsportra is olyan súlyos kudarczczal járt. Igen magasra taksálnék tehát a BTC-nak múlt heti BAK élleni 2:0-ás vereségét, de a piros-fehérek tegnap viszont a 33-asokat sem bírták legyűrni, az igazság tehát az, hogy vagy nagyon egyforma erejű mind a tiz első­osztálya csapatunk, vagy pedig az, hogy klasszisával egyik csapat sem magaslik ki. Hétről-hétre a legváltozóbb formákat mutatják elsőosztályu team-jeink. Mi másnak a jele az, mint annak, hogy a csapatok tisztán a véletlenre bízzák mérkőzéseiknek sorsát, és a tréningre semmi gondot se fordítanak. Hiszen nem baj, ha egymást püfölik, de súlyos kötelességmulasztásszámba megy, ha komoly készülődések nélkül nemzetközi matchekre állván ki, szégyent hoznak sportunkra. Az FTC tegnapi fényes győzelme ismét elvakithatja az optimistákat, azonban tanácsos lesz nem túlbecsülni, különösen most, a magyar-­osztrák mérkőzés előtt . kvalitásainkat, mert mind- annyiunkat kellemetlen csalódás érhetne.
    A BAK kevéske játékstílusa még leginkább a BTC-éhoz hasonlatos, de »mint a példa« mutatja, minek a stilus, mikor a nélkül is győzelmet lehet aratni. A gyors balszélső szöktetése, másrészt védeni bármi áron; ennyi a BAK tudománya; de íme ez a taktika is elegendőnek bizonyult, hogy az MTK-át ugyancsak érzékeny vere­séggel sújtsa. Pedig egyénileg kitűnő játékosokból áll a csapat; agilis, szívós legények. Egy ügyes, értelmes tréner tényleg elsőrangú csapatot fejlesztene belőlük. Legjobb emberük Korda, a ki az ó posztján ma feltét­lenül a Iegkülönb magyar játékos. Fényes bravúrral és ezúttal hidegvérrel is védett György; ha az alacsony labdákat is abban a stílusban tudná védeni, reprezen­tatív csapatunkba is bátran ajánlanók. Ludwig bécsi katonáskodása alatt nagyot fejlődött, de ráragadt a bécsi kültelki pályákon dívó brutális játék, a mi szereplését ugyancsak ellenszenvessé teszi. Szurynak is ezúttal jó napja vojt, de ismét erőszakosan játszott, sőt ma vak dühében — a kék-fekete színeket a kék-fehérekkel össze­tévesztve — két saját csapatbeli játékost is alaposan a földre teremtett. Kézsmárky is csak alattomos gáncsaival vonta magára a figyelmet. Gálos egyéni támadásai elsőranguak, igen jó (ha nem is reprezentatív) formában játszott ismét Schafer, sőt az MTK csatárok feltartózta tására ma még Salzberger is elég jónak bizonyult.
    Az MTK ezúttal szenvedte első vereségét az őszi szezonban, sőt olyan gyatrán játszott, hogy még a BAK-nál gyengébb kvalitású ellenfél is alighanem le­győzte volna. Bizonyos, hogy a kék-fehérek ma indiszponáltan játszottak (a csúszós és sáros talaj sem konveniált látszólag a Testgyakorlóknak) és olyan napjuk volt (a mi a footbailban gyakran előfordul), a mikor semmi sem sikerül. Ezek azonban csak a olyan szépségflastromok, a vereség tulajdonképpeni oka a fedezetsornak váratlanul gyenge szereplése volt. Ellinger, mint czenterhalf, már amúgy is alaposan lehandicapeli a csapatot, és ha az MTK hamarosan más középfedezetrói nem gondoskodik, a szezonban még jó néhány vereségre lehet elkészülve, de ma Biró és Vágó ia erősen előző heti formája alatt játszott, és semmiesetre sem ajánlatos őket ennélfogva a válogatott csapatba beállítani. Révész addig, a míg a BAK a vezető goalt meg nem szerezte, nagyszerű volt, Azontúl erőszakos, és egy ízben elkövette azt, hogy az MTK goalja relé rohanó Schafert egy­szerűen a dresszénél fogva rántotta vissza. Csüdör és Knapp kifogástlaan volt, a csatársorban azonban még Lane és Sebestyén sem elégített ki; az utóbbi azért nem, mert czenterezéseivel állandóan késik, czenterezései tehát soha sem jönnek váratlanul. Nagy József a balösszekötő helyén nyilván tévedésből került a második csapat helyett az elsőbe.
    A mérkőzés meglehetősen unalmas lefolyású volt. A goalok elé csak pillanatokra terelődött a játék, alig történt tehát valami, a mi érdekelt« volna a közönséget, mégis állandóan igen kemény küzdelem folyt a mezőny­ben és a játék legnagyobb részében az MTK térfelében. György ugyan több labdát védett, mint a kék-fehérek kapusa; ez azonban arra vezethető vissza, hogy az MTK hátvédei jobban vigyáztak szentélyükre, mint a BAK back-jei. A match egyetlen goalja a második félidő ötödik perczében tizenegyesből, Vágó handse miatt esett, a melyet Schafier értékesített goallá. Lane az első half­time 43-ik perczében produkált igazán mesteri egyéni támadást, helyezett labdáját azonban György virtuozi­tással védte. Kornerarány ß : 4 a BAK javára.
    A mérkőzést Benedek Aladár vezette, a ki tudomá­sunk szerint már évek óta nem bíráskodott elsőosztályu bajnoki matchen, őszintén szólva, régen láttunk olyan fényes stílusban, nagyszerű szemmel és sportértelemmel bíráskodni. A mérkőzések nívójának érdekében is volna, ha nagy egyesületeink minél többször igénybevennék Benedeknek kétségkívül elsőrangú footballbirói kvali­tásait.

    Az Újság 1912 október 29.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.20, 13:33
    Jv.: Benedek Aladár