magyarfutball.hu

MAC - Ferenczvárosi TC 2 : 9 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.06.22, 13:37 (szerk.: 2021.06.22, 17:08)
    F. T. C.— M. A. C. 9:2

    (Üllöi-uti pálya.) Ha a Ferenczvárosi Torna-Club győzelme nem is a goalokban — bár nem éppen híven — kifejezett nagy fölény mindenesetre szokatlan és meg­lepő. Állapítsuk meg mindjárt tudósításunk elején, hogy mig egyrészt a bajnokcsapat által produkált tüzes játék remekül keresztülvitt támadások s azoknak a kapu előtti ritkán látott precziz befejezése méltán juttatták a zöld­fehéreket az impozáns győzelemhez, másfelől az atléták távolról sem érdemelték meg a súlyos vereséget, amely csakis egyes játékosainak feltűnő indiszpozicziőján és a kényszerűségből szerepeltetett másodtartalék kapus ab­szolút tréninghiányából származó kritikán aluli védésén múlott. A M. A. C. ugyanis nagyklasszisu kapuvédjének, Síposnak a pénteki barátságos mérkőzésen szenvedett sérülése folytán a második csapat kapusát, a Bercsényi né­ven az az atlétikában is ismerős Ujságh-ot szándékozott szerepeltetni, Ujságh azonban hiányos értesítés folytán nem jelent meg idejében a mérkőzésen, úgy hogy a M. A. C.abba a kényszerhelyzetbe jutott, hogy a másfél év óta kapus-tréninget nélkülöző Boronkayra kellett kapujának védelmét biznia. Nem akarjuk az F. T. C. kétségtelenül jelentős s — mint már említettük — jól megérdemelt győzelmének értékét kisebbíteni, de a tudósítás hitelessé­gének a kedvéért le kell szögeznünk azt a tényt, hogy a goalok közül legalább négy védhető lett volna. Boronkaynak abszolút rossz védése mellett a M. A. C. két hátvédje is olyan fogyatékos játékot produkált, a milyent másod­osztályú mérkőzésen is ritkán látni és bizony nagy részük volt csapatuk érzékeny vereségében. A fedezetsor elég jól állotta meg helyét: legjobb volt köztük a gyors Medgyessy, de Fodor és a Kassáról ideszármazott Tóth játéka is kielégítő volt. A csatárláncz jobboldala ezúttal is meszsze felülmúlta a balszárny játékát, a Feketéházy — Bodnár­ pár lerohanásai sok veszélyt rejtettek magukban, bár nem értek fel a pénteken mutatott hatalmas támadásokhoz. Bodnár játéka ez alkalommal is imponáló volt. Krempels a czenterben a két szárny összekapcsolására gyengének bizonyult, egyéni játéka különben megfelelt volna. A balszárny gyenge és Wangel meg Onody folytonos szerep­cseréje csak kárára van a csapat összmunkájának.

    Az F. T. C. a pénteki matchből okulva, tudatában az ellenfél játékerejének, óriási erővel feküdt bele a mérkőzésbe és nagy klasszisának teljes fényét ragyogtatva, imponáló győzelmet aratott. A csapatnak talán minden egyes embere brillírozott, és a csapat összmunkája is kiforrott volt, mégis a nagy goalképesség vívta kielsősorban a szakértők és a nagyközönség elismerését. A csatárlánoznak a legnagyobb dicsérete, hogy abban aránylag Schlosser volt talán a leggyengébb, mert a többi ferenczvárosi csatárok ezúttal tudásuk legjavát nyújtották, mig a "goalkirály" kissé indiszponáltan dol­gozott. Nagy feltűnést keltett Pataki fényes játéka, a ki napról-napra javulva, rövid időn belül reprezentatív klasszisra tesz majd szelt; ismert nagy higgadtságával most már némi gyorsaság is párosul. Külön megemlí­tendő Borbás dr. játéka, a ki a síkos, fagyos talajon szédületes iramban vezette a szebbnél-szebb támadáso­kat. A fedezetek munkája elsőrangú volt, Rumbold pedig már teljesen kiheverte az Angliában szenvedett sérülé­seket ; fényesen játszott. Ungár kevés munkáját igen jól végezte.

    A M. A. C. tiz emberrel kezdi a játékot. Wangel áll ideiglenesen a kapuba, de már a második perczben goal terheli a sárga-kékek hálóját, mert Borbás gyors lefutása után a balszélső magas czenterét Medgyessy saját kapujába juttatja. Az első perczek meglepetéséből felocsúdva a M. A. C. tüzes támadást vezet, de a íerenczvárosi védelem résen van. Alig néhány percz, és újra a M. A. C. hálójában a labda, a hová Kórody juttatta azt. Most egy ideig az F. T. C. fölényben marad, és Borbás a kifutó Boronkay mellett a harmadik goalt plasszirozza, majd Pataki a negyedik goalt rúgja. Változatos táma­dásokat látunk most szinte a félidő végéig, a meddig Schlosser és Pataki még egy-egy goalt rúgnak; Pataki goalja az összesek között a legszebb volt.

    Félidő 6: 0.

    Helycsere után a sárga-kékek csatársorát sokszor látjuk az F. T. C. kapuja előtt, sőt a második félidő első goaljára is neki van esélye, a mennyiben a M. A. C. tizenegyeshez jut, de Bodnár süvítő labdája a kapufáról pattan vissza. Ismét az F. T. C. van frontban, Schlosser éles saroklövése a hetedik goalt eredményezi, majd tiz perczczel később Kórody a nyolczadik goalt lövi. Már egészen besötétedett, a mikor Schlosser még egy goaltrúg. 9 : 0-ra áll a játék, mire a M. A. C. kerül frontba, és Onody hosszú lövése, majd Feketeházy—Bodnár tá­madása két goaltal enyhítik a M. A. C. súlyos vereségét.

    Bíró: Üjváry Ödön.

    Az Újság, 1912. február 6.