magyarfutball.hu

Pécsi Bányász SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 4 : 1 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2020.07.17, 22:32 (szerk.: 2020.07.17, 22:34)
    Pécsi Bányász - Békéscsabai Előre Spartacus 4:1 (2:0)

    Pécsújhegy, 400 néző. V: Vincze dr.
    Pécs: Schneider — Rónai, Palkovics II, Keller, Ficzkó, Kosár, Maklári, Mérei, Vessző (Márton, a 64. percben), Bartal, Csordás (Csaba, a szünetben). Edző: Kontha Károly
    Békéscsaba: Tasnádi — Szűcs, Láza, Dobó, Moós, Ambrus (Lengyel, a szünetben), Kriskó, Imri, Schneider, Németh, Tímár (Kovács, a 32. percben). Edző: Piller Sándor

    4. perc: Csordás beadását Láza elvétette, a labda Vessző elé került, aki 10 m-ről a bal felső sarokba lőtt, 1:0.
    14. perc: Vessző a kapuba talált, de a játékvezető les miatt nem ítélt gólt.
    32. perc: Maklári 12 m-ről nagy erővel lőtt a bal felső sarokba, 2:0.
    60. perc: Vessző 18 m-ről laposan lőtt, a labda a vetődő Tasnádiról a hálóba gurult, 3:0.
    62. perc: Schneider bal oldali szögletét a pécsi kapus kiejtette, a szemfüles Kovács közelről a léc alá vágta, 3:1.
    71. perc: Bartal kapura lőtt, a labda a védőkről visszapattant, és Maklári 8 m-ről a bal sarokba talált, 4:1.
    82. perc: a pécsi kapu előtti kavarodás, majd lövés után a felső lécről pattant le a labda, Mérei szögletre mentett.

    A csabai védők durva hibái következtében a fürge pécsi csatárok többször is könnyen jutottak a vendégek kapuja elé. Gyors góljuk megzavarta a csabai játékosokat, akik mindkét félidő első negyedórájában mezőnyfölényt harcoltak ki. A pécsiek megszorítás nélkül nyertek.
    Jó: Rónai, Palkovics II. Kosár, Maklári, ill. Dobó, Moós, Kovács.
    (Tóth Zoltán)

    9. Békéscsaba 13 4 5 4 18-18 13
    ...
    18. Pécsi Bányász 13 2 2 9 14-33 6

    Népsport, 1971. november 1.
    Pécsi Bányász - Bcs. Előre Spartacus 4:1 (2:0)

    Pécsújhegy, 400 néző. V: Vincze dr.
    Bányász: Schneider (6) — Rónai (5), Palkovics II. (7), Keller (6), Ficzkó (6), Kosár (6), Maklári (7), Mérei (7), Vessző (6), Bartal (6), Csordás (5). Edző: Kontha Károly.
    Előre Spartacus: Tasnády (5) — Szűcs (5), Láza (3), Dobó (6), Moós (6), Ambrus (4), Kriskó (5), Imri (3), Schneider (4), Németh (6), Tímár (—). Edző: Piller Sándor
    Cserék: Vessző helyett Márton (5) a 64. percben, Csordás helyett Csaba (5) a szünetben, ill. Ambrus helyett Lengyel (5) a szünetben, Tímár helyett Kovács (6) a 32. percben.

    Míg a bányász-csatárok egymás után négyszer maradtak lesen, addig a másik oldalon Kriskó bombáját, Moós fejesét és távoli lövését hárította bravúrosan Schneider, a pécsiek kapusa.
    A 4. percben Csordás lefutotta Szűcsöt, majd középre gurított. A labda Láza felé gurult, a pécsi csatárok megtorpantak, mert azt hitték — elrúgja. A középhátvéd azonban nem avatkozott közbe, mire Vessző rácsapott a labdára, két lépésen át vezette, azután tíz méterről a bal sarokba bombázott, 1:0.
    Újrakezdés után Moós lőtt fölé.
    A 8. percben Maklári könnyedén tört be a csabai kapu előterébe, a kifutó Tasnády belevetődött a labdába, az Bartal elé került, a csatár egyből lőtt, a csabai kapus a 11-es ponton vetődve hárított.
    Előre Spartacus-támadás során Moós és Németh labdája foglalkoztatta Schneidert.
    A 14. percben Vessző a kapuba talált, de Vincze dr. les címén nem adta meg a gólt. (A közönség hosszasan tüntetett).
    Újabb Bányász-támadás végén Bartal könnyedén játszotta át Lázát, de tíz méterről a jobb kapufa mellé gurított.
    A 16. percben Németh lábáról szedte le a labdát a Bányász kapusa.
    Nem sokkal később Keller hazaadására Tímár rajtolt, balszerencséjére a lövés pillanatában elcsúszott, és a kifutó Schneider megszerezte a labdát. (Egyenlítési alkalom volt).
    A 26. percben Moós lövése Tímárban akadt el. (Közben a partjelző lest intett, így — ha bemegy a labda —, akkor sem adja meg Vincze dr. a gólt)
    A 32. percben a felezővonal tájékán Imri és Kosár ugrott fel egy előrevágott labdára. A pécsi védő elsodorta az összekötőt, néhány méteren vezette a labdát, majd középre adott, Láza nem támadta meg Maklárit, aki nyugodtan vehette át a labdát, aztán már nem volt nehéz dolga. Könnyedén helyezett a sarokba, 2:0.
    A 38. percben Kovács_Kriskó akció végén Kovács lövés helyett Imrihez játdzott, aki azonban nem tudott mit kezdeni a labdával.
    A 42. pereben Ambrus partdobását Moós fejjel hátra csúsztatta. Kriskó magasra ugrott, bombafejesét Schneider nagy bravúrral ütötte szögletre.

    Fordulás után — a mezőnyben — így állt fel az Előre Spartacus: Lengyel, Dobó, Szűcs — Moós Láza — Kriskó, Imri, Schneider, Németh, Kovács. Néhány percig úgy tűnt, használt a csere! Láza 16 méteres lövését Schneider nehezen védte, azután Németh pörgetett labdáját kellett hárítania a kapusnak.
    A 60. percben Láza szerzett meg egy átadást, többen kérték tőle a labdát, de ő cselezett, s Vessző a kezdőkörben szerelte. Senki sem támadta a pécsi játékost, aki társakat keresett a Bányász-akcióhoz. Mivel a csabai védők minden támadót lefedeztek, Vessző tovább vezette a labdát, s amikor 18 méterre került Tasnády kapujához, lövésre szánta el magát. A felpattanó labda a csabai kapus kezéről perdült a hálóba, 3:0.
    Két lendületes lila-fehér támadást, amelyet Németh és Kovács vezetett, üggyel-bajjal hárítottak a hazai védők.
    A 62. percben Schneider baloldali szögletét a pécsi kapus kiejtette, és a berobbanó Kovács közelről a léc alá bombázott, 3:1.
    A másik oldalon Mérei cselezgetett, Bartalhoz játszott, de Tasnády bátor kifutással mentett a csatár elől.
    A 71. percben a csabai védőkről lepattant egy távoli lövés. Márton ezúttal is tisztán állt, Csabához játszott, a balszélső egyből középre adott, Bartal lőtt, a labda Dobóról jött vissza. Maklári csapott rá, aki egy csel után a balösszekötő helyéről az ellenkező sarokba talált, 4:1.
    A 79. percben Láza már a 11-es pont tájékán járt, de kivárt a lövéssel és Mérei könnyedén szerelte.
    Két perccel később Láza ívelt lövését a kapus a felső lécre nyomta, a labda lepattant, de Mérei érte el hamarabb, és szögletre vágta.
    A 86. percben Lengyel beadását Imri az égbe fejelte.
    Gyors pécsi támadás végén Csaba beadásáról lemaradtak a hazai csatárok.
    A 90. percben Kriskó fejese kipattant a védőkről.

    BÍRÁLAT:
    A csabai csapat magabiztosan kezdett, s az első percekben egyetlen egy pécsi néző sem akadt, aki egy lyukas húszfillérest adott volna csapata győzelméért.
    A két súlyos védelmi hiba azonban döntőnek bizonyult: felrázta a bányászokat.
    Fordulás után néhány percig úgy tűnt, megfordítja az eredményt az Előre Spartacus. Egy újabb egyénieskedés azonban elég volt ahhoz, hogy végérvényesen eldőljön a mérkőzés sorsa.
    A kiesésre álló Bányász, amikor látta, van mit keresnie, vérszemet kapott, lelkesen küzdött. A csabaiaknak csak fellángolásaik voltak. Ilyen pillanatok sajnos csak ritkán adódtak, mert mihelyt közbelépett egy pécsi láb, alig-alig akadt csabai játékos, aki kísérletet volna a labda visszaszerzésére. Jó néhányan megálltak, s úgy futballoztak, mint a hétközi, 4:0 arányban elvesztett Dózsa SE elleni edzőmérkőzésen...
    Őszintén le kell írnunk, néha nemcsak a lila-fehérek híveinek, hanem a kívülállóknak is az volt az érzése, egyesek számára teljesen közömbös a mérkőzés kimenetele! Míg 5-6 fiú ereje teljes latba vetésével küzdött, akadtak olyanok, akik percekre eltűntek, légüres térben mozogtak, úgy igyekeztek „helyezkedni”, nehogy arrafelé szálljon a labda, amerre ők járnak...
    A Pécsi Bányász elleni produkció arra kell, hogy ösztönözze a szakvezetést, vonja le a megfelelő következtetéseket, egyesekkel szemben járjon le a „türelmi idő”, és a Volán ellen olyan csapat lépjen pályára, amely szívvel-lélekkel küzd, melynek egyes tagjai nem „alibi futballt” játszanak, hanem a becsületes helytállásért, a győzelemért hajtanak. Pécsett sokan bebizonyították, tudnak és akarnak harcolni a lila-fehér színekért. Rájuk kell építeni!
    Egyénileg Tasnády több esetben remekül hárított, viszont egy súlyos hibát vétett. Szűcs az első félidőben nem bírt szélsőjével, fordulás után feljavult. Láza az első két gólnál durva hibát követett el, a harmadikban is „ludas”. Elöl, ha gyorsabb, kétszer is bevehette volna Schneider kapuját! Dobó a védelem oszlopának bizonyult. Moós ragyogóan kezdett, később is hasznosan játszott. Ambrus gyenge napot fogott ki. Kriskó nagyon igyekezett, kis szerencsével gólokat lőhetett volna. Imri megadóan „tűrte”, hogy a közepesnél gyengébb képességű Kosár teljesen kikapcsolja a játékból. Schneider mérsékelt teljesítményt nyújtott. Németh harcos volt, a támadósor lendítőjének bizonyult. Tímár alig volt játékban, egy nagy helyzetet kihagyott. Kovács a mérkőzés kellemes meglepetése! Lengyel, a számára szokatlan poszton, becsülettel helytállt.
    (Machalek István)

    Békés Megyei Népújság, 1971. november 2.