magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Egri Dózsa SC 5 : 1 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2019.12.13, 11:00 (szerk.: 2019.12.13, 11:01)
    Békéscsaba-Eger 5:1 (2:1)

    Békéscsaba, 8000 néző V: Demeter dr.
    B. Előre Spartacus: Tasnádi — Dobó, Láza, Schneider, Kerekes, Vágási, Zielbauer, Moós (Paróczai, a 79. percben), Dávid, Németh (Zsíros, a 79. percben), Királyvári. Edző: Babolcsay György.
    E. Dózsa: Csank — Horváth, Müller, Kovács, Csathó, Ambrus Z., Vigh, Bánkúti, Ambrus I., Bajnóczi, Szűcs. Edző: Nagyszalóki András.

    27. perc: Schneider szögleténél Királyvári becsapta Csankot és Müllert, majd Moós csukafejessel megszerezte a vezetést, 1:0.
    40. perc: Vágási a felezővonalnál buktatta Víghet. A játékvezető lefújta a szabálytalanságot. Vigh a csabai fiú után rúgott, Demeter dr. figyelmeztette az egri játékost. A szabadrúgást Bánkúti végezte el, a labda Ambrus Z. elé pattant, aki 20 méterről ritkán látott nagy gólt lőtt a bal felső sarokba. 1:1.
    41. perc: újrakezdés után Királyvári beívelése átszállt a védők fölött, és a jókor érkező Németh az üresen maradt kapuba fejelt, 2:1.
    46. perc: Csank dobta ki a labdát a mezőnybe, Bánkúti „elmélázott”. Schneider rácsapott a labdára és rövid vágta után éles szögből a sarokba bombázott. 3:1.
    64. perc: Király vári kapásból a felső lécet találta el.
    67. perc: Szűcs már a csabai ötösön járt, amikor Láza beérte, és szerelte a nagy helyzetben levő szélsőt.
    70. perc: Bánkúti kellemetlen, pattogó lövését csak bravúrral tudta hárítani Tasnádi.
    81. perc: szöglet után Schneider Királyvárihoz adott, aki a jobb sarokba vágta a labdát, 4:1.
    84. perc: mintaszerű Dávid, Zsíros akció végén Királyvári közelről helyezett az egri kapuba, 5:1.
    89. perc: Zsíros és Kovács összecsapott, a játékvezető Kovácsot, utánrúgás miatt, kiállította.

    A Békéscsaba hazai pályán régen látott, tervszerű, sokmozgásos, korszerű játékkal győzött. Az egrieket dicséri, hogy az utolsó percig nem adták fel a küzdelmet.
    Jó: Dávid (a mezőny legjobbja), Láza, Schneider, Királyvári, ill. Horváth, Csathó, Bánkúti
    (Machalek István)

    3. Békéscsaba 28 13 9 6 34-23 35
    ...
    11. Eger 28 10 6 12 35-41 26


    Népsport, 1974. május 6.
     
  2. avatar: bbsz
    2019.12.13, 10:44 (szerk.: 2022.01.21, 22:43)
    A tavaszi szezon legjobb játékával:
    Bcs. Előre Spartacus—Egri Dózsa 5-1 (2-1)


    Békéscsaba, NB I B-s labdarúgó mérkőzés, 8 000 néző, V: Demeter dr. (8).
    Előre Spartacus: Tasnádi (7) — Dobó (7), Láza (8), Schneider (8), Kerekes (7), Vágási (7), Zielbauer (7), Moós (7), Dávid (9), Németh (7), Királyvári (8), Edző: Babolcsay György.
    Egri Dózsa: Csank (4) — Horváth (6), Müller (4), Kovács (1), Csathó (7), Ambrus Z. (4), Vígh (5), Bánkúti (7), Ambrus I. (5), Bajnóczi (4), Szűcs (5). Edző: Nagyszalóki András.
    Csere: Moós helyett a 79. percben Paróczai (-), Németh helyett a 79. percben Zsíros (—) Szögletarány: 8:1 félidőben 7:1 az Előre Spartacus javára

    Nyilatkozatok:
    Babolcsay György: Ha a Bp. Honvéd elleni formánkat kijátsszuk, akkor megnyerjük a mérkőzést!
    Nagyszalóki András: Lakatos, Patvaros I., Szegő nélkül — csapatomtól tisztes eredményt várok.

    Gyors egri támadás vezette be a mérkőzést. Vígh beadását Ambrus I. küldte kapura, de az éles lövés elsuhant a bal alsó sarok mellett.
    Ezután Csank remekül mentett Vágási és Királyvári elől.
    Az első hazai szöglet után a Dózsa kapusa Dávid fejéről szedte le a labdát. Nem sokkal később Moós fejese került az alapvonalon túlra.
    A 27. percben Schneider szögletét Királyvári elengedte maga mellett. A mozdulat Csankot és Müllert megzavarta. A tisztán maradt Moós előrevetődve fejelt az egri kapuba. 1-0.
    A gól után támadásba lendült a Dózsa. Szűcs két alkalommal is megkeverte a békéscsabai védőket. Láza csak önfeláldozó becsúszással tudta megállítani a balszélsőt, majd Szűcs lövése Vágásiról pattant szögletre.
    A 37. percben Bánkúti az oldalhálót találta el.
    A 40. percben Vágási a felezővonalnál buktatta Víghet. A játékvezető lefújta a szabálytalanságot, Vígh a feltápászkodó csabai fiú után rúgott, amiért Demeter dr. figyelmeztette. A szabadrúgást Bánkúti végezte el, a labda Lázáról lepattant és Ambrus I. 20 méterről ritkán látott nagy gólt lőtt a bal felső sarokba. 1-1.
    Újrakezdés után Királyvári beívelése átszállt a védők és a kifutó egri kapus fölött. A fedezetlenül hagyott Németh könnyedén fejelt közvetlen közelről a hálóba. 2-1.

    Szünetig a csabai lila-fehérek maradtak támadásban. Kerekes bombája zúgott el a jobb oldali léc mellett a 43. percben.

    Fordulás után újabb gólt szerzett a Békéscsaba. Csank kidobásánál Bánkúti elmélázott. Schneider rácsapott a labdára, néhány métert vezette, majd nehéz szögből a tehetetlen kapus mellett hatalmas lövést zúdított a rövid sarokba. 3-1.
    Mintegy 10 percig az egriek térfelén pattogott a labda. Dávid átadását Királyvári kapásból „rászúrta”, a labda a felső lécről vágódott ki.
    Ezután vendégtámadások következtek. Szűcs remek cselekkel verekedte be magát a csabai kapu előterébe. Már az ötösön járt, amikor Láza elpöccintette a labdát a csatár elől.
    Három perc múlva Bánkúti lőtt — a kellemetlenül pattogó labdát Tasnádi csak bravúrral tudta hárítani.
    A 81. percben Előre Spartacus „kisszöglet” nyomán Schneider Királyvárihoz játszott, aki a lábak között, mintegy 15 méterről a jobb alsó sarokba talált. 4-1.
    A 84. percben gyors egri támadás futott a jobb oldalon. Bánkúti középre ívelt, Tasnádi lehúzta a beadást, s Dávidot indította. Az előrehúzódott Dózsa védők mellett a csabai középpályás Zsírost szöktette, aki lefutotta őrzőjét, majd középre gurított. Királyvári tisztán vehette át a labdát. Azután könnyeden helyezett Csank kapujába. 5-1.
    A Dózsa még ezután sem adta fel. Ambrus I. elől Dobó az utolsó pillanatban vágta ki a labdát. Nem sokkal később Bánkúti szabadrúgását Tasnádi Vígh elől öklözte a mezőnybe.
    A 89. percben Zsíros és Kovács a felezővonal táján összecsapott. A játékvezető — a Dózsa legjobbját — Kovácsot utánrúgás miatt leküldte a pályáról.
    A mérkőzés végén a közönség viharosan ünnepelte a csabai gárdát.
    kép
    Németh Lajos fejjel veszélyezteti az Egri Dózsa kapuját. (Fotó: Demény)

    Az Előre Spartacus hazai pályán régen látott korszerű, sok-mozgásos, ötletes játékot produkált. Nemcsak védelme volt szilárd, hanem középpályásai és támadói is kitettek magukért. A Láza—Kerekes „váltás” kitűnő taktikai húzásnak bizonyult.
    Ezen a mérkőzésen a csabai támadósor játékával és ragyogó helyzetkihasználásával tűzbe hozta a közönséget. Az egriek dicséretére szolgáljon, hogy az utolsó pillanatig teljes erőbedobással küzdöttek.

    Edzői nyilatkozatok a mérkőzés végén:
    Babolcsay György: A tavaszi szezon legjobb teljesítményét nyújtották a fiúk. Folyamatos és céltudatos játékkal — még ilyen gólkülönbséggel is — megérdemelten nyertünk.
    Nagyszalóki András: Pártos játékvezetés. A gólkülönbség túlzott. Ambrus Z. öncélúan — nem csapatának — hanem a közönségnek játszott.
    (Uhrin János)


    Békés Megyei Népújság, 1974. május 7.