magyarfutball.hu

Servette FC - Újpest FC 0 : 3 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Bajnokok Tornája, elődöntő
helyszín : Genf, Stade des Charmilles
játékvezető : Mercet René (Svájc)
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 16.000
  1. 0 - 1 25' Avar István
    0 - 2 62' Avar István
    0 - 3 85' P. Szabó Gábor
Svájc Servette FC Magyarország Újpest FC
MOGET
Minelli Severino
Bouvier Charles
Thurling Kiki
LINK
RÜEGG
Tschirren Gaston
Rodriguez Pepito
Passello Raymond (35' Bally Edmond)
Chabanel Georges
LEDERER
Aknai János
Dudás Gyula
Fogoly III. József
Borsányi Ferenc
Volentik Béla (27' Köves János)
Víg János
Török Albert
Avar István
Havas János
Spitz Illés
P. Szabó Gábor
vezetőedző:
Duckworth Teddy
vezetőedző:
Bányai Lajos

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2019.08.02, 12:45 (szerk.: 2019.08.02, 12:46)
    kép

    Az elődöntő emlékére készített kitűző
    Újpest1885 Szurkolói Klub
     
  2. avatar: heimo
    2017.01.05, 18:23 (szerk.: 2017.05.07, 22:13)
    kép

    Spitz, a ravasz balösszekötő, tipikus pózában fejel, a Servette kapitánya és legjobb embere Minelli mellett. Minelli válogatott svájci hátvéd, de amint a képen kitűnően látható, egyáltalán nem imponál a Vörösnek.

    Színházi Élet, 1930./30. szám

     
  3. avatar: heimo
    2017.01.05, 18:08 (szerk.: 2017.05.07, 22:13)
    kép

    Ez a kép az Újpest—Servette meccs előtt készült. A két kapitány: Fogl III. és a svájci Bouvier sorsolnak. Középütt a svájci Mercet biró. Bouvier mindig ebben a kis sapkában játszik.

    Színházi Élet, 1930./30. szám

     
  4. avatar: heimo
    2016.12.23, 14:41 (szerk.: 2016.12.23, 14:43)
    Az Újpest 3:0-ra győzött a Servette ellen Genfben

    A Viennát verő Slavia Újpest ellenfele a mai döntőben

    Újpest és Slavia a genfi döntőben

    Újpest sétálva, a mai döntőre tartogatva erejét, könnyen végzett a vendéglátó Servette-tel

    Az első félidő közepén Volentik kiállt, helyére Köves jött be — Avar két gólt lőtt, P. Szabó egyet — Avar és Víg mérsékelten játszott, egyébként a csapatnak minden embere jó formát árult el, különösen a közvetlen védelem

    Amikor az autókár előállt, hogy az újpesti fiúkat kivigye a Servette-stadionba, a helyzet az időjárási fronton kedvezőnek volt mondható. Már jó előre borzadtunk, — különösen a játékosok, — attól, hogy első mérkőzést kell játszani és így mindenkit kellemesen érintett, hogy a felhők mögé bújt a nap. Meleg azért így is volt, mégsem olyan rekkenő, mint az előző napokon. A nagy program, a három egyaránt favorizált középeurópai csapat és a vendéglátó Servette szereplése megmozgatta a genfi futballdrukkereket is és tizenhatezer néző gyűlt össze az arénában. A külföldi vezetők, elsősorban Langfelder reklamálására a rendezőség a múltkori nagy vihar által megviselt talajt is rendbehozatta, elsimították az egyenetlenségeket, kiszedték a fűcsomókat és a talaj újra kifogástalan állapotban várta a mérkőző feleket. A megnövekedett érdeklődés miatt, ezúttal elsőízben a taccsvonal mentén is korzószékeket helyeztek el. Az öltözők folyosóján a már megszokott arcok között ott van már a ferencvárosi igazgató, Máriássy dr-é is, aki az elterjedt hírek szerint az észak-amerikai bajnokcsapat, a Fall Rivers mérkőzéseinek elhelyezése ügyében folytat itt tárgyalásokat. Állítólag húsz mérkőzését akarja elhelyezni az USA bajnoknak, amelynek túráját Európában a Ferencváros rendezi. Máriássy dr. Genfből Délnémetországnak, elsősorban is Nürnbergnek veszi útját. Az újpesti fiúk biztosak a dolgukban és mindenki jól mulat rajta, amikor egy jól értesült svájci vezető megnyugtatja őket, hogy ne aggódjanak még a negyedik helyezett is kap díjat. Ugyanis Cazál, a francia Séte játékosa a rendező genfiek iránti hálából a negyedik helyezett számára is tiszteletdíjat ajánlott fel, szóval az elődöntőbe jutott mindegyik csapatnak jut valami.

    Az újpestiek vidáman jegyezték meg:
    — Diszkrét fiú ez a Cazál, tudja, hogy negyedik helyezett, vagy Servette az mindegy.

    Újpest gondolt a holnapi döntőre, kényelmesen, de fölényesen és sokszor stílusosan játszott

    Újpest—Servette 3:0 (1:0)

    A nyitány most is a rendes: himnuszokat játszanak, a hirdetőtáblán megjelenik Újpest és Servette neve, kivonulnak a csapatok, Újpest Genfben vásárolt tiszta lila ingében, a Servette pedig a hagyományos gránátvörösben. Fogoly III. és Bouvier megy Mércét bíróhoz sorsolni, a szerencse a svájcinak kedvez, de ez most nem jelent előnyt, mert nincs se szél, se nap és Bouvier csak azért választja a nyugati kaput, mert valamit választania kell.

    Így áll fel a két csapat:

    Újpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Víg — Török, Avar, Havas, Spitz, P. Szabó.
    Servette: Moget — Minelli, Bouvier — Thurling, Link, Ruegg — Tschirren, Rodriguez, Pasello, Chabanell, Lederer.

    A játékot Újpest kezdi s a jobbszárnnyal viszik lefelé a labdát az újpestiek a svájci kapu elé, de a svájci balhalf taccsra szerel. A svájci ellentámadás veszélyes, mert Borsányi hendszet reklamálva megáll, Dudást még hozzá el is lökik és a védelem csak kornerra tudja szerelni a balszárnyat. A kornert jól rúgják, de a hátrahúzódott Avar kifejeli. Most Pasello, a svájci center vét hendszet és a szabadrúgás után P. Szabó fut a labdával, befelé húz, lő, Moget csak ököllel bír menteni. A 4. percben Török a kapushoz centerez. Majd hullámzó játék alakul ki. Újpest minden erőlködés nélkül játszik. A 6. percben taccsok után Avar keresztben P. Szabóhoz játszik át, aki kornert harcol ki. Maga rúgja a kornert is, de Avar lök a tolongásban, bírói fütty felszabadítja a svájci kaput. Az újpesti jobbszárny támadása Török irányt tévesztett beadásával végződik, majd Volentik adja túlélőre a labdát. A Servette előre lendül, Lederer Dudásba vágja a labdát, amely a kapu felé pattan, de Aknai résen áll.

    Tízpercnyi játék után szemmel látható, hogy az újpesti csapat szigorúan tartja magát az utasításhoz, amely ez volt:

    —Nem szabad megerőltetni magát a csapatnak, könnyen kell játszani, gondolni kell a holnapi döntőre.

    Bár még nincs gól, nyugodtak vagyunk mindnyájan, magyarok, mert érezzük, hogy Újpestet nem érheti kellemetlen meglepetés. Hát még ha tudtuk volna, hogy a Vienna és a Slavia milyen alaposan és milyen keményen meg fogja egymást dolgoztatni. Fenti utasítás nem használt a játék színvonalának, Újpest sem játszik valami szép futballt, nem vigyáz a passzok pontosságára sem, egy-két hiba miatt nem csinál főfájást magának senki sem. Gyakoriak is a rossz passzok, az erőtlen lövések. A védelem azonban vigyáz, hátul nem szabad a dolgot könnyen venni. A 12. percben Dudás szerel elegánsan, tapsot is kap érte. Utána Török labdáját kapja Spitz a kaputól 20 méternyire, a túlzott önbizalommal lövést ereszt meg, de ő innen ritkán lő gólt. Avar Havast ugratja ki, de a center lassú s a kapus hamarabb éri el a labdát. Utána Fogoly III. szabadrúgása ível szépen a kapu elé, de Avar fejéről ismét könnyű labda jut a Servette kapusnak. A 16. percben végre — védelmi hibából — első komoly helyzethez jut Újpest. P. Szabó centerébe a bekk lyukat rúg, Avaré a labda, de mellé vágja. Avar kissé dühös, de a csapat most sem erősít, tovább is kényelmesen játszik. A csatársor nem produkál valami nagyot, ritka a sikerült akció, de hátul a védelem ragyogó stílusban, kifogástalanul végzi dolgát és úgy látszik, hogy a Servette ellen megáll ez a munkamegosztási rendszer. Spitz testtel tartja fel Pasellot, a közönség fütyül, nem tetszik neki a dolog, de a bíró nem fütyül, mert a falazás egészen fair volt. Spitz a füttyöt nem veszi tragikusan, általában a svájci közönség füttyét nem kell komolyan venni. Minden kisebbfajta izgalomnál dugják két ujjukat a szájukba és fütyülnek. A 25. perc végre, megkoronázza Újpest mérsékelten élénk fáradozásait. A balszárny támad, Spitz a kapu elé ível és Avar szépen felugorva hálóba fejel. A kapus éppen lekésik a labdáról, s már csupán Ricsi arcát tudja eltalálni, akit egy kissé locsolni kell, de szerencsére nincs komolyabb baj. (1:0) A 25. percben Tschirren fejel kapu fölé, azután a másik kapunál Avar lő magasat. A 27. percben Volentik, aki erejét a vasárnapi döntőre tartogatja, kiáll és helyére Köves megy be, aki azután végigjátssza a meccset. A 35. percben Pasello a svájci center is kiáll, helyébe Link megy előre. Ruegg vonul be középre, centerhalfnak s új balhalf áll be Bailly személyében. A 39. percben Avar gyönyörűen mellel stoppol egy labdát, be is lövi, Mércét a svájci bíró utólag lefújja a vélt hendsz miatt.

    Egy elkeseredett magyar hang bekiált a tribünről:

    — Pfuj Merczett!

    A 45. percben kornert ér el a Servette, de Fogoly Jóska felszabadít. Utána a svájci kapus messzire kifut a kapujából és Havas a hozzákerült labdát, vagy negyven méterről irányítja az üres kapura, de túl messze a cél, nem talál. Svájci kornerrel ér véget a félidő.

    (A szünetben nagy a keletje a jeges víznek. A csapatok most is panaszkodnak a nagy melegre. Újpest inget vált, a második félidőre aprókockás ingében vonul ki.)

    Gólt vár Svájc!

    Avar rontja az első helyzetet, azután Tschirren rúg az Újpest-kapu mellé. Spitz szépen kiugratja P. Szabót, a szélső kicsalja a kapust s lövése centiméterekkel kerül a kapufa mellé. A 7. percben felhők mögül kibújik a nap, most újra nagy lesz a meleg. Török szépen ad be, Havas kapásból lő — noha állíthatott volna —, rosszul. A svájci center lő mellé, aztán stoppol Havas, de a lövése most sem sikerül. A 15. percben Borsányi szép kombinációt indít, a végén Avar kiugrik, átemeli a labdát a kifutó kapus feje és — centiméterekkel a léc fölött. Két perc múlva azonban javít. Az öt csatár lábán vándorol előre a labda, háromszor is helyzet nyílt már, de a csatárok most biztosra mennek, végre Avar tisztán kapja a labdát és öt lépésről bevágja: 2:0. A nap újra elbújik, úgy látszik, szégyelli a dolgot. A 20. percben Török remek lövése a kapufáról P. Szabó elé pattan, de a meglepett szélső égnek emeli a labdát. Tschirren szabadrúgását Aknai elejti, de rögtön megfogja, aztán Link elesik, szódavízzel locsolják s négy percen át tíz emberrel játszanak a svájciak. Közben Spitz tíz lépésről hagy ki nagy helyzetet. Példáját Avar is követi s a közönség most azért fütyül, mert azt hiszi, hogy Újpest direkt kerüli a góllövést. Meg vannak sértve a derék svájciak. A 34. percben Havas éles lövését Moget kornerra üti, a berúgásból Török fölé fejel. Két perc múlva Fogoly Jóska a svájciakat juttatja kornerhez, azt Lederer rúgja, Chabanell éles lövést küld a sarokra, de Aknai — első és utolsó alkalma ez, bravúros elvetéssel ment újabb kornerra. A 40. percben végre megnyugodhatnak a svájciak, lőnek azért gólt az újpestiek, ha nem is minden percben: Török beadását Spitz a jobbösszekötő helyéről kapura fövi, a kapus kiejti, s a résen álló P. Szabó három lépésről a kapuba helyezi. 3:0. Újpest még lőhetne gólt, de P. Szabó mellé, Török a kapusba lő. Kornerarány 5:5.

    "Csupa bankett egy hónap óta a csapatom"

    Nyilatkozatok:

    Friedmann, a Vienna alelnöke: Újpest nem játszott komolyan. Bár már mi ott tartanánk.

    Loos, a Slavia főtitkára: Könnyű egy olyan csapatnak, amely takarékoskodhatik erejével a döntőre.

    Duckworth, a Servette angol trénere: Gratulálok! Gratuláltam az öltözőben az egész csapatnak is. Újpest akkor lőtt gólt, amikor akart, az én csapatom egészen készen van. Amióta megnyertük a svájci bajnokságot, s ennek már egy hónapja, nem játszottunk. Csupa bankett, eszem-iszom volt a programunkon. Most már javultunk valamit, de azért nem tudom, hogy milyen csapatot állítok ki holnap a pályára.

    Langfelder: Örülök, már finalisták vagyunk. Ami a játékot illeti, elismerem, hogy nem volt szép, de jobbra nem is volt szükség. Remélem, hogy holnap megmutatjuk, mit tudunk.

    Aknai: Mindössze egy valamirevaló labdám volt.

    Fogoly III.: Rettenetes meleg volt, mint valami katlanban.

    Dudás: Sokkal jobban kellett, dolgozni, mint a Go Ahead ellen.

    Borsányi: Egész könnyen játszottam. Úgy érzem, nagyon ment volna.

    Volentik: Azért játszani még mindig jobb, mint nézni.

    Köves (odaszól): Na, azért játszani sem volt valami nagy élvezet.

    Török: Néhányszor megmutattam nekik a hátsó kerekemet.

    Avar: Förtelmes meleg volt.

    Havas: Folyton csúsztam, nem tudom, miért.

    Spitz: Júliusban vízipólót kell játszani, nem futballt.

    P. Szabó: Végre sikerült egyet betennem nekem is.


    A Servette-hez félgőz is elég volt

    Újpest csak félgőzzel, erejével takarékoskodva játszott. Biztos volt győzelmében s végig a holnapi nehéz döntőre gondolt. Az eredmény mindenben igazolta Újpest taktikáját. Ragyogóan játszott így is a két bekk, hibátlan volt Aknai. Míg játszott, jó volt Volentik is, de semmiben sem maradt el tőle a helyreállt Kövess. Borsányi kitűnő formája úgy látszik állandósul, viszont Vig még most sem talált magára. Úgy látszik, ö bírja legkevésbé a meleget. A csatársorban most is Avar a legjobb, Havas, akinek csak itt-ott ütközik ki a tehetsége, a leggyengébb.

    A svájciaknál nagyon jó Minelli jobbhátvéd, a halfsor átlagemberekből áll, a csatársorban Tschirren jobbszélső és Chabanell balösszekötő klasszis, a többiek gyengék.


    Nemzeti Sport, 1930. július 06.