magyarfutball.hu

Fővárosi TC - MTK 1 : 0 13:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.18, 21:05
    FŐV. TC.—MTK. 1:0

    (Millenáris.) Az egyetlen elsőosztályu mérkőzés, ahol az előzetes favorit csapat szenvedett vereséget. Mert a mérkőzésben várható győztesként határozottan a MTK. látszott, a MAC. ellen elért formája alapján. A szélről és egyébről ezen a mérkőzésen is sokat beszélnek! Az első félidőben a Főv. TC. játszik széllel, sikerül korner után előállt kavarodásból Maly által gólt lőni. Csere, után a széllel szemben játszó Főv. TC. teljes védekezésre szorul, helysebben absolut védőtaktikát választ. „Csak a gólt vissza ne kapjuk!“ lesz a jelszó. A kapus ugy, mint a bek, vagy mint a half és csatár, mély unodrral utasítják vissza a kapujok felé jövő labdákat, mennél hatalmasabb rugá­sokkal. Az irány, az mellékes, fő az, hogy a labda mennél tovább maradjon távol. így bizony az MTK. boszankodására a labda többet van a pálya területén kívül, mint azon belül. — A góltól való megmenekülésnek ez a módja csunya is.... de taktika is...! Nem mindenkinek sikerül azért ilyen uton sem az ellenfelet meggátolni abban, hogy egy teljes háromnegyed óra alatt egy gólt se rugjon. A Főv. TC.-nek ez sikerült s győzött a MTK. felett! A Főv. TC.-ről mindig nagyon óvatosan írnak az egyes sport- orgánumok, félnek jó kritikát adni róluk; „csak a jövő vasárnap fogják bebizonyíthatni tudásukat, mikor X, vagy Y-csapattal kerülnek majd össze“, szokott lenni a kibuvó. Pedig lassan-lassan már ott vagyunk, hogy a Főv. TC. a bajnokság élére kerül s majd arról kell beszélnünk, hogy milyen eredményt fog A„ vagy B. a bajnokságban vezető Főv. TC.-vel szemben elérni!
    A Főv. TC. egész csapata szerves egészet képez. A védelemben a két báck szürke játékos, de Beiml a kapuban és kitűnő halfsor (Weisz, Jávor, Schönfeld) mégis a véde­lem erejét is teljesen a csapat nívójára emeli. A csatársor jó összjátékkal rendelkezik, egyénileg is jó játékosokból áll, lövőképességük pedig -— ez a. legfontosabb — a leg­jobb a magyar csapatok között! Az MTK. nagy csalódást okozott híveinek, a csatársor ismét gólképtelennek bizo­nyult! Farkas, Károly és Sebestyén csak a mezőnyben jók. A halfsor is pillanatnyi visszaesést mutatott, mig a két bek, különösen Révész, durvasága miatt nem volt a mult vasárnapi jó.
    MTK. szél ellen kezd és azonnal támad, Főv. TC. kitünően, működő fedezetei azonban mindent mentenek. Az óriási szél az MTK.-t állandó védekezésre szorítja. Kornert vétenek a Testgya­korlók és a gól előtti kavarodásban a Főv. TC. Maly révén a győztes gólt lövi (10. p.) A mérkőzés elfajul, a durvaságok sűrűn váltogatják egymást. Károly és Holics megpróbálkoznak nehény támadást vezetni, de siker nélkül. Középjáték után ujból a fővárosiak jutnak frontba és a félidő végéig jórészt támadnak.. Félidő: 1:0 Főv. TC. javára.
    Kezdés után azonnal MTK. a támadó fél és ellenfelét ka­pujához szorítja. Beimel állandó munkában van. Korner-kornert, szabadrugás-szabadrugást követ. A 10., 12., 14, 15. és 18. perc­ben rugott sarokrugások sorra eredménytelenek. A játékról a kornerek, tacsok és szabadrugások nagy tömegében nem igen szólhatunk. Eredmény több nem esik. Biró: Langfelder Ferenc (Rákos-Szentmibály.)

    Nemzeti Sport 1909 március 27.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.18, 20:01
    Fővárosi Torna-Club — M, T. K. 1:0.

    (Millenáris pálya.) Soha annyi esélye mérkőzés megnyeréséhez a Testgyakorlóknak nem volt, mint tegnap a Fővárosi T. C. ellen, a mikor utóbbiak az óriási széltől támogatva az első félidőben csak egy goalt tudtak elérni.Mindenki biztosra vette, hogy a szél által segített M. T. K.a második negyvenöt perczben kénye-kedve szerint fog-győzni. Hívei azonban csalódtak. Soha az M. T. K. olyan rossz taktikával még nem játszott. Ugyanis az ellenfelét a kapujához, szögezte, miáltal a Főv. T.-C. tizenegy játékosa zárt falankszként állott támadásainak ellen. Sokkal ügyesebb-taktikát követett ezzel szemben a Fővárosi T.-C., a mely minden labdát messze a játékterületen tul rugott, ugy hogy-a második half time játékidejének kétharmad része azzal telt el, hogy a messzire elrugott labdákat ismét a mezőnybe hozták. A csatároktól kezdve egészen a kapuvédig a Fóv. T.-C. összes játékosai csak arra törekedtek, hogy minden labdát minél messzebbre rugjanak. Ez a taktika kétségkívül hasznosnak bizo­nyult, de osztatlan visszatetszést keltett, a bajnokság megszerzéséhez azonban feltétlenül életképes módszer.
    A Főv. T.-C. egyébként tagadhatatlanul nagyon jóformában van. Rutinirozott és fegyelmezett csapat.Csak a durváskodástól vissza nem rettenő játékmodoru­kat kell kiirtaniok és legkomolyabb ellenfelei lesznek az összes magyar csapatoknak. Egyénileg is sok köztük az elsőrangu játékos. A csapat lelke a kitünően helyezkedő és gyors fedezetsor. Schönfeld a legjobb, azonban két társa, Jergenz és Weisz is méltó partnerei. A hátvédek erőszakosak, a mivel gyenge játékukat igyekszenek pótolni. Beimel néhány lövést mesterien védett. A csatár­sor a csapat leggyengébb része, a melyből egyedül a kitűnő technikáju és gyors Maly válik ki.
    Az M. T. K. csapatában is a fedezetsor a legjobb.Kár, hogy kissé lassuak. A csatársorban Károly, Sebes­tyén és Farkas kitűnőek, azonban a kapu előtt ezúttal nagyon bizonytalanok voltak. Nagy visszatetszést kel­tett Révész vad játéka, a melyet részben Rooz I. provo­kált, pedig Révész éppen a M. A. C. ellen bizonyította be,hogy fairen játszva alig van nála jobb magyar hátvéd. Domonkosnak a kapuban kevés dolga akadt, a kapott goalt nem védhette.
    A bajnokság kimenetelére oly nagy befolyással biró mérkőzést Langfelder Ferencz (Rákos Szt. Mihály) ve­zette. Inkonzekvens volt a végletekig. Az első félidőt lehetetlenné tette minden apró-cseprő dolog lefütyülésével, mig a második félidő vadulásait már esze ágában sem volt megakadályozni. Nem tudjuk miért.
    M. T. K. kezd szél ellen és azonnal támad, de a Főv. T. C. kitünően működő fedezetei a kék-fehérek min­den akczióját leszerelik. Majd lassan-lassan megnyilvánulaz óriási szél hatása. M. T. K. állandó védekezésre szorul.A 10-ik perczben kornert vétenek a Testgyakorlók és a goal előtti kavarodásban a Főv. T.-C. Maly révén goalt lő. Ujra kezdés után is alig változik a játék képe, azzal a különbséggel, hogy durva gáncsok tarkítják a küzdel­met. Károly és Holics ugyan megpróbálnak az orkánnal küzdve nehány támadást vezetni, de siker nélkül. Majd egy ideig középen folyik a játék, de ujból a fővárosiak jutnak frontba és a félidő végéig jórészt támadnak.
    A második félidőben mindenki az M. T. K. könnyű győzelmét várja. Kezdés után azonnal M. T. K. a támadó fél és ellenfelét egészen a kapujához szorítja vissza. Beimel állandóan munkában van. Korner-kornert, szabadrugás-szabadrugást követ. A 10., 12., 14., 15. és 18. perezbeb rugott sarokrugások sorra eredménytelenek. A játék további menetéről fentebb szóltunk. A mérkőzés be­fejező részében M. T. K., felingerelve az aut-dobások, másrészt a Fóv. T.-C. provokáló durvaságai miatt, maga is durvaságokra ragadtatta magát.

    Az Újság 1909 február 23.