magyarfutball.hu

MTK - Budapesti TC 1 : 1 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
nézőszámok:
  1. Sport-Világ: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.18, 18:53
    BTC-MIK 1:1.

    Hungária-uti pálya.) Végre egy olyan BTC—MTK mérkőzés, a melyet nem a szinte késhegyig menő heves­ségű küzdelem jellemzett. Mind a két csapat higadtan, igazán fairül játszott és hogy Ellinger, Kertész II. és Kőszegi mégis erőszakoskodtak, csakis azt bizonyítja, hogy az említettektől fair játékot ne is várjunk. Annál hangosabb és zajosabb volt azonban a közönség, külö­nösen a BTC javára megítélt tizenegyes után, a melyet a publikum nem tartott igazságosnak. Mondanunk sem kell, hogy a közönségnek nem volt igaza. Ahány footballbiró, annyiképpen fogja fel a tizenegyest; ha tehát a játékszabályok ilyen jogokat biztosítanak a bíróknak, hiábavaló a zajongás, a panaszkodás és a pártoskodással való megvádolás. Az inczidonst, a mi a tizenegyesre adott okot, Sugár István a bíró legjobban láthatta. Mi magunk sem láttuk a sajtópáholyból. Csak egy szavahihető szemtanútól hallottuk, hogy azért diktált a bíró tizen­egyest, miután a BTC szabadrúgása közben, a mely magas ívben repült az MTK goalja irányába, Horváthot, a ki a labdát fejelni akarta, Biró elgáncsolta. Howeroft, igaz, semmiesetre sem adott volna tizenegyest, de hát Sugár, ha valóban kitűnő biró is, még nem Howeroft. Várjunk, a mig olyan rutinja lesz, mint az angolnak, akkor talán jobban meggondolja, mielőtt tizenegyest Ítél. Meg kell védenünk a játékbirót a tizenegyest nemsokára követő másik inczidens után előfordult zivataros reklamálások miatt is, a mikor a BTC egyik védőjátékosa kezeivel hado­nászva, fejjel védte a labdát. A közönség azt hitte, hands volt, és most meg az MTK javára követelt tizenegyest, természetesen indokolatlanul, mert csak az nézhette handsnek a korrektül fejjel védett labdát, a kit az előbbi inczidens izgalmai még fogva tartottak.
    Mi, őszintén bevallva, nem hittük volna, hogy a mérkőzés eldöntetlenül fog végződni. A piros-fehérek múlt vasárnapi remek csatárjátéka alapján nekik adtunk sanszot, de az első perczek után, a mikor a BTC vehemen­sen támadott és a csúszós talajon, különb labdatechnikája révén, az MTK került fölénybe, a kék-fehérek győzelme volt előrelátható. Az MTK azonban, hiszen nem mondunk vele újat, a Ladánvi-dij döntője óta, állandóan goalrekedésben szenved (a goalok ugyanis a csatárok lábai­ban rekednek), másrészt a piros-fehérek közvetlen védelme nagyszerűen dolgozott, sőt Ficzere és Rauchmaul (még mindig Rauchmaul a neve) half mivoltukról megfeled­kezve, a legszívesebben a hátvédsorban tartózkodtak, Ginzery kiszökő védései nagyszerűek, és kitűnő segitőtársai voltak Szendrő és Ficzere. A csatársorban csak Hor­váth nívós játéka magas lőtt ki, mig Dobó Vágó mellett nem tudott érvényesülni. Az MTK csatárai közül csak Sebestyén és Szántó elégített ki, mig a belső csatárok a BTC hátvédjeinek passzolgatták a labdákat. A második félidőben már néhány remekül irányított süvítő labdával veszélyeztették a BTC hálóját, de Ginzery bravúrosan védett. Bíró és Vágó vérbeli halfjátékot produkáltak, a hátvédek közül ezúttal Csüdör volt jobb, Domonkos­nak pedig mindössze csak néhány saját hátvédjeitől hátra­adott labdával volt munkája.
    Azonnal vehemens iramban indul meg a játék, a mely már az első perczben rendkívül kezdvező esélyhez juttatja MTK-át, a szabadon álló Lanet azonban leszereiik A második perczben viszont Dobó süvítő és kapufát érő czentere hoz veszélyt, Révész azonban korner árán ment. Biró—Sebestyén pompás összjátéka ismételten a BTC kapuja elé tereli a játékot, a hádvédsorból kiszökő Kertész I. támadását pedig Ginzery goaljából kirohanva szereli le. A Vágó handse miatti közeli szabadrúgás BTC-ét juttatja goalsanszhoz, Lane magas ladbáját pedig Ginzery a hálójából kirohanva teszi ártalmatlanná. Kertész L és II. összjátékából utóbbinak a bal sarokba szépen helye­zett labdáját is Ginzery fogja, A 38-ik perczben éri el a BTC bevezetésünkben említett tizenegyesből Dobó révén vezető goalját.
    Félidő 1 : 0. MTK-nak az újból kezdés utáni első támadása sikerrel jár, Lane szökteti Szántót, a BTC vé­delme a balszélsőt igyekszik leszerelni, a ki azonban czenterez és Kertész I. a labdával együtt a goalba rohan. A kiegyenlítő goal után BTC hevesebb iramban támad, két kornere (7. és 8-ik percz) azonban eredménytelen, lassanként a szivósabbnak látszó MTK kerül fölénybe, Biró remek shotját. a hátvédek helyén álló Fiezere szépen menti. Csüdör élesen rúgott labdáját Ginzery korner árán védi, mig a piros-fehéreket a Révész miatt megítélt sza­badrúgás juttatja ismét frontba. Kőszegit a 37-ik percz­ben, miután Szántót a földre tessékelte, kiállítják, a kék- fehérek azonban a tiz emberrel játszó BTC-vei szemben sem boldogulnak.

    Az Újság 1912 december 10.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.20, 21:07
    Jv.:Sugár István