magyarfutball.hu

Törekvés SE - VAC 1 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 8. forduló
játékvezető : Nagy László
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 2.000
  2. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.06, 21:42
    VAC: Czeizler-- Grosz, Lébi— Breuer II., Weisz II., Móra— Engl III., Engl II., Köves, Boros, Jocke. Törekvés: Lantos— Vass, Horváth.— Sztankó, Hajós, Siegl— Szántó, Kautzky, Pruha, Hirzer, Weisz.

    Nemzeti Sport, 1922. november 6.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.06, 21:40 (szerk.: 2022.04.07, 08:54)
    VAC — Törekvés 3:1 (1:1)

    Halom-utcai pálya, 2000 néző
    Biró: Nagy László

    A Törekvéstől vártuk, hogy a Vivó és Atlétikai Club ellen be fogja bizonyítani, hogy csupán muló természetű indiszpoziciójan mulott legutóbbi sikertelen szereplése. Mindig fáj látnunk a hanyatlást, kétszeresen fáj az, ha olyan csapattal szemben kell megállapítanunk, mint aminő a Törekvés, amelyben a kiváló egyéni játékosokhoz méltó keretet szolgáltattak a multban a játékostársak. A VAC ellen lefolyt mérkőzésben a keretek mondták fel a szolgálatot. Hirzer és Hajós emberfeletti munkát végeztek, Szántó szintén sokat és jól dolgozott, de a csapat többi tagja siralmasan gyenge volt. Áll ez elsősorban a védelemre, amelynél gyengébbet alig találhatunk az első osztályban.

    A VAC-nak a gólokban kifejezett siker mellett is a mai egyik legértékesebb teljesítménye volt az idén. Szinte kivétel nélkül minden játékosa a tőle telhető legjobbat nyujtotta. Kiváltképpen a helyezkedésben, a gyors labdáramenésben és pontos passzoólásban tüntette ki magát az egész csapat, amiben kétségtelenül nagy az érdeme Schlosser Imrének. A csapat teljesítményéről szólva elsősorban a Breuer II., Weisz Gy., Móra összeállításu halfsort kell megdicsérnünk. A védelemnek nem sokat kellett segítenie, mert Grosz és Lébi könnyen intézték el a Törekvés szórványos támadásait, a csatársor előredobásábán ellenben fáradhatatlanok voltak a fedezetek. Pontosan előreadott labdáik közül a csatársor egyet sem hagyott megjátszatlanul.

    Különben a Törekvés tulon-tul gyenge védelmével és szélső halfjaival szemben nem volt nehéz dolga az Engl III, Engl II, Köves, Boros, Jocke összeállításban játszó csatársornak. Köves ötletes centernek bizonyult, Jocke fájós lábbal is veszélyes tudott lenni, Boros, de különösen Engl II. éles lövéseivel vált ki, Engl III. pedig számos gólhelyzetet teremtett lefutásaival. A Törekvésben a csatársortol láttunk olykor-olykor elfogadható játékot. Hirzer pompás technikájából különösen az első félidőben többször izelitőt nyujtott. Partnerei, Weisz és Pruha nem tudták támogatni ambiciós igyekezetében, s igy érthető, hogy önző volt, sőt mi több, figyelembe véve lehetetlenül rossz partnereit, egyenesen önzőnek is kellett lennie. A Törekvés gólját mesterien készítette elő.

    Szánthó addig a mig kedve volt ügyesen mozgott. Kautzky viszont mindent rontott. A halfsorban Hajós dicséretreméltó buzgalommal végezte a maga dolgát s amennyire erejéből tellett, a csapatba nem való Sieglnek és a Csermely helyére beállított Sztankónak is segítségére volt Vass mélyen formáján alul játszott Horváth is rossz volt. Lantos a gólokat nem védhette.

    Az első félidőben teljesen egyenrangu volt a két csapat. Veszélyesebb az első perctől kezdve a VAC volt, az első gólt mégis a Törekvés lövi. A 20-ik percben Hirzer három játékoson átemeli a labdát, pontosan Pruha lába elé tolja, akinek már csak érintenie kellett, hogy a labda hálót érjen. Egy percre rá Köves kidriblizi a halfokat, a hátvédek előtt terem, Horváthnak módjában állott volna leszerelni öt, de tétovázik, mire Kövess 10 m.-röl védhetetlenül belövi a labdát. A játék további lefolyása még nem sejtette a Törekvésnek bekövetkezendő sulyos vereségét.

    A második félidőben a VAC mindvégig hatalmas tempóban játszik, amit a Törekvés nemcsak hogy nem tud átvenni, de kapkod, idegeskedik, majd megadja magát sorsának. Már a 2-ik percben gólt lőtt Boros, Engl III. szép leadásából. A ll-ik percben Hajós hendszet vétett s a 11-est Lébi védhetétlenül a kapuba lőtté. Ettől kezdve azután a Törekvés kedvét vesztve, nem sokat törődött már az eredménynyel s mikor a 28-ik percben a biró Vasst foultjai miatt kiállította, a VAC kedve szerint játszhatott a mezőnyben. A kapu előtt a VAC csatárai már nem voltak eléggé találékonyak s igy az ujabb gólok elmaradtak. Az utolsó 5 percben ismét a Törekvés kerül felül, de Hirzer minden igyekezete hiábavaló volt, az eredményen már nem tudott változtatni.

    Sporthirlap, 1922. november 6.