magyarfutball.hu

UTE - Erzsébetfalvai TC 3 : 0 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 2. forduló
játékvezető : Zsarnóczay János
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: -
  2. nela: 3.400
  3. Sporthírlap: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2018.04.29, 18:09 (szerk.: 2018.04.29, 22:57)
    Három tartalékkal, a Foglok nélkül is biztosan verte az UTE az ETC-t.

    UTE-ETC 3:0 (2:0)
    — Újpesti stadion. — 4000 néző. — Biró: Zsarnóczay János.

    UTE: Zimmer — Gergő, Markó — Kelecsényi, Barna, Ehrmann — Leitner, Török, Priboj, Csontos, Groszmann.
    ETC: Bereczky — Blau I, Papp — Balázs, Stern, Domonkos — Schwartz, Kaufmann, Szentgyörgyi, Kohn III, Lakatos.


    Az UTE három tartalékkal, a Foglok nélkül is tetszés szerint győzte le a kellő rutinnal még nem rendelkező ellenfelét. A mérkőzés úgy indult, hogy az UTE gólzáporral fog győzni s az elfogódott erzsébetiek képtelenek lesznek feltartóztatni a nagyon frissen mozgó UTE-t. A két gyorsan szerzett gól erre is látszott mutatni, azonban a később váratlanul labdabiztosan dolgozó közvetlen erzsébeti védelem, másrészt az iramból kissé engedő UTE csatársor miatt a várt gólzápor elmaradt. A játék különben nem mutatott magas nívót.

    Rögtön a startnál kiütközött a két halfsor közötti döntő különbség, ami a mérkőzés jellegét is megadta. Az erzsébetieknek úgyszólván egyetlen támadása sem tudott kibontakozni, mert az UTE résen álló halfsora elfojtotta azokat, még mielőtt az ETC támadások az UTE meglehetősen gyengén funkcionáló hátvédeihez érkeztek volna. A meccs ilyenformán az ETC állandó védekezéséből állott, amelynek során az UTE csatárai sorozatos támadásaik ellenére is csak a legritkább esetben juthattak tiszta lövőhelyzetbe. Az UTE tartalékos csapata is kétségtelenül megérdemelte a győzelmet. A kapott gólok közül azonban kettő tipikus védelmi hibából esett. Az UTE mai játéka a győzelem ellenére sem keltett tetszést. Igaz, hogy az ETC elszántan védekező hátvédei sorra meghiúsították az UTE támadásait, de a meglehetős szerencsével elért gólok nélkül az UTE nagy fölénye ellenére sem nyerhette volna meg ilyen arányban a játékot.

    A mérkőzés előtt az ETC nevében Halmos Gergely alelnök díszes selyemzászlót nyújtott át a jubiláló UTE-nak, amit az UTE nevében Langfelder Ferenc elnök köszönt meg.

    Gólzápor a láthatáron

    A játékot az UTE támadása kezdi. Leitner leszökik, átadását Török Pappba lövi. A jobbszárny újabb támadásából előbb Priboj lő kapu mellé, majd Kelecsényi túl hosszú labdáját fogja el Bereczky. A Blau faultjáért megítélt szabadrúgásból kavarodás támad, a labdát Csontos kaparintja meg, de élesen kapu mellé lő.

    A 7. percben vezeti az ETC az első támadást, Balázs Schwartzot indítja útnak, akinek túl előre adott centerét Zimmer fogja el. Néhány percre visszaesik a játék, majd újra Priboj támad, szépen szökteti Csontost, akit Balázs a lövés pillanatában állít meg. Az UTE sorozatos támadásaiból előbb Priboj, majd Török lőnek kapu mellé, végül a 20. percben Ehrmann szöktetését Priboj váratlanul az üresen hagyott Csontosunk játssza át, aki hat lépésről védhetetlen gólt szerez.

    Az ETC vehemens ellentámadásból csaknem kiegyenlít. Stern labdájával Lakatos megszökik, éles centerezése a tisztán álló Szentgvörgyihez kerül, aki azonban öt lépésről kapu fölé emeli a labdát. Újra az UTE veszi át az irányítást, Priboj biztosnak látszó akcióját Blau a hatos vonalon hiúsítja meg, majd Priboj újabb támadását fejezi be éles sarkos lövéssel, Bereczky elvetéssel bravúrosan ment, a kapu előtt támadó kavarodást végül is Blau tisztázza.

    A 25. percben Búza Csontost szökteti, Blau rombolja szét ismét az akciót, de felszabadító rúgásába Priboj beletalpal, s a labda menthetetlenül a hálóba repül. (2:0).

    A második gól után azonnal enged az UTE irama. Még Leitner centerét lövi kapásból Török kapu mellé, majd az ETC vezet néhány erőtlen támadást. Kohn Lakatost szökteti, ennek centerezését Schwartz helyezés helyett kapásból küldi kapu fölé. Szentgyörgyi hosszú labdájából Kohn lő kapu fölé, majd az ETC jobbszárnyának támadását Markó csak korner árán tudja elhárítani. A félidőt Priboj és Török szép támadása fejezi be, de Török lövését Bereczky elvetéssel kivédi.

    Az UTE bombáz, az ETC jól védekezik.

    A második félidőt gyors ETC támadás vezeti be. Kaufmann beadását Zimmer fogja el.

    A 3. percben Grossmann centerezése Pribojboz kerül, aki 20 méterről váratlanul kapura lő, mire a labda a megzavart és az ellenkező sarokra helyezkedő Bereczky mögött a gólba fut.

    A gólt ismét energikus ETC támadás követi, Kohn tiszta helyzetbe játszó Szentgyörgyit, aki azonban a biztosnak vélt gólhelyzetet lassúságával elrontja. Schwartz Kaufmannt indítja kitűnő labdával, aki le is futja az UTE védelmet, de lövésre már nincs ereje. Kaufmann újabb támadását Csergő kornerre szereli, amelyből Balázs lő kapura, de Zimmer szépen véd.

    A hátralévő időt az UTE támadásai domináljak. Leitner lövését Bereczky kiöklözi, a labda Török elé kerül, akinek öt lépésről lőtt sarkos labdáját Bereczky bravúrosan kornerre hárítja. Török lapos lövését fogja Bereczky, majd újra Török támad, az őt szerelő Papp Priboj elé húzza a labdát, aki azonban a hatos vonalról kapu fölé lő. Az ETC egészen a kapujához szorul. Csontost háromszor is a lövés pillanatában szereli Blau. Barna Leitnert szökteti, az ő labdáját meg Török küldi kapu mellé. A 35. percben Kohn hibájából Csontos biztos gólhelyzetbe jut, de bombalövése a kapufa mellett süvít el. Priboj—Török összjátékából Török csaknem a kapuba rohan, Bereczky már csak lábbal tud kornerre hárítani. A jobbszárny támadásából most Priboj kerül kitűnő helyzetbe, nagy erővel a balsarokba irányított labdáját Bereczky gyönyörű robinzonáddal tolja kornerre. Az UTE támadásai már nem tudnak többet kibontakozni, a teljesen védelembe húzódott erzsébetiek minden próbálkozást meghiúsítanak.

    Az UTE csapata

    a könnyű győzelem ellenére is távol volt a "nagy" játéktól. Csatárai kitűnően ki tudták használni az erzsébeti halfsor gyengeségét, de a halfoktól kapott nagy támogatás sem volt elég arra, hogy a megszokott újpesti lendülettel verték volna át magukat az ellenfél védelmén. Valóban veszélyes csak a csatársor jobbszárnya volt, de amikor az ETC védelme erősebben fogta a különben kitűnő Leitnert, ez a szárny is sokat vesztett lendületéből. Török megértő partnere volt Leitnernek, de erős lövéseit ezúttal nélkülöztük. Priboj kissé elhanyagolta szélsőit, s főleg a belső játékot forszírozta, ez azonban a nem a legjobb formát játszó Csontos miatt nem nagyon sikerült. Csontost különben a meglepően gyengén szereplő Grossmann hátráltatta képességei kifejtésében, bár néhány, Pribojlól előkészített kitűnő helyzetet is elhibázott.

    Az UTE csapatának legjobb tagja Barna centerhalf volt, aki úgy a védelemnek, mint a támadásnak főoszlopa. Kitűnő játékot produkált Kelecsényi is, aki valósággal megbénította az ETC balszárnyát. Ehrmann a gyengén szereplő erzsébeti jobbszárnnyal sem tudott megbirkózni, teljesítménye erősen alul maradt halftársaién.

    A közvetlen védelem ezúttal az UTE leggyengébb része volt. Zimmer egyetlen erősebb lövést kapott, azt kiejtette. A két bekket alig tette próbára az ETC csatársora, de néhány akciónál világosan kitűnt, hogy az energikus halftámogatás nélkül alig tudtak volna helytállni.

    Az ETC csapata

    úgyszólván csak a második félidőben kapott lábra annyira, hogy a játék irányításában is beleszólhatott. A mérkőzés sorsa azonban egy percig sem lehetett kétséges, mert az erzsébeti csatársor képtelen volt átgondolt támadásokat vezetni. Egyedül Lakatos volt akcióképes, Kohn túlságosan elmaradozott és felesleges faultjaival tüntette ki magát, Szentgyörgyi minden labdáról lekésett, Kaufmann pedig partnerek hijján képtelen volt akciót vezetni. Schwartz teljesen idegenül mozgott a jobbszélen s az egész mérkőzés folyamán csak egyetlen akciója sikerült.

    A halfsor legjobb tagja Balázs volt, aki darabos játéka mellett is jól tudta fogni az UTE balszárnyát. Stern képtelen volt megbirkózni a neki túl gyors UTE-belsőkkel és Domonkos önfeláldozó játéka sem volt elég arra, hogy fel tudja tartóztatni az UTE jobbszárnyát.

    Az ETC közvetlen védelme az UTE-val ellentétben a csapat legjobb része volt. A két bekk szinte az egész mérkőzés folyamán verte vissza a támadásokat s csupán egy gól írható helyezkedési hibájuk rovására. Bereczky néhány kitűnő védést produkált, a harmadik gólt azonban nagyobb lélekjelenléttel feltétlenül védenie kellett volna.

    Sporthírlap, 1925. szeptember 07.
     
  2. avatar: heimo
    2018.04.29, 17:38 (szerk.: 2018.04.29, 17:40)
    UTE—ETC 3:0 (2:0)

    Az UTE tartalékbekkjei ellen sem boldogult az ETC csatársor

    UTE pálya. Bíró: Zsarnóczay.

    UTE: Zimmer - Csergő, Markó - Kelecsényi, Barna, Ehrmann — Leitner, Török, Priboj, Csontos, Grossmann.
    ETC: Berecky — Blau, Papp — Balázs, Stern, Domonkos — Schwartz, Kaufmann, Szentgyörgyi, Kohn, Lakatos.


    A mérkőzés kezdete előtt az ETC csapata szép selyem zászlóval kedveskedik a vendéglátó, jubiláns csapatnak, amit az UTE részéről Langfelder viszonoz. Azután Zsarnóczay bíró sípjelére megindul a mérkőzés.

    Az első félidő

    Az ETC választ, az UTE kezd nappal szemben. Rögtön támadólag lép fel, szép passzokkal közelítik meg az ETC kapuját. Török közeli lövése emberbe megy. Az ETC is ellátogat az újpesti, kapuhoz. A 8. percben már veszélyben Berecky kapuja. Kelecsényi Pribojhoz,majd ez Csontoshoz passzol, aki finoman mellé lő. A következő percben az ETC jobbszárnya lép akcióba, Schwartz szép labdáját Zimmer fogja. Most már mutatkoznak mindkét csapat gyengéi. Az ETC halfsor kihagy, gyenge az újpesti támadósor feltartóztatására, viszont az UTE csatársora csupán a mezőnyben érvényesül, kapu előtt azonban a belsők végképpen góliszonyban szenvednek. Számtalan helyzetet hagynak kiaknázatlanul. Priboj lövései hol fölé, hol mellé mennek. Végre a 21. percben megszületik az újpestiek által várva-várt gól. Priboj szökteti Csontost, ki Blautól szorongatva jobblábbal védhetetlen gólt lő (1:0).

    A 23. percben meleg helyzet Zimmer kapujánál. Szentgyörgyi egalizálhatna, de a 6-osról toronymagasat lő. Majd Leitner vezet támadást, beadását Priboj stoppolja, de fölé lő. Török erős lövését pedig Berecky fogja. A 25. percben Priboj az UTE második gólját lövi. Leitner beadását Blau rúgná, de Priboj beletalpal, mire a labda a hálóba perdül (2:0).

    Azután is az UTE támad. Priboj lövése oldalhálót ér, majd Lakatos beadása veszélyeztet, de Schwartz fölé lő. Nagy UTE offenzivával és gólképtelenséggel végződik az első félidő.

    Második félidő

    Helycsere után az ETC támadást indít, de az ellenfél halfsorán megtörik minden igyekezetük. Ehrmann és különösen Barna van elemében. Török átjátssza magát, de Berecky az utolsó percben ment. A 4. perc meghozza az UTE utolsó gólját, Blau hibázik, Priboj résen van és erős lövése a rosszul helyezkedő Berecky alatt a hálóba jut (3:0). Ez volt Bereczky egyetlen hibája. Az ETC kornerhez jut, amely eredménytelen lesz. Majd meleg helyzet van az ETC kapuja előtt. Barna labdáját Papp Török felé helyezi, kinek lövését Berecky kornerre tolja. A pesterzsébetiek most védelembe vonulnak s csak Kaufmann kísérel meg egyéni lefutásokat, ami természetesen eredménytelen. Csontos Törökhöz paszszol, kinek erős labdáját Berecky bár nehezen, de fogja, majd Csontos rúghatna, de sokat forgolódik. Leitner beadása Török lábáról csúszik le. Az UTE-csatárok mindent túlkombinálnak. A 35. percben bravúros védéssel menti meg Berecky a kapuját a biztosnak látszó góltól. Azután a mérkőzés mindinkább enged az iramból, míg a bíró sípja a végét jelzi.

    A csapatokról

    A győztes csapat nem nyújtotta azt, amit tőle vártak, mentségére szolgál azonban, hogy tartalékosan állt fel. Hiányzott a csapatból a biztos támasz, a Fogl gát, amit a Csergő — Markó pár távolról sem pótolt. Markó csinált néhány szép dolgot, de éppen elég gikszer-t is. Csergő még fiatal, a jövő embere. A halfsor és az egész mezőny kiemelkedően legjobb játékosa Barna volt. Jó volt mellette Ehrmann is, Kelecsényi már kevesebbet nyújtott. A csatársorban egyénileg Priboj tűnt ki. Csontos a mezőnyben megfelelő volt, de a kapu előtt túl sokat kombinált s így a kapura lövésben nem volt szerencséje. Ugyanez áll Törökre is. Grossmann volt a csapat kerékkötője, minden jónak induló támadást már csirájában elfojtott.

    A pesterzsébeti csapat legjobb része a védelem volt. Berecky egy hibájától eltekintve, elsőrangúan védett. Blau — Papp jól szerelő, megbízható bekkpár. A halfsorról nem sok jót lehet mondani, egyedül Balázs játéka tetszett. Stern, Domonkos igen szürkén mozogtak. A csatársorban csupán a jobboldal brillírozott. Schwartz kissé lassú, de iparkodó, agilis játékos, Kaufmann okos, körültekintő csatár, de partnerek nélkül nem érvényesül. Szentgyörgyi nem való a csapatba, hiányzik belőle a csatársort irányító képesség. Lakatos sokkal többet tudott a II. osztályban, most már csupán árnyéka önmagának.

    Nyilatkozatok

    Renner Ferenc, az UTE aligazgatója:

    — A mérkőzés szezon előtti, a tartalékok nagyrészt beváltak, de a szerencse elpártolt tőlünk.

    Halmos Gergely, az ETC alelnöke:

    — A tartalékos ETC nem vált be, mindkét csapat nagy balszerencsével küzdött.

    Nemzeti Sport, 1925. szeptember 07.
     
  3. avatar: heimo
    2017.10.03, 19:42 (szerk.: 2018.04.29, 20:24)
    kép
    Az UTE - ETC mérkőzés előtt szép ünneplésben volt része a negyven esztendős jubileumát ünneplő újpesti egyesületnek.

    kép
    A tartalékosan felálló UTE is biztosan győzött az ujdonsült első osztályos ETC ellen. Az eredmény 3:0 volt az újpestiek javára.

    Tolani Világlapja, 1925. szeptember 16.