magyarfutball.hu

Budai 11 - Sabaria LSZ 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 17. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.12.05, 18:32
    Budai 33—Sabaria 1:0 (0:0)

    A mai Sabaria csak árnyéka az egykori szombathelyi „Sasok" büszke csapatának
    Góllövő: Ember (11-es)

    Üllői út, 4000 néző. Bíró: Antalics.

    Budai 33: Lantos— Oláh, Lőwy— Steiner, Kaltenecker, Kovácsi— Schmiedt, Czumpf, Ember, Stancsik, Titkos.
    Sabaria: Vermes— Nagy, Prém- Pesti, Hajós, Vámos— Buresch, Hollós, Sólyom, Powolny, Tárnok.

    A Sabaria kezdi a játékot, de az első érdemes mozdulat Titkos futása, akit Hajós csak szabálytalanul tud akasztani. Oláh Vermes kezébe küldi szabadrúgásával a labdát s a kirúgás után Sólyom követ el szabálytalanságot. A labda Titkoshoz kerül, aki mesés lendülettel szalad el Nagy mellett s Prém csak kornerre tudja szerelni. A 33 egyre támad. Schmiedt lövése ad munkát Vermesnek s alig lendül előre a szombathelyi csatársor, máris az Ember—Schmiedt akció végződik kornerben. Erre már a Sabaria is két kornerrel felel. A 10. percben Schmiedt átmegy Vámoson és közeli lövése a kapu előtt süvít el. A Sabaria támadásaiban kevés az erő.
    A 33 balszárnya ismét kornert szerez, amit Nagy fejel ki. A labda azonban Schmiedt elé kerül, aki centerez. Stancsik nagyszerű helyzetbe kerül a hatoson, de Vermes kezébe küldi a biztos gólt. Amott Sólyom lő a 16-osról s Lantos véd biztosan. A Sólyom—Buresch támadást Lőwy kornerre szereli. A Sabaria néhány percig most offenzív tud maradni, de anélkül, hogy helyzetet teremtene Végül is eredménytelen kornerben végez. Buresch beadását Steiner élesen fejeli a saját kapuja fölé. A kornerből Vámos mellé lő s máris Titkos lefutása hoz a másik kapunál kornert. Nem nagy az iram, nem erős a játék hullámzása, de a Czumpf—Schmiedt akció újabb kornert hoz.
    S a sok korner mind izgalmas pillanatokban végződik, mert a szélsők jól irányítják a sarokról a labdát, viszont a védelmek is a helyükön vannak
    és minden esetben elhárítják a veszélyt. Az utolsó kornert Vermes üti ki és Pesti vágja a mezőnybe a labdát. A budaiak azonban tovább támadnak és Ember alacsony labdát fejelve nagyszerű helyzetet teremt, ám a bíró tévesen Prém veszélyes játéka miatt megállítja az akciót. Egy-egy ofszájd is akad A Sabaria-védelem állandó munkában van, mert a 33 jól játszik szépet kombinál. A 42. percben jut csak a kapuja elé az ellenfél, amikor Buresch szabadrúgása nagyszerű helyzetet teremt, de Sólyom fejesét a kapus szerencsére menti. Nagyon nehéz pillanatok szorongatják a budaiak kapuját, de a Sabaria támadása sem hoz eredményt.
    Sabaria-támadással indul a második félidő, de az első mozdulatok után már Pesti csak faulttal tudja akasztani Titkost a 16-osnál.
    Sőt a 3. percben fényes labdát kap Buresch, ám a tacsbíró bosszantó tévedéssel inti le ofszájd címén. Buresch az orra előtt volt neki, látnia kellett volna, hogy nem lehet szó lesállásról. A 33 remek lendülettel támad. Kornert rúg, majd a hatosról lő csőrrel Czumpf, de a fényes Vermes kivédi a labdát. Uj roham végén új lövés zúg azonban Vermes kapujára, aki pompás vetődéssel nyomja ki jobbra a labdát. Czumpf rohan rá, de Vámos a kapu sarka közelében szabálytalanul nyomja el.
    A bíró fütyül és a tizenegyes pontra mutat. A Sabaria némileg tiltakozik, de a bíró hajthatatlan és Ember pompás rúgással küldi a hálóba a labdát (1:0). 8. perc:
    Hatalmas iram kezdődik most. A Sabaria azonnal kornert ér el és Sólyom fejesét Lantos fogja. Titkos futna erre, de Nagy csúnyán felvágja a félvonalnál. Annál jobban sikerül Schmiedt lefutása, akinek remekül beadott labdája elszáll a kapu előtt. A 13. percben elpukkad a labda, amit Pesti undorral rúg ki a pályáról. Egy perc telik el, míg új labda kerül a pályára s ez alatt a közönség nagy zúgolódással szidja a bírót. De a játékosokat sem kíméli a nép haragja s ez az oka, hogy Vámos dühösen rúgja az állóhely felé a labdát. A játék kemény s Oláh flegmával hazaadott labdája szinte feltűnést kelt ebben a robbanékony légkörben. A 18. percben Schmiedt kornere után Steiner magasan háló fölé rúg, ami a budaiak fölényének végét jelzi és rövidesen már — a Sólyom—Buresch—Sólyom összjáték végén — Lantos szalad a center elé. A labda azonban elperdül a kapuson és
    már gólnak látszik,
    amikor Steiner kornerre menti a helyzeteit. Lantos röviden üti a sarokról jött labdát s azt kapura fejelik. Már-már a hálóba jut, amikor Oláh a vonatról visszafejeli. A bíró közben szabálytalanságot is látott és szabadrúgást ad a Sabaria ellen. A Sabaria tovább szorongat egy ideig, a 30. percben azonban már Schmiedt fut. Vámos és Hajós most helyet cserél. A 37. percben Czumpf rúg kornert és ez az egyetlen sarokrúgás, ami a háló mögé kerül. Vámost Stancsik szereli, balra adja a labdát és Titkos mint a szél szalad el Nagy mellett. Iszonyú lövését a kapus kiüti, Schmiedt rohan a labdára, de kapu mellé küldi. Hatalmas iramban folynak az utolsó percek s a 44. percben Ember zúgó kapufát lő, majd Lantos szabadrúgást fog s vérbeli rugbijelenet fejezi be a játékot.

    Nemzeti Sport, 1929. április 28.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.12.05, 18:09
    Budai 33-as—Sabaria 1:0 (0:0)

    A szombaton megtartott mérkőzésből a 33-asok jól megérdemelt győzelemmel kerültek ki, ezt mégis csak egy túl szigorúan megítélt 11-esből szerezték meg. A frissen, nagy kedvvel játszó 33-asokkal szemben a Sabaria egy teljesen letört együttes benyomását keltette. A csapat sürgős reorganizációra szorul, mert ebben az összeállításban aligha szerez több pontot s így a kiesés szomorú sorsa jut osztályrészéül. A 33-as gólját Ember rúgta.

    Sporthirlap, 1929. április 29.