magyarfutball.hu

Újpest FC - Nemzeti SC 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 12. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.28, 22:57
    Ujpest-Nemzeti 3:1 (2:0)

    Ujpest: Acht — Kővágó, Fogl III. — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer,, Spitz, Szabó. Nemzeti: Gallina — Flóra, Szendrő — Hossó, Volentik, Belcsik Rémay III., Odri, Kautzky, Horváth I., Cétényi.

    A csapatok már régen kint vannak, de a bírói kar sokáig várat magára.
    Ám, ami késik, az nem múlik. Megjelenik a bíró — Majorszky Ferenc — két határbírójával, nyomában
    A közönség szorongva lesi a talajvizsgálat eredményét. A pálya alaposan fel van szórva, fűrészporral, de az amatőrök így is erősen csúszkáltak a talajon. Fogadásokat ajánlanak, hogy bajnoki lesz-e, vagy barátságos. Végre azonban éles sípjelzés adta tudtuk hogy az újpesti talaj sikerrel esett túl a vizsgán.
    Megindul tehát a meccs,
    mégpedig mezőnyjátékkal. A talaj azonban úgy látszik mégsem olyan elsőrangú, mint amilyennek látszik, mert a játékosok a fűrészporral felhintett játéktéren bizonytalanul mozognak. Ujpest vezet néhány sikertelen támadást, míg a Nemzetiek csak a 4-ik percben tudják elsőízben átlépni a félvonalat. Utána Wetzer hosszú labdát ad ki P. Szabónak, akinek akcióját Gallina kifutással parírozza. Az első kornert Ströck rúgja, de Wetzer a labdát kifejeli. A Nemzeti jut viszont az első veszélyes szabadrúgáshoz, ám Hossó labdája a falanxként sorfalat álló újpestiekről visszapattan, majd a kapu mellé kerül. Két kornerhez jut most egymásután a Nemzeti, az újpesti védelem éberségén azonban mindkét sarokrúgás meghiúsul. A jól előkészített Odri - Cétényi-támállás után, Gallina bravúros védőakciója arat sikert. Odri egészséges lövését Acht elvetéssel menti. A 28-ik percben a P. Szabó—Spitz-Wetzel-trió összjátékából utóbbi tiszta helyzetben lő, Gallina ismét remekül véd,
    de a mezőnybe továbbított labdáját Auer elcsípi és húsz méteres váratlan lövését Gallina már nem tudja fogni (1:0).
    A váratlan balsiker felvillanyozza az eddigi nagyrészben passzív Nemzeti-csatársort is, amely formás támadásba kezd. Kitűnően végrehajtott előkészítés után már-már a kiegyenlítést várjuk, amikor egy pillanatnyi késést Fogl III. kihasználva, a mezőnybe szereli vissza a játékot . A Nemzeti nem csügged. Kautzky hátramegy labdáért, azzal nagy erővel kitör, de a támadóakciót elhirtelenkedi és a labda már Acht zsákmánya. Rémay III. lövését Acht kornerre menti, Czétényi sarokrúgása azonban a kapu mögé megy. Most ismét ujpesti támadások következnek, de itt az eredmény se marad el. A 41. percben
    Wetzer lövése a védelemről a mezőnybe pattan vissza, a labda Wetzer testét érintve, Ströckhöz kerül, aki habozás nélkül a hálóba továbbítja.
    Félidő 2:0.
    Ujpesti támadással indul a második félidő is és Auer csakhamar áttöri a védelmet, de az utolsó pillanatban leszerelik. Az ujpesti balszárny erélyes ostroma sikerrel kecsegtet, ám
    P. Szabó egy lépésről kapu mellé lő. Most két sikertelen támadókisérlet után kornerhez jut a Nemzeti. A 7. percben
    Czétényi sarokrúgására az újpesti védelem egy pillanatra leáll, a labdára Kautzky veti magát és éles lövése hálót ér (2:1).
    Csakhamar kiderül, miért , állt meg a védelem: téves offszájdmagyarázat folytán. A közönség
    1—2 másodpercig méltatlankodva zúg, de a Wetzer —Spitz—P. Szabó hármas támadóakcióját már feszült csendben figyelik. Spitz lövése alig hajszálnyira kerüli el a kaput. Belcsik hosszú labdával szökteti Czétényit, beadását Odri kapu mellé vágja. Auer meglepetésszerű sarkos lövése célt téveszt, másik bombalövését Gallina védi. Percről-percre erősödnek az ujpesti támadások és a 20. percben remek előkészítés után
    Auer kicselezi a védelmet, hirtelen átpasszol Wetzernek és a rutin minden fegyverével felszerelt újpesti center Gallina pillanatnyi tétovázását kiaknázva, védhetetlennül irányítja a labdát a kapuba (3:1).
    Az ujpesti fölény most már állandósul. Két eredménytelen korner után pillanatokra még föllángol ugyan a Nemzetiek offenzív szelleme és Odri és Czétényi révén a fekete-fehérek, is hozzájutnak két kornerhez, sőt Kautzky lövése még új reményeket is ébreszt, de azután jön az ujpesti finis ... Auer kitűnő helyzetből kapu mellé lő, majd az újabb támadásokat Belcsik, illetve Hossó hárítják el P. Szabó, kornert hibáz. A labda eltűnik a hókupacok között, egy percig szünetelt is a játék, majd eredménytelen Nemzeti-támadással végez is ér.

    Sporthirlap, 1929. március 4.