magyarfutball.hu

Bástya FC - Újpest FC 3 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 19. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.05.06, 21:30
    Bástya—Ujpest 3:1 (0:1)

    A Bástya lelkesedése a szünet utáni negyedóra három góljával megérdemelten csikarta ki a meglepő győzelmet Góllövő: P. Szabó (11-esből), Wahl, Szedlacsik, Körösi
    Ujszeged, 6000 néző. Bíró: Iváncsics.
    Bástya: Benedek — Korányi, Emődi — Tóth, Péter, Riesz — Puzsin, Körösi, Szedlacsik, Wahl, Schwarcz.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Víg — Török, Avar, Sólyom, Spitz, P. Szabó.
    Fogoly III. választ kaput s a Bástya nappal és némi széllel szemben kezd. Ujpest lendül azonnal a frontba, de Sólyom hendsze töri meg a lendületet. Puzsin, az ifjú jobbszélső keményen száll bele Vígbe. Látszik még rajta az amatőr hév. A 3. percben labdát is kap Puzsin ’ s egészen rendesen le is fut vele,. Nem kezdi rosszul.. Avar hendszet vét, a szabadrúgás után Wahl hibáz, Volentik jó támadást indít, de Sólyom hosszú kiadása Török előtt taccsra fut. Fejről-fejre adogatja a labdát Ujpest s Tóth nem bírja megzavarni az akciót, amelynek végén Avar ballábas lövése kapu mellé szalad. Két Bástya-szabadrúgás következik egymásután hendszek miatt, de a Bástya ezek révén sem bír frontba kerülni. Ujpest, amelyet az elég élénk szél is támogat, állandóan támad. A Bástya nem tud kibontakozni. A 15. percig semmi érdemleges, nem történik. Ekkor Schwarz fut le Szedlacsikkal összejátszva, de a végén kapu fölé emeli a labdát. Újabb Szedlacsik—Schwarz támadást kornerre szerel Volentik. Puzsin remekül rúg a sarokról s Avar feje megint kornerre tisztáz. Most Schwarz rúg, de kissé mélyen s Szedlacsik fejese nem veszélyes. Ujpest most nagyon belefekszik. Avar jobbra ad ki. Török robog, de Benedek elébe éri el a labdát. Utána P. Szabó ad laposan a középre, Benedek most csukaugrással kaparintja a labdát magához.
    A szegedi halfsor nem hír a folyton rohamozó Ujpesttel s teljesen az ujpesti halfsor uralodik a pályán. A 25. percben Avar passzát Török lövi, Benedek védi. A Bástya nem győz védekezni. Végre előrejön a szegedi balszárny is s Borsányi csak szabálytalansággal tud akasztani a 16-os és a gólvonal sarkánál, de a szabadrúgást hárítja a védelem. Sólyom szöktetéséből P. Szabó laposan lő, de Benedek most is a helyén van. Kővágó csak kézzel bírja megakasztani a szegedi balszárnyat. Szabadrúgások következnek egymásután Szedlacsik lesállása, Riesz és Borsányi faultja miatt, majd
    a 33. percben kezdődik az izgalom.
    Szabadrúgást ível a Bástya az ujpesti kapu elé, Szedlacsik ugrik érte jól a 6-oson s
    Fogoly III. a dresszénél fogva ráncigálja vissza. A Bástya 11-est reklamál, de Iváncsics német int, noha a szabálytalnság nyilvánvaló volt. A 37. percben Szedlacsik—Körösi akciót szerel az ujpesti védelem, az előreadott labdát Sólyom kapásból kivágja P. Szabó elé, aki hihetetlen gyorsasággal indul a labdára, de az elpattan a lábáról és túlfutna a vonalon, amikor
    Korányi eléri P. Szabót s elgáncsolja a csatárt.
    A közönség kirúgást vár, minthogy a labdát P. Szabó már úgyis elvesztette, de
    Iváncsics a gáncsot 11-essel bünteti s nem tágít a reklamálások dacára sem. P. Szabó a jobb alsó sarokba gurítja a büntetőt. (0:1).
    Puzsin kornerével ér véget a félidő igen paprikás hangulatban.
    Ujpest támad először szünet után, Avar rosszul találja el a labdát. Sólyom passzával P. Szabó teljesen tisztán rohan, Benedek elébe fut s a 16-oson alig valamivel belül vetődve fogja el a szélső lövését. Utána a 4. percben a szegedi balszárny kornert szerez.
    Schwarz kitűnően rúg a kapu elé, Wahl magasan felugrik a többiek fölé s fejéről gólba pattan a labda. (1:1).
    A gól fellelkesíti a szegedi csapatot s hatalmasan belefekszik most. A nézőtér még örül az első gólnak, amikor Schwarz lefut, Borsányi nem bírja megakasztani,
    a szélső félmagasan ad be Szedlacsiknak, aki testcsellel hidegre teszi Kővágót s félmagasan a túlsó kapufa mellé küldi a labdát. (2:1).
    Egy perc sem telt bele. Most már egészen megjött a szegedi nézők hangja. Ujpest észrevehetőleg megzavarodott, viszont a szegedi csapat kétségbeejtően erős iramot diktál. Puzsin vezet támadást a 12. percben, a labda balra kerül, kavarodás,
    Körösi lövéshez jut a balösszekötő helyén s az emberek közt a balsarokba lő. (3:1).
    Aknai, bár sokan álltak előtte, nem volt nagy ennél a gólnál.
    A 15. percben Puzsin—Szediacsik—Schwarz akcióból a szélső lő, Aknai most már pompásan véd.
    Ujpest minden erőlködése meddő. A 21. percben Körösi bombáját Aknai bravúrosan üti ki. A közönség dicséri Szedlacsikot, aki a támadások esze és vezére. Ujpest fokozza az iramot, amely már öldöklő. Kornert ér el, védik. A Bástya most alig-alig jut előre.
    A 34. percben Avar kapásból lő, a labda a kapufáról pattan mögé. A 38. percben Szabót Tóth szereli, de a szélső csúnyán beletalpal, Tóth még elrúgja a labdát, de azután lábához kap és orvosért kiált. Tóthot talpraállítják, de
    az orvos nem engedi játszani s ő sírva megy le a pályáról, jó 10 centiméteres sebével, amelyet P. Szabó stoplija hasított a lábán.
    Sólyom lő kapufát a 45. percben s a visszapattanó labdát Spitz fejeli mellé. Két perc hosszabbítás. Már nincs rendszeres játék. Schwarz csaknem félpályáról rúg kornerre.
    Vége. A Bástya a közönség éljenzése közben vonul le.
    Bäck tréner: Most már nem esünk ki. Nagyon boldog vagyok. Megérdemeltük a győzelmet, mert mindenki szívvel-lélekkel játszott.
    Bányai, Ujpest trénere: A csapat fáradt. A Bástya megérdemelte a győzelmet. A rendőrség viselkedése azonban furcsa. Engem is lekergettek a pályáról.

    Nemzeti Sport, 1930. április 28.