magyarfutball.hu

Hungária FC - Sabaria FC 3 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 15. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.11, 21:54
    Hungária—Sabaria 3:2 (2:0)
    A szombathelyi csapat a második félidő kemény harcában hajszál híján pontot szerzett nagy ellenfeléről
    Góllövő: Barátky (ll-esből), Titkos, Kovács II. (ll-esből), Barátky, Belkó
    Hungária út. 6000 néző. Bíró: Gombos
    -A helyválasztásnál Vámosnak kedvez a szerencse s feláll a két csapat:
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi— Kompóti, Weber, Sebes — Varga, Barátky, Sárvári, Híres, Titkos. Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközy, Vámos, Gábry — Iglódy, Prém,
    Kovács II., Boda, Belkó.
    Hungária-támadásokkal, úgy indul a játék, mintha a kék-fehérek könnyű győzelme következne be. Sárvári a kapu előtt terem s Janzsó csak az utolsó pillanatban tud belefutni a labdájába. Majd Barátky művészi trükkel emeli kapu elé a labdát, amit Sárvári a kapufára továbbít. Híres mellé lő, a Sabaria-roham után Titkos fut el, bead és Barátky lövése száll kapu fölé.
    Kovács 11. Belkót szökteti,Kompóti kornerre szerel. A védelem hárít s Weber Sárvári elé vágja a labdát, aki pompás helyzetben elveszti azt. A következő támadás végén Híres lő Titkos beadása után, Vermes kiüti a labdát, de Titkos nem találja el jó helyzetben. Most Boda szalad a labdával, Belkóhoz játszik, aki villámgyorsan fut le a vonalig.
    Begurított labdáját Ujváry kiüti Kovács II. elé, aki pár lépésről kapu mellé vágja. 9. p.
    A kimaradt helyzet után újra a Hungária támad, de nem diktál komoly iramot. Sárvári fejesét, Barátky jóhelyzetét Gábry teszi ártalmatlanná. A játékosok meglehetősen csuszkálnak a friss hóval ellepett pályán s a játék egyre változatosabb. Weber—Varga—Barátky támadás után kapu mellé jut a labda. Iglódy előrevágja passzát s a ráfutó Kovács II-t csak üggyel-bajjal akadályozzák meg a labdához jutásban. Ujváryé a labda, aki kirúgás közben alapos rúgást kap a lábszárára a centertől. Titkos, majd Varga beadása Vermesé. Kovács I. belépése után Híres rúg s a jobbra szálló labdát Varga kapu fölé vágja.17. p. Iglódy nagyszerűen vezeti a labdát, átmegy Mándin, beadásából Prém mellé lő. Az újra futó Iglódyt Mándi csak beugrással tudja akasztani s a rúgás után Kovács II.addig zavarja Nagyot, míg hazaad. Weber Bodát gáncsolja, de a szabadrúgás után nagy jelenet következik, aminek vége az első gólt:
    Gábry harcol a vonalnál Vargával, akit nem tud leszerelni. A szélső Barátky elé játszik, aki nagy rössel tör a kapu felé. Az eléje futó Janzsót kézzel löki félre az útból s közvetlenk özelről rúg a kapura. A labda kapufáról pattan vissza s balra kerül. Vermes vetődik utána, de nem érheti el s így Titkoshoz jut, aki újra kapura lövi. Vermessel együtt háromvédő vetődik a lövésre s Kovács I. üti vissza a kapu elől.
    A bíró 11-est diktál, amit Barátky a jobb alsó sarokba gurít. (1:0). 23. p.
    A Sabaria támadása Kovács II. miatt akad meg. Vargát Janzsó kornerre szereli, de az nem hoz eredményt. Titkost a bíró lesállás miatt fújja le, feltűnően hibásan, ami nagy megrökönyödést kelt a nézőtéren. Híres—Sárvári—Barátky támadása végén az összekötő lövését Vermes kiüti, majd utánavetődve javít. 29. p. Gombos ítéletein határozottan észre lehet venni, hogy zavarban van. Sokat hibáz.
    Belkó nagy harcba keveredik a védőkkel s három kornert rúg gyors egymásutánban. A harmadik a 33. percben kitűnő, de Ujváry szerzi meg a labdát. A Sabaria egyre többet támad, de nincs helyzete. Sőt a 37. perc meghozza a félidő második gólját. Janzsó miatt Kompóti szabadrúgást irányít a kapu elé.
    A labda elszáll a játékosok feje felett balra . Titkos a hatos sarkáról laposan a hálóba lövi. (2:0).
    A Sabaria nagyon megélénkül a gól után. Iglódy éles lövése elkerüli a kaput. Amott Barátky két trükkje hangos derültséget kelt, mert a csatár rosszul alkalmazta mindegyiket. A 41. percben Janzsó kornerre rúg, utána Varga fölé. Belkó, majd Boda lövése esemény még a félidőben.
    Bevezető Sabaria-rohamok után a Hungária-csatárok élénken foglalkoztatják Vermest. De utána Kovács II. keveredik nagy csatába a Hungária kapu előtt, míg végül faultol. Iglódy beadását Belkó visszajátssza, Boda lő, de akad a labda. Az 5. percben Sárvári magas labdáját védi Vermes, Yeber lövése pedig mellé csúszik.
    A játék változatos, míg a 9. percben a balszárny támadása után éles labda kerül a Hungária kapu elé, amit Nagy, altestét védve, két kézzel akaszt meg.
    A 11-es nem vitás. Kovács II. a kifutó Ujváry mellett is pontosan küldi a bal sarokba a labdát, de általános csodálkozásra, a Hungária protestálására, Gombos újra rugat, mert a hungaristák szabálytalankodtak. A Sabaria hiába vitázik vele.
    Kovács II. újra rug s most a jobb alsó sarokban a labda.(2:1).
    Gombos tévedése hajmeresztő. Viszont elismerést keltett Kovács biztos rúgása. A Sabaria most nagyon nekilendül, de a Hungária is erősít. Kemény harc alakul így ki. Iglódy vezet jó támadásokat. A 15. percben átfut Mándin, beadását Boda stoppolja, lövi, de a labda emberről kornerre pattan. Ebből is Boda, lő, Ujváry boxolja ki a labdát. Erre a Hungária következik. Szabadrúgással megy át, utána Barátky mellé lő. Sárváry hosszan szökteti Barátkyt,
    a kifutó Vermes vetődik a labdára s a belerohanó Barátkyval együtt elterül. 18. p.
    Mindkettőt élesztgetni kell. Barátkyt végül kiviszik, Vermes azonban hamarosan talpra áll s vád tovább. A bíró feldobja a labdát, amivel jelzi, hogy nem történt egyik játékos részéről sem szabálytalanság. A harc azonban még keményebb lesz. Sárvári beletalpal Vámosba, Varga is gáncsolja a centerhalfot s a rúgás után a Hungária 16-osa körül fejlődik ki heves harc. Végül Weber kezére pattan a labda , a nézőtér 11-esért kiált, de hasztalan és tegyük hozzá — jogtalanul is. Sárvári Gábryba talpal. A half elterül, a játék megy tovább. A 23.percben Barátky visszatér a pályára és Sebes driblijei után
    a Hungária kornert ér el.
    A rúgás jól száll Titkos lábáról a kapu elé. Vermes kifut, de a tömegtől nem fér a labdához. Annál jobban ugrott rá Barátky, akinek fejéről a hálóba táncol a gól. (3:1). 25. p.
    Alig csitul el a tribün a gól után, amikor a Sabaria nagy lendülettel tör előre. Éles, félmagas labda száll Belkóhoz.
    A szélső maga elé teszi mellel, alig lép vele s a 16-os sarkáról jól irányított lövéssel a túlsó kapufa tövéhez küldi a hálóba.(3:2). 26. p.
    Vermes Barátky fejesét, majd veszélyes hazaadást fog, de kirúgása után már Iglódy szerez kornert. A küzdelem nagyon hevessé válik. Vermes kifutva öklöz, közben pedig Sárváritól nagy rúgást kap, hogy fetreng kapujában. A 34. percben
    Iglódy ofszájdra fut s fütty után pattan be a labdája a gólba.
    A Sabaria nagy lendülettel finisel. Sebes miatt Sárközy rúg s Prém alig kapufa mellé küldi a lövést. Vámos átcikázik, Iglódyhoz játszik, aki beíveli a labdát, de Belkó faultol. A rúgás alig tereli el a játékot a Hungária térfeléről, máris Boda Belkót futtatja, akinek mintaszerű centerét Prém alig fejeli a léc fölé. 39. p. A Sabaria-gól a levegőben lóg. Iglódy
    átfut Mándin, jó beadása Kovács II.nek nem jön lábra, mikor lő, már emberbe akad a labda. Az utolsó támadásokat a Hungária viszi, sőt Sárvárit kornerre szerelik. Belkó beadása fejezi be a játékot.

    Nemzeti Sport, 1931. március 9.