magyarfutball.hu

Hungária FC - Sabaria FC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.02, 19:27
    Hungária—Sabaria 1:0 (0:0)
    89 perc gól nélkül
    Góllövő: Barátky
    Üllöi-út, 20.000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Kocsis —R ebró, Kompóti, Barátky — Haraszti, Cseh II., Sárvári, Titkos, Híres.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközi, Vámos, Szaniszló — Iglódy, Kovács II., Seper, Borbély, Belkó.
    A Sabaria kezd és úgy viszi le a labdát, hogy a Hungária hozzá sem ér, de Iglódy a vonalon túlról ad be. Rögtön utána Barátky irányít szabadrúgást, Cseh II. fejese tisztán találja Sárvárit, de a gyengén helyezett közeli lövésbe beletud ütni Vermes, s bár Titkos sarokkal még megpróbálja kapura húzni, nem sikerül a javítás sem. Vámos keményen száll bele Sárváriba, kornert hárít a Sabaria-védelem, majd a 8. percben Sárvári lába megrándul, mikor senki sincs a közelében. Sárvári kiáll s a ferencvárosi közönség élénk biztatása mellett a Sabaria kezd rohamozni. Belkó fut veszélyesen, de a beadása nem sikerül A 13. percben visszatér Sárvári.
    A játék jó iramú, változatos.
    A Sabaria stílusos játékra törekszik. Belkó rohan, Ujváry fogja el a beadást a belsők elől. A Hungária fölénye lassan kidomborodik. Kovács I. kornerre ment Sárvári elől. A 20. percben Belkó előrehozza a Sabariát, Kovács II. 25 méteres szabadrúgása zúg Ujváry kapuja fölé. Utána remek Hires beadást Sárvári kapásból vág fölé. A 22. percben Janzsó könnyelműsködik, Haraszti elmegy, lő a sarokra, Vermes kiüti a lapos labdát, Cseh II. nem éri el, ahogy befut, de
    a mögötte futó Titkos bevágja,
    miközben a kapuba futott Cseh II-nek homorítani kell, hogy bele ne akadjon a labda.
    A bíró nem adja meg a gólt Cseh II. lesállása miatt.
    A Hungária csendben viseli balszerencséjét s ostromol tovább bár közben a szórványos Sabaria-támadások veszélyesek. A védelmek mindkét oldalon határozottak, a hátvédek jól rúgnak a változatos, gyorsiramú játék során. Titkos bomba száll a szombathelyi kapu fölött, azután a kapusok is szóhoz jutnak: Ujváry a szépen kitörő Seper, Vermes — fütty után — Sárvári lábáról szedi le a labdát. Haraszti lövések következnek: előbb kapásból zúgat fölé, utána futtában lő a sarokra s a vetődő Vermes majdnem Sárvári elé ejti a jó lövést.
    A rendkívül frissen mozgó Híres
    a 40. percben 20 méterről pompásan lő a sarokra, de Vermes hibátlan vetődéssel fogja a lapos lövést. Megint Híres veszélyes, beadására hiába dobja magát Vermes, a csomóból a labda a kapu elé esik. Janzsó kornerre vágja, éppen a kapu mögött álló Máriássy szövetségi kapitánynak. Megjegyzés a tribünön.
    — Ebből a fiúból sem lesz egyhamar válogatott.
    Az utolsó percben a Sabaria támad, Borbély messziről lő, Seper lábáról balra, a jó helyzetben, de egyúttal lesben is álló Belkó elé perdül a labda, a szélső fütty után is csak kapufának tudja rúgni.
    Heves Sabaria-támadások vezetik be a II. félidőt. Iglódy löki Barátkyt, szabadrúgás, a ferencvárosi közönség hangosan, de igazságtalanul tiltakozik az ítélet élen. Kovács II. szabadrúgása van soron, mellé megy. Azután Híres fut, Sárvárit szökteti, de a centert lökik jó helyzetben. Ujabb Sabaria-roham: Kovács II. elöl nehezen mentenek. A Hungária most bágyadtabb. A 8. percben remek jobboldali Sabaria-akciót csak kornerre tud menteni Nagy. A berúgást Belkó Ujváryhoz fejeli.
    Sok a rossz passz mindkét oldalon, nő az idegesség.
    A 11. percben Híres a jobboldalról rúg kornert, belőle Barátky hatalmas bombája csak centiméterekkel száll a léc fölé. Iglódy jól fut, de késik a beadással, pedig Kovács II. tisztán állt bent , Nagy megint kornerrel bír szerelni. A válasz: Hungária-korner, Rebró bombázza a Springer-szobrot. Egyéb semmi. A taccsbíró leinti a taccsdobás után Sárközit, lázadozik a zöldfehér zászlós „érdektelen” közönség. Iglódy gyors, de önző, a Hungária támad veszélyesen, de a szombathelyi védelem nagyon szívós. Cseh II. a gyomrához kapva elesik a
    6-oson, Sárvári is sántít, a bíró nem lát szabálytalanságot. A 21. percben
    Kovács II. sportszerűtlenül elrugja a labdát,
    a bíró utána küldi, nem kelt valami rokonszenves benyomást, hogy Kovács II. sétálva hozza vissza a labdát, a hóna alatt. Híres a könnyelműsködő Kovács I. mellett a vonalról visszahúzza a labdát. Sárvári beugorva fejel, Vermes vetődve szépen fog! A 24. percben
    Vámos faultol, a bíró leküldi a pályáról.
    Most fokozódik az izgalom. Tüntet a Hungária ellen szurkolótábor. Kovács II. húzódik hátra centerhalfnak. A 25. percben Szaniszló löki Harasztit.
    A 20 méteres szabadrugást Barátky a felső lécnek lövi, a labda gyanusan pattan le a vonalon, vagy inkább túlra(!) is, de a pergés kihozza s a befutó Sárvári előtt óriási helyzet nyílik. Vermes a földön, a kapu üres, de Sárvári egész érthetetlen módon botlik a labdában, átesik rajta, de a kapuba s az utána guruló labdát a közben eszmélő Vermes még a vonal előtt elcsípi.
    A Sabaria 10 emberrel most sokkal lelkesebb és lendületesebb játékba fog s ő támad. A 25. percben Kovács II. szörnyű erejű szabadrúgása zúg el a Hungária-kapu mellett. Az izgalom most már óriási.
    A Hungáriában Barátky előrejön s Titkos hátramegy.
    Barátky szabadrúgása megint magas.
    Még 10 perc
    van hátra s amilyen erőtlen, szétesett most a Hungária-csatársor, nagyon döntetlen íze van a dolognak. Haraszti szépen ad be, Barátky Kalmár-módra ugrik fel érte, de a fejes pont Vermesnek megy. A Sabaria teljesen egyenrangú ellenfél, sőt, a 38. percben
    Kocsis „törleszt”, megrúgja Borbélyt, mire őt is eléri a végzet: a kiállítás.
    Most 10:10 a létszámarány s ez is a döntetlenre mutat. Ám még most is oly heves az iram, oly változatos a játék, hogy pontkönyvelésről még nem lehet szó. A 42. percben Seper a 6-osról bombáz az égbe, utána Hires szökik ki egyedül. Vermes a 16-os sarkáig fut eléje s összecsap vele, hogy
    Hires tigrisugrással bukfencezik rajta keresztül.
    A bíró fütyül Vermes szerelése miatt, közben Hires talpraugrik, eléri a labdát s hatalmas lövést küld az üres kapura. Borbély kézzel álltja meg a kapuba tartó labdát, de
    Cseh II. berugja.
    Persze érvénytelen a gól! A bíró füttye után másodpercek múltak el a lövésig, de a Hungária táborát mégis fellázítja ez az újabb Bauwens-eset. Hiszen alig látszik valószínűnek, hogy a hátralevő egy percben jóvá lehessen tenni a dolgot. És mégis: a mérkőzés, mely 89 perig nem hozott érvényes gólt, eldől az utolsó percben.
    Nagy szabadrugást küld előre a kapu elé, Vermes kissé kényelmesen várja s a berohanó Barátky mellel elsodorja előle, majd, mielőtt a labda kigurulna a vonalon, oldalról, nehéz helyzetből az üres kapuba csavarja. (1:0).
    A gól után már alig játszanak.

    Nemzeti Sport, 1931. november 23.