magyarfutball.hu

Sabaria FC - Hungária FC 1 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 7. forduló
helyszín : ?
nézőszámok:
  1. nela: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.31, 19:01
    Hungária—Sabaria 3:1 (1:0)
    A Sabaria remek stílussal lepte meg ellenfelét, de nem volt olyan gólratörő, mint a kék-fehér együttes
    Góllövő: Kalmár, Varga, Kovács II., Varga
    Szombathely, 5000 néző. Bíró: Boronkay.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Wéber, Sebes — Varga, Sárvári, Kalmár, Híres, Titkos. Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközy, Vámos, Bass — Iglódy, Borbély, Kovács II., Hollós, Belkó.
    A szombathelyi csapat nagy lendülettel vág a játékba. Nagy rúgja el Hollós elől a labdát, mire valaki nagy hangon kiált be:
    — Bozse, ne félj tőle, te tanítottad futballozni!
    Kovács I. hendsze után Varga adja be a labdát ,s Kalmár fejese Vermest foglalkoztatja.
    A fejes szép volt, megtapsolták. Nagy lökését élénk zajjal kíséri a nézőtér s a Sabaria egyre komolyabban fekszik a játékba. Iglódy fut, Kovács II. elé ad, aki keresztbe zúgatja el lövését a kapu előtt. Titkos futását megcsodálják. Belkóét is: feltűnően lassú! Borbély jól ront előre, már a hatoson van , Nagy csak kornerre tud menteni. 7. perc: A Sabariáé a mezőny! Hollós—Kovács II.—Belkó támadás szólaltatja meg a tribünt, de a szélső lövése könnyű eset. A Hungária csak a 12. percben tud átlendülni a félvonalon Bass faultja után, de nem alakul ki rendes támadás. Kovács II. fellöki a fejelő Nagyot, utána kézfogással intézik el a dolgot. Kompóti váratlan lövését védi Vermes, majd meg Híres elől kell felszedni a labdát. A 21. percben Kovács II. a 16-osig fut , csőrrel alig a kapufa mellé küldi a labdát. A Hungária most már többet támad, mint eddig, de szép akciója nyomán kapu mellé kerül Sárvári labdája. Híres gyenge fejesét kifutva Vermes fogja el, majd Kovács két hazaadása ad neki munkát. A Hungária most ott marad a Sabaria térfelében s a 25. percben fejesek után Kalmár elé kerül a labda. A center mellel fogja s Janzsó nem tudja megállítani.
    Vermes fut eléje, de Kalmár a kapus mellett a jobb kapufának rúgja a labdát s onnan perdül be az első gól. (1:0).
    Kezdés után Kalmár az égbe lő, Híres jól megcsőrözött lövését pedig Vermes kornerre tolja. A 34. percben Hollós kapu mellé emeli a labdát. Az elfutó Belkót Ujváry szereli taccsra a tizenhatoson kívül. Hollós két lövése elakad a rumliban. A szombathelyi csapat szépen kombinál , a Hungária csak hosszú labdákkal lendül néha előre. A 40. percben Iglódy íveli a kapu elé a labdát. Ujváry röviden üti ki , Belkó kapura fejeli, de Nagy a vonalon van s kirúgja, mire Vámos fejeli kapu fölé. Még egy-két támadás fut végig s Janzsó Kalmárt szereli éppen, amikor vége a félidőnek.
    A Sabaria nagyon lanyhán kezd. Híreshez kerül a labda, aki hirtelen jobbra vágja ki.
    Varga teljesen üresen áll, mellel maga elé löki a labdát, befut s mintegy nyolc méterről élesen a hálóba vágja. (2:0).
    Nem telt még el az első perc! A Hungária most nagyon belelendül. Titkos rohan, a befutó Híres elé adja a labdát, aki viszont centerez. Varga lő ismét, de most a kapufa tövét találja el. A Sabaria jobbszárnya kornert ér el. Ebből Bass élesen fölé lő. Most Iglódy véteti észre magát remek támadásaival. kornert rúg ismét, a következő lefutása végén pedig Kovács II. kapufát lő labdájával. Borbély jól fejeli a visszapattanó labdát, de Ujváry ölébe. Sárközy átvágott labdáját Hollós fejjel Belkó elé ejti, a szélső azonban most sincs résen. A 7. percben
    Iglódy könnyedén átfut Mándin, a vonalról betolja a labdát s Kovács jól sikerült lövéssel a jobb kapufa mellett küldi a hálóba. (2:1).
    A közönség hangja most újra megjön s támadásra tüzeli csapatát. Bass kornerre vágja a labdát, utána Híres magasan kapu fölé küldi. Viharzik a játék. Kalmár tank módjára tör át a két bekk között, de a labda a kezére pattan, oda a helyzet. Híres Kalmárnak passzol a rúgás után, a center lövéséből korner lesz. 14. perc: Vámos szépen szerel, Sárközynek ad, aki Kovács II.-t hozza jó helyzetbe. A center jobbra fut ki, félmagasan lő s Borbély alig kapu mellé doplerezi a labdát. Nagyon szép pillanat volt! Kalmárt Kovács I. leteríti, a közönség megpfujolja a bekket. Az iram nagy s a Sabaria-halfsor kissé lankad. Kalmár kornerből fejel kapura, de Vermes véd. Amott Kovács II. fejesét védi a kapus a 24. percben.
    Most érdekes jelenet következik. Nagy hatalmas rúgásal küldi a Sabaria-kapu elé a labdát. Sárvári jól helyezkedik rá s míg a védelem helytelenül lesállást reklamál, Kalmár elé stoppolja a labdát. Kalmár áttör a tétova bekkek között s gólt rúg, de közben a bíró már Sárvári miatt ofszájdot fújt — tévesen! Rúgás után gyorsan fut végig az Iglódy—Kovács II.—Belkó-támadás. A szélső beadását Hollós ügyesen doplerezi tovább, de a labda nem talál a hálóba. Csak hajszál hiányzott! Sárvári viszi a labdát, Janzsó Titkoshoz kotorja előle, a szélső Hires elé ad, aki fölé lő. Kirúgás után Kovács II. könnyebben megsérül, de hamarosan talpra áll. Kalmár jobbról kap labdát, hirtelen kapura emeli, Vermes beleüt a labdáiba s Kovács I. rúgja el a kapu elől. A 32. percben Iglódy remek labdát kap. Gyorsan rohan vele s a 16-osról mesés lövést küld a felső sarokra. Ujváry pompás ugrással húzza le a háló sarkába tartó labdát s nagy tapsot kap remek védéséért. Amint kirúgja a labdát, Kalmár és Vámos összefejel. A szombathelyi centerhallnak a szeme alatt is, meg a szemhéján is felreped a bőre s vérző fejjel viszi a ki. 34. perc: Kovács I. áll a helyére s a hátralevő időt tíz emberrel játsza a Sabaria. Mégis támad. Sárközy előretör s a 16-osról küldött bombáját az előbbihez hasonlóan teszi ártalmatlanná Ujváry. A labdával azonban kifordul a vonalon túl s így kornert Iglódy rúg. A Sabaria most jól bírja a tempót s Mándi taccs árán szerel, ami nem tetszik a nézőtérnek. Az iram azonban elhal s egészen rendszertelenné lesz a játék., A 42. percben Wéber vágja jobbra a labdát, ahol Varga ismét üresen van. Stoppol, előre gurít a 16-osig s jól megcélozza a kapust. A labda, nagy csodálkozásra, Vermes mellett a hálóba süvit. (3:1). Vermes későn vetődött, mert a másik sarok felé várta a labdát. A Hungária most ott tanyázik a Sabaria kapuja közelében, sőt a lesállásba került Kalmár érvénytelen gólt is fejel. Ujvárynál van a labda, mikor a bíró a játék végét jelzi.

    Nemzeti Sport, 1930. november 10.