magyarfutball.hu

Bástya FC - Újpest FC 0 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 11. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.24, 20:28
    Ujpest—Bástya 3:0 (2:0)
    Gyenge halfsorával nem tudta a Bástya komoly küzdelemre szorítani a félgőzzel is biztosan győző Upestet
    Góllövő: Spitz, Sólyom, Kármán
    Szeged. Bíró: Klug, 2000 néző.
    Ujpest: Huba — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Avar, Vig — Török, Kármán, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó.
    Bástya: Benedek — Sirály, Emődi — Fehér, Tóth, Riesz — Hernádi, Possák, Szedlacsik, Wahl, Korányi II.
    Autóbusz viszi ki a felöltözött ujpesti csapatot az ujszegedi pályára, ahol a Bástya már javában vetkőzött,. Klug bíró már délelőtt sem csinnált titkot abból, hogy ő vezeti a meccset, megjelenése tehát nem okozott izgalmat. Annál nagyobb drukkban volt a bíró maga, mert a kezdés e lőtt öt perccel egyik határbírója sem volt még a pályán. A nagy titkosságból tehát az lett, hogy végül a bíró nem tudta, hogy kik lesznek a határbírói. Szerencsére utolsó percben befutott Bitter és Tihanyi, a két határbíró és meg lehetett kezdeni a meccset.
    Fogoly III. választ és így a Bástya kezd a Tisza felé eső kapunál. Az első akciót Hernádi vezeti, Fogoly III. szereli és rúgását Sirály ollózva küldi vissza. Az első pillanatok lendülete a Bástyát dobja előre, de Avar mindenütt ott van és sikerrel avatkozik be.
    A 3. percben Avarnak van egy 25 méteres szép lövése, amit Benedek jól fog. Korányi II. vonja magára most a figyelmet, de kézzel segít a labdán. Wahlnak van most gurulós lövése, ami a léc mellett megy ki. Kármán jól cselez, de késik a lövéssel. Possák—Korányi jó akciót Vig tesz ártalmatlanná. A 10. percben
    P. Szabó hátratolja a labdát, Víg remekül megcélzott sarkos lövését Benedek bravúrosan üti ki kornerre.
    Bár a Bástya eleget támad, első perctől látszik, hogy a halfsor gyenge lábon áll a Bástyában. Nincs tehát izgalom egyik oldalon sem. A 13. percben Szedlacsik—Possák—Korányi akció után a jól beadott labdát Possák gyengén lövi. Kármán éles lövését Benedek elvetéssel fogja. A 18. percben Dudás elcsúszik, Possáknak jó helyzet kínálkozik, kitolja a labdát Hernádinak, Dudásnak van ideje a javításhoz, hazaad. Most Újpest észrevehetően erősít, aminek a 22. percben meg is van az eredménye: Avar éles kiadásával Török elrohan egészen a kornervonalig, közben kissé befelé is húz.
    Ez az első jó beadása, amit Sólyom szokásához híven átlép és Spitz öt lépésről beteszi. Benedek tehetetlen volt már. 1:0.
    Most P. Szabó megy át Fehéren, befelé tart és közeli éles lövését Benedek bravúrral üti ki. Színtelen szegedi támadás után ugyanolyan helyzet adódik, mint amilyenből a gól esett, de most Spitz gyenge labdája Benedekhez vándorol. Török ofszájd támadásából eredő beadását Benedek kiüti Spitzhez, az üres kapu előtt Emődi menti a biztosnak látszó gólt. Szedlacsik okos passza előtt Hernádi elcsúszik. Kármán kiadását Fehér elhibázza, P. Szabó ujra tiszta, de Benedek jól dobja magát előre a lövésbe. Dudás hendsze miatt szabadrúgás van, amiből Korányi II. beadását Huba kornerre üti ki. Ez rövid, visszamegy Korányi II.-höz, aki azután kapu fölé küldi. A 33. percben Török labdája Rieszről kornert eredményez. Török ezt remekül csavarja, Sólyom fejesét Benedek csak érinteni tudja, a labda a kapu szájában pattan, amikor P. Szabó egészen valószínűtlen rúgással a kapu fölé emeli.
    Bekk sem tudta volna különben menteni a biztos gólt .Most Ujpest rövid időközökben három kornert rug. Ezek jelzik fölényét. Az elsőt Spitz lövi kapu fölé, a másodikat Borsányi kapu mellé, míg a harmadikból Vig csattanó kapufát lő. Közben Kármánnak ad egyszer Sólyom nagyszerű labdát, de a fiatal összekötő nagyon helyezgeti lábra a labdát, közben elveszik tőle. A 43. percben Szedlacsik ad pompás labdát Hernádinak. Fogoly III. túl magasra emelgeti a lábát Hernádi orra körül, de a szélsőnél marad a labda. A bíró nagyon helyesen nem fúj, Hernádi pompásan centerez. Possák lövésébe azonban Fogoly III. beteszi a lábát. A pattanó labda még mindig nagy helyzetet ad a Bástyának. Wahl azonban háttal a kapu felé fölé emeli a labdát. A közönség csak most ocsúdik föl és az elrontott helyzet fölött érzett bosszúságát Fogoly III.-on tölti ki, megpfujolván a Hernádi elleni veszélyes játék miatt. A 45. percben Kármán és Török viszi le szépen a labdát, a támadást Riesz kornerre szereli. Ezt Török remekül irányítja, Sólyom mintaszerű fejese védhetetlenül jelenti a második gólt. 2:0
    Már az első percben rákapcsol az ujpesti henger és tart a nyomás teljes húsz percig.
    Az 1. percben P.Szabó lő jó labdát centivel kapu fölé. A 3. percben Benedek kifutással kornerre ment, ezt P. Szabó hátraadja, Vig újra csak a kapufát találja. Avar pedig , Kármánt találja el. Közben néha a Bástya is kiugrik. Egy ilyen Korányi-támadást Dudás csak az utolsó pillanatban tud kornerre szerelni. Ebből Szeudlacsik Wahl elé tálalja a labdát, de a balösszekötő öt lépésről kapu mellé lő. A 10. percben Török labdája Emődiről kornerre pattan. Török ívelt labdája Sólyomhoz, majd P. Szabóhoz kerül, aki beteszi a labdát puhán a kapu elé. A jól helyezkedő Kármánnak csak be kell lőni. 3:0.
    Possák—Korányi támadást Borsányi meleg helyzetben szerel kornerre. Fehér lövése emberbe megy. Az ujpesti balszárny támadása közben Benedek elveszti a labdát, Tóth majdnem öngólt vét, de Emődi kivágja a kapuból a labdát. Szegedi szabadrúgás után a kifutó Huba ejti ki a labdát, de nyomban ráveti magát. Ujpesti korner jelzi a lila-fehér nyomás végét. Most már a Bástya is többször megy át támadásba, ezek az akciók azonban ritkán veszélyesek. Ujpestnek még a 27. percben van nagy helyzete. Kármánt felvágja Tóth, de még volt ideje kiugratni Sólyomot, aki 10 lépésről nagy helyzetben kapu mellé lő. Ujpest most már nem küzd teljes erővel.
    P. Szabónak kiújul minden külső beavatkozás nélkül az inhúzódása, Borsányi pedig már taccsot sem tud dobni, a futás is láthatóan fájdalmakat okoz neki. A 31. percben a Bástya javíthatna a gólarányon: Riesz hosszú szabadrúgását Huba leüti Possák elé, aki tisztán áll, de Huba kezéhez rúgja a labdát. Az ujpesti jobbszárny két kornert csinál még, a második után Török ofszájdállása akasztja meg a támadást. Spitznek van egy jó helyzete, de csúszik. Borsányi fogja az oldalát, de elengedi Korányi II-t. Az ujpesti drukkerek fordítva jobban szeretnék. A beadás Possákot találja jó helyzetben, Wahl ofszájdja azonban tönkreteszi a szituációt. Ujpest most már leáll. Az utolsó percben a Bástya kornert rúg, amit Wahl élesen fejel a kapu fölé.

    Nemzeti Sport, 1930. december 8.