magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Újpest FC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 9. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.14, 23:55
    Nemzeti—Ujpest 2:1 (1:1)
    A gyenge játékon túl a balszerencse is Ujpest sarkába szegődött
    Góllövő: Sólyom, Vadas, Czétényi
    Millenáris-pálya. Bíró: Iváncsics, 6000 néző.
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Odry, Belcsik — Rázsó, Vadas, Ormos, Bihámy, Czétényi. Újpest: Huba — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Avar, Víg — Török, Kármán, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó
    Fogoly III. és Török választ, utóbbinak kedvez a szerencse. Nincs sok jelentősége, mert szél nincs, a nap sem süt, a pálya pedig mintaszerű állapotban van mindenütt. Csak a határbírók késnek. Mikor befutnak, megindul a mérkőzés.
    Már a legelső támadás hatalmas ujpesti helyzetet hoz: Spitz dolgozza ki baloldalon a helyzetet,
    Sólyom pár lépéssel a kapu előtt tisztán állva emeli égnek a biztos gólnak látszó labdát. Ujpest állandóan támad. Törökről kimegy egy labda, Spitz kapu mellé lő, Sólyom akcióját ofszájd címén tévesen akasztja meg a bíró. A 8. percben Török rúgja az első kornert, méghozzá nagyon szépen, de P.Szabó lövése Flórán irányt változtatva Gallinához jut. Most Gallina kifutással ment, majd Flóra lép be Török lövésébe. Ujabb kornert P. Szabó irányít túlmélyre. Avar szabadrúgása közbeeső érintésen legyengülve Gallina zsákmánya lesz.
    A 14. percben vezeti a Nemzeti az első támadást,
    amit Török Albi (!) szerel. A 16.percben az ujpesti belső trió vezet szép támadást, de végül Sólyomtól elszedik a labdát. A 17. percben Török Albi majdnem a félvonalról indul, miután az előrevonult Fogoly III. elvétette a labdát.
    Török jól lefut, beadását Kármán tovább tolja és a jól helyezkedő Sólyom begurítja. 0:1.
    Most P. Szabó hármas ofszájdja következik, azután Avar keresztben irányított lövése kerül kapu mellé. Egy ujpesti támadásnál Hossó kézzel lefogja Spitzet, 11-es járna érte, mert mélyen a 16-oson belül volt, de a bírói síp néma marad. Hossó közvetlenül a 16-os előtt hendszel, P. Szabó szabadrúgása a gátba vágódik. Mosta fejelni akaró Sólyomot lökik el a
    kapu előtt, ez is 11-es gyanús volt. Még mindig egyoldalú a játék. Vig csúnyán eltalálja Rázsó térdét, pár percre kiviszik a fekete-fehér szélsőt. Török szépen elmegy és jól ad be, de P. Szabó nagyon behúzódott. Avar lóvése kapu fölé, Kármáné mellé kerül. A 34. percben Ormos szépen kiverekszik egy labdát a jobboldalon, majd jól adja be. A labda előbb Dudásé, aki talpalja. Rövidre sikerül, Vadas csípi el, újra Dudáshoz, majd ismét
    Vadashoz kerül, aki most már tisztán áll és védhetetlenül küldi a jobb sarokba. 1:1.
    A Nemzeti most kissé feljön, csak Avar nagy energiája tartja még Ujpestet inkább frontban.
    P. Szabó beadását Sólyom rontja, majd Kármán tol el egy helyzetet. A Nemzeti támadásait egyszer Dudás, majd Borsányi teszi ártalmatlanná. A 44. percben szép ujpesti támadás akad meg azon, hogy P. Szabó nincs a helyén. Végül még P. Szabót tévesen fújja le ofszájd címén a bíró. Mentségére szolgál, hogy a határbíró jelzett tévesen.
    A II. félidő is ujpesti helyzetekkel startol. Előbb Kármán veszti el P. Szabó szép beadását, majd Török hazaadással szabadít fel. Az 5. percben kiáltó helyzetet hagy ki a Nemzeti. Rázsó beadását Czétényi közelről a kapufa mellé helyezi és Dudás lábáról kornerre pattan. De tiszta volt az egész belső trió is. A korner nem hoz eredményt. P. Szabó eltalálja Hossót,de nincs komoly baj.
    Az ujpesti védelem kezd bizonytalankodni.
    Közben P. Szabó a 16-os sarkáról irányít egy szabadrugást, amit Gallina éppen hogy ki tud ütni. Hossó kornert vét, P. Szabó ívelt labdáját Odry kifejeli. Avar 30 méteres szabadrugása élesen-laposan kerül kapu mellé. Rázsó faultja következik Vig ellen, majd Avar és Dudás fogja ollóba Bihámyt. Nagyon megszaporodnak a faultok!
    Ormos és Rázsó mindig jobban lábrakap.
    Czétényi egy veszélyes beadását Dudás és Vig egyesült erővel tudja csak menteni. Most a Nemzeti kerekedik felül. Avar kezd eltűnni a mezőnyben, Odry fokozatosan feljön.
    Az ujpesti védelem kihagyásokkal ugyan, de mégis mindig javítva működik. A 19.percben ujra az ujpesti csatársor rohamoz, de még az ötös vonalon is a szélsők vágják egymáshoz a labdát. Egyszer Gallina, egyszer Huba ment kifutással. A 23. percben Ormos jó passzal teszi ki Czétényit, aki kornert ér el, ezt Odry helyezi kapu mellé. Közben Bihamy kiáll és csak pár perc mulva tér vissza .Az ujpesti csatársor mindig rapszódikusabbá válik. Avar véletlenül megrugja Vadast, aki rövid időre kiáll. A feldobott labdával
    Ormos kiugrik és lövését, Huba csak elvetéssel tudja kitolni.
    A 29. percben Sólyom szép fejesével P. Szabó jól elmegy, beadása emberről Spitz elé pattan, aki nem tudja kihasználni a jó helyzetet. Kármán, majd Spítz ront, azután a 36. percben Belcsik éppen a 16-oson fogja kézzel a labdát. Sólyom szabadrugása a felső lécről pattan vissza. Avar talpalásának Hossó az áldozata. Sólyom fejese kapu mellé kerül. A Nemzeti kezdi húzni az időt, Ujpest erőlködik, de semmi sem sikerül. Az idegesség céltalan lökdösésben, faultolásban robban ki, ami persze csak a Nemzetit hozza ujra meg ujra frontba. Az ujpesti balszárny egy ilyen támadása is azon akad el, hogy P. Szabó a nagy akarásban hátulról lök. A szabadrugás a 44. percben Ormoson át balszélre kerül, ahol a hirtelen helycsere révén Bihámy fut le a balszélső sávján. Se Borsányi, se Dudás nem tudja szerelni. Beadása a kapu közelében suhan el. Hubán kívül rajta van a labdán a Nemzeti egész belső triója.
    A tumultusból a gólvonalra kerül a labda és Czétényi már csak a pontot teszi fel az „i”-re. 2:1.
    Ujpest elvesztette a mérkőzést, mert a hátralevő egy perc alatt már nem történik érdemleges esemény.

    Nemzeti Sport, 1930. december 15.
     
  2. avatar: seamandarin
    2023.08.14, 20:30
    Tegnap megegyeztek:
    december 14-én játszák a Nemzeti—Ujpest és Bocskai—III. ker. meccset.

    Nemzeti Sport, 1930. november 25.
     
  3. avatar: seamandarin
    2023.08.14, 20:27
    Ujpest—Nemzeti 5:1 (1:0)
    Kétszer harminc perces barátságos mérkőzés, amelyen az Ujpest újra jó formát árult el
    Góllövő: Kármán, Sólyom, Spitz, P. Szabó, Spitz,Bihámy (11-esből)
    Millenáris-pálya, 4000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Ujpest: Huba — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Avar, Vig — Török, Kármán, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó.
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Buza, Belcsik — Rázsó, Vadas, Szenes, Bihámy, Odry.
    Az Ujpest - Nemzeti mérkőzés játéka rácáfolt a bíróra, aki alkalmatlannak minősítette a Millenáris egészen jó állapotban levő talaját. Botrányos jelenetek a meccs barátságos jellegének bejelentése után — Visszafizették a belépődíjakat
    Nemzeti Sport, 1930. november 24.