magyarfutball.hu

Újpest FC - III. Kerület FC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.03.17, 19:45
    A váratlanul heves mérkőzésen az Ujpest csak minimális gőlaránnyal tudta legyőzni a „végszóra\" hazaérkező kerületi csapatot
    Ujpest—III. kerület 2:1 (1:1)
    Hűvös tavaszi szél fúj. Eső szitál, sötét van, az eső később egyre erősödik s a játék végén már folyamatosan, állandóan csorog.
    A kerületi játékosok már dresszben érkeznek, szép új futballruhákat vásároltak a túrán. Csak ledobják a kabátokat és már mennek is ki a pályára. Eközben a III. kerületi vezetők felkeresik Klein Árpád bírót és óvást emelnek a mérkőzés megtartása ellen, hivatkozva az Ujpesttel kötött megállapodásra. Bejelentik a kerületi vezetők azt is, hogy óvásukat már a szövetségben is benyujtották írásban. Klein Árpád ezeket tudomásul veszi, aztán kivonul a pályára a csapatok után ő is.
    Sípjel, felállás:
    Ujpest: Hóri — Sternberg, Dudás — Kiss G., Szűcs, Szalai — Sas, Avar, Víg VI., Sáros,
    P. Szabó.
    III. kerület: Gallina — Győry, Biró — Beretvás, Lutz, Magyar .— Blaskó, Budai, Kármán, Horváth, Dömötör.
    Ujpest kezd könnyű szél ellen. A labdát elfogják a kerületiek, visszavonulás, Kiss Gabi hazaad. A kirúgással Avar megindul, szökteti Sast, jól ívelt beadás, P. Szabó tempósan vágja a labdát a kapu fölé.
    Nehézkes középjáték folyik, a kerületieken erősen érzik az álmos lassúság. Ez lenne az a negyedóra, amikor az Ujpest megfelelő lendülettel törölhetne. Van is Avarnak egy szólózása, de a csatár nem bír szabadulni Bírótól, aki kornerig üldözi. Aztán ismét Avar felé irányul az újpestiek támadása, a csatárt kétszer is lökik s az kapu mellé lő. Nincs lendület, csak támadás. Továbbra is az újpesti belsők dolgoznak, Sas beemelt labdájával Avar ugrik, a labda pattan - korner. És még egyszer elfut az újpesti jobbszélső, de nem fejezheti be a kísérletet, Magyar a nyomában van és ez is korner.
    Múlnak a percek és egyre erősödik a III. kerületi védekezés. Egyre több az ellenállás, egyre kevesebb ideje marad az újpesti csatároknak a kényelmeskedésre. A kerületiek merevsége múlóban van, már izmosan dolgozik az együttes, a belső trió felnyomul és Kármán húsz méterről a kapu mellé lőhet. Viszont az újpesti balszárny lendületes ellenrohamát P. Szabó kitűnő centerezése fejezi be, hatalmas helyzet a kapu előtt, de a legkisebb Víg kapkod és lyukat rúg.
    Aztán visszaesik a játék, taccsok, vagdalkozás, bekkpárbajok. Két szabadrúgás, jó messziről. Az egyiket Magyar rúgja, a másikat Sas. Semmi folytatás. Avar a szélen verekszik, cselez, lő, Gallina jó elvetése is csak kornerre háríthat!
    Eltelt az első negyedóra, az Ujpest uralkodott. Most következik először a kerületiek tervszerű és állandó jellegű akciózása. Blaskó átverekszi magát, nehezen fordul, de Horváth jól kapja a beadást, erőteljes lapos lövés, Hóri szépen védi. Néhány gyatra újpesti baloldali támadás után a kerületiek szabadrúgáshoz jutnak, Horváth labdáját azonban újra védi az újpestiek kapusa. Most hirtelen lendületessé válik a kerületi roham. A belső trió fut, Blaskó kerül lövésre, az erős labdát az önfeláldozóan magát odavető Szalai teste fogja. Észrevétlenül terelődött át a játék. Már percek óta a félpályán dolgozna a kerületi bekkek. Bíró ívelt labdáját már egyenest a kapura irányítja, izgalom, korner, alig bírják a labdát kifejelni, Magyar áll ott résen, jól húzott lövés a tizenhatosról, élesen a kapu mellé! Aztán Dömötör fog labdát, elszáguld a halfjától, a centerezés azonban rossz.
    Ismét ötperces döcögő újpesti igyekezet minden eredmény nélkül. Aztán hirtelen megembereli magát az újpesti jobbszárny, összejátszva átjut a védőkön, izmos Avar-bomba, Gallina kivetődve éppen a lába elé repül és elragadja a labdát! Ez azonban csak epizód, a következő kísérleteket azonnal visszaverik, Budai fut a szélen, keresztbe játszik, remek labda Dömötörnek, aki ezt is rosszul adja be. A 34. percben megint az ügyes Budai harcol, finoman keresztben játszik. Kármán folytatja, Dömötör jól érkezik, hatalmasan rálő - oldalfra, onnan aut!
    Nagyon jól működik a kerületi fedezetkor. Magyar ível egy labdát. Kármán fejjel továbbítja, Blaskó azonban lekésik. Jó helyzet volt! Hirtelen ellentámadás, Víg és P. Szabó fedezetlenül kifutnak, Gallina eléjük vetődik — rosszul, Víg túljut, de mire lőne, a föld alól előtte terem Bíró és ment!
    Műesés Víg VI. részéről. Majd kitűnő labdát emel az ujpesti centerhalf. Avar irtózatos lövést vág a sarokba, Gallina robinzonáddal úszik utána és kornerre tólja. Rövid percekig tartott az újpesti nyomás, máris visszaverik ezt is. Horváth elegánsan szökteti Kármánt, Budai kifut, Steinberg teljes igyekezettel sodorja el a csatárt és majdnem a saját hálójába rúgja a labdát. A korner is izgalmas, gyertyarúgás, Beretvás élesen visszahelyezi a labdát a kapu elé, Horváth kizavarja a labdát a kapus kezéből, korner, Budai egy lépésre van a kaputól, kotorázás, lábak kavarognak, Sternberg rúgása sikerül és felszabadít.
    A 42. percben, Beretvás hátulról belép P. Szabóba és a szélső lesántul. A 43. percben
    Biró hatalmas felszabadító rúgása a félpályán megzavarja Dudást, mögötte Kármán kiugrik s bár a bekkek üldözik, a tizenhatosról irtózatos löveget fúr a felső sarokba (0:1).
    Dömötör időt húz egy szabadrúgásnál a félpályán. Sternberg küldi a labdát, Sáros fordulna vele, de Beretvás kitalpalja előle,
    Szűcs kapja, messziről élesen lő, a labda mintha a kapu mellé tartana, Gallina mégis ugrik, de vesztére, mert az éppen útban álló Avar az éles labdára ösztönösen felkapja a fejét, irányváltozás s a labda a kapu üresen hagyott felébe esik (1:1).
    Még élénkebb és lendületesebb a játék a szünet után. Percekig tart a birkózás a kezdeményezésért. Végül is Dömötör átvágja magát, a kornervonalig fut, onnan „pofoz” hátra egy labdát, amiről az egész belső trió lekésik, a hatalmas helyzet a másik oldalon jövő Beretvásnak is jó még, éles lövés 25 méterről, a kapus jó tempóérzékkel felüti. Ezt már viszonozni kell. Avar egyedül küzd, a labdája elkerül Szűcshöz, ez is messziről ereszt meg egy bombát, itt is felütéssel és rávetéssel szerzi meg a kapus.
    Dömötör kornert erőszakol. Beretvás kapura fejelt, Dudás újra kornerre ment. Az újpesti balszélen P. Szabó sántán mozog. Apró faultok Lutz körül. Pro és kontra. Egy 18 méteres szabadrúgás, Avar áll neki, a bomba a játékosok sorfalán robban, a labda felfut a levegőbe, Gallináé.
    Most rövid időre nagyon visszatetsző a játékosok viselkedése. Műesések, nyavalygós színészkedések és naiv módon sok fütty. Aztán hirtelen fenyegető III. kerületi akció. Szalai mellett elhúz a jobbszélső, centerezését Kármán elhibázza, de jön Horváth, hatalmas lövés, a labda nagy szerencsével fordul egy lábon kornerre.
    Heves és kemény újpesti roham következik. Víg gólt is lőhetne, de az ívelten érkező labdát elsieti és — csak a térdével találja el. Most indul az újpestiek hatalmas erejű ostroma. A második félidő középső negyedórája! Egymást érő vehemens rohamok, amelyek — nem jutnak el a kerületi kapusig. Minden megtörik a III. kerületi védőkön. Szívósságban, elszántságban a játékosok egymást múlják felül.
    És ezt a rohamot is viszonozza a kerületi együttes. Blaskó szabadrúgása után amott folyik az elszánt védekezés, Hóri kétszer is öklözéssel avatkozik be, másodszor már ki is fut, akkor Horváth kapura fejel és Kiss Gabi a gólvonalon állv amenti a helyzetet. Bíró miatt Sas lő szabadrúgást, de P. Szabó nem fit és a kapu fölé fejel.
    (Egyre esik, a talaj egyre sárosabb. A labda szép fekete foltokat hagy a játékosok arcán.)
    P. Szabó labdát kap, menne is, de Győryvel összeütközik, a szélső elbukik, kiviszik, nem is tér vissza. Ujpest tíz emberrel folytatja.
    Erre a játék ismét hosszú percekig átkerül az újpestiek térfelére. Bíró hosszú szabadrúgása Lutzhoz kerül, leadás, Blaskó elhúz a halfiától, hatalmas lövés, úgy tűnik, hogy a kapus ütötte fel a labdát. De sorozatosan támad az Ujpest is. Csak túl erős számára a kerületiek védelme. De van egy kényszeredett korner, ami veszélyes labdát hoz, Gallina bravúrosan ugrik és öklöz. Most következik az újpesti kondíció diadala — gondolják sokan. Az ostrom valóban alig elviselhető. De még ebben a periódusban is a III. kerületi csatársor szívós támadásokkal juttatja levegőhöz a védelmét. A 27. percben Dömötör keresztben íveli centerezését, Szalai pedig fejjel emeli ki a labdát a biztos gólraváró Budai elöl. Avar döntő jellegű rohamai következnek. A 32. percben támad, de elakad Bírón, korner. Majd szabadrúgás, Dudás irányítja, Lutzé a labda, le akarja adni, a földbe rúg, Szalai elfogja a labdát, a résen levő Avarhoz passzol, ez a tizenhatoson ballábra igazít és óriási gólt lő a balsarokba (2:1).
    Irtózatos erejű finis. Szűcs fog egy labdát, vagy 30 méterről rálő, de a kapus fogja. Sas kerül ismét sorra. Kiszökik, futtában centerez, míg hatalmas helyzetbe sodródik, ám a beadás helyett megint vaskos lyukat lő. És újra Sas, aki kihasználja Bíró pillanatnyi gyengeségét, leadja a labdát Vígnek, de az kapu mellé lövi .
    40. perc: Dömötör két védőn áttört, a kornervonalról centerez, Steinberg vagy nyolc lépést fut elébe, a lövés a karját éri, olyan zerencsétlenül, hogy a labda vagy két másodpercig bent is marad könyökhajtásában, a bíró azonban sürgősen „tovább”-ot int. És még mindig van mód az egyenlítésre. A 41. percben színes kerületi támadás, Dömötör lerázza a védőit, üldözik, mikor a hatoson elhirtelenkedve a mennybe lövi a labdát.
    A kerületi jobbszárny utolsó elszánt erőlködése. Budai kornert hoz.

    Sporthirlap, 1933. április 22.
     
  2. avatar: seamandarin
    2024.03.17, 19:07
    Ujpest—III. ker. 2:1
    Budai I.és Fenyvesi nélkül álltak ki, de így, fáradtan is majdnem meglepetést okoztak. Kármán góljával a III. ker., vezetett, a kiegyenlítést egy rendkívül szerencsés Avar-fejes hozta meg . Avar második, győztes gólja alig tíz perccel a befejezés előtt született meg. A meccsen
    P. Szabó megsérült. Ujpest a III. kerület túlerős játékmodorára, a III. ker. a bíróra panaszkodott, aki nem ítélte meg a III. ker. reklamálta 11-est.
    A III. ker. a mérkőzés előtt óvott a péntekre való kitűzés miatt, meccs után az eredmény miatt és fellebbezni is fog: megfellebbezi az intézőbizottság határozatát, amelyben kötelezte a pénteki kiállásra. Állítólag Ujpest vetélytársai is fellebbeznek, mert — szerintük— a bajnokság igazságos voltát veszélyezteti, ha aIII. ker. egyik ellenfele ellen pihenten, a másik ellen pedig fárasztó utazás után áll ki.

    Nemzeti Sport, 1933. április 23.