magyarfutball.hu

Újpest FC - Szeged FC 5 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 17. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.02.16, 19:05
    Ujpest-Szeged FC 5:1 (2:0)
    A harcos küzdelem csak a mérkőzés vége felé adta át a teret az igazibb játéknak
    Góllövő: Jávor, P. Szabó, Sáros, Havas (11-esből), Jávor, P. Szabó
    Ujpest, 3000 néző. Bíró: Kohányi.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Dudás — Kiss, Szűcs, Szalay — Sas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó. , Szeged FC: Pálinkás — Werner, Rafai — Gyurcsó, Somogyi, Bertók — Korányi, Gerle, Lukács, Harmat, Havas.
    Rafaival szemben P. Szabónak kedvez a szerencse, tehát a szegedi csapat áll fel az erősen tűző nappal szemben kezdéshez. Pálinkás hamarosan kénytelen a játékba avatkozni, mert Avar csúsztatott fejesét kell fognia. Ekkor tűnik ki, hogy Avar játszik centert Ujpest csapatában s Jávor a jobbösszekötő. A 3. percben Havas kap jó labdát, befelé húz vele, de jobbal félre lövi jó helyzetből. Lanyha, iramnélküli a játék s csak helyi csatározások töltik ki az időt. A 7. percben Werner lábáról kornerre pattan a labda s P. Szabó jó rúgását Pálinkás teszi ártalmatlanná. Ujpest három szabadrugást is rúg egymás után, bár nem mindegyik indokolt. Lukács összefejel Szűccsel, a center marad a földön. A 10. percben Avar és Jávor helyet cserél. Csúnya talpalások tűnnek fel a játékban s folyton szól a játékvezető sípja. Az egyik szabadrugás után Somogyi rosszul fejel, a labda P. Szabó elé csúszik, aki Jávorhoz játszik vele.
    A center ügyes húzással teszi ártalmatlanná Wernert s közelről küldi éles lövéssel a léc alá az első gólt. 1:0. 11. p.
    Kezdés után Kővágó gáncsolja Havast, aki azonnal viszonozza a dolgot, bár a bíró már fütyült. Ezért figyelmeztetésben részesül. Avar 35 méteres szabadrugását Pálinkás védi, majd P. Szabó gáncsolja a kapust. Avar újabb lövését kornerre tolja a kapus, ami azonban hárul. A 15. percben Havas beleugrik Kissbe, mindketten a földre zuhannak s Kővágó belefut a szegedi csatárba. Ezért is figyelmeztetés jár. Ujpest újabb kornere után ostrom fejlődik ki, de felszabadul Pálinkás kapuja s már Kővágóról vágódik Havas labdája kornerre. P. Szabó ront, Jávor lövése akad, P.Szabót szerelik, Szűcs magasan kapu fölé lő, Jávor elől Pálinkás nehezen szedi fel a labdát, majd Avar lövése könnyű zsákmánya. Egyszóval Ujpest ott tanyázik Szeged kapuja előtt. A 24. percben P. Szabó jó kornerét öklözi jól a friss, rugalmas Pálinkás, Avar váratlan, 40 méteres lövése meg a háló fölé viszi a labdát. Jávor szépen ugrik ki jobbra, bár fölé lő, mégis tapsot kap. Szabadrugás után Gerle lesben van, majd Somogyi lövése hoz kornert. Kifejelik, Bertók is csak kornerre tud szerelni. A 33. percben Pálinkás, Rafai és a szerencse összjátéka menti meg a góltól a kaput. P. Szabó kornerét védi a kitűnő, szegedi fiú, majd Szűcs sarokra tartó labdáját is lehúzza hatalmas ugrás után. Kővágó kegyetlenül talpal Havasba. Lukács beleszáll Sárosba s a szabadrugás most odaszáll a kapu elé a 37.percben.
    Jávor fut a labdára s ezzel magára húzza a védelmet, pedig a labda átszáll a center felett P. Szabó elé, aki a hálóba emeli. (2:0).
    Kővágó Lukácsba talpal, korner lesz. Somogyi jól ugratja ki Lukácsot, aki hajszálra kapu mellé lő. A 42. percben Jávor talpal, majd rugás után jól fut az ujpesti csatársor, de Avar elmaradt oda a helyzet.
    Kezdés után Havas küldi az első labdát a kapu - mellé. Kővágó is, Kiss is elvágja Havast s most sincs élet a játékban jó ideig. Gerle helyet cserél Gyurcsóval, majd Korányit kétszer tévesen inti le a határbíró les miatt, de a játékvezető igazat ad neki. Wernert lökik, Harmat és Kiss összetalpal s a biró feldobja a labdát. Most hirtelen Ujpest-támadás fut végig, Rafai fejeli el a kapu elől a labdát, de éppen Sáros elé, aki kapásból megvágja.
    A labda a jobb kapufa tövéről felvágódik a felső fára s onnan a mezőnybe jut. A bíró, aki közel állott, látta, hogy túl volt a gólvonalon s megadja a gólt. (3:0). 15. p.
    Szeged belelendül most a játékba s támad. Levegőben adogatott labdáival jól halad előre, de Korányi sokat ront, a 24. percben meg Harmat fölé lő. Ujpest támadása végén Sáros előtt nyílik góllövésre alkalmas helyzet, de a nyolcméteres hatalmas lövést Pálinkás kornerre öklözi. Sas jól rúg a sarokról, ezt is Pálinkás ökle hárítja, a következő Sas-korner meg mély. A 27. percben Lukács Korányi elé játszik a levegőben s a szélső fejjel viszi a labdát. Szalay ráfut s most együtt ugrik a két játékos a felugró labdára. A két test összeütődik s Szalaynak a levegőben repülő keze üti ki a labdát a tizenhatoson belül. A bíró szándékosnak minősíti a kezelést,
    11-est ad, amiből Havas megszerzi a szegediek gólját. (3:1).
    Kezdás után Sáros ront, majd változatosan megy a játék. De a 30. percben Szalay szabadrúgása íveli a félpályáról a szegediek kapuja elé a labdát.
    Avar fejeli tovább s Jávor a ráfutó védők között a hálóba emeli. (4:1).
    Upest ostromol pár percig, de a 35.-ben Lukács lövése vágódik már kornerre. Rúgás után Lukács jó helyzetbe kerül, de cselezése közben elesik a 16-on belül. Az ujpesti jobbszárny támad erre, a labdát átívelik balra. Pálinkás és P. Szabó rohan rá,
    a szélső lába éri elsőnek s a
    kifutó kapus mellett hálóba gurul az utolsó gól. (5:1). 37. p.
    Szeged most lelkesen küzd s ezekben a percekben már igen jó játékot láthatunk. P. Szabó elfutása kornert hoz s Jávor fejesét Gerle hárítja el. P. Szabó, elemében van, több támadást visz, az utolsó pillanatban Jávor lövését védi kornerre Pálinkás, de a szögletrúgás végrehajtására már nincs idő.

    Nemzeti Sport, 1933. április 10.