magyarfutball.hu

Bocskay FC - Újpest FC 4 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1932/1933, 16. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.02.13, 19:55
    Bocskai-Ujpest 4:2 (3:2)
    Ujpest szünet utáni nagy fölényét csak 9 kornerre és egy kapufalövésre tudta váltani
    Góllövő: Jávor, Teleki, Eöry, Sáros, Eöry, Eöry
    Debrecen, 6000 néző. Bíró: Salgó.
    Az ujpestiek a középkörön állnak fel, úgy üdvözlik a közönséget. A köszöntést zajos taps viszonozza. Aztán jön a Bocskai a DTÉ-től kölcsönvett mezben. A legtöbb szem Eöryre, az új szerzeményre vigyáz s valami „extra” mindjárt szembeötlik: a balösszekötő piros bőrből készült futballcipőben játszik.
    Bírói síp, sorsolás, Ujpest választ, a Bocskai kezd,
    Bocskai: Fehér — Vágó, Janzsó — Palotás, Moóré, Kevitzky — Markos, Vincze, Teleki, Eöry, Hevesi.
    Ujpest: Huba — Kővágó, Futó — Kiss G., Szűcs, Szalay — Sas, Avar, Jávor, Sáros, P. Szabó.
    Alig indul a játék, a tribünön már megkezdődik a két kórus hangversenye, ami aztán végigkíséri az izgalmakban bővelkedő mérkőzést. Rövid ideig középen folyik a játék, végre UÚjpest jobbszárnya támadásba lendül, Sas beadása azonban rövid. A 4. perc hozza az első ujpesti helyzetet. P. Szabó betol Avar elé, a lövés a jobb sarokra tart, Fehér elnézi, a labda a fáról visszapattan, Avar újra lő, de Fehér most már megfogja. A Bocskai ellentámadásából Markos kerül tiszta helyzetbe, de a jobb felső sarok fölé talál. Vincze tör ki, Huba elveszti a labdát, de a gyors Futó résen van és tisztáz. Teleki lesben van, szabadrúgás, Vágó röviden ment, Sáros Avar elé passzol, az összekötő mellélő. A 9. percben Vincze Markost hozza helyzetbe, Markos fölélő. Most Sáros megsérül és egy percre kiáll. Amikor visszajön, P. Szabóval indít érdekes támadást. A szélső elől rohan, Sáros mintegy 10—15 lépéssel követi. P. Szabó hirtelen hátraad, Sáros visszajátszik hozzá, P. Szabó már tiszta, nyugodtan küldheti középre éles és lapos centerét. Fehér melléfog,
    a befutó Jávor pedig élesen a hálóba lő. 1:0. 10. perc:
    A Bocskai kissé megzavarodik, Ujpest támad. Sas—Avar—P. Szabó lefutás után a szélső 5 lépésről mellélő. A 14. percben Teleki kiteszi Eöryt, a csatár kiugrik, Kővágó követi, de elérni már nem tudja s így hátulról próbálja beakasztani a lábát. Eöry azonban csak meginog, aztán mégis továbbjut, a labda nála marad, lő, a kifutó Huba odaveti magát s a labda az övé. A közönség 11-est követel. Erről azonban nem lehet szó, hiszen a bíró — helyesen — az előnyszabályt alkalmazta.
    Sáros megint kiáll egy percre. A Bocskai szögletrúgást ér el, Markos rúg középre, kis zavar, az ujpesti védelem hendszet vét, a szabadrúgást Moóré a sorfalba lövi.
    A 20. percben Eöry beleugrik Kiss Gáborba, aki egyre jobban sántítva játszik tovább.
    A 22. perc taccsából veszélyes Bocskai-támadás indul. Hevesi elfut, Kővágó nem éri el, Hevesi éles szögben Telekihez játszik s
    a center nem túlságosan éles, de nagyon jól helyezett, lapos saroklövése betalál a hálóba. 1:1.
    Ujpesti sarokrúgás alatt Fehért lökik, szabadrúgás. Majd Vincze külső hálót lő, aztán Markos túlszalad a labdával a vonalon. Palotás szépen szerel, de passzával Hevesi is a vonalon túlra fut.
    A 30. percben Kővágó veszélyes helyezetben szabadrúgást vét a taccsvonal közelében. Ezt Keviczky rúgja s most Huba az, aki melléfog a labdának.
    Eőry nagyszerű tempóban ugrik ki s fejese az üres hálóba vágódik. 2:1.
    A Bocskai erősít. Ujpest játéka egy időre rendszertelenné válik. Aztán Jávor jut lövéshez, éles, sarkos labdáját Fehér kornerre tolja. A 34. percben Avar—Sáros—P. Szabó akció után
    P. Szabó hátraadja a labdát, Sáros tiszta helyzetben kapja.
    Kicsi a rés, ám Sáros mégis eltalálja s az éles, lapos lövés a bal kapufáról pattan a hálóba. 2:2.
    A 37. és 38. percben Ujpest két szögletrúgást ér el. Ezután P.Szabó jó helyzetből túl erősen centerez s a labda kiszáll a másik oldalon. Huba kifutással ment a balösszekötőbe sodródó Vincze elől.
    Kiss Gábor egyre jobban sántít s Potya utasítására helyet cserél Sárossal.A 42. percben Kővágó az utolsó pillanatban szereli kornerre Eöryt. Markos remek sarokrúgása elsuhan a kapu előtt, Huba sem foghatja a labdát, amely azonban végül a tulsó léc mellett kicsavarodik a pályáról.
    Most Kiss G. erősen sántítva kiáll.
    Szűcs—Avar—Jávor támadás után Jávor csavaros, ravasz lövése a léc mellett fut el. Már mindenki azt hiszi, hogy a félidő döntetlenül végződik, amikor Teleki és Hevesi cik-cakos passzolgatással szalad Ujpest kapuja felé. Teleki önszöktetése azonban erős s a labdát Huba kaphatja fel. Kirúgása rövid, Hevesi kapja, Vincsével passzot vált, aztán Teleki elé ad.
    A center lövése Kővágóról pattan a kissé hátramaradó Eőry elé, aki ráfut a labdára és 10 méteres lapos bombája a sarokba talál. 3:2.
    Épp hogy kezdésre állnak fel a csapatok, aztán vége a félidőnek.
    Ujpestnél Kiss sérülése nyomasztja a kedélyeket. A fedezet nem tud a lábára állni. Kínosan sántít akkor is, amikor a bíró füttye újra a pályára szólítja a csapatokat.
    Már az első perc veszélyes Bocskai-támadást hoz, Huba vetődik, ott terem Vincze, Huba fekve ment. Nagy küzdelem! A játék ide-oda viharzik. A 4. percben Teleki feltűnő lesben áll, közben Kővágó leüti a labdát s a bíró a lesállás helyett hendsz miatt ítél szabadrúgást az Ujpest ellen. Az ítélet nagy izgalmat szül, Avar, P. Szabó fut a bíróhoz, a tiltakozás hiábavaló.
    A játék egyre hevesebb, sok az összecsapás, Salgó egy ízben feldobja a labdát. A 12. percben Avar sarkallja a labdát, de rosszul, mert pont Hevesihez jut a bőr, a szélső — Ujpest szerencséjére — nagy helyzetből fölélő.
    Most nagy ujpesti offenzíva alakul ki. A 13. és 18. perc közti öt perc alatt Ujpest öt szögletrúgáshoz jut! A Bocskai beszorul, de lelkesen küzd s védelme mindent paríroz. A 20. percben P. Szabó bejön összekötőbe, a sántikáló Kiss Gábor a balszélre kerül.
    A 22. percben dől el a mérkőzés sorsa. Középső támadás közben Teleki hosszasan harcol a balfedezet Sárossal, végül keresztül jut rajta s Kővágó sem tudja szerezni. Teleki kiad Hevesinek, Hevesi passzot vált Eöryvel, majd újra hozzájátszik.
    Eőry ballal a balsarokba lő, s a labda a kapulécről pattan Huba háta mögé, a hálóba. 4:2.
    Az ujpesti fölény után tehát a Bocskai biztosította be a győzelmét.Ujpest minden erejével támad s a mezőnyben tényleg nagyon élénk. Szögletrúgáshoz jut, de Sáros lövése emberbe akad. Később Jávor küld léc mellé suhanó bombát, aztán megint két sarokrúgás jelzi, hogy Ujpest szorongat. Kővágó és Futó a félpályáról küldik előre a labdát. Hiába! Avar nagy lövése is kapu mellé jut. (A kapu mögött visszatartják a labdát s a bíró odafut intézkedni.).
    Végre kiszabadul a Bocskai. Szalay miatt kornerhez is jut. Sáros és Hevesi összekoccan, a kapu mögül többen be akarnak avatkozni, de a bíró rendet teremt. A nézőkaréjban fellobbannak az égő újságpapirosok.
    — Ég az Újpest...
    A lángoló újságok kézről-kézre járnak...
    A 41. percben Sas átmegy a Bocskai-védőkön, Avar kapásból óriási ágyúlövést ereszt meg, de a labda a felső kapufán csattan. Ujpesti korner után megint feljön a Bocskai s a debreceniek is két sarokrugáshoz jutnak, aztán a stopperóra mutatója ráfut a 45. perc utolsó másodpercére. Szétterülő esthomályban ér véget a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1933. április 3.