magyarfutball.hu

Újpest FC - Szeged FC 3 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 5. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 1.200

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.08, 19:26
    Ujpest—Szeged 3:2 (1:0)
    A 37. percig még Szeged vezetett 2:1-re
    Góllövő: Avar, Kalmár I., Gerle, Avar, Jávor
    Ujpest, Megyeri út, 1200 néző. Bíró: Kann.
    Újpest: Hóri — Sternberg, Dudás — Szalay, Szűcs, Seres — Pusztai, Avar, Jávor, Kiss, P. Szabó. Szeged: Pálinkás — Sirály, Raffai — Gyurcsó, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gerle, Kalmár II., Bognár, Havas.
    — Ujpest, Ujpest! — szól a biztatás, de a Szegedé az első támadás. Mezőnyjáték a folytatás.
    A szócsövesek működnek. Az egyik felük a „Hajrá”-t, a másik az „Ujpest”-et kiabálja. Az első jó lövés Jávoré. A 4. percben. Tapsot kap, mert a labda alig ment fölé. Az 5. percben Pálinkásnak Kiss lövését kell védenie, majd a 6. percben P. Szabó szögletrúgása száll befelé. A hátra került labdát
    Szűcs ugyancsak megcélozza, szinte porzik a kapufa töve,
    ahonnan visszapattan a bőr. Utána Dudás kissé megrándítja a baltérdét, majd Avart a bíró erélyesen figyelmezteti, mire a közönség élénken tüntet a bíró ellen, de Avar is tiltakozik. A 10. percben elől jár a Szeged, de ügyetlen a csatársora.
    A 12. percben a második ujpesti szögletrúgás van soron. Pusztai küldi be a labdát, Jávor fejeli, a szegedi védők visszafejelik ugyan, de túl röviden s a valamivel hátrább álló Avar felemelkedve a védetlenül hagyott ellenkező sarokba fejel. 1:0.
    Galamb repül fel. A szegediek erősebb játékba kezdenek. A 17. percben szépen is támadnak, de Gerle közeli gyenge fejesét Hóri könnyen védi. Feltűnik: „nincs” fedezetsora a Szegednek.
    A 18. percben Sirály könnyelműen vét kornert. Közben — a játék elejétől szinte megszakítás nélkül — hangzik a „Hajrá Ujpest!\"
    A játék ezzel szemben kényelmes, öreguras, iramnélküli. Csak faultok tarkítják.
    A 25. percben végre támad az Újpest, de lesálláson elakad. Azután újra ellaposodik a játék, öt perccel később mintegy másfélpercig pattog a labda a szegedi kapu előtt — eredmény nélkül. Ujpest helyett most a Szeged jön fel s a 37. percben Seres csak az utolsó pillanatban tud menteni. Erre egy kis élénkség támad, P. Szabó lefut, bead, de Avar hajszálnyira mellé fejel. Ujra a Szeged támad. Havas beadása után Kalmár kiugrik, tisztán szalad. Hóri ráfut elölről, Sternberg hátulról, Kalmár elveszti a labdát, elesik, ott is marad, a bíró oda se néz, mire játék közben „civil” szalad be és cipeli ki a játékost, aki csak három perc mulva jön vissza. Közben már az Ujpest támad, Avar nagyszerű helyzetben van, de ront s megszólalnak:
    — Kihagyott helyzetek aránya: 1:1.
    Majd Pálinkás látszólag belül fog egy labdát, de nincs vita, mert a bíró lesállást látott.
    A 37. percben Avar tör ki s a jobb sarokba lő. Csókolják, a második galamb is elrepült, amikor a bíró jelzi, hogy Pusztai lesben volt, érvénytelen a dugó.
    Most mindikább izgalmas a játék. A faultok potyogni kezdenek.
    Somogyi időt húz, elrúgja a labdát, de a bíró visszahozatja vele a bőrt. A 44. percben Avar végre válogatott lendülettel kitör, de amikor már a kapu előtt van, a befutó P. Szabó zavart csinál s az egymást akadályozó ujpestiek között elveszik a - gól.
    Rövid mezőnyjáték után az első szép támadást a 4. percben az ujpesti balszárny vezeti. Jávor kapja a labdát, Avarhoz íveli, Ricsi fejel, de Pálinkás — bár nehezen — kiüti a labdát. Majd Jávor áll tisztán, de é lesben. Percekig van elöl a lila-fehér csatársor, sok helyzet marad ki.
    A szegediek szabadrúgással jönnek fel, Havas azonban mellé lő, huszonöt méterről, a 7. percben. A 10. percben többre mennek. Remek akció során Somogyitól Kalmárhoz megy a labda. Sternberg hibáz, közben már Korányitól
    Kalmárhoz kerül vissza a labda s a center lendületben jól céloz be a kapuba. Hóri csak visszahúzni tudja a labdát, de a befutó Gerle újra betolja. 1:1.
    Az ujpestieknél Avar a center s jobbról Kiss, balról Jávor játszik. A 14. percben Avar közelről céloz, de Pálinkás véd. Majd szegedi szögletrúgás van soron, de a veszélyszagra tömörült már az ujpesti védelem. A 16. percben Kalmár szép lövést, ereszt meg, tapsot is kap, utána Avarnak öt lépésről lepattan a labda a lábáról.
    Most van igazi küzdelem, jó futball. Mind a két csapat úgy vágja a keresztlabdákat, hogy öröm nézni!
    A 19. perc szegedi szögletrúgást hoz. Ebből újabb korner s ezt már Hóri lehúzza.
    A 23. percben azonban baj van. Ártatlan szabadrúgásból kerekedik. Somogyi messziről jól megvágja a labdát. Az a kapufáról pattan vissza Bognár elé. Ő áttolja
    Gerlének s Gerle a vetődő Hóri alatt bevágja. 1:2!
    Általános meglepetés! Ujpest rögtön utána szabadrúgáshoz jut. A közönség Avart követeli a labdához. Ricsi már megy is. Olyan lendülettel szalad neki, hogy a labda csak úgy zúg a lövés nyomán. De Pálinkás is legény a talpán! Felemelkedve mellre fogja s azután a lövés erejétől a földhöz vágódik. De kivédte!
    Ujpest most újra eredeti csatársorával játszik. Nagy az izgalom. Valaki megjegyzi: — Rövidzárlat van a tölcséreseknél!
    Nagysokára azonban magukhoz térnek az újpestiek! A 29. percben szegedi, majd a 31. percben újpesti szögletrúgás van soron. Az utóbbi berúgása nyomán nagy a kavarodás. Avar fejel, Pálinkás a földön kézzel kaparja a labdát, a játékosok egymásra esnek, végül valaki kivágja a labdát, de az újpestiek Avarral az élen
    gólt reklamálnak,
    de minden hiába. Mind izgalmasabb a játék. A most jobbszélsőt játszó Avar nagyszerűen ad be, Jávor lő, de Pálinkás kiöklöz. Remek volt! Rögtön utána P. Szabó kerül forintos helyzetbe, de nagyon fölé vágja a labdát.
    Még kilenc perc van hátra és 1:2...
    Sőt a 36. percben még a Szeged jár elől s Bognár közelről pont Hóri ölébe fejel. De újra Ujpest jön. Feltartóztathatatlanul.
    A balszárny támad a 87-ik percben. P. Szabó küldi be a labdát, amely kikerül Avarhoz. A védelem a szélsőt játszó gólzsákot üresen hagyta, Avar lő és a labda az ellenkező sarok fájáról hálóba pattan. Remek gól volt. 2:2!
    És Ujpest újra jön! „Válogatott” hajrát diktál és a 38. percben megszerzi a győzelmet. Pusztai pompásan játszik a lyukra,
    Jávor rajta van és a kifutó kapus mellett biztosan vágja kapuba a labdát. 3:2.
    Most aztán hangzik a hajrá. A 42. percben Berták faultolja Avart, aki nagyot esik, majd felkel és nekimegy Bertóknak. A bíró látja a „veszedelmet”, a két játékos közé ugrik, mindkettőt megrúgja (!) s azok elterülnek a földön.
    Harsogó derültség.
    A két játékos csak sántikálni tud...
    Aztán vége. Kár. Lett volna még dugó.

    Nemzeti Sport, 1933. október 9.