magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Sabaria LSz 6 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.12.05, 23:27
    Ferencváros-Sabaria 6:0 (2:0)
    Pompás kezdés után teljesen összeroppant a Sabaria
    Kohut, Obitz (11-esből), Takács 11, Takács 11. (11-esből)

    Üllői út, 12.000 néző. Bíró: Csárdás
    Ferencváros: Amsel — Hungler II., Papp — Fuhrmamn, Bukovai, Obitz — Rázsó, Takács II., Turay, Toldy, Kohut.
    Sabaria: Vermes — Nagy, Prém — Pesti, Vámos, Bakos — Buresch, Hollós, Sólyom, Pokolny, Tárnok.

    A szombathelyiek lendülnek támadásba, Sólyom átdolgozza magát három emberen, a 16-os sarkán kitolja a labdát Bureschnak, aki azonban mögé centerez. A kirúgott labdával Bukovai kissé hosszan szökteti Rázsót, úgy, hogy a jobbszélsőnem éri el. A következő percben Rázsó beadását Toldi remekül fejjel továbbítja Takácsnak, de ez ofszájdpn van. • Váratlanul változatos most még
    a játék és heves az iram,
    a Sabaria csatársora szép passzjátékkal többször veszélyezteti Amsel kapuját, de a zöld-fehér védelem helyén van. A 4. percben Vámos hosszú szabadrúgása éppen hogy a léc fölött süvít el, majd Vámos hosszan előreadott labdáját Papp az 5-ös sarkán menti.
    A zöld-fehérek élénk lendülettel támadnak most és Rázsó magas éles centerét Vermes húzza le, majd Kohut lő kevéssel fölé. Kohut centeréből Toldi dolgozza át magát a Sabaria-védelmen, de csak kornert ér el. Ebből Takács mellé lő. Két szombathelyi támadás offszájdon akad meg, majd Toldi szép akciója kap tapsot. A 12. percben Hollós lövését Hungler II. kornerre menti, az ezt követő kavarodásban Sólyom hendszet vét. A Kohut - Toldi szárny száguld most le és a nagy formában levő balösszekötő élesen a túlsó léc mellé lő. Sólyom folyton ofszájdon állva minduntalan megakasztja a Sabaria támadásait. A 13. percben Bukovai kiugratja Turayt, ez fejjel Toldit, már lőne, de a bíró tévesem ofszájdot jelez. A 15. percben a kitörő Powolny éles beadását Amsel szép stílusban húzza le. A 16. percben Vámos szabadrúgása emberről pattan vissza és Papp kornerra ment. A kornernál nagy a kavarodás.
    Hungler II. labdája a bíróról autra pattan, tehát korner volna, de a bíró tévedésből gólkickett ítél.
    A 17. percbem Toldit ismét tévesen állítja meg ofszájdon a bíró a tribün népének élénk felháborodására. Ez rögtön rá ismét megismétlődik. A 18. percben Takács II. szökteti Rázsót, ennek éles centerét Pesti fejjel menti, utána azonban éppen hogy a 16-oson kívül hendszet vét, a szabadrúgást Kohut nagy erővel felé vágja. A B) tribün népének nagy elkeseredésére Csárdás ofszájd címén ismételten tévesen állítja meg a zöld-fehér csatársort,
    de hamarosan kibékül a publikum, mert megszületik a vezető gól. Előbb nagy a kavarodás Vermes kapuja előtt, aki kétszer is hibásam ugrik ki, de Toldi nem tudja értékesíteni a helyzeteket, rögtön rá azonban Kohuthoz kerül a labda, akinek centerét
    Takács II. nagyszerűen kapja lábra és hatalmas erővel lövi kapura. Vermes öléből visszapattan a labda, pont Toldi elé, akinek az ilyen helyzet úgy látszik már a specialitása lett és most is nagy nyugalommal vágja be a labdát. 1:0.
    A Ferencváros folytatja támadásait, de két nagy helyzetben előbb Rázsó, majd Takács ofszájdja megakasztja az eredményességben. Az iram most mintha lanyhulna egy kissé.
    A 29. percben a Sabaria jobbszárnya kornert forszíroz ki, a sarokrúgást Amsel lehúzza. A 30. percben Sólyom kiáltó ofszájd helyzetből szökik meg, a bíró fütyül, Sólyom azonban mégis bevágja a labdát. Persze érvénytelen.
    Most a Kohut—Toldi szárny rohamoz, a labda azonban a kifutó Vermes mellett a léc mellé perdül. A 34. percben Takács II. szökteti Rázsót, aki lefut, centerez, pontosan Takács fejére, aki
    élesen a hálóba fejeli a labdát. Ámde ő is ofszájdon állott, mint előbb Sólyom és így ez a gól sem érvényes.
    Vermes 25 méternyire kifutva lábbal véd Takács elöl, majd Papp rúg hatalmas „luftot”, de ebből sem lesz baj. A 38. percben esik a második gól. Takács előreadott labdáját Rázsó fejeli, a labda Prém mögött esik le,
    aki azt hiszi, hogy autra megy. A szemfüles Takács II. azonban ott terem, pontosan beadja a labdát, amely a jól helyezkedő Toldi fejéről közvetlen közelről élesen a jobb sarokba süvít. 2:0.
    A 42. percben Sólyom váratlan hosszú labdáját Amsel elvetéssel kitolja, sőt még arra is van ideje, hogy felugorva utánafusson és taccsra rúgja Tárnok elől. Toldi ugratja most ki Rázsót, akinek labdáját Prém kornerre menti. Az utolsó másodpercekben Nagy faultolja Toldit és miközben Turay a 16-osról a kapura irányítja a szabadrúgást, a bíró a félidő végét jelzi.
    Ferencváros-támadásokkal kezdődik a második félidő és Turay lövése mindjárt az első percben kornert eredményez. Ebből ugyanő élesen fölé fejel. Pár percig épp olyan heves most az iram, mint az első félidő első negyedórájában. Powolny kiszökteti Tárnokot, akinek lövését Amsel elvetéssel kornerre tolja. Ebből Sólyom szép fejesét Amsel lehúzza. Vermes ment a jobbszárny elől kifutással, majd Kohut éles beadását menti Bakos.
    A küzdelem most hevesebb, mindkét részről kissé keményebben játszanak. Powolny a 16-osról élesen mellé lő. Majd a Ferencváros-balszárny forszíroz ki kornert, utána pedig Tárnok elől Amsel kifutással ment. A 7. percben a kitörő Takács elöl Vermes az utolsó pillanatban szedi el a labdát.
    A kis Takácson meglátszik, hogy sérült,
    két jó helyzetben hibáz most, majd mindkét oldalon offszájdszéria következik. A 12. percben a balra kitörő Turay beadását Rázsó visszafejeli,
    mire a középre húzódott Kohut jobb lábbal, remek lövéssel a jobb sarokba vágja. 3:0.
    A 13. percben Kohut éles beadását Bakos az utolsó pillanatban parírozza. A 15. percben Rázsó fut le, Vermes csaknem a 16-osig kifut eléje, elcsípi előle a labdát és a labdával együtt a lestoppoló Rázsóba olyan nagy lendülettel és erővel dobja magát bele, hogy a jobbszélső öszszeesik és kiviszik. 11-es Obitz áll a labdához és ravasz lövése nyomán a jobb sarokban akad meg a labda. 4:0.
    Prém, akinek a combján húzódása van, előbb jobbösszekötőbe, majd Bureschsel helyet cserélve jobbszélsőnek megy előre, Hollós lesz balösszekötő és Powolny megy balbekknek. A Sabaria jobbszárny szép támadása végén Amsel kifutással és merész kibokszolással ment.
    A Sabaria most már fokozatosan visszaesik. A Ferencváros fölénye mind nyomasztóbb.
    A 20. percben Kohut lefut, közelről lő, bombáját azonban Vermes kiüti. A 21. percben Fuhrmann taccsbedobását
    Takács II. kapja és rég látott csodás lövéssel a 16-os sarkáról a jobb sarokba vágja. 5:0. Nagy vét kornert a következő percben, ebből Obitz lövésébe Takács II. beteszi a lábát, de most hajszálnyira a kapu fölé kerül a labda. Ugyanígy elkerüli a következő percben Turay 20 méteres szabadrúgása is a kaput.
    A 27. percben a Sabaria ér el kornert, Buresch sarokrúgását Amsel újabb kornerra bokszolja fel, ezt a sarokrúgást azonban Tárnok mögé vágja.
    A Ferencváros úgy játszik most már kifulladt ellenfelével, ahogy akar. A Sabaria ennek ellenére elkeseredetten küzd legalább a tiszteletgólért.
    Kohut újabb lefutása és bombája ismét Vermes zsákmánya lesz. A következő lefutásánál kornerra szerelt Nagy az ezúttal nagy kedvvel játszó ferencvárosi balszélsőt. A 36. percben egy kirúgásnál Vermes nem várja meg, hogy egy bekk feladja a labdát, kétszer érinti. Egyszerű szabadrúgás a büntetés a 16-oson belülről, Turay lövi, Vermes elugrik a labda elől s így persze, miután nem érintette senki, nem érvényes a gól. A 38. percben Kohut fut ismét le, remek centerét Turay lövi most, Vermes kiüti és Nagy kornerra ment.
    A 39. percben Kohut ismét átmegy az egész védelmen, de Vermes most jól jön ki a kapuból és kornerra ment előle. A sarokrúgás után nagy a kavarodás, a
    Prém hendszet vét a kapu előtt, mire a megítélt 11-est Takács II. nagy nyugalommal a bal sarokba vágja. 6:0.
    A Ferencváros teljes fölénybe kerül, a Sabaria egészen visszaesik, de a további zöld-fehér támadások már nem hoznak több eredményt.

    Nemzeti Sport, 1929. május 10.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.12.05, 22:52
    Ferencváros—Sabaria 6:0 (2:0).
    A Sabaria pompásan kezdett és a mérkőzés első negyedórája azt a benyomást keltette, hogy a változatosnak indult meccsen a szombathelyi csapat derekasan helyt fog állani és a 4:2-re végződött és a Szedlacsik be nem fizetett 25 pengője miatt megsemmisített mérkőzés megismétlése, alkalmából legalább is a gólarányán fog javítani a Sabaria. Ámde nem így történt. A Ferencváros fölénye mindinkább kidomborodott és végeredményben féltucat góllal terhelte meg a szombathelyiek hálóját, míg Amsel kapuja gólmentes maradt. Az eredmény reális és hű kifejezője az erőviszonyoknak. A gólok közül kettő Obitz és Takács tizenegyeseiből esett, a többi gólokat Toldi (2), Takács és Kohut lőtték. A mérkőzést Csárdás Gusztáv vezette.

    Sporthirlap, 1929. május 11.
     
  3. avatar: seamandarin
    2022.12.05, 22:50
    A Ferencváros 6:0-ra verte a Sabariát. Összel 4:2 volt a két klub bajnoki meccsének eredménye. Ezt a meccset a szombathelyiek megóvták s a szövetség megsemmisítette a mérkőzést, mert Szedlacsek jogosulatlanul játszott a Ferencváros csapatában. A megsemmisítésből csak a Ferencvárosnak volt haszna. Először anyagi haszna, — 12.000 ember pengőben sokat számít — másodszor a Ferencváros alaposan megjavította gólarányát 6:0-ás győzelmével. A Sabaria az első 20 percben és a II. félidő első tíz percében egyenrangú ellenfele volt a bajnokcsapatnak, később azonban teljesen összeroppant és a Ferencváros kénye-kedve szerint győzött. Az első két gólt Toldi, a következőket Kohut, Obits (11-esből), Takács II és ismét Takács II (11-esből) szerezte.

    Pesti Napló, 1929. május 11.
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2016.07.29, 14:14
    Az 1928.XI.4-én lejátszott mérkőzés újrajátszása. A mérkőzést 4-2-re az FTC nyerte, de Szedlacsik játékengedélye nem volt rendben. A szövetség újrajátszást rendelt el.