magyarfutball.hu

Újpest FC - Nemzeti SC 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 16. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.16, 21:56
    Ujpest-Nemzeti 1:1 (1:1)
    Mikor Gerő bíró kezdésre fúj, így állanak fel:
    Ujpest: Huba — Kővágó, Ligeti — Borsányi, Sáros, Vig — Sas, Avar, Jakube, Vörös, P. Szabó. Nemzeti: Gallina — Flóra, Szendrő — Hossó, Búza, Belcsik — Vanicsek, Czétényi, Gergely, Bihámi, Horváth.
    Könnyű tavaszi szél fúj, a Nemzetiek kezdenek szél ellen. Az állóhely megtelt „egyhuszas” gyerekhaddal, az rágyújt a lármára s mintha ennek volna meg a hatása, a Nemzetiek kezdőlabdája elakad, Ujpest balszárnya rohamot vezet, Gallinának be kell avatkoznia, kirúgás, aztán
    Borsányi visszatereli a labdát, Avar és Jakube vezetik tovább, helycsere, végül Avar vagy húsz méterről szép, hosszú, részútos félmagas lövést küld az ellenkező sarokba (1:0). Tetszetős gól, de védhető. Gallina érthetetlenül helyben ragadt. A remek tempóban induló meccs úgy néz ki, hogy szánalmas szerep jut a Nemzetieknek. Első perc!
    Hanem rögtön jelentkezik az ujpesti gyengeség is! P. Szabó a második percben minden ok nélkül földöntúli fájdalommal az arcán elesik. A bíró persze nem ítél semmit. Nincs is szüksége Ujpestnek a színészkedésre. Jól van olajozva ez együttes, peregnek a támadások, a Nemzeti hátvédek pergőtűzközepén találják magukat. Két korner, aztán Gallina pompás öklözése egy tumultus közepéről. Vagy öt percig tart ez, de komoly eredmény nélkül. Aztán végre hasonlóan finom támadást vezetnek a Nemzeti belsők is, észre kell venni, hogy veszélyesek is tudnak lenni, Ligeti például örül, hogy kornerre menthet. Ügyes fejesek pattognak az ujpesti kapu felé, aztán véget ér ez is, megkezdődik az Ujpest offenzívája.
    Egymásba kapcsolódó remek passzokkal nyomul fel az ujpesti csatársor, csak az utolsó húzás rossz, Avar autra fut a támadással. A Nemzeti már nem tudott volna beavatkozni. De rögtön megjön erre is a felelet. Vanicsek hosszú labdáját elvetéssel védi az ujpesti kapus.
    Most hirtelen percekre eltűnik a futballjáték a pályáról. Falsos, össze-vissza perdülő labdákkal bajlódik a mezőny, folyik az erőlködés a játék irányításáért. Jakube például a saját kapuja környékéről indítja meg végre az elő nagyvonalú támadást, keresztben szökteti Avart, újabb éles keresztlabda a balszélre, P. Szabó nagy lövést küld, Gallina kornerre védi. Ezt is P. Szabó lövi, Jakube pedig alig araszra a kapu mellé fejeli!
    Nagyon szorongat az Ujpest. De éppen ilyen szívósan védekeznek a Nemzetiek, óriási munka nehezedik a védőkre, főleg Sasnak egy elegánsan behúzott centerezése, majd Sáros 20 méteres gyilkos lövése (mellé ment), később Jakube hatalmas lövése (kapu fölé) okoz riadalmat.
    Ujpest most tényleg nagyon jól és izmosan játszik. De hasztalan, mert a Nemzeti-védelem teljesen méltó ellenállást fejt ki. Aztán következik egy ostromperiódus, amikor tíz másodpercenkint vágódnak a lövések védőjátékosokba. Nem véletlen ez, mert elég, ha az ujpesti csatárok egy szempillantásnyi időre igazítják a labdát, már közbedobja magát egy védő, hogy a testével fogja fel a lövést. És felfogja!
    A 26. percben Gergely egy feltűnően finom húzással váratlanul ellentámadást vezet . Borsányivégveszélyben a 16-oson hendszet vét.
    Gergely nagyszerű lövést küld szabadrúgásból, a megtévesztően pergő labdát Huba elvetéssel is csak kapufára tudja ütni, majd fektében még újra magához akarja ragadni, de Bihámy már ott terem, kikotorja a kapus mellől és a hálóba lövi s egy védőjátékos már hiába próbálja a gólvonalon menteni (1:1).
    Nagyon váratlan az egyenlítés, de azért nem látszik olyannak a helyzet, hogy ez a végeredmény. Vészes erejű ujpesti ostrom zúdul ugyanis a Nemzeti kapujára , de csak egy percig. Aztán újra lehiggad a Nemzeti, kibontakozik , és meglepetésre most ő lát neki a játék irányításának. Percekig futnak a tetszetős, de egyelőre veszélytelen támadások, mígnem
    P. Szabó ellenrohama kornert hoz, amikor olyan kavarodás támad, hogy Avar az üresen hagyott kapura fejel és Flóra, visszafutva, bravúros fejeléssel mutatja be, miként kell menteni a menthetetlent. Ez volna a fordulópont, ha sikerülne. De nem sikerül Sas gyilkos lövése sem, amit tíz méterről küld, Gallina mégis ösztönösen leüti, majd nem sikerül Avar kitörése, aki elé szintén Gallina veti magát. Vig is küld egy 30 méteres pompás szabadrúgást, azt felütéssel kornerre védi a kapus. Ebből is öklözés menti a hálót, majd Jakube a tizenhatosról küld éles lövést a kapu fölé.
    Alaposan elhagyta Ujpestet a szerencséje! Ha a következő rohamnál Huba jó érzékkel nem fut ki, Vanicsek gólt is szerezhetne a Nemzetinek! Borsányi hiába veri előre a csatárait, túl sok a készülődés, ami alatt a Nemzeti védelme mindig elszántan beleavatkozhat, így van Jakube is, aki a hatosig jut el, de a lövéssel még vár s ez elég a leszerelésre. A félidő végén újra feljön néhányszor a Nemzeti csatársora, támadásaiban sok az ügyesség, van egy szép lövés is, amit Bihámi küld kapu fölé. Vanicsek lefutása után Gergely remekül fordított fejese következik, amit nagyon nehezen bír védeni az ujpesti kapus.
    A szél most Ujpestet fogja vissza. Ennek megfelelően Nemzeti-támadásokra kerül a sor Nem valami félelmetes a Nemzetiek módszere, de szemre szép és elég ügyes is. És ha engedik, kornerre is kényszerítik az ellenfelet, sőt egy könnyedén tartott támadásnál. Bihámy remek keresztlabdájával nagyon tisztára kerül a jobbszélső Vanicsek, aztán úgy centerez, hogy a kapu torkában szédületes gólhelyzet várja a Nemzeti centerét, aki ugrik is, de a labda vagy egy ujjnyival a feje fölött megy át!
    Erre már megjön az ujpesti riposzt. Avar kétszer szólózik, de mintha önző volna, persze le is szerelik. Aztán szöktető labdával indítja Sast, a szélső betör, vagy nyolc lépésről kapkodva bombáz a kapu fölé! Ez meg nyugodtabban is csinálhatta volna.
    Uj akció: Vörös ügyes szöktetésével Avar rössel érkezik és futtában lő, de még így sem elég gyorsan, mert védő ront közbe és korner. Nagyon gyatra lövéssel végzi ezt ki az ujpesti centerhalf.
    Aztán Borsányi hosszú labdáját Jakube fejjel keresztben csúsztatja, Sas a hatosról a meny- országba lő. Újabb heves támadás, most Jakube kerül nagy helyzetbe az Avar labdájával, de megint „készülődik” s a lövésből már nem lehet semmi. Borsányi megunja a dolgot és végre tisztességes lövéssel foglalkoztatja Gallinát. A következő akciónál a két ujpesti összekötő áttör, már gól érzik, amikor az utolsó taktusban feltűnik Buza s elszántan és nagy bravurral ő lő kapura, de legalább a középre, ahol a partner Gallina elfoghatja.
    Csak ritkán kerül szóhoz a Nemzeti, mégis van kecsegtető akciója, mint a pompásan kibontakozó Gergelyé is, akit Ligeti csak nagyon szép beavatkozással tud veszélytelenné tenni. Erre újra Borsányi erős lövése következik, némi mellékjelenettel kísérve, amelynek szereplői Szendrő és Avar. Aztán Ligetitől kezdődően olyan támadás indul, melynél szebbet kívánni sem lehet. Az egész ujpesti baloldal részese a támadásnak, Jakube és Avar a folytatója, az utóbbi tízlépésről hatalmas lövést robbant, de - elvetés és korner, amit megint csak a kapus öklözése fejez be.
    Váratlanul vagy ötperces Nemzeti-offenzíva van soron. Bihámynak egy keresztlabdáját Vanicsek kapásból vágja kapu fölé. Ennek sem kellett volna így sietnie. Aztán új labdát kap Vanicsek, a belsők most nagyon kedvezően rohannak, csak valahogy túl élőremegy a centerezés és egy lépéssel a kapus van közelebb! Ez is hatalmas gólhelyzet volt. Még jónéhány kevésbé veszélyes akció fut az ujpesti kapu felé, fűszerezve egy Buza-bombával, ami akár gólt is hozhatott volna.
    Aztán Avar rossz lövése következik, ami kornerre perdül, majd Jakube rossz fejese, ami kapu fölé megy. Igaz, hogy ilyent Gergely is elkövet a következő percben. Hanem utána pompás egyéni akciózást mutat a Nemzeti fiatal centere, alaposan megizzasztva az ujpesti védelmeit, amíg megállíthatja. És Buza is újabb hatalmaslövést ereszt, nehéz védésre késztetve Hubát. Erre Ujpest ismét hatalmasan nekifekszik, teljes erővel dolgozik a legénység, de nem pontosan dolgozik, szívósan ragadó védők lövésig sem engedik az ujpestieket. Nagyon érdekes ez a három perc, állandó, nyomasztó szorongattatás, de úgy, hogy lövés nem történhet. Végre egyszer Jakube a 16-oson belül tisztán marad, de állítgat is, meg kapkod is és nagyon rossz lövés jön ki ebből. A 32. percben Jakube szökteti Sast, aki néhány lépésre ofszájdon van, a határbírák jeleznek is, de a szélső villámgyorsan centerez. Avar nekidőlve fejel, sípjelzés, közben gól — de a bíró Avar miatt ofszájdot ítél.Nagy zsivaj támad, ám a pályán nincs reklamálás.
    Erre jön a finis - a Nemzetiek részéről. Hátra dirigálják előbb Vanicseket, aki amúgy is védőjátékos volna. Aztán még Gergelyt is hátraviszik, hogy a lihegő Buzát támogassa. Egészen elől, a rendes csatárvonal helyén csak a jobbszélsőnek húzódó Czétényi tartózkodik és az az érdekes, hogy valahányszor kivágódik a labda Nemzeti védelméből — eltalálják vele a szélsőjüket, aki lerohan és mire leérkezik, már van belső csatárja is! Egyszer például Vanicseket igazán jó helyzetében csak a bíró szeme fogja ofszájdon.
    Rendetlen, felbomlott a Nemzeti védekezése, de távol tartja kapujuktól az ellenfelet s az utolsó tíz perc azzal telik, hogy az Ujpest veszélytelenül ostromol, de a Nemzeti veszélyesen védekezik, mert minden ellentámadása bajt hozhat. Szemrevaló akció persze ebben a felkavart rendetlenségben nem alakulhat, egyedüli esemény csak az, hogy egy ujpesti legény, felmászik a nagy stopperórára és a kisablakon kinyúlva, megfogja néhánypercre a nagymutatót. Gerő bíró azonban nem ugrik be...

    Sporthirlap, 1932. április 7.