magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Pécsi Dózsa SC 3 : 1 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.04.26, 20:30 (szerk.: 2016.04.26, 20:31)
    U. Dózsa—Pécsi Dózsa 3:1

    Újpest, 23 000 néző, vezette: Srankó.
    Góllövők: Várhidi (2), (mindkettő 11-esből), Kutasi illetve Csupák {11-esből).

    ÚJPESTI DÓZSA: Török — Rajna, Várhidi. Sóvári — Szini, Borsányi — Jagodics, Göröcs, Kutasi, Halápi, Horváth.
    PÉCS: Zengői — Bendes, Kocsis, Csupák — Serédi, Halasi — Jenőfi, Pécsi, Kiss, Rádi, Kovács.

    A bajnokcsapat azonnal támadólag lépett fel, de csak mezőnyfölényt tudott kiharcolni. A 23. percben Horváth szép lövését Zengői védte, majd Jagodics átadását Göröcs néhány méterről, nagy helyzetből a vetődő pécsi kapus kezébe helyezte. A hazaiak hosszú ideig nem tudták áttörni a jól záró pécsi védelmet. A 34. percben "tört" meg a jég, a kitörő Kutasit a 16-oson belül hárman közrefogták, a középcsatár elesett, s a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Várhidi a kapu közepébe bombázta. (1:0). Az Újpesti Dózsa támadásban maradt, tovább növelte előnyét. A 43. percben ugyanis Kutasi jól eltalált 16 méteres lövése a jobb felső sarokban kötött ki. 2:0.

    Szünet után mindjárt mindkét kapu előtt adódott izgalom. A 48. percben szépítettek a vendégek. Pécsi kitört, a 16-oson belül azonban a hátra húzódott Kutasi felvágta. A 11-est Csupák nagy erővel lőtte a léc alá (2:1). A pécsiek mintegy tíz percen keresztül lelkesen, lendületesen támadtak, de azután egy újabb 11-es megpecsételte sorsukat. Az 58. percben Kocsis és Göröcs harcolt a labdáért, a jobbösszekötő elesett, s a játékvezető — ezúttal túlszigorúan — 11-est ítélt. A büntetőt Várhidi értékesítette (3:1). Ezután eseménytelen lett a játék. Nem volt meggyőző a bajnokcsapat játéka. Rengeteg hibát vétettek. Pécs az első perctől kezdve védekezésre rendezkedett be.

    Dunántúli Napló, 1961. március 05.


     
  2. avatar: heimo
    2015.12.30, 22:24
    1961. március 4.

    Újpesti Dózsa- Pécsi Dózsa 3:1 (2:0)
    Megyeri út, 15 ó., 25.000 néző, Jv.: Srankó (Angyal,Katona).

    Ú.Dózsa: Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Jagodics,Göröcs,Kuharszki,Halápi,Horváth. Edző: Fenyvesi László.
    Pécs: Zengői-Bendes,Kocsis,Csupák-Serédi,Halasi-Jenőfi,Pécsi,Kiss,Rádi,Kovács.
    Edző: Kállai Lipót.

    Gólszerző: 1:0 Várhidi (35p.-11-es), 2:0 Kuharszki (43p.), 2:1 Csupák (47p.-11-es), 3:1 Várhidi (59p.-11-es).

    Szögletarány: 10:3 (5:1)

    Újpesti támadásokkal indult a mérkőzés. Sokáig a pécsiek térfelén folyt a játék. Jagodics, majd Borsányi lőtt mellé. A 11. percben lábról-lábra szállt a labda a lila csatárok előtt, a támadás végén Kuharszki rálőtte a labdát, Zengői azonban biztosan védte. A 13. percben jutott el a Pécs a hazaiak kapuja elé, Kiss azonban magasan fölé lőtt. Azután Halápi futott el a bal szélen, szépen ívelt be. Zengői biztos kézzel lehúzta a labdát. Pécsi ellentámadás végén Kiss mellé lőtt. Azután újabb hazai támadások következtek. A 20. percben két szögletet is rúgtak a lilák. A 23. percben Jagodics - Göröcs - Kuharszki - Horváth támadás végén a balszélső lövését Zengői elcsípte. Azután Jagodics labdájával ugrott ki Göröcs, de három lépésről a kapus kezébe lőtt. A 35. percben Kuharszki tört kapura 16-oson belül, három pécsi játékos is közrefogta s együttesen fellökték. Tizenegyes. A büntetőből Várhidi a jobbra mozduló kapus mellett a háló bal oldalába lőtte a labdát. 1:0 az Újpesti Dózsa javára. Most kissé élénkült a játék. A 43. percben gyors jobb oldali újpesti támadás befejezéseképpen Kuharszki mintegy 22 méterről pompás gólt lőtt a bal felső sarokba. (2:0).

    Szünet után a 47. percben Várhidi 20 méteres bombaszabadrúgását Zengői biztos kézzel fogta. A következő percben Pécsi tört az újpesti kapu felé, az ötös táján a hátrahúzódott Kuharszki és Török közösen felvágta. Ez is tizenegyes. A labdát Csupák nagy erővel a léc alá vágta. (2:1). Most a pécsiek támadtak egy ideig. Serédi 30 méteres erős, kellemetlen lövését Török elcsípte. Azután ismét újpesti támadások következtek. Az 59. percben Jagodics labdájával Göröcs ugrott ki, Kocsis a 16-oson belül elrúgta Göröcs lábát, tizenegyes. A büntetőt Várhidi ezúttal is félmagasan a kapu bal oldalába lőtte. (3:1). Utána néhány erőtlen pécsi ellentámadás következett. A 83. percben Pécsi négy-öt védőt is kicselezett, de hajszállal a kapu mellé lőtt. A hátralevő időben Göröcs nagy lövését öklözte ki Zengői.

    Némi csalódást okozott a nagyszámú nézőseregnek a mérkőzés. Egy-egy kisebb szakasztól eltekintve, gyenge közepes színvonalon mozgott a játék. A pécsi együttes már eleve biztonsági játékra rendezkedett be, Kisst hátravonta a középhátvéd helyére, Kocsis pedig a sepregető hátvéd szerepét töltötte be. Az újpesti támadósor nemigen boldogult a szoros emberfogással játszó pécsi védőkkel. Általában a pálya belső részében és a jobb oldalon igyekeztek támadást vezetni, s ezek a legtöbb alkalommal elakadtak. Horváthot alig-alig foglalkoztatták. A jobb szélen vezetett támadások pedig gyakran elakadtak Jagodics értelmetlen labdacipelése miatt. A pécsiek támadósora ezen a mérkőzésen alig mutatott valamit.

    Az Újpesti Dózsában Töröknek nem akadt komoly védeni valója. Rajna ezúttal is kitűnően játszott, nagy nyugalommal lépett közbe és sok támadást indított. Várhidinek nem volt nehéz feladata. Sóvári időnként bizonytalankodott. Ezt mondhatjuk el Sziniről is. Borsányi átlagos teljesítményt nyújtott. Jagodics elég nagy hibaszázalékkal játszott. Ritkán sikerültek elfutásai, s a beadásai is pontatlanok voltak. Göröcs vitt színt a támadósor játékába, időnként azonban ő is le-leállt. Kuharszki nagy területen játszott és majdnem minden támadásban benne volt. Halápi közepes teljesítményt nyújtott, Horváthnak mindössze néhány lefutása sikerült.

    Srankó játékvezetőnek nem volt nehéz dolga a gyenge iramú mérkőzésen.


    Az idő szép volt…

    Az NB I. két dózsás csapatának találkozójától senki sem várt meglepetést. Az a közel huszonötezer futballrajongó, aki a szép kora tavaszi délutánon körbefogta az öreg újpesti stadiont, mindenesetre kellemes mérkőzésre számított. Mert úgy gondolta, hogy a kiesési gondoktól jelenleg nem gyötrött, s bár tartalékos, de lelkes Pécsi Dózsa változatosabb, érdekesebb, sőt értékesebb teljesítményre készteti az Újpesti Dózsát, mint múlt heti ellenfele. Valljuk be, csalódtunk. A dózsások mérkőzésének nem sok élvezetes mozzanata volt. De ilyen is akadt, ezt se tagadjuk le. Természetesen főként a bajnokcsapat játékában. Az első percek viharzó újpesti lendülete elsöpréssel fenyegette a pécsieket. Néhány villámgyors, helycserékkel élénkített támadás megtöltötte a levegőt a szurkolóknak oly kedves gólszaggal. Göröcs mindkét oldalon megkeverte a pécsi védelmet. Ámde Zengői nem vesztette el a fejét a kapujában, s előtte a pécsi hátvédhármas is egyre szilárdabban állta az újpesti ostromot. Sőt, hamarosan a vidéki dózsás-csatárok eredményességét is csak az gátolta, ami a fővárosiakét: az egység hiánya, a szélsők tehetetlensége, s a belsők határozatlansága a döntő pillanatokban. Rengeteg rossz passz, eladott labda, kihagyott helyzet bosszantotta a nézőket. Négy gól esett a mérkőzésen, s ebből hármat hátvéd lőtt – 11-esből. A tíz csatár közül egyedül Kuharszki talált célba tizenhat méterről kitűnően irányított bombaerős lövéssel.

    Ha az Újpesti Dózsa kikerekíthetné támadósorát, s ha a Pécsi Dózsa sztenderd- játékosai ismét csatasorba állhatnának, nyilván mind a két csapat jobb lehetne. Feltételezhető tehát, hogy még a tavasz folyamán lesz is.

    Népsport, Képes Sport

    hmgy