magyarfutball.hu

Kispest FC - Újpest FC 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1927/1928, 12. forduló
játékvezető : Boronkay Gábor
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.10.12, 19:27
    Ujpest-Kispest 4:2 (1:1)

    Ujpest: Beneda — Sternberg, Fogl III. — Borsányi, Búza, Péter — Ströck, Wilhelm II., Auer, Spitz, P. Szabó — Kispest: Dénes — Wégner, Dudás — Raix, Purczeld, Truckenbrod — Senkey, Juhász, Jeszmás, Mátéffy IV., Csendes.

    A kispesti sporttelepen mintegy 5000 főnyi közönség előtt érdekes és a második félidő közepéig teljesen nyílt küzdelemben nehezen kivívott, de megérdemelt győzelmet aratott Ujpest együttese a biztató formában startolt Kispest felett.
    Ujpest kezd szél ellen és első támadása Wégneren akad meg, míg Kispest akcióját Fogl III. veri vissza. Péter passzából Auer szökteti Ströcköt, akinek beadását Spitz közelről a kapu fölé rúgja, majd a tulsó kapunál Senkey labdáját Mátéffy IV. juttatja hasonló sorsra. A 3-ik percben kornerhez jut Ujpest. Ezután Raix a 16-os vonalnál foultolja P. Szabót, de a szabadrúgásnál viszont Spitz foultolja Dénest. Most Kispest veszélyes támadását Ujpest előrehúzódott védelme nehezen parírozza. A 7-ik percben P. Szabó beadásánál a felugró labdára startolt Dénest Auer foultolja. Kispest ujabb kísérleténél Fogl III. bámulatos nyugalommal vágja ki magát három játékos között, majd Auer kitűnően szökteti Ströcköt, akinek beadását Dénes lehúzza. Ezután Senkey Fogl III. elől elhalássza a labdát, Jeszmáshoz továbbítja, de a center hosszan adja előre és túljut a célvonalon. Rövid ideig tartó kispesti fölény után Spitz megszerzi a labdát, a félpályáról elindul a balszélen lefut, keresztül töri magát a védelmen és a kapuhoz kanyarodik, lövés helyett azonban előrehúzódott társai mögé passzol. Auer—Ströck akcióját a csatárok a kapu előtt elhibázzák, majd a 16-ik percben Purczeld foultolja Spitzet, de Auer szabadrúgását Dénes védi. A 18-ik percben Dudás felszabadító rúgása leperdül a lábáról, a labda Wilhelm II.höz kerül, akinek hosszú, a kapu sarkára irányított lövését Dénes elvetéssel kornerre védi. Ujpest sorozatos támadásai a kapu előtt kárbavesznek, majd a 21-ik percben Spitz szökteti P. Szabót, akinek beadásából Truckkenbrod majdnem öngólt vét, de szerencséjére a labda kornerre megy. P. Szabó pontos sarokrúgását Dénes kiöklözi. A 25-ik percben P. Szabó lefut, de Wégner és Dudás nyomják, közben Dénes rávetésse! a labdát leszedi a lábáról. A 26-ik percben a kapuig nyomulnak és Auer öt méterről leadott éles lövéséből a labda a baloldali kapufáról Dénes feje fölött a hálóba pattan. (1:0).
    A lefutó Spitz már csak jobban besegíti a kapuba. A 28-ik percben Búza foultolja Jeszmást, de a centercsatár 20 méterről védőjátékosba lövi a szabadrúgást. Ezután Senkey lefut és beadásából Csendes lövése az első komolyabb beavatkozásra ad alkalmat Benedánek. A 22-ik percben Csendes beadásából Senkeynek közelről leadott lövése Benedáról visszapattan és a befutó Mátéffy IV. kiegyenlít. (1:1).
    A gólra Ujpest hevesen válaszol, de Wilhelm II. hosszú lövése messze elkerüli a kaput, míg Kispest ellentámadásánál Csendes beadásából Purczeld szép lövése csak hajszálnyira süvít el a kapu felső sarka mellett. A 35-ik percben Fogl III. 35 méteres szabadrúgását Dénes védi, majd Wilhelm II. remek lövése a léc felett jut ki a mezőnyből. Ezután Sternberg a lefutó Senkeyt kornerre szereli. Ujpestet P. Szabó, Kispestet Senkey vezeti ujabb támadásra, de eredmény nem adódik. A 39-ik percben Jeszmás foultolja Búzát. A Fogl III. szabadrúgásából keletkezett kapu előtti kavarodást Purczeld kornerre menti, a 40-ik percben pedig Spitz lövését Dénes védi kornerre. A 43-ik percben Kispest balszárnya erőszakol ki egy kornert és Kispest támadásával végződik a félidő.
    A második félidőt Kispest támadása vezeti be, de Csendes foultolja Sternberget. Csendes ujabb akcióját Borsányi kornerre szereli, majd Ujpest felnyomul és néhány szép támadással veszélyeztet. A 6-ik percben a lefutó Ströck beadását Dudás a kornervonalon hendsszel akadályozza meg. Ströck szabadrúgásából Búza magasan a kapu fölé lő. Ujpest fölényben játszik és a 11-ik percben Spitz áttör a védelmen, Auerhez passzol, akinek szöktetéséből
    Ströck a kifutó Dénes mellett megszerzi a vezető gólt. (2:1).
    A gól után Ujpest folytatja támadásait és a 13-ik percben Spitz egy csellel megtéveszti Kispest védelmét, a labda P. Szabóhoz kerül, de Wégner időben közbelép. A 15-ik percben Mátéffy szökteti Csendest, akit Sternberg kornerre szerel, majd Dudás hosszú lövése alig kerüli el Beneda kapuját. Egy perccel később Ujpest belső csatárai rövid, villámgyors paszszokkal egészen a kapuig nyomulnak, a labda már a hálóban látszik, amikor az utolsó pillanatban Wégner menti a helyzetet.
    A Búza hendsze miatt megítélt szabadrúgásnál Dudás 30 méteres lövését Beneda szépen védi, míg Fogl III. szabadrúgásánál a labda a kaputól messze hagyja el a pályát. A 25-ik percben Senkey pompás helyzetet teremt Ujpest kapuja előtt. Beneda kifut, a labda Juhászhoz kerül, elbukik rajta, ám sikerül neki Jeszmáshoz továbbítani, de Jeszmás az üres kapu mellé lövi. A legnagyszerűbb alkalom volt a kiegyenlítéshez. A 32-ik percben Wégner Spitzet kornerre szereli. A 34. percben Kispest a kapuig dolgozza fel magát, de a lövés pillanatában Jeszmás hendszet vét. A szabadrúgásból Fogl III. a labdát Ströckhöz juttatja, ennek lövését Dénes kiöklözi, de
    a befutó Spitz a hálóba fejeli (3:1)
    és Dénes már hiába veti magát. A meglepetéstől még magukhoz sem tértek a kispestiek, amikor a 36-ik percben Spitz passzából P. Szabó éles szögből leadott lövéssel védhetetlenül megszerzi Ujpest negyedik góját. (4:1).
    Ujpest tovább támad, de Kispest sem adja fel a küzdelmet és a 38-ik percben a kitörő Mátéffyt Sternberg a 16-oson belül gánccsal tartóztatja fel.
    A megítélt 11-est Dudás góllá értékesíti. (4:2).
    A hátralévő időben Kispest támad és Dénesnek csupán Ströck közelről leadott lövése ad munkát. Az utolsó pillanatban Fogl III. a 16-os vonalon foultolja Juhászt. Ujpest egész csapata a kapu előtt sorakozik és így Dudás szabadrúgása a játékosokból alakult védőfalról pattan vissza.
    Boronkay Gábor kifogástalanul vezette a mérkőzést, csupán a faultok megítélését kezeli kissé liberálisan.

    Sporthirlap, 1928. február 20.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.12.07, 19:37 (szerk.: 2018.12.08, 11:05)
    Kispest. Bíró: Boronkay, 6OOO néző

    Újpest: Beneda — Sternberg, Fogl III. — Borsányi, Búza, Péter — Ströck, Wilhelm II., Auer, Spitz, P. Szabó.
    Kispest: Dénes — Wegner, Dudás — Raix, Purczeld, Truckenbrod — Senkey, Juhász, Jeszmás, Mátéffy, Csendes.

    1:0 Auer (26 p.)
    1:1 Mátéffy (32 p.)
    1:2 Ströck (56 p.)
    1:3 Spitz (80 p.)
    1:4 P. Szabó (81 p.)
    2:4 Dudás (ll-esböl)(84 p.)

    Nemzeti Sport, 1928.02.20.