magyarfutball.hu

Vasas SC - Dózsa SE 0 : 1 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2020.03.15, 18:03 (szerk.: 2020.03.15, 18:07)
    A csatársorok közötti különbség döntött

    Dózsa - Vasas 1:0 (1:0)


    Latorca utca, 10.000 néző. Vezette: Kamarás (Foór, Zsolt)
    Góllövő: Szűcs

    A Vasas öltözőjében tizenkét játékos készülődik. Szilágyi I-el előbb próbarúgásokat végeztet Kalmár edző. A próba sikerül s ő lesz a középcsatár. A Dózsánál Szűcs kerül a csatársor tengelyébe.

    Dózsa: Tóth - Halasi, Nagymarosi, Balogh II - Horváth, Kirádi - Egresi, Szusza, Szűcs, Fejes, Tóth.
    Vasas: Turai - Lőrinc, Lóránt, Ullmann - Szilágyi II, Vadász - Szabó III, Mező, Szilágyi I, Illovszky, Kotász.

    Kint van a mérkőzésen a világbajnokjelölt-sakkverseny valamennyi résztvevője is.

    A Vasas kezdi szél ellen a játékot, de mindjárt a Dózsa veszi át a játék irányítását. A 11. percben már a negyedik szögletet rúgja a Dózsa. A Vasas jóformán még nem is ment át a félvonalon.

    A 15. percben góllá érik a Dózsa nagy nyomása. Tóth szögletet ível a kapu elé. A nagyszerűen, puhán ívelt labda az ötösre száll, négyen is felugranak érte. Szűcs emelkedik ki a legjobban és védhetetlenül a bal sarokba fejeli a labdát. 1:0 a Dózsa javára.

    Enyhül a Dózsa nyomása, néhány erőtlen támadást már a Vasas is vezet. Esik az iram, sok a rossz passz. Sűrűbbek a Vasas támadásai. A Dózsa védelme azonban jól áll a lábán. A 35. percben újabb gólt lőhetne a Dózsa. Jobboldali támadásból Szusza keresztlabdája tisztán találja Tóthot. A szélső mintegy nyolc méterre a kaputól egyből nagy lövést ereszt meg, Turai azonban reflex-mozdulattal szögletre tolja a léc alá tartó labdát. Változatos játék alakul ki. A befejezés előtt néhány perccel Szilágyi I jó helyzetbe kerül, de a lövés pillanatában Nagymarosi szögletre ment. Az utolsó percben ismét a Vasas-kapu kerül veszélyben. Szűcs 20 méteres bombaszabadrúgása a sorfalba akad.

    Szünetben a Vasas férfi és női gúlacsapata nagyszerű mutatványokkal szórakoztatja a közönséget.

    A II. félidő
    Parázs Dózsa támadások vezetik be a II félidőt. Fejes nagy helyzetet ügyetlenkedik el. Az 5. perctől kezdve a Vasas is hevesen támad, Mező nagyszerű helyzetbe kerül a 16-oson belül, a lövéssel azonban késlekedik és amikor lövésre szánja magát, már többen is nyomják. Mindjárt utána ismét Mező vállalkozik lövésre, labdája azonban mellészáll. A Vasas csatársora ilyen összeállításban játszik most: Illovszky, Mező, Szilágyi I, Kotász, Szabó III.

    (Változatosabb a játék, de a Dózsa tervszerűbb támadásokat vezet. Szembeötlő, hogy mennyivel pontosabban adogatnak a Dózsa játékosai.)

    A 15. percben jól sikerült Vasas támadás nyomán kétszer is szögletre kerül a labda. A választámadásnál Szűcsnek nyílik alkalma lövésre, de a lövés magasra sikerül. Egyre esik a játék irama. Sok az oldalpasszolás mindkét csapatnál, a Vasas feljön, de a támadásai erőtlenek. Feltűnő, hogy milyen kevés lövés megy mindkét oldalon a kapura. A 35. percben Szusza ritkán látott szép keresztpasszával Egresi nagyszerűen elfut, de ahelyett, hogy kapura húzna, kifelé megy a labdával és csak rossz beadás lesz belőle. A Dózsa továbbra is szép támadásokat sző, de csak a Vasas 16-osáig jutnak el a lila-fehér csatárok, mert Lóránték nagyszerűen rombolnak. A Dózsa most távoli lövésekkel kísérletezik, legtöbbször Szűcs és Szusza szánja el magát lövésre, Szűcs azonban legtöbbször fölé lő. A 40. percben Szuszának egy távoli, váratlan lövése csak hajszálra kerüli el a jobb sarkot. Az utolsó percekben a Vasas támad, ezek a támadások azonban eléggé vérszegények.

    Szögletarány: 11:4 (9:1) a Dózsa javára.

    Ember József (Dózsa): Jól harcoltak játékosaink. Többet támadtunk, több gólhelyzetünk volt, úgy érzem, megérdemelten győztünk.

    A BÍRÁLAT:

    A mérkőzés úgy indult, hogy a Dózsa fölényes győzelmet arat. Az I. félidőben széllel hátban szinte állandóan támadott és, hogy csak egy gólt ért el, az a remekül játszó vasas védelemnek az érdeme. A Dózsa csatárai sokszor változtatták a helyüket és általában jól adogattak, elsősorban az összekötők. A Vasas fedezetei és összekötői gyengébbek voltak az ellenfél fedezeteinél és az összekötőinél, főleg a labdaadogatásban. Ennek következtében, bár a II. félidőben a Vasas valamivel többet támadott, mégsem tudta igazán komolyan veszélyeztetni ellenfele kapuját. A mérkőzésen nagy küzdelem folyt, a színvonalon az erős szél sokat rontott. Különösen a II. félidőben láttunk gyengébb játékot. Végeredményben a Dózsa megérdemelten győzött, mert tervszerűbben játszott és több gólhelyzetet teremtett.

    Tóth jól védett, jól futott ki, minden helyzetben jól lépett közbe. A hátvéd hármasban Nagymarosi játszott a legjobban. Ha fejelésben alul is maradt Szilágyival szemben, nagyszerű értékű közbelépései a mezőny egyik legjobb játékosává tették őt. Amikor lehetett jól le is adta a labdát. Jól játszott Balogh II is, ezúttal fogta a szélsőjét, jól szerelt, rúgásai, fejesei is sikerültek. Halasi különösen az I. félidőben kitűnően játszott a jobbhátvéd helyén. A II. félidőben kissé visszaesett, de így is jó teljesítményt nyújtott. AS fedezetek végig nagy munkát végeztek. A védekezésben egyformán jól játszottak, a támadások elindításában azonban Horváth nyújtott jobb teljesítményt. Egresi gyors, mozgékony volt, sokszor változtatta a helyét, mert a szélen Ullmann mellett nehezen boldogult. Hibája, hogy keveset tör kapura. Szusza nagyszerűen kezdett, az I. félidőben sok jó labdát adott, általában azonban kissé lassúnak és tartózkodónak bizonyult. Lövései sem sikerültek. Szűcsnek nagy hely kell a labdakezeléshez és a kapura lövéshez, emiatt nem érvényesült a nagyszerűen játszó Lóránttal szemben. Nagy lövései közül sok nem sikerült. Fejes igen sokat mozgott, de keveset lőtt, s ezek sem sikerültek. Tóthtól felváltva láttunk nagyszerű és gyenge megmozdulásokat.

    Kamarás játékvezető különösebb hiba nélkül vezette a játékvezetői szempontból nem könnyű mérkőzést.

    Népsport, 1950. április 10.