magyarfutball.hu

Hungária FC - Újpest FC 0 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 16. forduló
helyszín : ?
nézőszámok:
  1. Nela: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.13, 20:10
    Ujpest—Hungária 2:0 (0:0)
    A lilák nagyobb felkészültsége, a második félidőben súlyossá vált fölénye biztosan, de nehezen szülte a megérdemelt győzelmet
    Góllövő: P. Szabó, Török
    Hungária-út, 20.000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    A kivonulás után a bíró helyválasztásra hívja a két kapitányt. Mándi és_ Fogoly III. sorsol. Hungária kapitánya választ helyet s nap ellen állanak fel az ujpestiek:
    Ujpest: Huba — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Köves, Sáros — Török, Avar, Fossák, Spitz,
    P. Szabó.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi— Kalmár, Weber, Sebes — Varga, Barátky, Sárvári, Híres, Titkos.
    Kezdés után Kalmáré a labda, akitől Varga kapja. A szélsőt szerelik, de Kalmár ismét eléje játszik s ekkor Barátky tör előre a passzal. Lendülete nagy, Köves azonban löki s a labda hosszan gurul, Hubáé lesz. A tribün dübörög:
    — Hun-gá-n-a! Hun-gá-ri-a!! !
    Nagy a hangulat, izgalomban úszik a nézőtér. Taccsdobásnál Köves veszélyesen emeli a labdát, majd még a 16-asnál Sáros miatt diktál szabadrugást a bíró Ujpest ellen. Varga rugása Huba kezébe viszi a labdát. Kalmár alácsúszása miatt Újpest rug a 3. percben s
    Avaré a labda, aki ballal bombát küld a kapura. Ujváry kiejti, de utánaveti magát s fogja a labdát.
    Fossák és Nagy esik rá a nagy rohanásban . Az iram hatalmas és pillanatról pillanatra emelkedik. Varga ront, majd Sárvári is, viszont Borsányi ügyesen szerel. A labda balra száll, ahol P. Szabó rohan vele.
    A helyzet menthetetlennek látszik.
    Ujváry rohan a szélső elé, beléje ütközik a labda, amit Nagy rúg el a kapu elöl. Ujpest jobbszárnya támad erre. Possák elveszti ugyan a labdát, de Borsányi javít, Török száguld, beemel a kapu elé. A center fejd, Kalmár visszafejeli a labdát. Erre Possák lő, de labdája megakad. A Hungária előretörések Sárvári lanyhasága miatt sorra elakadnak. Nem lanyha azonban P. Szabó, aki elfut Kalmártól, átível jobbra. Onnan Török küldi vissza kapu elé a labdát, Spitz azonban közben ofszájdra szaladt. 7. p. Ujpest csatársora nagy lendületben van s fényesen operál. Kalmár nem elég gyors, P. Szabó tehát ujra elrohan, Avar elé játszik, aki kitör a védők közül s csak a keresztező Nagy tudja kornerre szerelni. 9. p. Az első Ujpest-korner, amelynek hosszú sor lesz a folytatása! A kapu elé rugott labdát Possák kézzel üti tovább, de a rugás nem messze viszi a Hungáriát. Ujpest ott keseríti a kék-fehér védelem életét a 16-os táján, sőt
    Possák elbotlik Wéber lábában, elesik és sokan 11-est emlegetnek.
    Szó sem lehetett róla. Némi mezőnyjáték folyik most, melyben Kalmár könnyedén rugott labdáit élvezi a néző, majd Török rohan el, de a vonal előtt stoppoló üldözői leszerelik.
    A 15.percben Török Possákkal játszik össze, a center elugrik s kornert szerez. Kalmár szabadítja fel a kaput, az előrevágott labdát Híres Titkosnak továbbítja, aki rövid ofszájdon kapja. A síp nem szól, a szélső rohan, átível jobbra, onnan Varga vissza Híres elé, aki azon- ban kapásból nem találja el jól a labdát s az Huba zsákmánya lesz .A kirugással Possák
    P. Szabót szökteti s a lefutás után a kapu elé ívelt labda csak nagyon nehezen kerül el onnan. Wéber löki Spitzet. A szabadrugás után Possák kiugrik a védők gyűrűjéből, kitűnő alkalma nyílik, de Nagy utána iramodik, megnyomja s a ballal küldött lövés messze elkerüli a kaput. A hosszú kirugás hamar Híres elé kerül, aki rohan a labdával. Az eléje toppanó Köves elesik s kezével paskól rá a bőrre. 19. p. Híres Dudásba vágja a labdát, a visszapattanót pedig Sebes a bal felső sarok mellett zúgatja el. Ismét párperces mezőnyjáték enyhíti a nagy iramot,
    míg a 22. percben ki nem alakul a Hungáriának — talán egyetlen — a jól futó támadása.
    Sárvári—Varga—Híres az útvonal. Az összekötő olyan pompásan tempirozza a rúgását, hogy Borsányi még kézzel sem éri el a labdát, mely pontosan Titkos elé száll. A szélső szélsebesen rohan vele, beadása félmagasan száll a kapu elé s a nagy iramban jövő Barátky a léc fölé fejel .A válasz kitűnő P. Szabó-roham. Kalmár elesik, a szélső úgy elugrik, hogy Nagy is csak kisérni tudja — tisztes távolból.
    A helyzet már menthetetlennek látszik,
    amikor Mándi az utolsó pillanatban belecsúszik a labdába s elkotorja azt. Sárvári ront, ujra Ujpest támad. A 26. percben azonban Borsányi nem jól nyúlt a labdáért, Sárvári Titkoshoz emeli. A beadásból Barátky gyertyát rúg a kapu előtt. Sárvári fejeli Varga elé a labdát, aki balra vágja át s ott Titkoshoz hendszel.
    A játék remek iramban folyik s pompás, változatos.
    P. Szabó megint jól siklik ki a védők közül, a kapu előtt terem s csak Mándi tudja elrontani a szélső fényes helyzetét 8 méterről a gól előtt.
    Amott Titkos repül a labdával, beadása Sárváriról Hires elé pattan, akinek azonban nem jön lábra a labda s Hubába pattan közvetlen közelről. Az ujpesti roham a jobbszárnyon száguld most. Possák szépen csúsztatja fejjel balra a labdát. P. Szabó rúgása nyomán Kalmárról pattan kornerre a labda. 31. p. Alig fejelik el a kaputól a labdát, máris Köves adja jobbra s Törököt is csak kornerre szereli a védelem. Possák fölé fejel a sarokrúgás után A 33.percben Kalmár szereli P. Szabót és Sárvárihoz passzol, aki Titkost szökteti. A szélső azonban löki Dudást s ezzel elhal a támadás.
    A Hungária mégis frontban marad.
    Kalmár jó labdát ad Vargának, a jobbra kifutó Sárvári veszi át a szélsőtől s lő azonnal kapura, Huba ölébe.
    A következő akcióban Varga ront, de Mándi—Wéber—Kalmár—Híres útvonalon ujra Sárvári elé kerül a labda s a center lövése Borsányi ölében akad meg. A half karja is éri a labdát, de a bíró — teljesen helyesen — a rálőtt labda miatt nem ad tizenegyest, bár a Hungária reklamálja. Még egy Hungária-roham szalad az ellenfél kapuja felé, de Varga rosszul ad be s a hátrakerülő labdából Titkos gyatrán fölé lő. A 36. percben Ujpest veszi ismét kezébe az irányítást.
    P. Szabó most is könnyedén játsza tisztára magát, jobbra emeli át a labdát, amelyet Ujváry üt el Avar feje elől.
    A lassan ellanyhuló játékban Huba két hosszú labdát kap, melyeknek szerzője Varga és Sebes. Wéber bizonytalanul rúg, nem bírja a nagy iramot teljesen. Felváltva futnak a támadások.
    A Hungária leszerelése után Köves P. Szabót futtatja. A szélső labdája jobbra száll s onnan, hegyes szögből lő Török. A labda elsuhan Possák lába és a kapu előtt, míg Nagy kornerre nem nyomja. A sarokrúgás után elfejelik a labdát a háló elől, de csak lassú rugdosás után szabadul fel a Hungária-kapu. A félidő szünetéig most már Ujpest marad frontban.
    A Hungária kezdő rohama elakad. Nem úgy P. Szabó! A vonalig rohan, onnan beemeli a labdát. Török lő azonnal, de rossz — az irányzék. Spitz akasztja meg a labdát s Avar lő, de Mándi lábán kapu fölé vágódik a bőr. A kornerból újabb, baloldali korner lesz, mely után Kalmár fejeli ki a labdát a kapu elől. Avar hendszel s a rúgás az ellenfél kapuja elé viszi a Hungáriát. A 3.perctől azonban Ujpest szorongatja ellenfelét. Possák mellé lő, Avar lövését Ujváry fogja. Kalmár szépen szerel, de Borsányi csípi el labdáját és Sebes szabálytalanul akaszt. Avar Spitz elé emeli a labdát, de az kifut a vonalon túl. A következő támadás végén P. Szabó beadása meg a másik oldalfala mellett hagyja el a pályát. 6. p. Az iram most meg sem közelíti az első félidőbenit. A Hungária egészen rendszertelenül játszik s csak egy percre tudja átvenni az irányítást. Ujra Ujpest támad s Kalmár szerelését lefújja a bíró. Talán ez eddig egyetlen hibája ezen a téren! A játék most gyenge nívón mozog. Török miatt a Hungária, Híres miatt az Ujpest rúg, Wéber meg hendszet csinál. A megkapott labdával Avar nagy lendülettel és veszélyesen tör a kapu felé.
    Sebes és Nagy szinte ráfekszik a csatárra, hogy valamennyien elesnek a hatos táján. A jelenet nyomán sokan 11-est emlegetnek, de a bíró nem veszti el a fejét.
    Nagy fekve marad a földön, majd a kapu mellett állítják talpra, miközben a labdával már Titkos nyargal se beadásból korner származik. Titkos sarokrúgása kitűnő, a labda Sárvári elé esik, akinek combjáról pattan Hubához, hogy kimúljon a kitűnő gólszerzési lehetőség. 12 p.
    A Hungária összeszedni igyekszik magát. Barátky nagy lövése remek védésre ad alkalmat Hubának, majd meg Híres rohamát kell megakasztania a lila-védelemnek. Ezzel oda is a Hungária tüze, lendülete, ismét Ujpesté a szó. Avar balra vágja a labdát — 15. p. — P. Szabó beadása jól érkezik be, Tőlük lőni készül, de Mándi nyomja s így mellé megy a labda. Possák hendsze semmit sem segít a Hungárián, sőt az ujpesti roham kornert hoz, mert Sebes fejéről oda pattan a labda.18. p. Török jól küldött labdáját Avar fejeli Possák elé, aki gyertyát rúg s Barátky újra kornerre fejel. P. Szabó rosszul rúg, de alig vágja előre Sebes a labdát, máris újra
    P. Szabónál van s megint korner a befejezés. 20. p. Az ujpesti balszélső most a kapu mögé irányítja a labdát. Titkos rohanása szakítja meg a Hungária védekezését, de a kapu mellé kerülő labda véget vet a fellángolásnak. Mándi nagy harcot folytat Avarral, a 24. percben mégis kitűnő helyzet alakul Possák előtt, de a center haboz s a labda Weber lábát érintve jut ki a vonalon a kapu mellé.
    Nagy jelenetek folynak a Hungária kapu előtt, melyet Ujpest állandóan ostromol.
    Minden elakad azonban. P. Szabó is, aki rohanása közben Nagyon elesik s hogy hatásos legyen, jól benyujtózik a 16-on belül. A bírónak azonban jó szeme van! A szélső erre mit tehet? Ujra rohan a labdával, beadását Avar visszajátssza balra, de közben Nagy kornerre rúg. A sarokrúgás után kissé enyhül az ujpesti ostrom. A 30.percben azonban már ismét P. Szabó centerez, ezúttal jobbal s Nagy fejéről ismét korner.
    A nézőtér már nevetve számolja az egymás után következő ujpesti kornereket,
    melyek a gól előhírnökei szoktak lenni. S ime, Török rúgása nagyon jó. A kapu elől Köveshez fejelik, aki lő, de lövése balra, a kapu mellé tart.
    Ott van azonban P. Szabó, aki beleteszi lábát s arról a hálójobb alsó sarkába kerül a labda. A baj csak az, hogy P. Szabó lesben állott, tehát nem érvényes a gól.
    Ujpest azonban ott ragad a Hungária kapuja előtt, mintha csak viktóriázna! Borsányi átvágja a labdát, P. Szabó beemeli, Possák elől azonban Ujváry csípi el. Közben Avar úgy beleszáll a kapusba, hogy szabadrúgáshoz jut a Hungária. Mi haszon a Hungáriának belőle? Ujra jön
    P. Szabó, a labdát mintaszerűen emeli középre, de Possák és Avar egymást löki s az egyesült erővel végzett fejes nyomán a labda a fa töve mellé gurul a kapun kívül. Az Ujpest-fölény azonban nem enyhül s a Hungária most már egészen alárendelt szerepet játszik. A 35. percben Török beadása Mándin akad. A szélső újra rúg s beadása jól száll a kapu elé.
    Kalmár magasra nyulva fejeli el a labdát, de éppen a behúzódott P. Szabó elé, aki a 16-oson kívül van. A labda jól jön neki lábra s kapásból, jobbal úgy eltalálja, hogy a gyönyörű gól a kapu túlsó oldalhálójában akad meg. (1:0).
    Heves ujpesti rohamok futnak a gól után, de a 38. percben a Hungária mégis átvergődik az ellenfél térfelére . Varga átvágott labdáját
    a lesben levő Híres fütty utána hálóba gurítja.
    Ennyi az egész, ami a Hungáriától telik ezen a meccsen! Utána újra P. Szabó, aztán megint
    P. Szabó és ismét P. Szabó fut el. Mindig a vonalról emelgeti be a labdát a kapu elé s így történik ez a 41. percben is. Ekkor
    Török jól fut rá s az átívelt labdát úgy fejeli, hogy az a kapufa aljának vágódik s arról pattan le Ujváry mögé a kapuba. Possák még rárohan s bevágja egészen a hálóba. (2:0).
    A mérkőzés sorsa eldőlt. Ujpest kissé alábbhagy az ostrommal s a Hungária is támadásba lendül. Barátky közelről gurított labdája jut csak el Hubáig. A másik kapunál még Avar ballábas, pompás bombáját kell védenie Ujvárynak, ami csak a kapufa segítségével sikerül. Ujpest frontban marad a mérkőzés végét jelző füttyszóig.

    Nemzeti Sport, 1931. március 16.