magyarfutball.hu

Hungária FC - Újpest FC 2 : 5 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: heimo
  2019.12.13, 19:40 (szerk.: 2019.12.13, 21:03)


  kép

  Újpest—Hungária 5:2 (2:2)

  A pompásan kezdő Hungária csődöt mondott védelme miatt, szárnyaszegetten vergődött a fokozatosan belelendülő Újpesttel szemben

  Góllövő: Skvarek, Sólyom, Skvarek, Sólyom, P. Szabó, Avar, P. Szabó (11-es)


  A Hungária-út tegnapi hármas programjának csattanója, utolsó pontja volt a bajnok és a bajnokjelölt gárda öszszecsapása. Ez az eredmény a papírformának adott igazat. A Hungária kétszer is megszerezte ugyan a vezetést, de a lila-fehérek idén őket annyira és különösképpen jellemző lendületükkel mindkétszer egyenlítettek, majd őszi formájukra emlékeztető stílusos s amellett friss játékukkal a győzelmet (három gólkülönbségűt) kiharcolták.

  Pompás időben így folyt le a játék.

  Előzmények

  Hungária-út. 20.000 néző.
  Bíró: Boronkay.

  Mérkőzés előtt mind a két öltözőben, de különösen az Újpestnél, izgatottan lesik és találgatják a Ferencváros eredményét. A Hungáriánál aránylag elég nyugodtak a játékosok. Skvarek mutatja, milyen nyugodtnak kell lenni. A befutó budai játékosokat Sólyom a folyosón végigcsókolgatja, nagy az öröm a liláknál s ilyen hangulatban rohannak ki a pályára.

  Mándi és Fogoly III. indul a középre Boronkay sípjelére. Fogoly III. választ és a Hungária nappal szembe kénytelen felállni.

  Újpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Vig — Török, Avar, Sólyom, Spitz, P. Szabó.

  Hungária: Németh — Nagy, Mándi — Rebró, Kompóti, Sebes — Varga, Barátky, Skvarek, Híres, Titkos.

  A Hungária jobban kezd, Skvarek kitesz magáért, de a védelem csak nézi Újpest egyenlítő-akcióit.


  Rögtön a Hungária támad, Híres azonban hendszet vét. Majd Mándi szerel, de Újpest újra rohamoz, egy kis tumultus és a labda kapufáról pattan vissza. A lanyha Újpest támadásra a 2. percben válaszolnak a kék-fehérek. Előbb Barátky hendszet vét, majd Skvarek szökteti Titkost, aki mesterien ad be, Barátky jó helyzetben várja a labdát, már rajta is a feje, de az felső kapufáról visszapattan és Fogoly gyorsan továbbítja. Kapufaarány: 1:1. A kék-fehérek ott maradnak az újpesti kapunál, amit kornerjuk is jelez, ám Titkos gyengén küldi be a sarokrúgást.

  Újpest, jön most fel, de Dudás hátul marad, mire valaki gyorsan bekiabál:

  — Dudás feljebb.

  Fault miatt megakad as újpestiek támadása. Az 5. percben P. Szabó szabadrúgást küld Németh kapujára és a kapus vetődve védi a labdát. A 6. perc újabb Hungária-kornert hoz. Most Varga küldi be, de Volentik tisztáz. Újpest ideges, a Hungária meg feltűnően nyugodt. A kék-fehér csatárok nagyban kombinálgatnak az újpesti kapu előtt. Jobbról-balra és viszont, végül is újabb kornert érnek el. Ez már a harmadik. Valaki nem állja meg szó nélkül:

  — Három korner egy tizenegyes.

  A kornert Borsányi tisztázza, majd ugyanő nem sokkal később felugorva két kézzel fogja a labdát. Szabadrúgás. A kék-fehérek feltűnően frissen ostromolnak.

  — Lesz még az Újpestnek is negyedórája — jegyzi meg valaki szerényen.

  A 8. percben Török offszájdról startol, de a bíró nem veszi észre. Rebró még idejében kornerre rúgja a labdát. Török áll neki, úgy csavarja, hogy a labda levegőben előbb autra megy, majd visszajön és úgy esik le, de közben a bíró már jelzi is, hogy kívül volt. Varga vágtat le a másik oldalon, de beadását Híres nagyon messziről fejeli mellé. A Hungária újra rohamoz. A 12. percben Titkos Dudás mellett elfut, Fogoly III. jön vele szembe, de a bekk labda mellé rúg és a szélső már tovább vágtat. Beadását Híres elnézi, ám Skvarek ott van és angol nyugalommal vágja meg a labdát úgy, hogy az a felső jobb sarkon a kapufát súrolva jut a helyére, a hálóba.
  0:1

  Egy kis öröm, az újpestieknél némi szívszorulás és már az Újpest rohamoz. Mándi rövidet rúg, de Kompóti javít. A 14. percben Nagy várja ugyan Törököt, de érthetetlenül nem akar a bal lábával a labdába rúgni. Török így el is megy mellette, jól száll a beadása, Németh startol rá, öklözné, de ott van Sólyom feje is és Németh már csak négykézláb a földön hasalva nézi, hogy miként megy az üres kapuba a gól. 1:1

  Gyorsan egyenlítettek a lilák. A 15. percben Török kornert rúg, majd Titkos lefutása után Varga ront el jó helyzetet. A 17. percben Barátky offszájdon áll. Avar faultolja Sebest. Néhány percig csak ilyen apró események tarkítják a játékot. A labda csak 16-ostól 16-osig száll: mezőnyjáték... A 21. percben szünetel a játék Oberhammer Antal, az MLSz volt alelnökének a halála miatt. A közönség egy része fegyelmezetlenül most is beszélget. Néhányan nem tudják, hogy miért áll a játék. Valaki bekiabál:

  — Ki halt meg?

  Alig dobja fel a bíró a labdát a 22. percben, Kompóti máris nagyszerű labdát ad Titkosnak. Az példásan fut el, beadása is mintaszerű és Skvarek 7—8 lépésnyire a kaputól résen állva kapásból vágja a labdát a kapuba. Iskola-gól. 1:2

  Erre Újpest gyorsan egy kis rumlit rendez Németh kapuja előtt, Mándi azonban még idejében taccsra szerel. Ezután Németh rosszul vetődik, közben kornerre száll a labda, majd a 26. percben két újabb sarokrúgás jelzi, hogy az Újpest kissé már magához tért. A kornereknél több helyzet kínálkozik, de az Újpest-csatárok inkább figyelik, mint rúgják a labdát.
  Az elmaradhatatlan bemondás:

  — A régi Avar ilyen helyzetben két gólt rúgott volna!

  A játék most még elég érdekes, különösen a Hungária fürge csatárjátéka tetszetős. A 28. percben Híres irányított fejesét Aknai csak úszva véd, így is kiejti, Borsányi azonban javít. Majd Híres erősen csúsztatott lövését kell Aknainak felszedni.

  A 30. percben Nagy hendszet vét és a szabadrúgás után a Hungária védelme érthetetlenül leáll. Töröknél van éppen a labda, a 16-oson áll, lőne is, de a labda lecsúszik a lábáról és a lövés a 16-oson gurul végig, Sólyom előtt is elmegy, de a center nem engedi tovább, a gyorsan jövő labdába nagyot rúg és már 2:2. Németh még csak nem is nyúlt a labda után.

  Titkos fut le a gól után, de Híres elől Fogoly visszavágja a labdát A 34. percben Borsányi hazaad, majd Barátkyt megrúgják. Máskor ilyenkor felhördül a Hungária-tábor, most érthetetlenül nagy a csend. A Hungáriát némileg zavarja a szembesütő nap s ennek ellenére Kompóti és Volentik párharcából Kompóti kerül többször ki győztesként.

  Kiabálnak is:

  — Volentik, maradj rajta. Ne engedd!

  Újpest most érezhető fölénybe került. A Hungária kapuja előtt villámként cikázik az egyik oldalról a másik oldalra a labda, de a középen soha sincs ott egy fej sem, hogy besegítse a hálóba. A legfeltűnőbb azonban a csend. A nézők percekig hallgatnak. "A néma, derbi" — jegyzik meg többen ironikus mosollyal. A 40. percben Spitz élésen melléküldi a labdát, majd Sebes Avart a 16-oson belül faultolja, de a bíró észre sem veszi a 11-est. A legérdekesebb azonban az, hogy a játékosok közül is csak a szenvedő Avar reklamál. Máskor ilyen esetnél már félig felfordul az egész aréna... Sólyom lövésével végződik a félidő. A labda hajszálnyira megy a kapu mellé, mégis, Németh meg sem mozdul a kapujában...

  Veszekednek, csitítgatnak, a Hungáriánál meg titokzatosak is a szünetben

  kép
  Maros Oszkár

  Újpestnél van egy kis nézeteltérés a szünetben, már-már parázs kis veszekedés van készülőben, mikor Bányai gyorsan rendre intette a fiúkat, akik aztán egy-kettőre el is felejtik a nézeteltérést.

  Langfelder csendet kér:

  — Fiúk, felhívom a figyelmeteket arra, hogy Németh feltűnően bizonytalan. Lőjjetek neki magasan, azokat a labdákat nem védi!

  A Hungária öltözőjében is áll a háborúság. A védelem tagjai vitatkoznak. Mándi jegyzett meg valamit Némethnek, mire az természetesen felcsattant. Nagy is belekapcsolódik s itt meg Senkey I. intézi el a perpatvart. Egyszerre titokzatos képet öltenek, valaki felkéri a látogatókat, hogy mindenki szíveskedjék kimenni. Jóformán csak a játékosok maradnak benn, ahol Brüll elnök intéz néhány szót a csapathoz.

  kép
  A repülő kapus. Aknai az ugró Skvarek feje mögül öklözéssel ment. Dudás, Aknai, Skvarek (takarva), Fogl III., Borsányi, Víg. - SH

  Az Újpest három gólt lő, a Hungária csak hárommal több kornert

  A lilák más ingben jönnek ki és Dudásnak rögtön taccsra kell szerelnie. Skvarek messziről céloz, majd Nagy a kapu előtt Sólyomnak passzol.

  — Biztosan azt hitte, hogy még mindig együtt játszanak a Sabariában — jegyzik meg.

  Újpestnek a lemenő nappal szembe kell vinnie a labdát, de nem viszi, mert éppen a Hungária támad. Varga jó helyzetbe kerül, de meg van lepve és lövése Vígről csak kornerre pattan. Aknai lehúzza a sarokrúgást, majd Újpest jön fel, Nagy hazaad, de nagyon szerencsétlenül. Korner lett belőle. A kornerből újabb sarokrúgás, majd Nagy hendszet vét.

  kép
  Barátky és Wilhelm. - SzÉ

  Éppen felállanak a szabadrúgáshoz, amikor valaki jós akar lenni és előre bemondja:

  - Gól! Kifogás: Németh az előtte állóktól nem látta a labdát.

  A bíró leméri a kilenc métert. Felsorakozik a Hungária védelme és Avar szabadrúgása a falanxról pattan vissza. Erre a Hungária gyorsan lefut, sarokrúgáshoz is jut, egy kis
  rumli támad az újpesti kapu előtt, ám a 11. percben már megint Újpest jár elöl. Spitz tör előre pompásan és Törökhöz gurítja a labdát. Az visszajátssza a még mindig jobboldalon levő Spitznek. A Vörös fejel, közben esik és a labdát Mándi előrevágja. A hátul maradt Avar előtt esik le a labda és Újpest régi gólzsákja körülbelül 30 méterről céloz. Nem valami erős a lövés, mégis Németh csak akasztani tudja, fogni nem és a leesett labdát a befutó P. Szabó belerohanva tolja a hálóba 3:2.

  A gólra egy kissé feljön a Hungária, de most már minden erő nélkül támadnak a kék-fehérek, mire az újpestiek gyorsan bebiztosítják a győzelmet. A 15. percben P. Szabó vágtat végig a pályán, lő is és Németh csak kiüti a labdát. Azt most P. Szabó gyorsan átvágja jobbra Avar elé és az összekötő sétálva gurítja hálóba a labdát.
  4:2

  Innen kezdve a közönség nagy rajokban távozik. Szünet nélkül egészen a meccs végéig özönlenek kifelé. Az újpestiek felismerik a távozó ferencvárosiakat és szívélyesen marasztalják őket.

  kép
  Akik szeretik egymást. Titkos, Aknai, Borsányi, Dudás. - SzÉ

  Rebró hazaad. Nagy kiabálás:

  — Németh, engedd be!

  Közben a Hungária két sarokrúgáshoz jut, de az sem lendít már kátyúba ragadt szekerén.

  — Mi az, zárt ajtók mellett játszók ezt a meccset? — kérdik többen — hogy ilyen csend van.
  — Ez is meccs? — mondja más. — Nézzék, a Langfelder nem is szivarozik, nem is rágja a szivarját, hát meccs ez?...

  A Hungária egész csapata most már lefékezve játszik. Újpest azt csinál, amit akar. A Hungária már beletörődött... A közönség folyton fogy. Némethnek Nagy haza akar adni, de oly szerencsétlenül, hogy csaknem öngól lesz belőle. így is kornert rúghat az Újpest. A korner még kétszer ismétlődik, közben Barátky lesántul és innen kezdve csak statisztál.

  A 34. percben az Újpest a Hungária 16-osán belül tologat. Rebrónak kétszer pattan a kezére, a labda, de a bíró nem fütyül, amikor azonban harmadszor Kompóti kezét érinti, akkor a 11-es pontra mutat. P. Szabó áll a labdának és minden teketória nélkül teszi be, 5:2.

  kép
  Varga, Hirzer, Fogl III. - SzÉ

  A még megmaradt nézők nagy része erre pánikszerűen hagyja el a pályát. Németh kivéd egy labdát! A pályán olyan simán kezelik egymást a játékosok, mintha csak tréning lenne. És még panaszkodunk, hogy a futball durvul. Bemondásokkal szórakoznak a nézők, mert a játék nem igen szórakoztat. Sétálnak, iram nincs ... A Hungária rúg még egy kornert, de azt sem tudja kihasználni...

  A kornerarány így alakult: 1:0, 2:0, 3:0, 3:1, 3:2, 3:3, 3:4, 3:5. — Félidő. — 4:5, 4:6, 4:7, 5:7, 6:7, 8:7 — a Hungária javára.

  kép
  Amíg egy bajnokság megérik...
  Nehéz percekben a csatár is védekezik: Titkos sarokrúgása után Avar fogja Barátkyt. Varga, Fogl III., Avar, Víg (takarva), Barátky, Borsányi. - SH


  Nyilatkozatok

  A meccs után az öltözőben az újpestiek nagyon örülnek. Esti közös vacsoráról beszélgetnek a nyilatkozatadás közben.

  Bányai, a tréner: Végtelenül boldog vagyok. Örülök, hogy a csapat nem csüggedt el s ha nem is játszottuk ki azt a formát, amit az ősszel, azt hiszem, most már senki sem vitatja el tőlünk azt, hogy megérdemelten nyerjük a bajnokságot.

  Aknai, a kapus: Szívvel-lélekkel játszottunk, ezért győztünk.

  Víg, a balfedezet: Megérdemeltük a győzelmet. Több gólt is elérhettünk volna. Ez volt a hátralevő meccsünk közül a legnehezebb s így azt hiszem, hogy már meg is nyertük a bajnokságot.

  Fogoly III., a csapatkapitány: Meg vagyok elégedve. Több gól is lehetett volna. A bíró jól vezette a meccset, a Hungária fair volt.

  Avar, a jobbösszekötő: Mit mondjak? Megérdemelten nyertünk. Már a második meccset játszom rossz térddel.

  Langfelder, az igazgató: Jól játszott a csapat. Ami még örvendetesebb, szívvel és lélekkel. Ez reményt nyújt arra, hogy a hátralevő két meccsünket megnyerjük.

  kép

  A Hungáriánál szomorúan gubbasztanak.

  Senkey I., a tréner: Amilyen szép volt az első félidő, annyira csúnya volt a második, amikor a két vacak gól egészen kedvét vette a csapatnak.

  Híres, a balösszekötő: A csapat megérdemelte a vereséget, a fedezetsor gyengén játszott.

  Mándi, a csapatkapitány: Egyes játékosok hihetetlen indiszponáltsága miatt lett ilyen az eredmény.

  Németh, a kapus kesernyésen mosolyog: Nincs semmi mondanivalóm.

  Nagy, a jobbhátvéd: Kikaptunk. Megérdemeltük!

  kép
  Nemzeti Sport, 1930. május 05.